• BIST 100

    15974,91%-0,17
  • DOLAR

    43,40% 0,12
  • EURO

    51,72% 0,33
  • GRAM ALTIN

    7090,71% 0,65
  • Ç. ALTIN

    11690,22% 0,36

İşte istihdam desteklerinin ayrıntıları: Bir kişi için 100 bin lira

18 Mart 2021, Perşembe 09:38
18 Mart 2021, Perşembe 09:38
İşte istihdam desteklerinin ayrıntıları: Bir kişi için 100 bin lira
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

İşte istihdam desteklerinin ayrıntıları: Bir kişi için 100 bin lira

Ekonomide reform paketi açıklandı. Paket, başta istihdam olmak üzere çalışma hayatına yönelik önemli düzenlemeler içeriyor. Buna göre, geçtiğimiz haftalarda yönetmeliği de yayımlanan uzaktan çalışma uygulaması hakkında yeni düzenlemeler yapılacak ve günün şartlarına uygun şekilde uzaktan çalışma yasası revize edilecek.

İşte Hürriyet gazetesinden Noyan Doğan'ın yazısı:

'Ayrıca kısmi süreli çalışanların hafta tatili, yıllık izin ve kıdem tazminatına hak kazanma süreleri yapılacak yeni düzenlemeler ile netleşecek. Yine pakette, genç istihdamın artırılmasına yönelik düzenlemeler de dikkat çekiyor.

REFORM PAKETİNDE YER ALDI

Ama asıl dikkat çekici olanı, ilave istihdam sağlayan işletmelere finansman desteği verilecek olması. Konunun detayına girmeden önce bir özet yapayım.

Koronavirüs salgını nedeniyle bir senedir, hem işverenler hem de çalışanlar kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin desteği ile destekleniyor. Aynı şekilde, bu süreçte işverene çalışanını ücretsiz izne çıkarma hakkı tanındı ve bununla birlikte işten çıkarma yasağı da getirildi.

Her ne kadar sivil toplum örgütleri, kısa çalışma ödeneğinin uzatılmasını talep etse de Cumhurbaşkanı’nın, son yaptığı açıklamaya göre, kısa çalışma ödeneği bu ayın sonunda bitiyor.

Ücretsiz izin desteği ile işverenin çalışanı işten çıkarma yasağı da 17 Mayıs tarihinde son bulacak. Özellikle çalışan kesim, desteklerin son bulmasıyla birlikte işte çıkarılmaktan endişe duyuyor.

NEFES ALDIRACAK

İşte, açıklanan Ekonomi Reform paketinde bu konuda, benim de dikkatimi çeken, önemli bir düzenleme yer alıyor. İşten çıkarmalar yaşanmasın diye işletmelere ilave istihdam finansman desteği sağlanacak. Destek, sadece istihdamı artırmaya yönelik değil; salgın nedeniyle nakit sıkıntısı çeken işletmelere de bir ölçüde nefes aldıracak.

Peki, bu destekten kimler, nasıl yararlanacak? Mikro ve küçük ölçekli firmalardan likidite sıkıntısı çekenlere yönelik, istihdama kattıkları her bir ilave kişi için; Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletiyle, 100 bin liralık krediye erişim imkanı sağlanacak.

BİR KİŞİ ALANA 100 BİN LİRA!

Mikro ve küçük ölçekli işletme denildiğinde yaklaşık 3 milyondan fazla işletmeyi kapsıyor demektir. Buna göre, ilave istihdam yaratacak olan işletmeye, KGF destekli 100 bin liralık kredi verilecek. İstihdam yaratılacak her bir kişi için bu destekten yararlanılacak.

Peki, limit var mı? En fazla 500 bin liralık ilave istihdam finansman desteği verilecek. Bu da ilave 5 kişilik istihdam anlamına geliyor.

Daha açık bir anlatımla, KOBİ iseniz, mevcut istihdamınızın üzerine 5 kişiye ilave istihdam sağlarsanız; KGF destekli, 500 bin liralık kredi imkanından yararlanabileceksiniz. Yok, 5 kişi değil de, ilave 2 kişilik istihdam sağlarsanız, 200 bin liralık destek alabileceksiniz.

