-
BIST 100
16119,15%-0,25
-
DOLAR
44,26% 0,01
-
EURO
51,26% -0,05
-
GRAM ALTIN
6404,70% -3,26
-
Ç. ALTIN
11186,94% 0,00
Kayısının başkenti Malatya'da hasat sona eriyor
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Kayısının başkenti Malatya'da hasat sona eriyor
Dünya kayısı başkenti olarak bilinen Malatya'da yaş kayısı hasadında sona yaklaşılıyor. Haziran ayı sonlarında başlayan ve ağustos ayı ortasına kadar devam etmesi beklenen kayısı hasadı bugünlerde Malatya'nın Hekimhan, Kuluncak, Darende ve Doğanşehir ilçelerinde devam ediyor.
BAŞKA İLLERDEN İŞÇİLER GELİYOR
Avrupa Birliği (AB) tarafından tescilli ürün listesine alınan kayısı, ağacından hasat edilip kurutulması için işlemlerden geçiyor. Altın meyve kayısı bu yıl, Kovid-19 gölgesinde yapılıyor. Özellikle, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Adıyaman illeri ile göçmenlerden oluşan işçilerin yardımı ile hasadı yapılıp kurutma işlemleri gerçekleştirilen kayısı işinde çalışanlar yeni tip koronavirüs kurallarına da riayet ediyor.

250 MİLYON DOLAR GELİR SAĞLANDI
Kayısı ihracat dönemi ağustos ayında başlıyor. 25 Temmuz 2019 ile 25 Temmuz 2020 arasındaki bir yılda 250 milyon dolardan fazla kayısı ihracatı gerçekleştirildi. Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü başkanlığındaki heyet tarafından bu yılki yaş kayısı tahmini rekoltesi 381 bin ton, kuru kayısı tahmini rekoltesi de 85 bin ton olarak açıklanmıştı.

HEDİYELİK YAŞ KAYISI 10 TL'DEN SATILDI
Bu yıl hediyelik diye tabir edilen Hasanbey ve Kabaaşı cinsi kaliteli kayısılar yaş olarak perakende de kilosu 8 ile 12 TL arasında işlem görürken, il dışına göndermek için hediyelik kayısı alanlar kilosuna ortalama 10 TL ödedi.
Malatya'da 8 milyon civarında kök ağacı ile 50 bin civarındaki ailenin geçimini sağlayan kayısı, 114 ülkeye ihraç ediliyor. Kükürtlenip kurutularak dış pazara sunulan kayısı, önemli ihraç ürünleri arasında yer alıyor. Kayısı, organik gün kurusu, kuru kayısı çekirdeği, kuruyemiş, pekmez, pestil ve marmelat olarak da tüketiliyor.Özellikle doğal olması nedeniyle son yıllarda gün kurusu kayısı daha çok rağbet görüyor.
Mehmet Salih Seyhan Bayram Mesajı
İngiltere, ABD'nin Hürmüzle ilgili saldırılar için üslerini kullanmasına izin verdi
Hatay'da aileler arası silahlı kavga: 3 ölü 22 yaralı
İtalya'da 5,2 büyüklüğünde bir deprem
ABD, arz endişeleri nedeniyle İran'ın deniz yoluyla petrol satışına 30 günlük bir süre tanıdı
Kudüs Gücü Komutanı General Kani'den açıklama
Köpek saldırısına uğrayan 3 yaşındaki çocuk yaralandı
Antalya'daki yangın faciasıyla ilgili bir kişi tutuklandı
Kırklareli'de bir iş yerinde soba patladı: 1 ölü, 2 yaralı
Nijerya'da Ramazan Bayramı dolayısıyla 92 mahkuma af kararı
Almanya Irak’ta görev yapan askerlerini tahliye etti
BM: 2,1 milyar insan temiz suya erişemiyor
İsviçre’den ABD’ye silah ihracatı durduruldu
Rusya'dan AB'ye LNG ithalatı tepkisi
Niğde'de trafik kazası: 1 ölü, 1 yaralı
Dışişleri Bakanlığı: israilin Suriye’ye saldırısını tehlikeli bir tırmanma olarak görüyoruz
ABD, Doğu Pasifik'te bir tekneye daha saldırdı
Mardin’de dereye düşen kız çocuk hayatını kaybetti
Güney Kore'de otomobil parça fabrikasında yangın: En az 50 yaralı
Bayramda Ücretsiz Bekleniyordu, Batman’da Ücretli Oldu!
Mardin'de asansör boşluğuna düşen çocuk yaralandı
Şırnak'ta yoğun yağış sele neden oldu
Kolombiya'da sağanak sel baskınına yol açtı
Dışişleri Bakanı Fidan BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ile bir araya geldi
Şırnak için şiddetli yağış ve kar uyarısı
Pezeşkiyan: Devlet terörizmi siyonist rejimin doğasında var
Edirne'de trafik kazası: 4 yaralı
Malatya'da kent bayramlaşması programı gerçekleştirildi
NATO, Irak misyonunda görev yapan tüm personeli Avrupa'ya tahliye etti
Avrupa'da ülkeler arasında gerilim: Almanya, Macaristan'ı 'AB'ye sadakatsizlikle' suçladı
Yükleniyor







