• BIST 100

    14915,65%1,02
  • DOLAR

    43,12% 0,21
  • EURO

    50,20% -0,08
  • GRAM ALTIN

    6245,46% 0,83
  • Ç. ALTIN

    10147,72% 0,77

Katılım finans kuruluşlarının faizsiz prensiplere uyumu için yasal altyapı tamamlandı

05 Ekim 2020, Pazartesi 19:22
05 Ekim 2020, Pazartesi 19:22
Katılım finans kuruluşlarının faizsiz prensiplere uyumu için yasal altyapı tamamlandı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Katılım finans kuruluşlarının faizsiz prensiplere uyumu için yasal altyapı tamamlandı

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, TKBB tarafından düzenlenen sertifika programına, katılım finans kuruluşlarının uyum ve denetim süreçlerinde görev alacak personel katıldı. 3-25 Eylül'de gerçekleştirilen eğitim süreci toplam 66 saat sürdü.

Bu süreçte katılımcılara İslam iktisadı ve finansı alanında uzman akademisyen ve üst düzey yöneticiler tarafından teorik ve pratik bilgiler verildi. Marmara Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı Enstitüsü'nün danışmanlığında gerçekleşen programın son günü yapılan sınavda başarılı olan kişilere sertifikaları takdim edildi.

FAİZSİZ PRENSİPLERE UYUM ARTIK YASAL MEVZUAT KAPSAMINDA

Katılım finans kuruluşları, merkezi kurul ve danışma komitelerinin kararlarına uyumunun sürekli kontrol edilmesi ve denetlenmesiyle yükümlü. Bununla kuruluşun ilke ve standartlara sürekli olarak uyması ve bu konuda müşteriler başta olmak üzere ilgili taraflara güvence sağlanması amaçlanıyor.

Kuruluşların, kontrol ve denetim faaliyetlerini 3 ayda bir kuruluş üst yönetimine raporlaması zorunluluğu bulunuyor. Uyum ve denetim süreçlerinde görev alacak personelin faizsiz finans alanında lisansüstü diplomaya sahip bulunması veya sertifikalı eğitim almış olması gerekiyor.

Sektörün kuruluşundan bu yana yürüttüğü faizsiz prensiplere uyum faaliyetleri ise artık kurumsal bir çerçevede yasal mevzuat kapsamına alındı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve TKBB iş birliğinde yürütülen çalışmaların ana başlıkları; Merkezi Danışma Kurulu'nun kurulması, bağlayıcı standartların belirlenmesi, her bir kuruluş nezdinde bir danışma komitesinin görevlendirilmesi ve alınan kararlara uyumu sağlayacak kontrol ve denetim mekanizmalarının tesis edilmesiydi.

MERKEZİ DANIŞMA KURULU'NUN TEMEL GÖREVİ UYGULAMA FARKLILIKLARINI ORTADAN KALDIRMAK

Bu süreçte ilk olarak BDDK'nın Şubat 2018'de aldığı karara istinaden TKBB nezdinde Merkezi Danışma Kurulu kuruldu. Kurulun görevleri, çalışma usul ve esasları, üyelerinin taşıması gereken nitelikler, hazırlanan tebliğ ve yönerge ile belirlendi.

Kurul, kararlarını bağımsız ve tarafsız olarak alırken, öncelikle katılım finans kuruluşlarının uymaları gereken meslek ilke ve standartlarını belirliyor. Temel amaç, katılım finans kuruluşları arasındaki uygulama farklılıklarını gidermek üzere genel nitelikli, bağlayıcı kararlar almak. Bununla birlikte yazılı başvurulması halinde ilgili kurumlara da görüş bildiriyor.

Katılım finans sektörünün tanıtımı veya eğitimi amaçlı programlar düzenleyen kurul yayınlar yaparken, bu amaçla düzenlenen programlara iştirak ediyor. Katılım finans kuruluşları ile müşterileri arasında uyuşmazlık çıkması durumunda da Kurul'un alınan kararları değiştirme yetkisi bulunuyor.

HER BİR KATILIM FİNANS KURULUŞU BİR DANIŞMA KOMİTESİ KURMAK ZORUNDA

BDDK tarafından hazırlanan ve Eylül 2019'da yürürlüğe giren Faizsiz Bankacılık İlke ve Standartlarına Uyuma İlişkin Tebliğ, ürün ve hizmetlerin faizsiz finans prensiplere uyumunu sağlamak üzere her bir katılım finans kuruluşuna en az 3 üyeden oluşan bir danışma komitesi kurma yükümlülüğü getiriyor.

Danışma komiteleri, Merkezi Danışma Kurulu tarafından belirlenen standartlara aykırı karar alamıyor. Komitelerin temel görevi; faaliyet gösterdiği finans kuruluşunun iş ve işlemlerinin ilke ve standartlara uyumunu sağlamak.

Bu kapsamda kuruluşun iç düzenlemelerinin, sunduğu ürün ve hizmetlerin komitenin onayından geçmesi, komitenin aldığı kararları merkezi kurula raporlaması ve yıllık faaliyet raporunda kuruluşun faizsiz prensiplere uyum düzeyi hakkında kamuya açık değerlendirme yapması bekleniyor. 

Güney Afrika'da orman yangınlarında 100 bin hektarlık alan zarar gördü

Rusya Belogorye yerleşim yerini kontrol altına aldı

Isparta’da denetimlerde 52 aranan kişi yakalandı

Malatya’da kar yağışı nedeniyle eğitime bir gün ara

Azerbaycan’dan Ermenistan’a 979 tonluk benzin sevkiyatı: 18 vagonluk tren yola çıktı

ABD'de Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Birimi'ne yönelik öfke dalgası büyüyor

“DSİ’nin teslim ettiği suyu musluklara akıtamayan Ankara Büyükşehir Belediyesi var”

Kuzey Avrupa, Goretti Fırtınası'nın etkisi altına girdi

Balıkesir'de zincirleme kaza: 1 ölü, 10 yaralı

Şanlıurfa'da mesken yangını büyümeden söndürüldü

Pakistan'da düzenlenen operasyonda 12 militan etkisiz hale getirildi

Olumsuz hava koşulları nedeniyle THY 54 seferini iptal etti

Tunceli’de yoğun kar nedeniyle 2 gün süreyle eğitime ara verildi

Kar yağışı nedeniyle eğitime ara verilen iller

Bingöl’de eğitime kar engeli

Siyonist rejimden Lübnan'a 10'dan fazla hava saldırısı

Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odası Seçimi Sonuçlandı

Erzincan’da durdurulan otobüste 1 kilogram metamfetamin ele geçirildi

Sivas’ta kar yağışı nedeniyle okullar tatil edildi

Gaziantep için kuvvetli yağış uyarısı

İslam İşbirliği Teşkilatı, işgalci rejimin Somaliland'ı tanımasını kınadı

Şanlıurfa'da otomobil kanala düştü

Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanlık Seçimini M. Salih Kaplan Kazandı

Gaziantep’te hırsızlık suçundan aranan şahıs yakalandı

Malezya, müstehcen içerik nedeniyle Grok'a erişimi geçici olarak askıya aldı

Antalya'da hafif ticari araç bariyere çarptı: 1 ölü, 1 yaralı

Trump: Küba'ya artık petrol veya para akmayacak!

TBMM’de bu hafta: Trafik cezalarında sert artış gündemde

Manisa'ya 810 milyon liralık sulama yatırımı

Avustralya'da Koji Tropikal Siklonu etkili oluyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Güney Afrika'da orman yangınlarında 100 bin hektarlık alan zarar gördü

Rusya Belogorye yerleşim yerini kontrol altına aldı

Isparta’da denetimlerde 52 aranan kişi yakalandı

Malatya’da kar yağışı nedeniyle eğitime bir gün ara

Azerbaycan’dan Ermenistan’a 979 tonluk benzin sevkiyatı: 18 vagonluk tren yola çıktı

ABD'de Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Birimi'ne yönelik öfke dalgası büyüyor

“DSİ’nin teslim ettiği suyu musluklara akıtamayan Ankara Büyükşehir Belediyesi var”