ÜCRETSİZ İZİNLİ YARARLANACAK

İlave istihdam finansman kredisinin vadesi 2 yıl olacak ve ilk 6 ayı geri ödemesiz kullandırılacak. İlave 2 kişilik istihdam yarattınız ve 200 bin liralık destekten yararlandınız, ilk 6 ay hiçbir ödeme yapmayacaksınız, 6 aydan sonra taksitleri ödemeye başlayacaksınız.

Kredinin faizi ise henüz net değil. Önümüzdeki günlerde yapılacak düzenleme ile faiz oranı da netleşecek. Ancak faizi ne olursa olsun; ilave istihdam sağlayan işletme, işe aldığı her bir kişi için 12 ay boyunca ödeyeceği sosyal güvenlik ve işsizlik sigortası primleri, kredi faiz bakiyesinden düşülecek.

Örneğin, kaba bir hesapla, destekten yararlanacak bir işyeri, iki kişilik ilave istihdam sağlayıp, 200 bin lira kredi kullandığında; iki kişi için her ay 1.252 liralık sosyal güvenlik ve işsizlik sigortası primlerini kredi faizinden düşebilecek.

İlave istihdam finansman desteğinden, 17 Mayıs’ta bitecek olan nakdi ücret desteği alan işyerleri de yararlanabilecek. Şöyle ki; çalışanını ücretsiz izne çıkartan ve devletten aylık 1.431 lira nakdi ücret desteği alan işveren, çalışanı işten çıkarmayıp, tekrardan istihdama dahil ederse, KGF destekli ilave istihdam desteğinden faydalanabilecek.'

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Azerbaycan ile Ermenistan arasında enerji taşımacılığı anlaşması

Van'da 10 kilogram uyuşturucu ele geçirildi: 2 gözaltı

Adana'da minibüs devrildi: 13 yaralı

Iğdır’da aranan 3 hükümlü yakalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile görüştü

Trabzon'da 3.8 büyüklüğünde deprem

BM: Basra Körfezi'ndeki gerilimden çok endişeliyiz

AB ve Hindistan arasında kapsamlı ticaret anlaşması

Yunanistan’da 4.5 büyüklüğünde deprem

DMM’den Türk Telekom iddialarına yalanlama

Mesud Pezeşkiyan ile Veliaht Prens Selman görüştü

Rusya'da hostelde yangın: 4 ölü, 6 yaralı

Avustralya’da uçak kazası: 2 ölü

Gaziantep'te "Sağlık Bilişimi" ve "Yapay Zeka" semineri düzenlendi

Umut Kervanı ikinci yardım konvoyunu Suriye'ye gönderdi  

Kuzey Kore'den füze denemesi

Konya'da trafik kazası: 1 ölü, 1 yaralı

Bakan Bayraktar Nijerya Katı Mineraller Geliştirme Bakanı ile görüştü

DSÖ: Gazze'de 10 çocuk hipotermi nedeniyle hayatını kaybetti

Türkiye ile Nijerya arasında 9 anlaşma imzalandı

Dışişleri Bakanlığından Afrika’nın güneyindeki sel felaketine ilişkin taziye mesajı

Trump'ın politikalarınak karşı Almanya, Danimarka ve Grönland liderleri arasında üçlü zirve

Malatyalı dededen azmin zaferi: 82 yaşında okuma-yazma kursunu başarıyla tamamladı

TSO Başkanı Sadıkoğlu: Üretim yüzde 32 düştü, 26 fabrika kapandı

Endonezya'da toprak kayması felaketi: 48 ölü

El Halil'de işgalci siyonistler 500 ağacı kökünden söktü

Duran: Türkiye’nin mücadelesi etnik kimliklerle değil terörledir

MESOB Başkanı Keskin: Esnaf bayramdan sonra kalıcı iş yerlerine taşınacak

Şırnak'ta iki tır çarpıştı: 2 yaralı

Aralıkta sıcaklık arttı yağış azaldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Azerbaycan ile Ermenistan arasında enerji taşımacılığı anlaşması

Van'da 10 kilogram uyuşturucu ele geçirildi: 2 gözaltı

Adana'da minibüs devrildi: 13 yaralı

Iğdır’da aranan 3 hükümlü yakalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile görüştü

Trabzon'da 3.8 büyüklüğünde deprem

BM: Basra Körfezi'ndeki gerilimden çok endişeliyiz