• BIST 100

    14991,40%0,51
  • DOLAR

    43,14% 0,10
  • EURO

    50,34% 0,08
  • GRAM ALTIN

    6377,90% 0,18
  • Ç. ALTIN

    10268,60% 0,00

Katılım finans kuruluşlarının faizsiz prensiplere uyumu için yasal altyapı tamamlandı

05 Ekim 2020, Pazartesi 19:22
05 Ekim 2020, Pazartesi 19:22
Katılım finans kuruluşlarının faizsiz prensiplere uyumu için yasal altyapı tamamlandı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Katılım finans kuruluşlarının faizsiz prensiplere uyumu için yasal altyapı tamamlandı

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, TKBB tarafından düzenlenen sertifika programına, katılım finans kuruluşlarının uyum ve denetim süreçlerinde görev alacak personel katıldı. 3-25 Eylül'de gerçekleştirilen eğitim süreci toplam 66 saat sürdü.

Bu süreçte katılımcılara İslam iktisadı ve finansı alanında uzman akademisyen ve üst düzey yöneticiler tarafından teorik ve pratik bilgiler verildi. Marmara Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı Enstitüsü'nün danışmanlığında gerçekleşen programın son günü yapılan sınavda başarılı olan kişilere sertifikaları takdim edildi.

FAİZSİZ PRENSİPLERE UYUM ARTIK YASAL MEVZUAT KAPSAMINDA

Katılım finans kuruluşları, merkezi kurul ve danışma komitelerinin kararlarına uyumunun sürekli kontrol edilmesi ve denetlenmesiyle yükümlü. Bununla kuruluşun ilke ve standartlara sürekli olarak uyması ve bu konuda müşteriler başta olmak üzere ilgili taraflara güvence sağlanması amaçlanıyor.

Kuruluşların, kontrol ve denetim faaliyetlerini 3 ayda bir kuruluş üst yönetimine raporlaması zorunluluğu bulunuyor. Uyum ve denetim süreçlerinde görev alacak personelin faizsiz finans alanında lisansüstü diplomaya sahip bulunması veya sertifikalı eğitim almış olması gerekiyor.

Sektörün kuruluşundan bu yana yürüttüğü faizsiz prensiplere uyum faaliyetleri ise artık kurumsal bir çerçevede yasal mevzuat kapsamına alındı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve TKBB iş birliğinde yürütülen çalışmaların ana başlıkları; Merkezi Danışma Kurulu'nun kurulması, bağlayıcı standartların belirlenmesi, her bir kuruluş nezdinde bir danışma komitesinin görevlendirilmesi ve alınan kararlara uyumu sağlayacak kontrol ve denetim mekanizmalarının tesis edilmesiydi.

MERKEZİ DANIŞMA KURULU'NUN TEMEL GÖREVİ UYGULAMA FARKLILIKLARINI ORTADAN KALDIRMAK

Bu süreçte ilk olarak BDDK'nın Şubat 2018'de aldığı karara istinaden TKBB nezdinde Merkezi Danışma Kurulu kuruldu. Kurulun görevleri, çalışma usul ve esasları, üyelerinin taşıması gereken nitelikler, hazırlanan tebliğ ve yönerge ile belirlendi.

Kurul, kararlarını bağımsız ve tarafsız olarak alırken, öncelikle katılım finans kuruluşlarının uymaları gereken meslek ilke ve standartlarını belirliyor. Temel amaç, katılım finans kuruluşları arasındaki uygulama farklılıklarını gidermek üzere genel nitelikli, bağlayıcı kararlar almak. Bununla birlikte yazılı başvurulması halinde ilgili kurumlara da görüş bildiriyor.

Katılım finans sektörünün tanıtımı veya eğitimi amaçlı programlar düzenleyen kurul yayınlar yaparken, bu amaçla düzenlenen programlara iştirak ediyor. Katılım finans kuruluşları ile müşterileri arasında uyuşmazlık çıkması durumunda da Kurul'un alınan kararları değiştirme yetkisi bulunuyor.

HER BİR KATILIM FİNANS KURULUŞU BİR DANIŞMA KOMİTESİ KURMAK ZORUNDA

BDDK tarafından hazırlanan ve Eylül 2019'da yürürlüğe giren Faizsiz Bankacılık İlke ve Standartlarına Uyuma İlişkin Tebliğ, ürün ve hizmetlerin faizsiz finans prensiplere uyumunu sağlamak üzere her bir katılım finans kuruluşuna en az 3 üyeden oluşan bir danışma komitesi kurma yükümlülüğü getiriyor.

