-
BIST 100
16088,00%-1,23
-
DOLAR
44,16% 0,22
-
EURO
50,49% -0,78
-
GRAM ALTIN
7134,90% -0,98
-
Ç. ALTIN
11685,77% -0,65
İşçi ve işverenler dikkat! Ceza gelebilir...
-
A+Buyut
-
A-Kucult
İşçi ve işverenler dikkat! Ceza gelebilir...
İşçi istifa edebilir. İşçinin veya işverenin haklı nedenleri (ahlak ve iyiniyete aykırı davranışlar) varsa yine iş sözleşmesi sonlanabilir. (İş Yasası Md 24/2 ve 25/2) İşyerinin kapanması nedeniyle de çalışanın iş sözleşmesi fesih edilebilir.
İşçinin rızasıyla gerçekleşmiş olsa da, haklı neden olmaksızın arabulucuda yapılan fesih ise pandemi nedeniyle yasak kapsamında. Veya yine işçinin rızasıyla yapılmasına rağmen ikale de (işveren ve işçinin karşılıklı rızasıyla iş sözleşmesini sonlandırma) fesih yasağı kapsamına giriyor.
FARKLI DURUMLAR VAR
Hürriyet'ten Ahmet Karabıyık'ın haberine göre pandeminin başlarında; nisan ayı içinde devreye alınan (İş Yasası Geçici Md. 10) fesih yasağı, en son 17 Kasım’dan sonraki iki ay için de uzatıldı. (27 Ekim 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 3135 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile) Çalışanının işten ayrılışını, SGK’ya bildiren işyerleri fesih türüne göre kod seçmek zorunda. İstifa için ‘03’, işçinin haklı nedenle feshi için ’25’, işverenin haklı nedenle feshi için ‘29’ ve işyeri kapanması için ‘17’ no.lu kodlar seçiliyor. Ve bu kodlar fesih yasağı kapsamına girmeyen durumları da ifade ediyor ayrıca. Belirli süreli sözleşmenin sonlanması, hizmet alımları ile yapım işlerinde işin sona ermesi halleri gibi fesih yasağı kapsamına girmeyen durumlar da var ayrıca.
İDARİ PARA CEZASI
Pandemi nedeniyle gelen ‘fesih yasağı’ olduğu sürece; ‘karşılıklı rıza var nasılsa, çalışan da tazminatlarını da aldı’ denilirse, işverenler yanılgıya düşmüş olur. Bu şekilde, haklı neden yokken, fesih yasağına aykırı çıkış gerçekleşen işyerlerinin genelde fesih nedeni olarak ‘diğer nedenleri (kod:22)’ SGK’ya bildirdiğini de duyuyoruz. Her ne kadar çalışan tazminatını almış olsa da ve çalışanın rızası olsa da, fesih yasağının ihlali anlamına gelen (arabulucuda veya ikale yoluyla) çıkış işlemleri (kodları) işverenleri idari para cezası ile karşı karşıya bırakabilir. Fesih yasağına aykırı olarak iş sözleşmesini fesheden işverene, her bir işçi için ‘aylık brüt asgari ücret tutarında idari para cezası’ öngörülüyor.
İş Yasası’nın geçici (10.ncu) maddesine göre; işverenler fesih yasağı süresince; 3 aylık süreyi geçmemek üzere, çalışanını tamamen veya kısmen ücretsiz izne çıkarabiliyor. Yine aynı yasal düzenlemeye istinaden; Cumhurbaşkanı fesih yasağına ilişkin 3 aylık süreleri 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatmaya yetkili.
TAZMİNATLAR VE VERGİLER
Normalde, çalışanıyla yollarını ayırmak isteyen işverenlerin, çalışanlarına kıdem tazminatını ve -ihbar süresi de kullandırılmamışsa- ihbar tazminatını ödemeleri gerekiyor. (İşverenin haklı nedeni olduğunda kıdem ve ihbar tazminatı ödemesi yapılmıyor.) Kıdem tazminatı için en az 1 yıllık çalışma süresi de gerekiyor.
Eğer 30 ve daha fazla sayıda işçi çalıştırılan bir işyerinde iş akdi işveren tarafından feshediliyorsa (geçerli neden de yoksa) işe başlatmama tazminatı ve boşta geçen süre ücretinin de (kıdem ve ihbar tazminatına ilaveten) çalışana ödenmesi gerekiyor. (Çalışanın en az 6 aylık kıdemi de olması gerekiyor.) Söz konusu bu iki kalem ödemenin yapılabilmesi için çalışanın önce arabulucuya -anlaşamadığı durumda- ardından iş mahkemesine gidip işe iade davasını da kazanması gerekiyor.
