• BIST 100

    17936,91%-0,57
  • DOLAR

    44,88% 0,05
  • EURO

    52,87% 0,10
  • GRAM ALTIN

    6909,21% -0,81
  • Ç. ALTIN

    11040,52% -0,65

İlk yedi aylık otomotiv üretimi açıklandı

22 Ağustos 2020, Cumartesi 19:32
22 Ağustos 2020, Cumartesi 19:32
İlk yedi aylık otomotiv üretimi açıklandı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

İlk yedi aylık otomotiv üretimi açıklandı

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2020 yılı Ocak-Temmuz dönemine ait üretim ve ihracat adetleri ile pazar verilerini açıkladı. Yılın ilk 7 ayında toplam üretim bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 27 azalarak 636 bin 757 adet, otomobil üretimi yüzde 24 azalarak 440 bin 103 adet oldu. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim 653 bin 592 adet adete ulaştı.

TİCARİ ARAÇ ÜRETİMİ YÜZDE 32 DARALDI

Ocak-Temmuz döneminde ticari araç üretimi bir önceki yıla kıyasla yüzde 32 daralırken, ağır ticari araç grubu üretimindeki daralma yüzde 16, hafif ticari araç grubunda ise yüzde 33 oranında kaydedildi. Bu dönemde, toplam ticari araç pazarı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 65, hafif ticari araç pazarı yüzde 66 ve ağır ticari araç pazarı yüzde 58 arttı. Baz etkisi dikkate alındığında ise Ocak-Temmuz döneminde ticari araç pazarı 2017 yılının yüzde 40 gerisinde kaldı. Yalnızca Temmuz ayına bakıldığında yük ve yolcu taşıyan ticari araç üretimi 40 bin 324 adet, traktör üretimi ise 3 bin 313 adet oldu.

PAZAR 10 YILLIK ORTALAMALARIN YÜZDE 19 ALTINDA

Bu dönemde otomotiv pazarındaki toplam satışlar, 2019 yılının aynı dönemine göre yüzde 60 artış kaydederek 351 bin 319 adet oldu. Aynı dönemde, otomobil pazarı da yüzde 59 oranında artış gösterdi ve 273 bin 22 adet seviyesinde gerçekleşti. Son 10 yıllık ortalamalar dikkate alındığında, Ocak-Temmuz döneminde toplam pazar yüzde 19, hafif ticari araç pazarı yüzde 34, ağır ticari araç pazarı yüzde 51, otomobil pazarı ise yüzde 12 oranında düşüş gösterdi. İlk 7 ayı kapsayan dönemde, otomobil pazarında ithal araçların payı yüzde 61 olurken, hafif ticari araç pazarında ithal araç payı yüzde 39 olarak gerçekleşti.

TEMMUZ’DA 78 BİN ARAÇ İHRAÇ EDİLDİ

Yılın ilk yedi ayında toplam ihracat, bir önceki yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 36 azalarak 480 bin 425 adet olarak gerçekleşti. Otomobil ihracatı yüzde 32 oranında azalarak 333 bin 725 adet olurken, ticari araç ihracatı ise yüzde 44 azaldı. Traktör ihracatı ise 2019 yılının aynı dönemine göre yüzde 22 azalarak 7 bin 450 adet olarak gerçekleşti. Avrupa’da ticaretin durma noktasına geldiği Nisan 2020’de 10 bin 613 adet olan otomotiv ihracatı, Mayıs ayında 44 bin 406 adet, Haziran ayında ise 70 bin 810 adete ulaşmıştı. Temmuz ayında bu rakam 78 bin 242 adet oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, toplam otomotiv ihracatı, 2020 yılının ilk yedi ayında yüzde 14,4’lük pay ile ihracat sıralamasında ilk sıradaki yerini korudu. Temmuz ayında toplam ihracatın yüzde 14,7’sini gerçekleştiren otomotiv sanayi, sektörel ihracat sıralamasında ilk sırada yer aldı.

