• BIST 100

    16001,32%1,20
  • DOLAR

    43,36% 0,01
  • EURO

    51,59% 0,59
  • GRAM ALTIN

    7102,73% 2,28
  • Ç. ALTIN

    11647,77% 2,83

İstanbul Boğazı'nda 10 milyon dolarlık bekleyiş

08 Kasım 2021, Pazartesi 09:25
08 Kasım 2021, Pazartesi 09:25
İstanbul Boğazı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

İstanbul Boğazı'nda 10 milyon dolarlık bekleyiş

Son günlerde Marmara Bölgesini etkisi altına alan sis deniz ulaşımını da olumsuz etkiledi. İstanbul Boğazı'nda etkisini arttıran sisten dolayı boğazın transit gemi trafiğine yaklaşık 11 saat kapatılması nedeniyle zaman zaman ticari gemilerin ulaşımında aksamalar yaşandı. Ortalama bir gemi boğazdan geçiş için 14 saat beklerken sis nedeniyle bu süre daha da uzayabiliyor. Sevkiyatta yaşanan akşamalar nedeniyle Dünya ticaretinde milyonlarca dolar zarar olduğu tahmin ediliyor.

Karadeniz'den yada Marmara Denizinden gelerek boğazdan geçmek isteyen gemiler Marmara Denizi bölgesinde Ahırkapı açıklarından yoğunluk oluştururken Karadeniz tarafından gelen gemilerde Kumköy açıklarında yoğunluğa neden oldu. 

İstanbul Boğazı girişlerinde geçiş için bekleyen yüzlerce gemi havadan görüntülenirken Gemi radar sisteminde de boğazların giriş çıkışlarında geçiş için bekleyen çok sayıda geminin olduğu gözlendi.


Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaşım Sistemleri müdürü Prof. Dr Mustafa Ilıcalı 'Normal şartlarda gemiler 14 saat bekleme süreleri var. Bir geminin günlük 120 bin dolar maliyeti var. Geminin boyutuna ve taşıdığı yüküne göre verecek olursa en küçük bir geminin 12 saatlik maliyeti 12 bin dolar. Bu geminin boyutuna göre 120 bin dolara kadar çıkıyor. Gemi işletmecilerin bu beklemeden dolayı kayıpları oluyor. Bugün sis var, 14 saat demiştik 3 gündür bekleyen gemiler var. 100 geminin bir günlük maliyeti 10 milyon dolarlık bir kayıp demek. Bu yük taşıma maliyetinde dolayı bir kayıp. Peki kaza riski, bu gemi sayıları sürekli artıyor. Bir de bizim kent içi yolcu gemilerimiz var. Bunlarda her doğrultuda hareket ediyorlar.

Boğazda 16 tane kesişme noktası var. Geçmiş dönemde yaşanan kazalar var. İki türlü tehlike var. Birincisi kaza riski ikincisi bekleme süreleri ve bunun maliyeti. Kazanın maliyeti hiç hesaplanamaz yani. Bunun aynı zamandan çevre etkisi var. Paris iklim anlaşmasını son zamanlarda konuşuyoruz. Gemilerin verdiği emisyonun tarihi yarımadaya verdiği etkisi var. Yalılar üzerinde etkisi var. İnsan sağlığı üzerinde etkisi var, deniz canlıları üzerinde etkisi var. Ne olacak peki, buna itiraz ediliyor. Bir müddet sonra aynen karayollarındaki gibi denizde de kuyruk oluşacak. Deniz ticareti muazzam artıyor. 2019'da 12 milyar dolarlık bir ticaret hacmi var. Bunun yüzde yirmi beşi Akdeniz havzasında. Bulunduğumuz coğrafi konum itibariyle tam geçiş noktasındayız' diye konuştu.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Gazze Şeridi'nde can kaybı 71 bin 660'a yükseldi

Isparta'da scooter ve motorların trafiğe çıkışı yasaklandı

Ankara’da ticari araçta takograf manipülasyonu tespit edildi

Buzlanma nedeniyle Berlin tramvay seferleri durdu, Almanya genelinde ulaşım aksadı.

Hawaii'deki Kilauea Yanardağı'nda volkanik hareketlilik

Rusya Kamışlı'daki üssünü boşaltıyor

Mardin’de gösteri yürüyüşü ve açık hava toplantılarına 5 günlük yasak

ABD'nin tarife tehdidine Çin'den tepki

Yunanistan'da patlama: 4 ölü bir kayıp

İran: Herhangi bir saldırıya "kapsamlı ve pişmanlık uyandıracak" bir yanıt vereceğiz

Adalet Bakanı Tunç Doha Hukuk Forumu’na katıldı

Marangoz ustası Duyan: Rızkı veren Allah’tır. Kişi yeter ki, gayret etsin

Siirt’te 60 yaşındaki şahıs evinde ölü bulundu

Gaziantep'te unutulmaya yüz tutmuş sedef kakma işlemeciliği açılan kursla yaşatılmaya çalışılıyor

İşgal ordusu, Gazze'de esir alınan son askerinin cesedinin bulunduğunu duyurdu

45'inci İl Müftüleri İstişare Toplantısı başladı

Dubai Gulfood 2026 Uluslararası Gıda Fuarı kapılarını açtı

YDUS uzmanlık dalı değişikliği yerleştirme sonuçları açıklandı

Gaziantep'te tarihi eser kaçakçılığı: 5 gözaltı

Gaziantep’te uyuşturucu satıcılığından aranan 2 hükümlü yakalandı

Gaziantep’te ruhsatsız silah ve uyuşturucu operasyonu: 3 şüpheli yakalandı

AB, Rusya'dan doğalgaz ithalatının yasaklanmasını onayladı

İslami düğünlere ilgi artıyor: "Helal dairesi geniştir"

Fransa Dışişleri Bakanı Barrot Türkiye'ye geliyor

Endonezya'da bir aile, bebeklerinin ağlayışı sayesinde devasa heyelandan kurtuldu

TBMM Başkanı Kurtulmuş, İspanya Temsilciler Meclisi Başkanı Armengol ile ortak basın toplantısı

Adana'da trafik denetimlerinde 19 bin 391 cezai işlem uygulandı

Adana'da asayiş uygulamalarında 442 aranan şahıs yakalandı

Konya'nın toplu ulaşım filosu güçleniyor

Çiftçi: Müslümanlar, Kudüs ve Mescid-i Aksa davasını diri tutmakla mükelleftir

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gazze Şeridi'nde can kaybı 71 bin 660'a yükseldi

Isparta'da scooter ve motorların trafiğe çıkışı yasaklandı

Ankara’da ticari araçta takograf manipülasyonu tespit edildi

Buzlanma nedeniyle Berlin tramvay seferleri durdu, Almanya genelinde ulaşım aksadı.

Hawaii'deki Kilauea Yanardağı'nda volkanik hareketlilik

Rusya Kamışlı'daki üssünü boşaltıyor

Mardin’de gösteri yürüyüşü ve açık hava toplantılarına 5 günlük yasak