• BIST 100

    17026,44%1,14
  • DOLAR

    43,83% 0,01
  • EURO

    51,72% 0,07
  • GRAM ALTIN

    7264,84% 1,15
  • Ç. ALTIN

    11874,26% 0,29

'İnternetten hastalık arama' hastalığına dikkat

10 Ekim 2022, Pazartesi 10:10
10 Ekim 2022, Pazartesi 10:10
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

'İnternetten hastalık arama' hastalığına dikkat

Diyarbakır Memorial Hastanesinde görevli Uzman Psikolog Tülinay Seçkin, internetten bulaşan “siberkondri” hastalığına dikkat çekti. Psikolog Seçkin, “Siberkondrik kişiler, yaptıkları araştırmada içinde bulundukları duruma teşhis koymaya çalışabiliyorlar. Bu da tıbba karşı bir güvensizlik oluşmasına, doktor-hekim arasında güvensizlik oluşmasına sebep oluyor” dedi.
Siberkondri, internete bağımlı ve takıntılı insanların yakalandığı bir hastalık. Psikolog Tülinay Seçkin, sağlıklarıyla ilgili endişeleri olanların bu konudaki bilgilere ulaşmak için internette tekrarlayıcı biçimde ve uzun süre araştırma yapmaları ile tanımlanan siberkondrik hastalığı konusunda uyarıda bulundu.
Siberkondrinin internetten bulaşan hastalık olduğunu açıklayan Psikolog Seçkin, kişilerin internette takıntılı bir biçimde sağlık bilgisi araması sonucu bunun bir döngüye dönüştüğüne ve sağlık anksiyetesine sebep olduğuna dikkat çekti. Seçkin, “Çünkü orada bulduğu bilgilerin gerçekte doğru olduğunu düşünüyor ve takıntılı bir biçimde sağlık bilgisi aramaya başlıyor. Siberkondrik kişiler, yaptıkları araştırmada içinde bulundukları duruma teşhis koymaya çalışabiliyorlar. Bu da internetten buldukları bilgilerle kendilerini tedavi etme yoluna kadar gidebiliyor ve tıbba karşı bir güvensizlik oluşmasına, doktor hasta arasında bir güvensizlik oluşmasına sebep olabiliyor. Sağlık anksiyetesi olumsuz yönde etkiliyor” dedi.

“Duygularınızı herhangi bir şekilde anlayamaz, sizinle empati kuramaz, internetin böyle bir dili yoktur”
Sağlık enformasyonunun, dijital ağlarda sağlık alanında uzman olmayan kişilerin içerik üretmesine sebep olabildiğini belirten Seçkin, “Örneğin YouTube kanalları veya oluşturulan bloglar, sosyal medya grupları da buna dahil. Bunlar aslında içerik ürettiklerinde içinde olan bilgi kirlilikleri, insanlar anksiyete yaşadıklarında o bilgiler doğru olmasa da yaşadığı kaygıdan dolayı istemeden de olsa oradan içerikleri alıp uygulayabiliyorlar. Bu da sağlık durumlarının kötüye gitmesine sebep oluyor. Şunu bilmekte fayda var. İnternet arama motorları bir hastane ya da doktor değildir. Klavye de bir iki tık sonucu sizi kısa sürede bir sürü bilgiye boğabilir. İnternette bu noktada herhangi bir testin, bir laboratuvar uygulamasının olmaması da önemli. Aynı şekilde sizi anlayamayan internetin dili yoktur, şefkat göstermez. Sizin elinizi tutamaz, sizinle birlikte üzülemez. Duygularınızı herhangi bir şekilde anlayamaz, sizinle empati kuramaz. İnternetin böyle bir dili yoktur” diye konuştu.

