-
BIST 100
16119,15%-0,25
-
DOLAR
44,32% 0,07
-
EURO
51,16% -0,22
-
GRAM ALTIN
6145,96% -4,05
-
Ç. ALTIN
11186,94% 0,00
İnternet alan adlarına ilişkin yönetmelik yürürlükte
20 Nisan 2021, Salı 20:46
20 Nisan 2021, Salı 20:46
-
A+Buyut
-
A-Kucult
İnternet alan adlarına ilişkin yönetmelik yürürlükte
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan 'İnternet Alan Adları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik ile yeniden tahsise açılan alan adları için üç aylık başvuru alınmama süresi, iki aya düşürüldü.
Yönetmelikle, Bakanlık adı 'Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı', Tahsise Kapalı Adlar Listesi 'Mevzuata, kamu düzenine ve genel ahlaka aykırı olma gibi sebeplerle tahsisine izin verilmeyen alan adlarından oluşan listeyi', Tahsisi Kısıtlı Adlar Listesi 'Tarihi ve kültürel değerler bakımından halka mal olmuş alan adları gibi adlardan oluşan listeyi' ve Uyuşmazlık Çözüm Hizmet Sağlayıcı tanımı 'Alan adları ile ilgili ihtilafların çözüm sürecini hakemler veya hakem heyetleri vasıtasıyla yürüten taraflarını, üniversiteleri veya uluslararası kuruluşlarını' tanımlayacak şeklinde güncellendi.
UYUŞMAZLIK ÇÖZÜM HİZMET SAĞLAYICI SAYISINA ÜST SINIR
Bugün yapılan değişikliklerle, alan adı tahsislerinde yaşanan ihtilaflarda alternatif Uyuşmazlık Çözüm Hizmet Sağlayıcı (UÇHS) belirlenmesine ilişkin de düzenleme yapıldı.
Buna göre alan adı tahsis sisteminde yeni bir döneme geçilecek olmasına ilişkin hususlar dikkate alınarak ihtiyaçlara göre daha esnek bir model tasarlandı.
Yeni modele göre Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), internet alan adlarına ilişkin pazar koşulları, uyuşmazlık sayıları gibi hususları dikkate alarak faaliyet gösterecek UÇHS sayısına üst sınır getirebilecek. Ayrıca, geçiş sürecinde faaliyet gösteren asgari UÇHS'nin bulunmaması durumunda, alternatif uyuşmazlık çözüm mekanizması bir UÇHS faaliyete geçene kadar BTK tarafından belirlenen tarafça işletilebilecek.
'.kep.tr' UZANTISI İKİNCİ SEVİYE ALAN ADLARI LİSTESİNE EKLENDİ
Ayrıca, internet alan adlarına ilişkin verilerin güvenliğinin korunmasına ilişkin önlemler alınarak son kullanıcılara alan tahsisi yapan şirketler olan kayıt kuruluşlarına 'TRABİS olarak adlandırılan '.tr' ağ bilgi sistemine entegre olan sistemlerini ve yedeklerini Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde bulundurma' yükümlülüğü getirildi.
Yönetmeliğin ilk yayım yılı olan 2010'dan sonra Türkiye'de kullanılmaya başlanan kayıtlı elektronik posta hizmet sağlayıcılarının kullandığı '.kep.tr' uzantısı ise ikinci seviye alan adları listesine eklenerek güncelleme yapıldı.
Bunların yanı sıra kayıt kuruluşları ve uyuşmazlık çözüm hizmet sağlayıcılara gerekli durumlarda yaptırımların uygulanması hususu düzenlendi.
Belgeli tahsisler ile satış, devir ve feragat işlemlerinde gerekli kontrollerin Kurum tarafından yapılması ile başvuru esnasında sunulan bilgi ve/veya belgelerin geçerliliğini yitirdiğinin tespit edilmesi durumunda Kurum tarafından ilgili alan adı tahsisinin iptal edilmesi hususları güncellendi.
Yeniden tahsise açılan alan adları için üç aylık başvuru alınmama süresi iki aya indirildi.
Uyuşmazlıklara ilişkin kararların yayımlanmasında 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu da dikkate alınarak, ihtilafa konu olan alan adlarına ilişkin kararların BTK'nin İnternet sitesinde yayımlanması sırasında, kişisel verilerin korunması amacıyla gerekli önlemlerin alınması hususu düzenlendi.
Altın sert çakıldı, 4 ayın dibini gördü
New York LaGuardia Havalimanı’nda uçak ile araba çarpıştı
Ülke genelinde yağışlı hava etkili olacak
Filistinli esirler sistematik işkence izleriyle özgürlüğe kavuştu
ABD'nin Hark Adası planına İran'dan sert uyarı: Misilleme genişler
Yahudi çeteler Batı Şeria'da Filistinlilerin köylerine saldırdı: 9 yaralı
Lübnan'da siyonist rejim saldırılarında 1029 kişi şehit oldu
Siyonist rejim Gazze'de polis aracını vurdu: 3 şehit
Trieste'de yüzlerce muhacir bir araya geldi
İran'dan misilleme: Tel Aviv çevresi vuruldu, ağır hasar oluştu
İşgal ordusu Lübnan'da fosfor bombası kullandı
MİT Başkanı Kalın, HAMAS heyetiyle görüştü
Hakkari'de eğitime bir gün ara verildi
Siirt’te bıçaklı ve sopalı kavga: 1’i ağır 2 yaralı
İran'dan savaşta yeni strateji
Şanlıurfa’da iş yerine uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama
Pakistan'dan Hindistan'a " İndus Suları Anlaşması'nı uygulayın" çağrısı
Adıyaman’da sele kapılan 4 kişi ekiplerin çalışmasıyla kurtarıldı
Ağrı Dağı’nda tipiye yakalanan dağcılar için ekipler harekete geçti
Şanlıurfa’da sağanak sonrası sel: Evleri su bastı
İran: Enerji santrallerimize saldırı olursa bölgedeki tüm enerji santralleri hedefimiz olur
Bangladeş'te otobüs ile tren çarpıştı: 12 ölü, 26 yaralı
Erzurum'da kontrolden çıkan otomobil şarampole uçtu: 2 ölü, 5 yaralı
Fatih’te 2 bina çöktü: Enkaz altından kurtarılan bir kişi hayatını kaybetti
İkinci ara tatilinin ardından 18 milyon öğrenci ders başı yapacak
Sivas'ta zincirleme trafik kazası: 1 ölü, 5 yaralı
Rusya-Ukrayna savaşında son durum
İran: ABD-israilin sivilleri hedef aldığı saldırılarda 210 çocuk şehit oldu, 1510 çocuk yaralandı
Batman’ın Buluşma Noktası Petrolcity AVM Rekor Kırdı
Yunanistan'da çiftçilerden protesto
Yükleniyor