OTOMOTİV İHRACATI 13 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

Ocak-Temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, toplam otomotiv ihracatı dolar bazında yüzde 29, Euro bazında ise yüzde 28 oranında azaldı. Bu dönemde, toplam otomotiv ihracatı 13 milyar dolar olarak gerçekleşirken, otomobil ihracatı yüzde 27 azalarak 5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Euro bazında otomobil ihracatı ise yüzde 26 azalarak, 4,5 milyar Euro oldu. Bu dönemde, dolar bazında ana sanayi ihracatı yüzde 32 oranında, tedarik sanayi ihracatı da yüzde 23 oranında azaldı.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Mevlid-i Nebi etkinliğine katılan Peygamber aşıklarından İslam ümmetine birlik çağrısı

Konteyner kentte yalnız yaşayan yaşlı adam ölü bulundu

Kapıkule’de 33 milyon liralık kaçak eşya operasyonu

Musk’a Fransa’dan soruşturma: X nedeniyle ifadeye çağrıldı

Uzman Klinik Diyetisyen Korkmaz: Beslenme, davranışı şekillendiriyor

Batman Barosu’ndan büyük başarı: bölge birincisi oldu

Bekai: İran'ın bir sonraki müzakere turu için henüz bir kararı yok

Gazze’de şehit sayısı 72 bin 553’e yükseldi

Temizlik ekipleri yağışı fırsata çevirdi

Batman’da yağmur mesaisi: belediye ekipleri geceyi sahada geçirdi

Batman Defterdarlığı’ndan Kurumlar Vergisi Uyarısı: son gün 30 nisan

Bağımlılıkla Mücadelede “Batman Modeli” Türkiye’ye örnek oluyor

Batman’da “Bağımlılık ve Stigma” semineri düzenlendi

Rusya: Son 24 saatte bin 205 Ukrayna askeri etkisiz hale getirildi

Uzmanından LGS ve YKS uyarısı: Son süreç nasıl değerlendirilmeli?

Diyarbakır, uluslararası Kur’an-ı Kerim'i güzel okuma yarışmasına ev sahipliği yapıyor

Dr. Kuruçay: Sınav sistemi, haz kültürü ve dijital içerikler çocuklarda şiddeti tetikliyor

Rusya: Enerji piyasalarında kritik rolümüz sürüyor

"Çiftçi Destek Hattı" ile tarıma bilimsel destek

Avusturya’da bebek mamasında fare zehri tespit edildi

Merz yakıt krizi nedeniyle Ulusal Güvenlik Konseyi’ni toplayacağını duyurdu

Kassam'dan yeni görüntüler: Sinvar ve Tel Sultan komutanı şehadet öncesi kamerada

Pezeşkiyan: Tehditlere karşı direniş ve diplomatik yoldan yararlanılmalı

Malatya'da kurdun girdiği ağılda 40 koyun telef oldu

Siyonist işgalciler Batı Şeria'da baskınlarını artırdı: 50'den fazla Filistinli esir alındı

İranlı yetkililer, Hürmüz Boğazı'nın yönetim planına ilişkin yeni detaylar paylaştı

Yurt Dışı ÜFE martta arttı

Wellington’da sel alarmı: Uçuşlar iptal oldu, araçlar sürüklendi, evler zarar gördü

Küresel Sumud Filosu yoluna devam ediyor: Ablukayı kırma kararlılığı sürüyor

Şubatta tarımsal girdi fiyat endeksi arttı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Mevlid-i Nebi etkinliğine katılan Peygamber aşıklarından İslam ümmetine birlik çağrısı

Konteyner kentte yalnız yaşayan yaşlı adam ölü bulundu

Kapıkule’de 33 milyon liralık kaçak eşya operasyonu

Musk’a Fransa’dan soruşturma: X nedeniyle ifadeye çağrıldı

Uzman Klinik Diyetisyen Korkmaz: Beslenme, davranışı şekillendiriyor

Batman Barosu’ndan büyük başarı: bölge birincisi oldu

Bekai: İran'ın bir sonraki müzakere turu için henüz bir kararı yok