MAHKEMELER NASIL DEĞERLENDİRİYOR
İşe başlatmama tazminatının ve ‘boşta geçen süre ücretinin’ ödenmesi için mahkemeler öncelikle iş sözleşmesini sonlandıran işverenin ‘geçerli nedeninin olmadığına’ ve dolayısıyla çalışanın ‘işe iadesine’ karar vermesi gerekiyor. İşe iade kararına rağmen işçiyi tekrar işe başlatmayan işverenin, çalışana 4 ila 8 aylık brüt maaşı kadar işe başlatmama tazminatı ödemesi gerekir.
Mahkemeler işe iade davalarında; işveren tarafından ‘işten çıkarmanın son çare’ olarak görülüp görülmediğini değerlendiriyor.
Tazminatlarla ilgili hangisinin hangi oranda vergiye tabi olduğu veya hangisinin vergisiz hesaplanacağına ilişkin tereddütler de sıkça yaşanıyor. Gerek ‘kıdem ve ihbar tazminatının’ gerek ‘işe başlatmama tazminatı ve boşta geçen süre ücretinin’ hesaplanma şartları ve vergisel durumları aşağıdaki tablodan görülebilir.
Trump: ABD donanması Hürmüz Boğazı'ndan geçen gemilere yakında eşlik edecek
Otobüs ile tırın çarpıştığı kazada 11 kişi yaralandı
Meteoroloji uyardı: Doğu bölgelerde kuvvetli yağış, kar ve çığ riski var
Bakan Uraloğlu: Hürmüz Boğazı’nda 15 Türk sahipli gemi bulunuyor
Siyonist rejim Filistin topraklarını işgal ediyor: Yüzlerce dönüm araziye daha el konuldu
ABD'den İran'ın Hark Adası'na hava saldırısı
Ebu Ubeyde: İran'ın füze operasyonları Filistin halkının yüreğine su serpti
Siyonist rejim Lübnan'da 12 sağlık çalışanını şehit etti: Hizbullah misilleme yaptı
Siyonist rejim Gazze'de sivilleri hedef aldı: 3 Filistinli şehit oldu
İran'dan yeni misilleme dalgası: İşgal altındaki topraklar ve ABD üsleri füzelerle vuruldu
Muğla'da uyuşturucu operasyonunda 3 tutuklama
Türkiye'den Güney Afrika'ya süt ve süt ürünleri ihracatının önü açıldı
AFAD ve OGM orman yangınlarıyla mücadele çalışmalarını değerlendirdi
İçişleri Bakanı Çiftçi'den personel yönetimi toplantısı
Kuzu ve oğlaklarda zorunlu aşı ve destekleme şartları açıklandı
TİGEM Ceylanpınar’da 1'inci ürün dane mısır ekilişlerini tamamladı
Anadolu Otoyolu’nda feci kaza: 1 ölü, 15 yaralı
Umut Kervanı Elazığ Derneği’nden ihtiyaç sahibi ailelere gıda yardımı
Küresel haydutluğa ve siyonizme karşı ortak mücadele çağrısı
Muş’ta "Dünya Kudüs Günü"nde birlik mesajı verildi
Ankara'da "Dünya Kudüs Günü" açıklaması: Kudüs'ün kurtuluşu direnişten geçer
Ağrı'da yasa dışı bahis operasyonunda gözaltına alınanlardan 65 zanlı tutuklandı
Şanlıurfa'da 30 milyon liralık dolandırıcılık: 2 tutuklama
Kocaeli'de dolandırıcılık operasyonu: 18 tutuklama
Ankara'da itikaf sünneti ihya ediliyor
Bursa'da Kudüs’ün özgürlüğü için birlik çağrısı
Hem siyonist hem de hırsız: Filistinlileri darbedip hayvanlarını çaldılar
Suriye'de askeri kışlada roket patladı: 29 yaralı
Manavgat Belediyesine yönelik soruşturmada 12 şüpheli tutuklandı
Ukrayna, Storm Shadow ile Rus topraklarını hedef aldı: 7 ölü, 40 yaralı
Yükleniyor






