• BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,81% 0,03
  • EURO

    50,22% 0,13
  • GRAM ALTIN

    6073,27% 1,71
  • Ç. ALTIN

    9644,38% 0,00

Kebap diyarı Kilis’te balık dönemi

24 Ocak 2023, Salı 10:20
24 Ocak 2023, Salı 10:20
Kebap diyarı Kilis’te balık dönemi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Kebap diyarı Kilis’te balık dönemi

Kilis tava, kebap, lahmacun gibi kırmızı etin yoğun olarak tüketildiği Kilis’te son dönemlerde sağlık açısından da büyük faydaları bulunan balığa rağbet artıyor. Kentteki balık tüketimi, yörenin en meşhur yemeklerinden olan Kilis tava tüketimi ile yarışmaya başladı.
Her sokağında Kilis tava, kebap, lahmacun gibi etin her türünün bol miktarda tüketildiği Kilis’te balık tüketimine ilgi artıyor. Güneydoğu’nun eşsiz damak zevkleri ile tanınan ve ülkenin Suriye sınırındaki kentlerinden olan Kilis’te balıkçı dükkanlarının sayısı her geçen gün artarken, balık tezgahları da dolup taşıyor. Hamsiden palamuda, istavritten, mezgide, barbundan, çinekop ve somona kadar 23-24 çeşit balık, tezgahlarda yerini aldı.
Dededen toruna balıkçılar
Kilis’te balıkçılık yapan Uğur İncirli, 1979 yıllarında dedesinin seyyar olarak başladığı balık satışına, 2009 yılında açtıkları dükkanda devam ediyor. Kilis halkına balığı sevdirmek için dedesinin yanı sıra yıllarca babasının da büyük çaba verdiğini anlatan Uğur İncirli, şimdi ise balık pişirme ve paket servis gibi hizmetleri geliştirerek devam ettiklerini kaydetti. İncirli, “1979’dan beri balıkçılık yapıyoruz. Dededen oğula, oğuldan toruna geçti. Dededen kalan bir miras bizim için. Geliştirerek devam ediyoruz. 2009’dan önce tablalarda falan satış yapıyorduk. Şimdi geliştirdik, pişirim, evlere servis gibi hizmetler var” dedi.
Balık, Kilis tava ile yarışıyor
Dedesinin ve babasının da çabaları ile kentteki balık tüketiminin daha da arttığını anlatan Balıkçı İncirli, şuanda ise balığın Kilis tava tüketimi ile yarışır hale geldiğini kaydetti.
Balığın sağlık açısından faydalarına da dikkat çeken İncirli, “Kilis halkına balığı tanıtmaya, sevdirmeye çalıştık. 3-5 yıl öncesine göre daha iyi balık satışlarımız. Hatta Kilis tavası ile yarışır hale geldi. Günlük taze balık tüten müşteri sayımız hayli arttı. Haftada 2 gün balık, ömür boyu sağlık diyoruz. Kilis olarak deniz ürünlerini fazla tanımıyorduk. Ama artık, balık kültürünü herkes tanımaya başladı. Kilis’te etten başka bir şey yenmiyordu. Şimdi artık, her yaştaki insanlara sağlık açısından faydası olan balık da tüketiliyor” ifade etti.
Taze balık için bilinmesi gerekenler
Akdeniz, Ege ve Karadeniz’den taze balık getirdiklerini belirten İncirli, taze balığın nasıl anlaşılabileceğini ise şöyle anlattı:
“Müşterilerimiz balığı açıp bakabilirler. Bu çok önemli. Balık birkaç gün bekleyince kendiliğinden deforme olur. Taze balık, parlak olur, hem de solungaçlarının kırmızı olur. Bunlar ilk etapta balığın tazeliği anlamak için önemli. Bizler de balığı alırken, kendi evimize alır gibi, kendimiz pişirecekmiş gibi kendimiz seçip alıyoruz. Müşterilerimiz en taze balığı yiyor. “
Tezgahlar şenlendi
Kış hava koşulları nedeniyle balıkçıların 10-15 gün denize açılamadığını belirten İncirli, son birkaç gündür ise düzelen koşulların ardından tezgahların dolduğunu da kaydetti. Her türden taze balığın bulunduğunu belirten İncirli, “Bir hafta 10 gündür, fırtınadan dolayı balık çıkmıyordu. Hava şartları teknelerin açılmasına engeldi. Balık türleri azaldı. Birkaç gündür havalar düzeldi. Havalar düzelmesiyle balıklar çıkmaya, bol çeşit gelmeye başladı. Şuanda tezgahlarımızda 23-24 çeşit balığımız var” diye konuştu.

Aktarlarda tropikal kuru meyvelere yoğun ilgi

Gaziantep'te araması bulunan 2 kişi yakalandı

Mardin’de otomobil bariyerlere çarptı: 4 yaralı

Şanlıurfa ZMO’da seçim: Mehmet Süzen güven tazeledi

Bingöl’de 4 bin 968 adet sentetik ecza hap ele geçirildi

Yetimler Vakfı'ndan üç aylar mesajı

Diyarbakır’da ağır suçlardan aranan 110 kişi yakalandı

Bingöl Karlıova’da tamamlanan TOKİ konutları inceledi

Diyarbakır’da kaçakçılık operasyonları: Çok sayıda kaçak ürün ele geçirildi

Cizre Dengbej evindeki duvarlarda bulunan çatlaklar tehlike saçıyor

Gazze'de ateşkes sonrası planlı yıkım sürüyor

Battalgazi Belediyesi'nden el emeği ürünler sergisi

Mersin'de okulda silahlı saldırı: Okul müdürü yaralandı

Adana’da asayiş uygulamalarında 495 aranan şahıs yakalandı

Adıyaman'da botun devredilmesi sonucu baraja düşen şahsın cenazesine ulaşıldı

Denizde Kafes Balıkçılığı Projesi ilk hasadını verdi

HAMAS: Silvan'daki yıkım Kudüs'ü Yahudileştirme planının parçası

Gaziantep'in son semercisi: Hayvancılık azalınca mesleğimiz öldü

Karatay Ziraat Odası Başkanı Kavuneker: Obruklar tek başına çiftçinin sorunu değildir

Gazze'de şehit sayısı 70 bin 937'ye yükseldi

Gaziantep'te gelin alma merasiminde ruhsatsız silah ele geçirildi

Böbrek ve üst bezlerinde bulunan 2 kilogramı aşkın dev tümör başarıyla çıkarıldı

Gaziantep'te "Huzur 27" uygulaması: 11 aranan şahıs yakalandı

Umut Kervanı’ndan Karacadağ’da yardım seferberliği

Adana'da 2 hırsızlık şüphelisi tutuklandı

Uludağ’da drift yapan sürücüye ceza

Eğitim-Bir-Sen Kadın Komisyonu Batman'da teşkilat buluşması düzenledi

Ukrayna'dan Rusya'ya İHA saldırısı: Liman alev aldı, gemiler zarar gördü

İngiltere: israilin 19 yeni yerleşim kararı barışı tehdit ediyor

Okul Destek Projesinden 20 bin 464 çocuk faydalanıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Aktarlarda tropikal kuru meyvelere yoğun ilgi

Gaziantep'te araması bulunan 2 kişi yakalandı

Mardin’de otomobil bariyerlere çarptı: 4 yaralı

Şanlıurfa ZMO’da seçim: Mehmet Süzen güven tazeledi

Bingöl’de 4 bin 968 adet sentetik ecza hap ele geçirildi

Yetimler Vakfı'ndan üç aylar mesajı

Diyarbakır’da ağır suçlardan aranan 110 kişi yakalandı