• BIST 100

    15349,56%0,62
  • DOLAR

    43,27% 0,22
  • EURO

    50,24% -0,02
  • GRAM ALTIN

    6401,25% 0,12
  • Ç. ALTIN

    10384,03% 0,36

İndirim açıkalaması: Fiyatların düşmesi zaman alacak

25 Aralık 2021, Cumartesi 21:45
25 Aralık 2021, Cumartesi 21:45
İndirim açıkalaması: Fiyatların düşmesi zaman alacak
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

İndirim açıkalaması: Fiyatların düşmesi zaman alacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı tedbirlerin piyasalara olumlu yansıması ve kısa süre içerisinde Türk lirasında ciddi değer artışının kaydedilmesinin ardından birçok kesimden indirim çağrıları gelmeye başladı. Birçok firma düşüşün etkisin hemen fiyatlara yansıtırken bazı kesimlerden de aksi yönde açıklamalar geliyor. Sosyal medyada, ülke genelindeki zincir marketlere etiketlerini kurdaki düşüşe paralel indirmesi çağrısı yapılırken, Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Başkanı ve BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç, süreç ile ilgili olarak dalga geçer gibi bir açıklama yaptı. Aykaç, açıklamasında 'Fiyatların aşağıya yön değiştirmesi zaman alacak gibi duruyor” ifadelerini kullandı.

81 İLDE EŞ ZAMANLI DENETİM BAŞLADI

Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un önceki gün yaptığı “Döviz kurlarındaki düşüşü, tedarik zincirinin her halkasında fiyatlara yansıtmayanlara karşı denetimlerimiz artarak devam edecek” yönündeki açıklamasının ardından bakanlık birimleri 81 ilde sahaya indi. Denetimler 81 ilde eş zamanlı olarak başladı.

FİYATLARIN DÜŞMESİ ZAMAN ALACAK

GPD Başkanı Aykaç konuyla ilgili Hürriyet'e konuştu. Fiyatların yön değiştirmesinin zaman alacağını belirten Aykaç, “Kurdaki düşüş memnuniyet verici. Bizim raf fiyatlarımızı belirleyen durum alış fiyatlarımızdır. Alış fiyatları aşağı gelirse bizler de raf fiyatlarını aşağı güncelleriz. Fiyatların aşağıya yön değiştirmesi zaman alacak gibi duruyor” dedi.

HERKESTEN DESTEK BEKLİYORUZ

Meselenin herkesin gündeminde olması gerektiğini ve asıl sorunun tedarik olduğunu anlatan Aykaç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir çok ürün grubunda arzda sıkıntı var. Buna kağıt, plastik, cam, metal ambalaj sorunu da eklenmiş durumda. Son birkaç haftadır tüketici talep artış davranışı da tedarik zincirini sekteye uğrattı. Üretim bugünlerde çok daha kıymetli hale geldi. Vatandaşın ihtiyacını kesintiye uğratmamak için biz perakendeciler çok gayret ediyoruz ilgili herkesten destek bekliyoruz.'

'GEREKEN ADIMLAR NEYSE ATACAĞIZ'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam katıldığı canlı yayında 'Vicdan sahibi olan bütün marketler, zincir marketler, süper marketler, hepsi de çıkarken fiyatları, etiketleri ona göre değiştirdiyseler inerken de aynı hızla bu etiketleri değiştirmeleri lazım' diyerek uyarılarda bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ifadeleri kullanmıştı:

Gerek Hazine ve Maliye, gerekse Ticaret Bakanımıza, hatta Tarım Bakanlığımıza bu talimatları verdik. Kontrollerimizi sıklaştıracak ve bunlara asla taviz vermeyeceğiz. Vatandaşlarımızı spekülatif hareketlerle ezmeye kimsenin hakkı yok. Denetimlerin sıklaştırılmasıyla vicdan sahibi olan bütün marketler, zincir marketler, süper marketler, hepsi de çıkarken fiyatları, etiketleri ona göre değiştirdiyseler inerken de aynı hızla bu etiketleri değiştirmeleri lazım. Aksi takdirde, atılması gereken adımlar neyse atacağız. Çünkü burada garip gureba, fakir fukara ezilmeyecek. Fiyat artışlarıyla insanımızın huzurunu kaçıranlara müsaade etmeyeceğiz. Serbest piyasayı bozucu, arz-talep dengesiyle açıklanamayacak fiyat artışlarını devlet olarak yakından takip ediyoruz. Tedarik zincirinin tüm halkasını inceliyoruz. Özellikle sebze-meyve fiyatlarına yönelik 9 büyükşehrimizde 10 toptancı halimizde denetimler gerçekleştirildi.