“Kişiler, internetten arama yaptığında yaptıkları tek şey kendi ön yargılarını tatmin etmek”
Seçkin, internetin bu noktada tıbbi bilim noktasında çok fazla güvenilmez olabildiğini ve gereksiz bir anksiyete artışına da sebep olabildiğini kaydetti. Bazen de doktorların yargısını sorgulayabilme noktasına gelebildiğini ifade eden Seçkin, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bu noktada hastalıktan daha riskli hastalıkların tanısını insanlara koyabiliyor. Bu da internet aramalarında kişileri kısa sürede bilgiye boğup siberkondriyi tetiklemesine sebep olabiliyor. Bununla ilgili şöyle bir bilimsel araştırma yapılmış. Amerika’da 2012 yılında Pew Araştırma Merkezinde insanların yüzde 35’i internetten bulduğu tıbbi tanımları araştırmış. Sadece bunların yüzde 41’ine gerçek tanı konulmuş. Yüzde 2’si hekimlerin kendisini kısmen doğruladığını söylemiş. Yüzde 57’sine ise hatalı teşhis konulmuş. Eğer sağlık söz konusuysa, her 100 tahminden 59’unun yanlış ya da kısmen hatalı olması kabul edilebilir bir durum değildir. İnternetteki kişiler size verdikleri bilgiden sorumlu değildir. Bu bilgilerden sorumlu olmayabilirler ya da o şekilde davranabilirler. Ama kişiler internetten arama yaptığında yaptıkları tek şey kendi ön yargılarını tatmin etmek oluyor. İnternet kısa sürede birçok bilgiye boğduğu için insanların işine daha kolay gelebiliyor.”
[gallery ids=',48591,48592,48593']

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

MASKİ'den Pütürge'ye 37 milyon TL'lik yatırım

Ramazan’ın Kalbi PetrolCity AVM’de Atacak

"Amacımız şehadet bilincini gelecek nesillere aktarmak"

Batman'da 4 kilo metamfetamin ele geçirildi

Kayalıklarda mahsur kalan keçiler halatla kurtarıldı

Yetimler Vakfı Gazze'de sıcak yemek seferberliğine devam ediyor

Öğrenciler, madde bağımlılığına karşı bilinçlendirildi

Ramazanda zorlu mesai: Batmanlı inşaat işçileri oruçlu şekilde çalışıyor

Bingöl Umut Kervanı, Ramazan yardımlarına başladı

Diyarbakır'da plastik fabrikasında yangın

Batman'da yarım milyona yakın atık geri kazandırıldı

Ramazanda camiler kadınların Kur'an halkalarıyla doldu

Karacadağ Bölgesindeki mahalle yolları kullanılamaz durumda

88 yaşındaki kalaycı ustası tüm sebatıyla orucunu tutmaya devam ediyor

Batman'da sağlıklı menopoz okulu

Malatya'da 5 bin 465 kişiye trafik cezası

Yeşilay Şırnak’ta annelere bağımlılığı anlattı

Ramazan sofralarının gözdesi: Batman'da ev yapımı şalgama yoğun ilgi

Şırnak asayiş ve kaçakçılık operasyonları: 27 tutuklama

Şehit Mustafa Çoban şehadetinin yıl dönümünde kabri başında yad edildi

HÜDA PAR İl Başkanı Durmaz’dan Antalya’daki Belediyelere Ramazan etkinlikleri çağrısı

Psikolog Atalay: Ramazanda maneviyat için bilinçli teknoloji kullanımı şart

Ağrı'da uyuşturucu operasyonu: 7'si yabancı uyruklu 8 tutuklama

Psikolojik Danışman Kaya: Oruç beyni yeniliyor, zihni güçlendiriyor

Dr. Horasan: İftar ile sahur arasında yeterli su tüketin

Van ve Hakkari’de uyuşturucu operasyonu: 406 kilogram madde ele geçirildi

Minik yürekler kumbaralarını Gazze için açtı

Şanlıurfa’da ruhsatsız silah operasyonu: 3 şüpheli hakkında işlem

Gaziantep'te araması bulunan şahıs yakalandı

Van’da camiler mukabele halkalarıyla doldu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


MASKİ'den Pütürge'ye 37 milyon TL'lik yatırım

Ramazan’ın Kalbi PetrolCity AVM’de Atacak

"Amacımız şehadet bilincini gelecek nesillere aktarmak"

Batman'da 4 kilo metamfetamin ele geçirildi

Kayalıklarda mahsur kalan keçiler halatla kurtarıldı

Yetimler Vakfı Gazze'de sıcak yemek seferberliğine devam ediyor

Öğrenciler, madde bağımlılığına karşı bilinçlendirildi