• BIST 100

    15954,59%-0,83
  • DOLAR

    44,16% -0,12
  • EURO

    50,86% 0,75
  • GRAM ALTIN

    7117,26% -0,25
  • Ç. ALTIN

    11534,35% -0,30

İstanbul Boğazı'nda 10 milyon dolarlık bekleyiş

08 Kasım 2021, Pazartesi 09:25
08 Kasım 2021, Pazartesi 09:25
İstanbul Boğazı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

İstanbul Boğazı'nda 10 milyon dolarlık bekleyiş

Son günlerde Marmara Bölgesini etkisi altına alan sis deniz ulaşımını da olumsuz etkiledi. İstanbul Boğazı'nda etkisini arttıran sisten dolayı boğazın transit gemi trafiğine yaklaşık 11 saat kapatılması nedeniyle zaman zaman ticari gemilerin ulaşımında aksamalar yaşandı. Ortalama bir gemi boğazdan geçiş için 14 saat beklerken sis nedeniyle bu süre daha da uzayabiliyor. Sevkiyatta yaşanan akşamalar nedeniyle Dünya ticaretinde milyonlarca dolar zarar olduğu tahmin ediliyor.

Karadeniz'den yada Marmara Denizinden gelerek boğazdan geçmek isteyen gemiler Marmara Denizi bölgesinde Ahırkapı açıklarından yoğunluk oluştururken Karadeniz tarafından gelen gemilerde Kumköy açıklarında yoğunluğa neden oldu. 

İstanbul Boğazı girişlerinde geçiş için bekleyen yüzlerce gemi havadan görüntülenirken Gemi radar sisteminde de boğazların giriş çıkışlarında geçiş için bekleyen çok sayıda geminin olduğu gözlendi.


Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaşım Sistemleri müdürü Prof. Dr Mustafa Ilıcalı 'Normal şartlarda gemiler 14 saat bekleme süreleri var. Bir geminin günlük 120 bin dolar maliyeti var. Geminin boyutuna ve taşıdığı yüküne göre verecek olursa en küçük bir geminin 12 saatlik maliyeti 12 bin dolar. Bu geminin boyutuna göre 120 bin dolara kadar çıkıyor. Gemi işletmecilerin bu beklemeden dolayı kayıpları oluyor. Bugün sis var, 14 saat demiştik 3 gündür bekleyen gemiler var. 100 geminin bir günlük maliyeti 10 milyon dolarlık bir kayıp demek. Bu yük taşıma maliyetinde dolayı bir kayıp. Peki kaza riski, bu gemi sayıları sürekli artıyor. Bir de bizim kent içi yolcu gemilerimiz var. Bunlarda her doğrultuda hareket ediyorlar.

Boğazda 16 tane kesişme noktası var. Geçmiş dönemde yaşanan kazalar var. İki türlü tehlike var. Birincisi kaza riski ikincisi bekleme süreleri ve bunun maliyeti. Kazanın maliyeti hiç hesaplanamaz yani. Bunun aynı zamandan çevre etkisi var. Paris iklim anlaşmasını son zamanlarda konuşuyoruz. Gemilerin verdiği emisyonun tarihi yarımadaya verdiği etkisi var. Yalılar üzerinde etkisi var. İnsan sağlığı üzerinde etkisi var, deniz canlıları üzerinde etkisi var. Ne olacak peki, buna itiraz ediliyor. Bir müddet sonra aynen karayollarındaki gibi denizde de kuyruk oluşacak. Deniz ticareti muazzam artıyor. 2019'da 12 milyar dolarlık bir ticaret hacmi var. Bunun yüzde yirmi beşi Akdeniz havzasında. Bulunduğumuz coğrafi konum itibariyle tam geçiş noktasındayız' diye konuştu.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Batman'da Kadir Gecesi ibadet ve duayla idrak edildi

ABD'de kar fırtınası uyarısı: 100 milyonu aşkın kişi etkilendi

ABD ve Çin tarifelerin korunmasında anlaştı

Kanada Dışişleri Bakanı Anand, yarın Ankara’ya geliyor

AB'den İran'a yönelik yeni yaptırım kararı

Bingöl'de yayaya çarpmamak için manevra yapan araç boşluğa düştü: 2 yaralı

Bahçeli'den Kadir Gecesi mesajı

HÜDA PAR, Uludere'de meydana gelen sel felaketini yerinde inceledi

Bingöl’de Ramazan Bayramı süresince alınacak güvenlik önlemleri masaya yatırıldı

Laricani'den bölge ülkelerine açık mektup: İslam dünyasının geleceğini düşünün

Zimbabve'de uçak düştü: Bir ölü bir yaralı

Yunanistan, Hürmüz Boğazı'nda olası bir operasyona katılmayı reddetti

Hizbullah, füze ve İHA'larla işgal hedeflerini vuruyor

Bayram ziyaretleri ruh sağlığını güçlendiriyor!

Devrim Muhafızları: 56'ncı dalga başladı

Bayram tatili, çocukların diş sağlığı için çifte risk taşıyor!

Almanya Savunma Bakanı, Hürmüz Boğazı'na askeri müdahaleyi reddetti

Batman’da içme suyu tankeri devrildi

Mustazaflar Cemiyeti: Halepçe’de masumları katleden zihniyet İslam ümmetini hedef almaya devam ediyor

HÜDA PAR İl Başkanı Şahin'den Kadir Gecesi Mesajı: Müstekbirlerin alaşağı edildiği bir fethe vesile olsun

AB’de savaş paniği: Kubilius’un açıklamaları yeni silahlanma çağrısı olarak eleştiriliyor

Batman'da bir evde çıkan yangında ev eşyaları kullanılamaz hale geldi

Konya Aksaray yolunda uyuşturucu operasyonu

Konya’da jandarma tarihi eser operasyonu

Süresiz nafaka ve 6284 mağdurları: Yasalar adil bir şekilde düzenlenmeli

Umut Kervanı Muradiye’de ayni ve nakdi yardım dağıttı

Şanlıurfa’da bayram öncesi gıda denetimi

Yetimler Vakfı Van'daki yetimlerin bayram sevincine ortak oldu

Yapıcıoğlu'ndan Kadir Gecesi mesajı: Hayatımızı Kur’an’ın rehberliğinde yeniden gözden geçirelim

Şanlıurfa’da HÜDA PAR’ın iftar programına yoğun katılım

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Batman'da Kadir Gecesi ibadet ve duayla idrak edildi

ABD'de kar fırtınası uyarısı: 100 milyonu aşkın kişi etkilendi

ABD ve Çin tarifelerin korunmasında anlaştı

Kanada Dışişleri Bakanı Anand, yarın Ankara’ya geliyor

AB'den İran'a yönelik yeni yaptırım kararı

Bingöl'de yayaya çarpmamak için manevra yapan araç boşluğa düştü: 2 yaralı

Bahçeli'den Kadir Gecesi mesajı