• BIST 100

    16720,34%2,29
  • DOLAR

    43,58% -0,03
  • EURO

    51,99% 0,79
  • GRAM ALTIN

    7118,61% 2,53
  • Ç. ALTIN

    11665,04% -0,82

'İnternetten hastalık arama' hastalığına dikkat

10 Ekim 2022, Pazartesi 10:10
10 Ekim 2022, Pazartesi 10:10
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

'İnternetten hastalık arama' hastalığına dikkat

Diyarbakır Memorial Hastanesinde görevli Uzman Psikolog Tülinay Seçkin, internetten bulaşan “siberkondri” hastalığına dikkat çekti. Psikolog Seçkin, “Siberkondrik kişiler, yaptıkları araştırmada içinde bulundukları duruma teşhis koymaya çalışabiliyorlar. Bu da tıbba karşı bir güvensizlik oluşmasına, doktor-hekim arasında güvensizlik oluşmasına sebep oluyor” dedi.
Siberkondri, internete bağımlı ve takıntılı insanların yakalandığı bir hastalık. Psikolog Tülinay Seçkin, sağlıklarıyla ilgili endişeleri olanların bu konudaki bilgilere ulaşmak için internette tekrarlayıcı biçimde ve uzun süre araştırma yapmaları ile tanımlanan siberkondrik hastalığı konusunda uyarıda bulundu.
Siberkondrinin internetten bulaşan hastalık olduğunu açıklayan Psikolog Seçkin, kişilerin internette takıntılı bir biçimde sağlık bilgisi araması sonucu bunun bir döngüye dönüştüğüne ve sağlık anksiyetesine sebep olduğuna dikkat çekti. Seçkin, “Çünkü orada bulduğu bilgilerin gerçekte doğru olduğunu düşünüyor ve takıntılı bir biçimde sağlık bilgisi aramaya başlıyor. Siberkondrik kişiler, yaptıkları araştırmada içinde bulundukları duruma teşhis koymaya çalışabiliyorlar. Bu da internetten buldukları bilgilerle kendilerini tedavi etme yoluna kadar gidebiliyor ve tıbba karşı bir güvensizlik oluşmasına, doktor hasta arasında bir güvensizlik oluşmasına sebep olabiliyor. Sağlık anksiyetesi olumsuz yönde etkiliyor” dedi.

“Duygularınızı herhangi bir şekilde anlayamaz, sizinle empati kuramaz, internetin böyle bir dili yoktur”
Sağlık enformasyonunun, dijital ağlarda sağlık alanında uzman olmayan kişilerin içerik üretmesine sebep olabildiğini belirten Seçkin, “Örneğin YouTube kanalları veya oluşturulan bloglar, sosyal medya grupları da buna dahil. Bunlar aslında içerik ürettiklerinde içinde olan bilgi kirlilikleri, insanlar anksiyete yaşadıklarında o bilgiler doğru olmasa da yaşadığı kaygıdan dolayı istemeden de olsa oradan içerikleri alıp uygulayabiliyorlar. Bu da sağlık durumlarının kötüye gitmesine sebep oluyor. Şunu bilmekte fayda var. İnternet arama motorları bir hastane ya da doktor değildir. Klavye de bir iki tık sonucu sizi kısa sürede bir sürü bilgiye boğabilir. İnternette bu noktada herhangi bir testin, bir laboratuvar uygulamasının olmaması da önemli. Aynı şekilde sizi anlayamayan internetin dili yoktur, şefkat göstermez. Sizin elinizi tutamaz, sizinle birlikte üzülemez. Duygularınızı herhangi bir şekilde anlayamaz, sizinle empati kuramaz. İnternetin böyle bir dili yoktur” diye konuştu.

