• BIST 100

    10922,86%-0,52
  • DOLAR

    42,43% 0,16
  • EURO

    48,91% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5537,05% -0,30
  • Ç. ALTIN

    9229,23% -0,08

İsviçreli ilaç firması Novartis'ten Türkiye'de 2,4 milyar dolarlık 'sosyal etki'

25 Kasım 2021, Perşembe 08:59
25 Kasım 2021, Perşembe 08:59
İsviçreli ilaç firması Novartis
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

İsviçreli ilaç firması Novartis'ten Türkiye'de 2,4 milyar dolarlık 'sosyal etki'

'Sürdürülebilir Kalkınmayı Yeniden Düşünmek: Sağlık Sektörünün Ardındaki Sosyal, Çevresel, Ekonomik Değer' konulu basın toplantısı, İsviçre'nin Ankara Büyükelçisi Jean Daniel Ruch ve İstanbul Medipol Üniversitesi Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Burcu Yavuz Tiftikçigil'in katılımıyla Novartis Grup Türkiye Başkanı Altan Demirdere'nin ev sahipliğinde JW Marriott Otel'de gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Demirdere, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) global ekonominin dinamiklerini değiştirirken, işletmeler ve ülke yönetimlerinin de çevresel ve toplumsal fayda odaklı ekonomik büyümenin önemini fark ettiğini vurguladı.

Novartis olarak, Sağlık Ekonomisi Raporlaması (HER) ve Sosyal, Çevresel ve Ekonomik (SEE) Etki Değerlemesi hazırladıklarını dile getiren Demirdere, raporlardan elde edilen çıktıları da paylaştı.

Sağlık Ekonomisi Raporlaması'nın değer zinciri üzerindeki her bir katkıyı ve yatırımlarının verimliliğini ayrı ayrı hesapladığını belirten Demirdere, Alman Wifor Enstitüsü tarafından Türkiye'nin de içinde olduğu 190 ülke için hazırlanan raporun sonuçlarına göre, Türkiye'deki sağlık harcamalarının GSMH'deki payının yüzde 4,4 ile yüzde 9,9'luk dünya ortalamasının yarısından az olduğunu vurguladı.

Novartis'in, son 3 yılda iş faaliyetlerinin toplum ve çevre üzerindeki etkilerinin ölçümünü sağlayan bir yaklaşım metodu geliştirdiğini kaydeden Demirdere, 'Bu, Sosyal, Çevresel ve Ekonomik Etki Değerlemesi olarak adlandırıldı.' dedi.

Demirdere, 2020 yılında Novartis Türkiye'nin söz konusu etki değerlemesi sonuçlarına göre 'sosyal etkilerinin' 2,4 milyar dolar olduğunu vurgulayarak, 12,5 milyondan fazla hastaya ulaşıldığını aktardı. Çevreye olan negatif etkilerinin 28 milyon dolar olduğunu belirten Demirdere, 'Negatif çevre etkisinin 5,5 milyon doları Novartis'in kendi operasyonları, geri kalan miktar ise tedarik zinciri tarafından yaratılmaktadır. GSMH'ye toplam katkımız 359 milyon dolar olmuştur. 1655 çalışan istihdam edilmiştir ve farklı endüstrilerde toplam 5 bin 661 iş oluşumuna katkıda bulunulmuştur. Toplam sosyal, çevresel ve ekonomik (SEE) etkimiz 2,3 milyar dolar olmuştur.' ifadelerini kullandı.

Demirdere, 1955'ten bu yana Türkiye'de hem üretim hem de ihracat yapan bir ilaç firması olarak, sundukları sosyal ve ekonomik katkılarını artırmaktan ve vatandaşların sağlığı için hizmet etmekten gurur duyduklarını kaydetti.

'Çok taraflı iş birliklerine ihtiyacımız var'

Prof. Dr. Burcu Yavuz Tiftikçigil de sürdürülebilir kalkınma amaçlarının yoksulluğun sona erdirilmesi, çevrenin korunması, iklim krizine karşı önlem alınması, refahın adil paylaşımı ve barışın sağlanması için küresel bir eylem çağrısı olduğunu söyledi.

