• BIST 100

    10891,42%0,18
  • DOLAR

    32,94% -0,09
  • EURO

    35,80% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2530,03% 0,91
  • Ç. ALTIN

    4106,83% 0,55

'İnternetten hastalık arama' hastalığına dikkat

GÜNDEM 10.10.2022 10:10:04 0
Diyarbakır Memorial Hastanesinde görevli Uzman Psikolog Tülinay Seçkin, internetten bulaşan “siberkondri” hastalığına dikkat çekti. Psikolog Seçkin, “Siberkondrik kişiler, yaptıkları araştırmada içinde bulundukları duruma teşhis koymaya çalışabiliyorlar. Bu da tıbba karşı bir güvensizlik oluşmasına, doktor-hekim arasında güvensizlik oluşmasına sebep oluyor” dedi.
Siberkondri, internete bağımlı ve takıntılı insanların yakalandığı bir hastalık. Psikolog Tülinay Seçkin, sağlıklarıyla ilgili endişeleri olanların bu konudaki bilgilere ulaşmak için internette tekrarlayıcı biçimde ve uzun süre araştırma yapmaları ile tanımlanan siberkondrik hastalığı konusunda uyarıda bulundu.
Siberkondrinin internetten bulaşan hastalık olduğunu açıklayan Psikolog Seçkin, kişilerin internette takıntılı bir biçimde sağlık bilgisi araması sonucu bunun bir döngüye dönüştüğüne ve sağlık anksiyetesine sebep olduğuna dikkat çekti. Seçkin, “Çünkü orada bulduğu bilgilerin gerçekte doğru olduğunu düşünüyor ve takıntılı bir biçimde sağlık bilgisi aramaya başlıyor. Siberkondrik kişiler, yaptıkları araştırmada içinde bulundukları duruma teşhis koymaya çalışabiliyorlar. Bu da internetten buldukları bilgilerle kendilerini tedavi etme yoluna kadar gidebiliyor ve tıbba karşı bir güvensizlik oluşmasına, doktor hasta arasında bir güvensizlik oluşmasına sebep olabiliyor. Sağlık anksiyetesi olumsuz yönde etkiliyor” dedi.

“Duygularınızı herhangi bir şekilde anlayamaz, sizinle empati kuramaz, internetin böyle bir dili yoktur”
Sağlık enformasyonunun, dijital ağlarda sağlık alanında uzman olmayan kişilerin içerik üretmesine sebep olabildiğini belirten Seçkin, “Örneğin YouTube kanalları veya oluşturulan bloglar, sosyal medya grupları da buna dahil. Bunlar aslında içerik ürettiklerinde içinde olan bilgi kirlilikleri, insanlar anksiyete yaşadıklarında o bilgiler doğru olmasa da yaşadığı kaygıdan dolayı istemeden de olsa oradan içerikleri alıp uygulayabiliyorlar. Bu da sağlık durumlarının kötüye gitmesine sebep oluyor. Şunu bilmekte fayda var. İnternet arama motorları bir hastane ya da doktor değildir. Klavye de bir iki tık sonucu sizi kısa sürede bir sürü bilgiye boğabilir. İnternette bu noktada herhangi bir testin, bir laboratuvar uygulamasının olmaması da önemli. Aynı şekilde sizi anlayamayan internetin dili yoktur, şefkat göstermez. Sizin elinizi tutamaz, sizinle birlikte üzülemez. Duygularınızı herhangi bir şekilde anlayamaz, sizinle empati kuramaz. İnternetin böyle bir dili yoktur” diye konuştu.

“Kişiler, internetten arama yaptığında yaptıkları tek şey kendi ön yargılarını tatmin etmek”
Seçkin, internetin bu noktada tıbbi bilim noktasında çok fazla güvenilmez olabildiğini ve gereksiz bir anksiyete artışına da sebep olabildiğini kaydetti. Bazen de doktorların yargısını sorgulayabilme noktasına gelebildiğini ifade eden Seçkin, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bu noktada hastalıktan daha riskli hastalıkların tanısını insanlara koyabiliyor. Bu da internet aramalarında kişileri kısa sürede bilgiye boğup siberkondriyi tetiklemesine sebep olabiliyor. Bununla ilgili şöyle bir bilimsel araştırma yapılmış. Amerika’da 2012 yılında Pew Araştırma Merkezinde insanların yüzde 35’i internetten bulduğu tıbbi tanımları araştırmış. Sadece bunların yüzde 41’ine gerçek tanı konulmuş. Yüzde 2’si hekimlerin kendisini kısmen doğruladığını söylemiş. Yüzde 57’sine ise hatalı teşhis konulmuş. Eğer sağlık söz konusuysa, her 100 tahminden 59’unun yanlış ya da kısmen hatalı olması kabul edilebilir bir durum değildir. İnternetteki kişiler size verdikleri bilgiden sorumlu değildir. Bu bilgilerden sorumlu olmayabilirler ya da o şekilde davranabilirler. Ama kişiler internetten arama yaptığında yaptıkları tek şey kendi ön yargılarını tatmin etmek oluyor. İnternet kısa sürede birçok bilgiye boğduğu için insanların işine daha kolay gelebiliyor.”
[gallery ids=',48591,48592,48593']

Kilis’te son 40 gün içerisinde 29 bin araç denetlendi

Şanlıurfa’da 6 bin adet uyuşturucu hap ele geçirildi

Siirt’te traktör ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı

Diyarbakır’da 177 bin 495 kök kenevir ve skunk bitkisi ele geçirildi

Şırnak’ta yürüyüş ve açık hava toplantıları 5 gün yasaklandı

Gaziantep’te 13 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Patlayan su borusu elektrik tedarikini tehlikeye soktu

Sığırın saldırdığı işçi yoğun bakıma alındı

İsrail’in Gazze saldırıları ve Netanyahu’nun ABD Kongresinde alkışlanması protesto edildi

Serinlemek için Dicle Nehri’ne giren çocuk, boğularak hayatını kaybetti

Konut ve İşyeri Kiraları Batman'da Rekor Kırıyor!

Şanlıurfa’da yerli karpuzun hasadına başlandı

Büyükşehir ile çiftçinin yüzü gülüyor tarıma destek artarak sürüyor

Yolcu otobüsünde 1 kilogram 750 gram skunk maddesi ele geçirildi

Sosyal medyada kişisel verileri paylaşan avukat için 10 yıl 6 ay hapis cezası ile yargılanacak

Siirt’te kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor

Mardin’de otomobil demir bariyerlere çarptı: 6 yaralı

Yılanı eliyle yakalayarak kırsal alana bıraktı

Akdeniz meyve sineğinin zararları anlatıldı

Gölbaşı’nda kentsel dönüşüm toplantısı yapıldı

Diyarbakır, Time Dergisinde dünyada gezilebilecek ilk 100 yer arasına girdi

Vali Varol, kalıcı deprem konutları ve kamu yatırımlarını değerlendirdi

Adıyaman Belediyesinden beton santrali firmalarına sert uyarı

Başkan Tutdere’den K-1 Konteyner kentteki su sorunu açıklaması

Diyarbakır’da "Topuz" operasyonu: 5 gözaltı

Depremzede kadınlar devlet desteğiyle çilek bahçesi kurdu

Yılmaz’dan aşure ve dondurma ikramı

Yılmaz’dan YKS öğrencilerine danışmanlık desteği

Trafik kazalarının meydana geldiği caddede esnaftan “ışık” talebi

Şırnak’ta "Ortalama Hız İhlal Tespit Sistemi" kuruldu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku