• BIST 100

    16834,12%0,95
  • DOLAR

    43,82% 0,16
  • EURO

    51,69% 0,16
  • GRAM ALTIN

    7182,08% 2,07
  • Ç. ALTIN

    11729,31% 0,51

İsviçreli ilaç firması Novartis'ten Türkiye'de 2,4 milyar dolarlık 'sosyal etki'

25 Kasım 2021, Perşembe 08:59
25 Kasım 2021, Perşembe 08:59
İsviçreli ilaç firması Novartis
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

İsviçreli ilaç firması Novartis'ten Türkiye'de 2,4 milyar dolarlık 'sosyal etki'

'Sürdürülebilir Kalkınmayı Yeniden Düşünmek: Sağlık Sektörünün Ardındaki Sosyal, Çevresel, Ekonomik Değer' konulu basın toplantısı, İsviçre'nin Ankara Büyükelçisi Jean Daniel Ruch ve İstanbul Medipol Üniversitesi Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Burcu Yavuz Tiftikçigil'in katılımıyla Novartis Grup Türkiye Başkanı Altan Demirdere'nin ev sahipliğinde JW Marriott Otel'de gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Demirdere, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) global ekonominin dinamiklerini değiştirirken, işletmeler ve ülke yönetimlerinin de çevresel ve toplumsal fayda odaklı ekonomik büyümenin önemini fark ettiğini vurguladı.

Novartis olarak, Sağlık Ekonomisi Raporlaması (HER) ve Sosyal, Çevresel ve Ekonomik (SEE) Etki Değerlemesi hazırladıklarını dile getiren Demirdere, raporlardan elde edilen çıktıları da paylaştı.

Sağlık Ekonomisi Raporlaması'nın değer zinciri üzerindeki her bir katkıyı ve yatırımlarının verimliliğini ayrı ayrı hesapladığını belirten Demirdere, Alman Wifor Enstitüsü tarafından Türkiye'nin de içinde olduğu 190 ülke için hazırlanan raporun sonuçlarına göre, Türkiye'deki sağlık harcamalarının GSMH'deki payının yüzde 4,4 ile yüzde 9,9'luk dünya ortalamasının yarısından az olduğunu vurguladı.

Novartis'in, son 3 yılda iş faaliyetlerinin toplum ve çevre üzerindeki etkilerinin ölçümünü sağlayan bir yaklaşım metodu geliştirdiğini kaydeden Demirdere, 'Bu, Sosyal, Çevresel ve Ekonomik Etki Değerlemesi olarak adlandırıldı.' dedi.

Demirdere, 2020 yılında Novartis Türkiye'nin söz konusu etki değerlemesi sonuçlarına göre 'sosyal etkilerinin' 2,4 milyar dolar olduğunu vurgulayarak, 12,5 milyondan fazla hastaya ulaşıldığını aktardı. Çevreye olan negatif etkilerinin 28 milyon dolar olduğunu belirten Demirdere, 'Negatif çevre etkisinin 5,5 milyon doları Novartis'in kendi operasyonları, geri kalan miktar ise tedarik zinciri tarafından yaratılmaktadır. GSMH'ye toplam katkımız 359 milyon dolar olmuştur. 1655 çalışan istihdam edilmiştir ve farklı endüstrilerde toplam 5 bin 661 iş oluşumuna katkıda bulunulmuştur. Toplam sosyal, çevresel ve ekonomik (SEE) etkimiz 2,3 milyar dolar olmuştur.' ifadelerini kullandı.

Demirdere, 1955'ten bu yana Türkiye'de hem üretim hem de ihracat yapan bir ilaç firması olarak, sundukları sosyal ve ekonomik katkılarını artırmaktan ve vatandaşların sağlığı için hizmet etmekten gurur duyduklarını kaydetti.

'Çok taraflı iş birliklerine ihtiyacımız var'

Prof. Dr. Burcu Yavuz Tiftikçigil de sürdürülebilir kalkınma amaçlarının yoksulluğun sona erdirilmesi, çevrenin korunması, iklim krizine karşı önlem alınması, refahın adil paylaşımı ve barışın sağlanması için küresel bir eylem çağrısı olduğunu söyledi.