Danışma komiteleri, Merkezi Danışma Kurulu tarafından belirlenen standartlara aykırı karar alamıyor. Komitelerin temel görevi; faaliyet gösterdiği finans kuruluşunun iş ve işlemlerinin ilke ve standartlara uyumunu sağlamak.

Bu kapsamda kuruluşun iç düzenlemelerinin, sunduğu ürün ve hizmetlerin komitenin onayından geçmesi, komitenin aldığı kararları merkezi kurula raporlaması ve yıllık faaliyet raporunda kuruluşun faizsiz prensiplere uyum düzeyi hakkında kamuya açık değerlendirme yapması bekleniyor. 

Kamerun'da köye saldırı: 14 ölü 14 yaralı

Malatya Büyükşehir Belediye meclisi ocak ayı toplantısı yapıldı

Gazze’de geçici mezarlıklardan çıkarılan yaklaşık 50 şehit, resmi mezarlıklara defnediliyor

Bakanlıktan, "gece kulüplerinde kız çocukları çalıştırılıyor" haberlerine ilişkin açıklama

Psikoloğu Başakgil: Karne notu çocuğun kimliği değildir

Ara tatilde demiryolunda 24 bin kişilik ek kapasite sağlanacak

Sadakataşı, Gazzeli savaş mağdurlarına protez desteği sağladı

Dr. Huzeyfe el-Hatip: İşgal rejiminden kurtulamazsak dünya bu zulümden kurtulamayacaktır

Tekstil sektörü alarm veriyor: Durgunluk, maliyet ve eleman sorunu büyüyor

Hakkâri’de İl Özel İdaresi bütçesi değerlendirildi

Ara tatilde demiryoluna 24 bin 24 kişilik ek kapasite

Batman'da Kur'an'ı Kerim ve işaret dili eğitimleri sürüyor

Batman'da erken yaşta acil çağrı bilinci oluşturuldu

Batman'da 4-6 yaş Kur'an'ı Kerim kurslarına yoğun ilgi

Bakanlıktan “Ankara’daki gece kulüpleri” iddialarına açıklama

Op. Dr. Diri: Çocuklarda göz enfeksiyonları görme gelişimini olumsuz etkileyebilir

Malatya'da karda mahsur kalan araç ve vatandaşlar kurtarıldı

Eğitim koçu Erol: Yarıyıl tatili öğrenciler için bir fırsattır, bu fırsatı iyi değerlendirsinler

Siirt Valisi Kızılkaya: Kişilere ve malvarlığına karşı suçların yüzde 99’u aydınlatıldı

Kamu-Sen’e bağlı sendikalar Gaziantep Defterdarlığı önünde maaş zamlarını protesto etti

Gaziantep İl Müftü Yardımcı Aktan: Allah israf edenleri sevmez

Müftü Durmuş: Miraç Kandili muhasebe ve arınma gecesidir

İşgalin Refah'ta iddia ettiği olay sonrası direniş güvenliğinden acil uyarı

Molla Şenlik: İsra ve miraç ümmeti ayakta tutan dinamizmdir

Bursa'da uyuşturucu düzeneği ele geçirildi: 1 gözaltı

Günaydın: Kudüs bilincindeki zayıflık işgale zemin hazırlıyor

59,7 milyarlık yatırım tartışması: Elazığ hizmet mi bekliyor, algı mı üretiliyor?

AKOM’dan İstanbul için uyarı: 18-19 Ocak’ta karla karışık yağmur bekleniyor

Gaziantep'te 2025 yılı güvenlik, asayiş ve yatırım değerlendirmesi paylaşıldı

Google’dan yeni sömürü modeli mi? Yapay zekâ ile kişiye göre fiyat arttırması

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kamerun'da köye saldırı: 14 ölü 14 yaralı

Malatya Büyükşehir Belediye meclisi ocak ayı toplantısı yapıldı

Gazze’de geçici mezarlıklardan çıkarılan yaklaşık 50 şehit, resmi mezarlıklara defnediliyor

Bakanlıktan, "gece kulüplerinde kız çocukları çalıştırılıyor" haberlerine ilişkin açıklama

Psikoloğu Başakgil: Karne notu çocuğun kimliği değildir

Ara tatilde demiryolunda 24 bin kişilik ek kapasite sağlanacak

Sadakataşı, Gazzeli savaş mağdurlarına protez desteği sağladı