Sağlık ekonomisinin daha önce iktisatçılar tarafından sadece 'fayda maliyet analizi' yapılan bir alan olarak görüldüğünü aktaran Tiftikçigil, 'Ancak şu anda sağlık ekonomisinin tetiklenmiş etkisi çok yüksek. Bu sebeple sağlıktaki bir bozulmanın dünyada yarattığı etkiyi hepimiz maalesef deneyimledik. Sağlık sektörünü normal bir mal ve hizmet piyasası olarak düşünemeyiz. Emek yoğun bir piyasa ve teknoloji burada çok önemli bir yere sahip. İkamesi olmayan bir piyasa. Kesinlikle sağlık hizmetlerini erteleyemeyiz.' değerlendirmesinde bulundu.

Sağlık hizmetlerinin parasal olarak çıktılarını hesap edilemeyeceğini, sosyal ve çevresel çıktılarının çok daha güçlü ve erdemli olduğunu belirten Tiftikçigil, 'Sürdürülebilir kalkınma amaçlarının geliştirilmesi için çok taraflı iş birliklerine ihtiyacımız var. Farkındalıkların oluşturulması gerekiyor.' ifadelerini kullandı.

İşgal medyası: İran askeri üslerimize sızdı

Fırıncılar artan maliyetlerden şikâyetçi: Ekmeğin fiyatı aynı, giderler katlandı

Avustralya'da Fina Tropikal Siklonu nedeniyle binlerce ev ve iş yeri elektriksiz kaldı

Van’da silahlı kavga: Baba-oğul hayatını kaybetti

15 bin öğretmen ataması yarın yapılacak

Gürcistan Devlet Başkanı 49 kişiyi affetti

Moskova'ya doğru uçan 3 İHA imha edildi

Bir günde 12 bin Afgan, ülkelerine döndü

İşgal medyası: HAMAS, Merkava 4 tanklarını etkisiz hale getiren gizli mekanizmayı sosyal medyadan öğrendi

Vietnam'daki sellerde ölü sayısı 90'a yükseldi

Kolombiya Devlet Başkanı Petro’dan ABD’li Rubio’ya “Bizi tehdit etmeyin, hilelerinizi biliyoruz”

HAMAS, işgal rejimi ile yapılan ateşkesi sona erdirdiği yönündeki iddiaları yalanladı

UNRWA: Gazze’de nüfusun yarısı yerinden edilmişlerin yaşadığı bölgelerde hayatta kalma mücadelesi veriyor

Ankara'da doğal gaz patlaması: 1 kişi yaralandı

Manisa'da traktör ile çekici çarpıştı: 4 yaralı

İşgal rejimi, Nablus’ta çiftçilerin zeytinliklere erişimini engelledi

COP31 toplantısının Türkiye’de yapılmasına karar verildi

Denizlerde fırtınamsı rüzgâr uyarısı: Karadeniz ve Kuzey Ege’de etkili olacak

Aksaray’da geri dönüşüm tesisinde yangın

“Kastamonu Huzur” uygulamasında 2 bin 888 kişi sorgulandı

İşgal rejimi Gazze’yi bombaladı: 22 şehit

Kars'ta 60 hesaba erişim engeli

Batı kesimlerde sağanak yağış bekleniyor

Kamyon ile traktör çarpıştı: 2 ölü, 5 yaralı

Açık cezaevinde zehirlenen 131 hükümlü hastaneye kaldırıldı

Çin: Japonya'nın Tayvan'a ilişkin açıklamaları uluslararası hukukun ihlalilidir

Gelecek yıl yapılacak COP31’in Türkiye’de düzenlenmesine karar verildi

Yangında mobil mescit kullanılamaz hale geldi

AB’den ABD’nin Ukrayna planına ilişkin ortak açıklama

Peygamber Sevdalıları Derneği tarafından "Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar" programı düzenlendi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İşgal medyası: İran askeri üslerimize sızdı

Fırıncılar artan maliyetlerden şikâyetçi: Ekmeğin fiyatı aynı, giderler katlandı

Avustralya'da Fina Tropikal Siklonu nedeniyle binlerce ev ve iş yeri elektriksiz kaldı

Van’da silahlı kavga: Baba-oğul hayatını kaybetti

15 bin öğretmen ataması yarın yapılacak

Gürcistan Devlet Başkanı 49 kişiyi affetti

Moskova'ya doğru uçan 3 İHA imha edildi