• BIST 100

    16653,27%1,88
  • DOLAR

    43,59% -0,02
  • EURO

    51,77% 0,36
  • GRAM ALTIN

    7023,61% 1,17
  • Ç. ALTIN

    11689,79% -0,61

İstanbul Deprem Haritası yayınlandı! İşte en riskli bölgeler...

25 Eylül 2020, Cuma 15:55
25 Eylül 2020, Cuma 15:55
İstanbul Deprem Haritası yayınlandı! İşte en riskli bölgeler...
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

İstanbul Deprem Haritası yayınlandı! İşte en riskli bölgeler...

GABORAS tarafından geliştirilen GOS terminallerinde, 5 bin 343 kilometrekarelik İstanbul’un zemin durumu ve yapı envanteri masaya yatırıldı. Zemin formasyonlarına yapılan puanlamalar ile bina yapım yılı, 2007 yılında hayata geçirilen deprem yönetmeliğinden önce olan yapıların bir araya getirildiği çalışmada Avrupa yakasının Asya’ya göre daha fazla deprem riski taşıdığı görüldü. Deprem gerçeğinin bir an olsun unutulmaması gerektiğini belirten GABORAS CEO’su Kurtuluş Altun, “Dün 4.2 şiddetinde gerçekleşen depremde de görüldüğü üzere tüm planlamalarımızı deprem merkezli yapmak zorundayız. Ekonomik veya siyasi aldığımız her kararın arkasında deprem gerçeği yatmalıdır. Bu mesele herkesi ilgilendirir. Bu gerçeğe sırtımızı dönemeyiz” dedi.

TARİHİ YARIMADA VE ADALAR’IN DURUMU KRİTİK

Harita üzerinde sayısallaştırılan veriler üzerinden gerçekleştirilen okumalar neticesinde olası büyük İstanbul depreminin en fazla etkileyeceği bölgeler tespit edildi. Tarihi yarımadanın neredeyse tamamında zemin formasyonunun iyi olmadığının saptandığı incelemede İstanbul’un Türkiye’deki kentsel dönüşümlerin 0.33’ünü, riskli alanlarının 10.71’ini, yenileme alanlarının ise 53.17’sini kapsadığı tespit edildi.

Asya yakasının zemin formasyonu olarak Avrupa Yakası’na göre daha sağlam olduğunun ortaya çıkarıldığı incelemede Avrupa Yakası’nda Fatih’in yanı sıra Bahçelievler, Bakırköy ve Güngören’in zemin formasyonunun yanı sıra yapı durumu olarak da eski yapıların çoğunlukta olduğu belirtildi.

Çalışmada Zeytinburnu’nun tarihi yarımadaya bakan bölümleri ile Avcılar’ın sahil kesimleri ve Boğaziçi öngörünüm bölgelerinin depremden etkilenecek öncelikli alanlar olarak ön plana çıkıyor. Anadolu Yakası’nda Kartal – Maltepe sahil kesimi ve Kadıköy’ün batısı dikkat edilmesi gereken bölgelerin başında geliyor. İstanbul’da geçen yıl e-devlet üzerinden açıklanan toplanma alanlarını da incelendiği çalışmada kişi başına 1.17 metrekare toplanma alanı düştüğü tespit edildi.

ESKİ – YENİ KONUTLAR ARASINDA DEĞER TAKASI GERÇEKLEŞMELİ 

Deprem çalışmalarına nereden başlanması gerektiğini büyük veri teknolojileri ve yapay zekâ algoritmalarıyla tespit edebildiklerini belirten Altun, “Bu bölgelerde master plan doğrultusunda bina dönüşümünden ziyade mekânsal kalitenin arttığı projelerle yaklaşılmalıdır. Deprem odaklı dönüşüm içerisine alınacak bölgelerde yaşayan vatandaşları değer takası ile metrekare tartışmalarının ötesinde teknolojik bir çözüm gerekmektedir. Mevcut durumda noktasal olarak değer tespiti yapabilecek teknolojik altyapıya sahibiz. Önemli olan gayrimenkulü bir değer olarak kabul etmektir” dedi.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

ABD, Hint Okyanusu'nda petrol tankerine el koydu

Avustralya'da işgalci rejimin cumhurbaşkanının gelişi protesto edildi

Muğla açıklarında 60 düzensiz göçmen ve göçmen kaçakçısı yakalandı

Van’da engelli gencin Siyer Yarışması’na katılması takdir topladı

Ticaret Bakanlığı Teminat Bilgi Sistemi’ni kullanıma açtı

Fidan, Gazze Barış Kurulu Yüksek Temsilcisi Mladenov'u kabul etti

Ekonomik tecrit büyüyor: İşgal destekçisi ürünlere yönelik boykot kampanyaları küresel boyutta

TBMM Engelli Komisyonu Diyarbakır'da: Bu mesele 86 milyonun vicdan konusudur

İdil'de okul yolları çamur deryasına döndü, öğrenciler okula ulaşmakta zorlanıyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Er'den "Çocuk Köyü" müjdesi

Yeşilyurt Belediye Meclisi'nden gençlere girişimcilik desteği

Gazze'de can kaybı 72 bin 32'ye yükseldi

Mısır'da minibüs ile kamyon çarpıştı: 7 ölü

Nijerya'da feci kaza: 30 ölü, çok sayıda yaralı

Adıyamanlılar inşa çalışmaları sonrası memleketine dönmeye başladı

DMM’den “Epstein” iddialarına yalanlama

Gaziantep’te 121 kilogram skunk ele geçirildi: 1 şüpheli tutuklandı

Tayland'da inşaat halindeki bina çöktü: 4 yaralı

Portekiz'de yeni cumhurbaşkanı Seguro oldu

Rusya: ABD işbirliği iddiasında bulunuyor ancak yaptırımlarını sürdürüyor

Batman'da parmağı akıllı tahtaya sıkışan öğrenci itfaiye ekiplerince kurtarıldı

Lübnan'da çöken binada can kaybı 14'e yükseldi

Yabancı müdahale gerekçesiyle üniversitelere MI5 istihbarat hattı

Batman ve çevresi için kuvvetli yağış ve kar uyarısı

Meteorolojiden denizler için fırtına uyarısı

İran: Tüm yaptırımların kaldırılması karşılığında yüzde 60 oranında uranyumu seyreltebiliriz

Bursa’nın nüfusu 3 milyonu aştı

Doç. Dr. Uysal: Epstein belgeleri Batı'nın insan hakları maskesini düşürdü

Dr. Öğr. Üyesi Korkmaz: Dünyada yılda 8 milyondan fazla kişi tütüne bağlı hastalıklardan ölüyor!

Türkiye ve 7 Müslüman ülkeden işgalin Batı Şeria kararlarına tepki

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


ABD, Hint Okyanusu'nda petrol tankerine el koydu

Avustralya'da işgalci rejimin cumhurbaşkanının gelişi protesto edildi

Muğla açıklarında 60 düzensiz göçmen ve göçmen kaçakçısı yakalandı

Van’da engelli gencin Siyer Yarışması’na katılması takdir topladı

Ticaret Bakanlığı Teminat Bilgi Sistemi’ni kullanıma açtı

Fidan, Gazze Barış Kurulu Yüksek Temsilcisi Mladenov'u kabul etti

Ekonomik tecrit büyüyor: İşgal destekçisi ürünlere yönelik boykot kampanyaları küresel boyutta