“Kişiler, internetten arama yaptığında yaptıkları tek şey kendi ön yargılarını tatmin etmek”
Seçkin, internetin bu noktada tıbbi bilim noktasında çok fazla güvenilmez olabildiğini ve gereksiz bir anksiyete artışına da sebep olabildiğini kaydetti. Bazen de doktorların yargısını sorgulayabilme noktasına gelebildiğini ifade eden Seçkin, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bu noktada hastalıktan daha riskli hastalıkların tanısını insanlara koyabiliyor. Bu da internet aramalarında kişileri kısa sürede bilgiye boğup siberkondriyi tetiklemesine sebep olabiliyor. Bununla ilgili şöyle bir bilimsel araştırma yapılmış. Amerika’da 2012 yılında Pew Araştırma Merkezinde insanların yüzde 35’i internetten bulduğu tıbbi tanımları araştırmış. Sadece bunların yüzde 41’ine gerçek tanı konulmuş. Yüzde 2’si hekimlerin kendisini kısmen doğruladığını söylemiş. Yüzde 57’sine ise hatalı teşhis konulmuş. Eğer sağlık söz konusuysa, her 100 tahminden 59’unun yanlış ya da kısmen hatalı olması kabul edilebilir bir durum değildir. İnternetteki kişiler size verdikleri bilgiden sorumlu değildir. Bu bilgilerden sorumlu olmayabilirler ya da o şekilde davranabilirler. Ama kişiler internetten arama yaptığında yaptıkları tek şey kendi ön yargılarını tatmin etmek oluyor. İnternet kısa sürede birçok bilgiye boğduğu için insanların işine daha kolay gelebiliyor.”
[gallery ids=',48591,48592,48593']

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Bursa’nın gizli akrobatı sansar foto kapanlara takıldı

Bilecik’te nüfus müdürlükleri cuma günü hizmet veremeyecek

Dolar ve Euro bugün ne kadar?

ABD, Doğu Pasifik’te uyuşturucu taşıdığı öne sürülen bir tekneyi daha vurdu

Üsküdar Devlet Hastanesinde rüşvet soruşturması

Altın fiyatları kritik seviyenin üstünde tutunmaya devam ediyor

Sosyal medya üzerinden uyuşturucu satışına operasyon: 305 gözaltı

Birçok il için kuvvetli yağış ve rüzgâr uyarısı

Sudan'da savaş derinleşiyor: El-Ubeyd kuşatma altında, göçerler hayata tutunamıyor

Tunus'ta diktatörlük derinleşiyor: Eleştiren hapse giriyor, ifade özgürlüğü suç sayılıyor

İşgal basını duyurdu: Gazze'de konuşlandırılacak binlerce Endonezyalı asker hazır

ABD "karşıyız" diyor, işgal sürüyor: Batı Şeria'da fiili ilhak adımları hızlandı

ABD "karşıyız" diyor, işgal sürüyor: Batı Şeria'da fiili ilhak adımları hızlandı

Gazze'de yasaklı silahlar kullanıldı: Binlerce cenaze yok oldu

Gazze'de ateşkes yalanı: İşgal saldırılarında en az 6 şehit

HAMAS Sözcüsü Kasım: İşgalciler sahte bahanelerle ateşkes ihlallerini tırmandırıyor

AFAD Başkanı Pehlivan Gazze Yüksek Temsilcisi Mladenov’u kabul etti

Kastamonu’da aranan 20 kişi yakalandı

Kassam Tugayları sözcüsü Ebu Ubeyde'den siyonistlerin işbirlikçisi çetelere: Akıbetleri ölüm ve yok oluştur

Hakkında 30 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

Siyonist Herzog'un ziyareti sırasında Avustralya polisinden namaz kılan Müslümanlara sert müdahale

Kahramanmaraş’ta 7 bin sentetik hap ele geçirildi: 3 tutuklama

Rusya ile ABD arasında Küba krizi derinleşiyor

Malatya'da mezarlıklar ve çevresinde güvenlik denetimi

Giresun’da kar nedeniyle yolda mahsur kalan 9 kişi kurtarıldı

Ağrı ve Van'da eğitime kar engeli

Bosna Hersek'in Sırp entitesinde başkanlık seçimini Karan kazandı

THY ocak ayında 7,6 milyon yolcuya hizmet verdi

Kırşehir'de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

Japonya'da dünyanın en büyük nükleer santrali yeniden aktif

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bursa’nın gizli akrobatı sansar foto kapanlara takıldı

Bilecik’te nüfus müdürlükleri cuma günü hizmet veremeyecek

Dolar ve Euro bugün ne kadar?

ABD, Doğu Pasifik’te uyuşturucu taşıdığı öne sürülen bir tekneyi daha vurdu

Üsküdar Devlet Hastanesinde rüşvet soruşturması

Altın fiyatları kritik seviyenin üstünde tutunmaya devam ediyor

Sosyal medya üzerinden uyuşturucu satışına operasyon: 305 gözaltı