-
BIST 100
15807,90%-0,41
-
DOLAR
44,45% 0,09
-
EURO
51,19% 0,07
-
GRAM ALTIN
6414,31% -0,04
-
Ç. ALTIN
10645,40% 0,00
İnternet alan adlarına ilişkin yönetmelik yürürlükte
20 Nisan 2021, Salı 20:46
20 Nisan 2021, Salı 20:46
-
A+Buyut
-
A-Kucult
İnternet alan adlarına ilişkin yönetmelik yürürlükte
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan 'İnternet Alan Adları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik ile yeniden tahsise açılan alan adları için üç aylık başvuru alınmama süresi, iki aya düşürüldü.
Yönetmelikle, Bakanlık adı 'Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı', Tahsise Kapalı Adlar Listesi 'Mevzuata, kamu düzenine ve genel ahlaka aykırı olma gibi sebeplerle tahsisine izin verilmeyen alan adlarından oluşan listeyi', Tahsisi Kısıtlı Adlar Listesi 'Tarihi ve kültürel değerler bakımından halka mal olmuş alan adları gibi adlardan oluşan listeyi' ve Uyuşmazlık Çözüm Hizmet Sağlayıcı tanımı 'Alan adları ile ilgili ihtilafların çözüm sürecini hakemler veya hakem heyetleri vasıtasıyla yürüten taraflarını, üniversiteleri veya uluslararası kuruluşlarını' tanımlayacak şeklinde güncellendi.
UYUŞMAZLIK ÇÖZÜM HİZMET SAĞLAYICI SAYISINA ÜST SINIR
Bugün yapılan değişikliklerle, alan adı tahsislerinde yaşanan ihtilaflarda alternatif Uyuşmazlık Çözüm Hizmet Sağlayıcı (UÇHS) belirlenmesine ilişkin de düzenleme yapıldı.
Buna göre alan adı tahsis sisteminde yeni bir döneme geçilecek olmasına ilişkin hususlar dikkate alınarak ihtiyaçlara göre daha esnek bir model tasarlandı.
Yeni modele göre Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), internet alan adlarına ilişkin pazar koşulları, uyuşmazlık sayıları gibi hususları dikkate alarak faaliyet gösterecek UÇHS sayısına üst sınır getirebilecek. Ayrıca, geçiş sürecinde faaliyet gösteren asgari UÇHS'nin bulunmaması durumunda, alternatif uyuşmazlık çözüm mekanizması bir UÇHS faaliyete geçene kadar BTK tarafından belirlenen tarafça işletilebilecek.
'.kep.tr' UZANTISI İKİNCİ SEVİYE ALAN ADLARI LİSTESİNE EKLENDİ
Ayrıca, internet alan adlarına ilişkin verilerin güvenliğinin korunmasına ilişkin önlemler alınarak son kullanıcılara alan tahsisi yapan şirketler olan kayıt kuruluşlarına 'TRABİS olarak adlandırılan '.tr' ağ bilgi sistemine entegre olan sistemlerini ve yedeklerini Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde bulundurma' yükümlülüğü getirildi.
Yönetmeliğin ilk yayım yılı olan 2010'dan sonra Türkiye'de kullanılmaya başlanan kayıtlı elektronik posta hizmet sağlayıcılarının kullandığı '.kep.tr' uzantısı ise ikinci seviye alan adları listesine eklenerek güncelleme yapıldı.
Bunların yanı sıra kayıt kuruluşları ve uyuşmazlık çözüm hizmet sağlayıcılara gerekli durumlarda yaptırımların uygulanması hususu düzenlendi.
Belgeli tahsisler ile satış, devir ve feragat işlemlerinde gerekli kontrollerin Kurum tarafından yapılması ile başvuru esnasında sunulan bilgi ve/veya belgelerin geçerliliğini yitirdiğinin tespit edilmesi durumunda Kurum tarafından ilgili alan adı tahsisinin iptal edilmesi hususları güncellendi.
Yeniden tahsise açılan alan adları için üç aylık başvuru alınmama süresi iki aya indirildi.
Uyuşmazlıklara ilişkin kararların yayımlanmasında 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu da dikkate alınarak, ihtilafa konu olan alan adlarına ilişkin kararların BTK'nin İnternet sitesinde yayımlanması sırasında, kişisel verilerin korunması amacıyla gerekli önlemlerin alınması hususu düzenlendi.
Gazze'de ateşkese rağmen katliam sürüyor: 2 şehit
Siyonist rejim ve ABD'den kirli saldırı: İran ve Lübnan'da sivil altyapı hedef alınıyor
İran ve Hizbullah'tan çok cepheli misilleme: ABD üsleri ve işgal hedefleri vuruldu
Bakan Kurum: Gıda israfı sadece bugünü değil, yarını da tüketir
Hindistan'a ait LPG tankerleri Hürmüz Boğazı'ndan geçti
Pezeşkiyan: ABD'de halk, ülkeyi yöneten israilli krallardan yoruldu
Adana’da bir binanın damında torpillerin patlaması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti
Kuzey Kore'de yeni nesil roket motoru test edildi
COP31 kapsamında Çevre ve İklim Medya Turları'nın ilki düzenlendi
Muğla'da kaçak avlanan 80 kilogram kefal balığına el konuldu
ABD'den Katar'daki vatandaşlarına uyarı
Arap Birliği Genel Sekreterliğine Nebil Fehmi seçildi
Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama
CHP Genel Başkanı Özel hakkında soruşturma başlatıldı
Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü
Gazze'de alıkonulan 5 Filistinli esir serbest bırakıldı
Mersin'de trafik kazasında yaralanan kişi hayatını kaybetti
Çin ile Kuzey Kore arasında uçak seferleri yeniden başlatılacak
Meteorolojiden çok sayıda il için sağanak uyarısı
Dışişleri Bakanı Fidan, Mısırlı mevkidaşı Abdulati ile görüştü
Gazze'de can kaybı 72 bin 278'e yükseldi
İçişleri Bakanlığından 18 il için kar ve sağanak uyarısı
Slovakya’dan AB’ye veto tehdidi
Harkov Bölgesi'nde bir yerleşim yeri daha Rusya'nın kontrolüne geçti
Yapıcıoğlu'ndan IKBY Başkanı Barzani'ye "geçmiş olsun" telefonu
Uzmandan obezite uyarısı: Hareketsiz yaşam obezite riskini artırıyor
Mardin’de kuyumcudan 60 bin liralık yüzük çalındı: O anlar güvenlik kamerasına yansıdı
Siirt’te uyuşturucu operasyonu: 9 kilo 700 gram esrar ele geçirildi
Gaziantep’te çocuklar camide buluştu
Malatya'da zincirleme kaza: 1 ölü, 1 yaralı
Yükleniyor