'FIRSATÇILARA GÖZ YUMMAYACAĞIZ'

Rekabet Kurumu'nun bazı somut tespitler üzerine kesmiş olduğu cezalar var. Fırsatçılara göz açtırmayacağız. Devlet olarak bu noktada kesin kararlıyız. Bu kapsamda, Ticaret Bakanlığımızca perakende satış noktaları başta olmak üzere tedarik zincirinin tüm aşamalarına yönelik bugüne kadar 100 bine yakın ürün denetlendi. Yapılan inceleme sonucunda fahiş fiyat uyguladığı ve stokçuluk yaptığı tespit edilen firmalara da en ağır idari para cezaları veriliyor. Buradan üretici, tedarikçi ve perakendecilerimize sesleniyorum: Fahiş fiyat ve stokçuluk gibi yollara lütfen tenezzül etmeyin. Bunların sonuçları ağır olacaktır. Döviz kurundaki düşüşleri fiyatlara yansıtmayanlara gereken yaptırımları uygulayacağımızı söylemek istiyorum. Buradan üretici, tedarikçi ve perakendecilerimize sesleniyorum: Fahiş fiyat ve stokçuluk gibi yollara lütfen tenezzül etmeyin. Bunların sonuçları ağır olacaktır. Döviz kurundaki düşüşleri fiyatlara yansıtmayanlara gereken yaptırımları uygulayacağımızı söylemek istiyorum. Stokçuluk yapanlara yönelik cezaların arttırılması konusunda çalışmalar şu anda Meclis'te tamamlanmak üzere. Bu alanda da tedbirlerimizi arttırmış olacağız. Kur ve küresel emtia fiyatlarındaki artış bahanesiyle fahiş fiyat artışı yapmak açıkça fırsatçılıktır.

İNDİRİM YAPAN FİRMALAR AÇIKLANDI

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tüm iş dünyasını fiyatlarda indirim yapmaya davet etmişti. MÜSİAD indirim yapan firmaları sosyal medya hesabından duyurdu.

Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş: İbadethanelerimizi ayağa kaldırarak şehirlerimizi yeniden imar ediyoruz

Selami: Kudüs, insanlığın düşmanı, Allah’ın lanetlediği siyonistlerin necis ayaklarından temizlenmeyi beklemektedir

Mardin'de "Dünya Kudüs Haftası" nedeniyle basın açıklaması düzenlendi

Batman'da kayıt dışı ekonomi denetimleri: 127 iş yeri incelendi

Batman'da ADEM'den kadınlara bilgisayar kursu

Erkuş: Müslüman halkın ayağa kalkması ve Kudüs ile Gazze’yi yalnız bırakmaması gerekmektedir

Diyarbakır'da kontrolden çıkan otomobil takla attı, 1 yaralı

Adana'da ruhsatsız silah operasyonu: 1 tutuklama

Batman'da anaokulu velilerine mahremiyet bilinci eğitimi

Millî Eğitim Akademisi hazırlık merkezleri açıklandı

Batman'da ADEM'den öğrencilere ücretsiz matematik desteği

Bakan Bayraktar: Somali’de sondaj nisan-mayısta başlayacak

Cizre’de 46 bin 863 öğrenci karnelerini alarak tatile girdi

Adalet Bakanlığının yapay zekâ projelerine 2 ödül

İDEV Gaziantep Temsilcisi Taş'tan öğrencilere yapay zeka uyarısı

Ankara için buzlanma ve don uyarısı

HÜDA PAR Eğitim İşleri Başkanı Oğraş: Yarıyıl tatilinin eğitim camiamız için hayırlı olmasını diliyorum

Batman'da Kudüs ve Mescid-i Aksa için buluşma çağrısı

Ankara Valiliğinden buzlanma ve don uyarısı

AB ile Lübnan arasında 110,5 milyon avroluk hibe anlaşması

Hayvancılık destekleme listeleri askıya çıkarılıyor

Mardin’de "Dünya Kudüs Haftası" basın açıklaması düzenledi

Malatya'da Ustalara vefa: Yarım asırlık emekler plaketle taçlandırıldı

Kuvvetli kar yağışı uyarısı: 8 il için alarm

İDEV Batman Temsilcisi Sütçü: Yarıyıl tatili aile ve maneviyatla değerlendirilmeli

Milli Eğitim Bakanı Tekin, "Eğitimde devrim niteliğinde adımlar attık"

Çöl mağaralarında 1.800 yıllık çita mumyaları

Gaziantep'te araması bulunan 2 şahıs yakalandı

İngiltere'den Gazze'deki ateşkesin sağlamlaştırılması çağrısı

Sanayi altyapısına 2026’da 34 milyar TL’lik yatırım

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş: İbadethanelerimizi ayağa kaldırarak şehirlerimizi yeniden imar ediyoruz

Selami: Kudüs, insanlığın düşmanı, Allah’ın lanetlediği siyonistlerin necis ayaklarından temizlenmeyi beklemektedir

Mardin'de "Dünya Kudüs Haftası" nedeniyle basın açıklaması düzenlendi

Batman'da kayıt dışı ekonomi denetimleri: 127 iş yeri incelendi

Batman'da ADEM'den kadınlara bilgisayar kursu

Erkuş: Müslüman halkın ayağa kalkması ve Kudüs ile Gazze’yi yalnız bırakmaması gerekmektedir

Diyarbakır'da kontrolden çıkan otomobil takla attı, 1 yaralı