Sağlık ekonomisinin daha önce iktisatçılar tarafından sadece 'fayda maliyet analizi' yapılan bir alan olarak görüldüğünü aktaran Tiftikçigil, 'Ancak şu anda sağlık ekonomisinin tetiklenmiş etkisi çok yüksek. Bu sebeple sağlıktaki bir bozulmanın dünyada yarattığı etkiyi hepimiz maalesef deneyimledik. Sağlık sektörünü normal bir mal ve hizmet piyasası olarak düşünemeyiz. Emek yoğun bir piyasa ve teknoloji burada çok önemli bir yere sahip. İkamesi olmayan bir piyasa. Kesinlikle sağlık hizmetlerini erteleyemeyiz.' değerlendirmesinde bulundu.

Sağlık hizmetlerinin parasal olarak çıktılarını hesap edilemeyeceğini, sosyal ve çevresel çıktılarının çok daha güçlü ve erdemli olduğunu belirten Tiftikçigil, 'Sürdürülebilir kalkınma amaçlarının geliştirilmesi için çok taraflı iş birliklerine ihtiyacımız var. Farkındalıkların oluşturulması gerekiyor.' ifadelerini kullandı.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Şanlıurfa’da uyuşturucu operasyonunda 5 şüphelinin mal varlıklarına el konuldu

Muğla'da şap karantinası

Mardin’de minibüs ile otomobil çarpıştı: 6 yaralı

Erzurum'da taşımalı eğitime ara verildi

Elazığ'ın gizli hazinesi: 40 metreden dökülen görsel şölen

İstanbul Valisi Gül: Toplumu sapkınlığa sevk eden hiçbir faaliyeti kabul etmemiz mümkün değil

ABD'de çığ felaketi: Ölü sayısı 9’a yükseldi

Malatya'da bıçaklı kavga: 1 yaralı

Meksika'da kartel liderinin öldürülmesinin ardından çatışmalar çıktı

Batman'da otomobil uçuruma yuvarlandı: 1 ölü

Malatya'da sokak satıcılarına operasyon: 2 tutuklama

AB'den ABD'ye ticaret anlaşması mesajı: Taahhütlere sadık kalınmalı

İran ile Rusya arasında 500 milyon euroluk füze anlaşması

Malezya'da 7,1 büyüklüğünde deprem

İran ile ABD nükleer görüşmeleri Cenevre'de devam edecek

Ülke genelinde yağışlı havanın etkili olması bekleniyor

Malezya'da 7,1 büyüklüğünde deprem

Batman’da uzun namlulu silahlı saldırı: 3 yaralı

ABD-İran görüşmeleri Cuma günü yeniden başlayabilir

FSB: Korgeneral Alekseyev'e yönelik suikast girişimi soruşturmasında İngiliz bağlantısı ortaya çıktı

Rusya: Ukrayna'nın enerji altyapısını hedef aldık, 326 İHA'yı düşürdük

Trump'ın Florida'daki konutunda bir silahlı saldırgan vuruldu

Grönland’dan Trump’ın hastane gemisi planına ret

Gazze'de can kaybı 72 bin 72'ye yükseldi

Hatay'da iki otomobil çarpıştı: 4 yaralı

Keşmir'de işgalci Hint askerleri 3 direnişçiyi katletti

Trump'tan yeni Grönland hamlesi

Afganistan'tan Pakistan'ın ölümcül saldırılarına tepki

28 ilde siber suç operasyonu: 181 tutuklama

47 yıllık vefa: Metin Yüksel şehadet yıldönümünde rahmetle yâd edildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Şanlıurfa’da uyuşturucu operasyonunda 5 şüphelinin mal varlıklarına el konuldu

Muğla'da şap karantinası

Mardin’de minibüs ile otomobil çarpıştı: 6 yaralı

Erzurum'da taşımalı eğitime ara verildi

Elazığ'ın gizli hazinesi: 40 metreden dökülen görsel şölen

İstanbul Valisi Gül: Toplumu sapkınlığa sevk eden hiçbir faaliyeti kabul etmemiz mümkün değil

ABD'de çığ felaketi: Ölü sayısı 9’a yükseldi