• BIST 100

    10920,21%1,79
  • DOLAR

    42,35% 0,05
  • EURO

    49,11% 0,12
  • GRAM ALTIN

    5600,54% 1,13
  • Ç. ALTIN

    9293,06% 0,84

Kartlı işlem hacmi 2019’u geride bıraktı

26 Mayıs 2020, Salı 18:10
26 Mayıs 2020, Salı 18:10
Kartlı işlem hacmi 2019’u geride bıraktı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Kartlı işlem hacmi 2019’u geride bıraktı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) 'COVID-19'un Tüketici Harcamalarına Etkisi' üzerine yaptığı araştırmanın sekizincisini yayımladı. Buna göre 15 Mayıs haftasında tüketim harcamaları bir önceki haftaya göre yüzde 4 arttı, banka ve kredi kartı ile yapılan harcama tutarı ise 2019 yılı seviyesinin üzerine çıktı.

TEPAV’ın raporuna göre 15 Mayıs haftasında banka kartı ve kredi kartı kullanılarak 17.3 milyar TL tutarında harcama yapıldı. Bir önceki haftaya kıyasla harcama tutarı 738 milyon TL (yüzde 4) arttı. İşlem adedi ise yüzde 10 artarak 99 milyon oldu. Bir önceki yılın aynı dönemine (15 Mart – 17 Mayıs 2019) göre kıyaslandığında 13 Mart – 15 Mayıs 2020’de yapılan harcamaların tutarı yüzde 19, işlem adedi ise yüzde 16 azaldı.

4 Mayıs’ta normalleşme planının açıklanmasıyla banka ve kredi kartı ile yapılan harcamaların tutarı 8 Mayıs haftasında 2019 yılı seviyesine ulaşmıştı. 15 Mayıs haftasında ise harcamalar, 2019 yılı değerinin üzerine çıktı. 15 Mayıs haftasında banka/kredi kartı ile yapılan harcamaların yüzde 26’sını yani 4.5 milyar TL’sini market ve alışveriş merkezleri, yüzde 10’unu yani 1.7 milyar TL’sini elektrik-elektronik eşya, bilgisayar ve yüzde 8’ini yani 1.4 milyar TL çeşitli gıda harcamaları oluşturdu. Alışveriş yöntemi bakımından incelendiğinde 15 Mayıs haftasında yapılan toplam harcamaların 4.8 milyar TL’si (yüzde 28) internet üzerinden, 890 milyon TL’si (yüzde 5) mektupla/telefonla yapıldı.

15 Mayıs haftasında bir önceki haftaya kıyasla market ve alışveriş merkezleri harcamaları 10 milyon TL (yüzde 0,2), elektrik-elektronik eşya, bilgisayar harcamaları 17 milyon TL (yüzde 1), ve internet üzerinden yapılan alışverişler 160 milyon TL (yüzde 3) azaldı. Çeşitli gıda harcamaları ise 111 milyon TL (yüzde 9) arttı.

Bir önceki haftaya kıyasla 15 Mayıs haftasında sınırlı sayıda harcama kalemlerinde azalış görülürken en fazla azalış benzin ve yakıt istasyonları harcamalarında görüldü. En fazla artış ise havayolları, bireysel emeklilik, araba kiralama ve giyim ve aksesuar harcamalarında görüldü.

Geçen yıla göre internet alışverişinde yüzde 22 artış

Bir önceki yılın aynı dönemine (15 Mart – 17 Mayıs 2019) göre kıyaslandığında 13 Mart – 15 Mayıs 2020’de en fazla artış elektrik-elektronik eşya, bilgisayar yüzde 50, market ve alışveriş merkezleri yüzde 50, doğrudan pazarlama yüzde 24 ve çeşitli gıda yüzde 20 harcamalarında görüldü. Aynı dönemde harcamalar en fazla havayolları yüzde 82, konaklama yüzde 80, kumarhane/içkili yerler yüzde 71, seyahat acenteleri/taşımacılık yüzde 68, yemek yüzde 58 ve giyim ve aksesuar harcamaları yüzde 47 azaldı. Aynı dönemde internet üzerinden yapılan alışverişler bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22 arttı.

Ekran bağımlılığı ağız sağlığını da tehdit ediyor!

Yurt genelinde son iki haftada 2 bin 386 düzensiz göçmen yakalandı

Mardin’deki cinayet için özel ekipten operasyon: 6 gözaltı

İşgalciler, Lübnan'a yönelik vahşi katliam sonrası saldırılarını sürdürüyor

Mardin’de kontrolden çıkan otomobil dereye yuvarlandı: 3 yaralı

Tayland'da sel felaketinde ölü sayısı 25'e ulaştı

Konya'da 31 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Beytepe Koleji Malatya Kampüsü'nden burs fırsatı

Aksaray’da Somuncu Baba’nın 613. Vuslat Yıl dönümü etkinlikleri başladı

Konya'da 10 Bin 400 metrekarelik alana fidan dikildi

Sudan ordusu Kordofan bölgesinde HDK'ye karşı başarılar elde etti

İmam-Hatip Kul: En büyük eksiğimiz Allah’ın kitabı ve Peygamberin sünnetinden uzak kalmamızdır

Şanlıurfa’da narkotik operasyonu: 1 kilo 200 gram skunk ele geçirildi

Bingöl’de 343 bin liralık nitelikli dolandırıcılık

Medya kuruluşları ve çocuk mahremiyeti

Gazze’deki yetimler için Ankara’da anlamlı kampanya

Bursa’da kaçak av operasyonu: İki şahsa 415 bin TL ceza

Drift yapan sürücüye para ve ehliyet cezası

Balıkesir’de 3,5 büyüklüğünde deprem

Gazze Sağlık Bakanlığı: Son 48 saatte 7 şehit, 33 yaralı

HAKMAR soruşturmasında iddianame tamamlandı

Organları ters tarafta olan hasta başarıyla tedavi edildi

Endonezya’da Semeru Yanardağı patladı: Alarm düzeyi en üst seviyeye yükseltildi

Adıyaman’da son bir ayda 394 aranan şahıs yakalandı

Adıyaman'da DAİŞ operasyonu: 6 gözaltı

Battalgazi Belediye Başkanı Taşkın: Battalgazi'ye katma değer üreten işler yapıyoruz

Adıyaman'da aranan 3 şahıs yakalandı

Van’da 7 katlı binada yangın

Gaziantep'te kesinleşmiş hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı

Siirt’te 14 kurumun katıldığı geniş çaplı afet tatbikatı yapıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Ekran bağımlılığı ağız sağlığını da tehdit ediyor!

Yurt genelinde son iki haftada 2 bin 386 düzensiz göçmen yakalandı

Mardin’deki cinayet için özel ekipten operasyon: 6 gözaltı

İşgalciler, Lübnan'a yönelik vahşi katliam sonrası saldırılarını sürdürüyor

Mardin’de kontrolden çıkan otomobil dereye yuvarlandı: 3 yaralı

Tayland'da sel felaketinde ölü sayısı 25'e ulaştı

Konya'da 31 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı