• BIST 100

    16834,12%0,95
  • DOLAR

    43,82% 0,16
  • EURO

    51,69% 0,16
  • GRAM ALTIN

    7182,08% 2,07
  • Ç. ALTIN

    11729,31% 0,51

Kentsel dönüşüme reyting modeli

03 Kasım 2020, Salı 08:30
03 Kasım 2020, Salı 08:30
Kentsel dönüşüme reyting modeli
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Kentsel dönüşüme reyting modeli

İzmir depremi ile bir defa daha görüldü ki; depreme dayanıklı binalar ayakta kaldı, çürükler yıkıldı. Bedelini de yine 10'larca canla ödedik. Bundan sonraki süreçte işi sıkı tutacak hükûmet, kentsel dönüşümde artık keyfî uygulamalara son verecek. Bu kapsamda depremle gelen yıkımı önlemek için 'reyting sistemi'ne geçiliyor. Afet riskleri, etkilediği nüfusun büyüklüğü, mali ve finansal ihtiyaç kriterleriyle puanlanacak. Kentsel dönüşüm, bu puanlamaya göre öncelik kazanan yerlerden başlatılacak.

Cumhurbaşkanlığı Yıllık Planı’na göre; şehirler için kentsel dönüşüm strateji belgeleri hazırlanacak. Reyting sistemi, şu şekilde işleyecek:

¥ Kentsel dönüşüm uygulamalarında öncelikli yapıları belirlemek için çok kriterli değerlendirme yapılacak.
¥ Buna göre; yerleşim yerlerinin bulunduğu bölgenin jeofizik yapısı, muhtemel can ve mal kaybı riskleri, etkilenecek nüfusun büyüklüğü, o bölgedeki finansal gereksinimler, ne kadarlık rezerv alan bulunduğu gibi kriterler esas alınacak.
¥ Kesin ve net şekilde ortaya koyulan bu kriterlere göre puanlama yapılacak ve her bölgenin kendine özel bir reytingi olacak.
¥ Dönüşümde öncelik, reytingi yüksek yerleşim alanlarına verilecek ve hızla eyleme geçilecek.
¥ Öncelikle yerinde dönüşüm ilkesi benimsenecek. Bu çerçevede mevcut sosyal yapının ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran, kent dokusuyla uyumlu, alan bazlı çözümler yürütülecek.
¥ Toplu Konut İdaresi ve İlbank da yeni alanlarla sürece destek verecek.
¥ Yerel yönetimlerle paylaşımlı bir finansman modeli oluşturulacak.
¥ Afet ve acil durum toplanma alanları da, bu kriterlere göre ilgili kurumlarla iş birliği içerisinde tespit edilerek imar planlarında gerekli düzenlemeler yapılacak.

MÜTEAHHİTLER HAZIR

Kentsel dönüşüm için sektör de hazır bekliyor. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, “Toplumsal belleğimizde büyük kayıplar ve derin acılarla yer alan deprem, içinde bulunduğumuz andan yarınlarımıza uzanan çok ciddi bir tehdittir. Ancak deprem değil, kusurlu yapılar ve ihmal öldürür' dedi. GYODER (Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği) Başkanı Mehmet Kalyoncu da “Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu unutmamalı, geçmişte olduğu gibi büyük yıkımlar, tarifsiz acılar yaşamamak için toplum olarak depreme karşı alınabilecek tüm önlemleri hızlıca almalıyız” diye konuştu. İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım ise 1999 depreminden sonra yapılan binaların yıkılmasının “kabul edilebilir” olmadığına ve bu binaları yapanların sektörden men edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Durbakayım “Bu teknolojide, bu imkânlarda yaşananlar kabul edilebilir değil. Bu insanların deşifre edilmesi lazım” ifadelerini kullandı. Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu da “Bu son deprem, güvenli binalara sahip olmamızın hayati önem taşıdığını hepimize bir defa daha hatırlattı” değerlendirmesinde bulundu.

HASARLI BİNALARIN YIKIMI BAŞLIYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, İzmir'deki çalışmalarla ilgili son durumu paylaştı. Bakan Kurum, '4 bin 424 binada, 33 bin 434 bağımsız bölümde hasar tespit çalışmalarını yaptık. Acil, ağır hasarlı ve yıkık bina sayımız 58'e ulaştı. Az hasarlı 397 bina, orta hasarlı 66 binamız var. Yıkılan binalara ilişkin sorumluları kimse bunlara her türlü cezai, hukuki işlemi yapacağımızı vatandaşlarımızın bilmesini isterim. Hasarlı binaların yıkım süreçlerini de başlattık. Dualarımız, çalışmalarımız vatandaşlarımızla. Bütün işler devam ediyor. Elâzığ'da, Malatya'da, Van'da ne yaptıysak burada da yapıyoruz, yapacağız' dedi.

Türkiye Gazetesi

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Malatya'da bıçaklı kavga: 2 yaralı

Nijerya'da silahlı saldırı: 50 kişi öldürüldü, çok sayıda kişi kaçırıldı

Uşak'ta işçi servisi şarampole devrildi: 17 yaralı

Mardin’de zorla alıkoyma vakası: 1 tutuklama

İran, NOTAM yayımladı

Ukrayna'dan Rusya'ya saldırı: Balistik füze tesisi vuruldu

Karpovka'nın kontrolü Rusya'ya geçti

İran, AB ülkelerinin hava ve deniz kuvvetlerine terörist ilan etti

Zelenskiy, NATO Genel Sekreteri Rutte ile görüştü

Fico: Ukrayna petrol sevkiyatını başlatmazsa, elektrik tedarikini durdururuz

Umut Kervanı Elazığ'da ihtiyaç sahiplerine nakdi yardımda bulundu

Eskişehir-Ankara yolunda zincirleme kaza: 3 yaralı

Trump duyurdu: Yüzde 10'luk küresel tarife oranı yüzde 15'e çıkarılacak

Siyonist işgalciler Ramazanda da saldırılarını sürdürüyor: Şehit sayısı 72 bin 70'e yükseldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan': Küçükbaş hayvancılığını desteklemek amacıyla yeni bir projeyi hayata geçiriyoruz

Karaarslan: İlmi ve gençlik faaliyetleri ‘lokal’ gerekçesiyle engellenemez

Arnavutluk'ta protestocular Rama hükümetinin istifasını istedi

Nevşehir'de uyuşturucu operasyonu: 4 tutuklama

Litvanya’da gündem sanal medya için 16 yaş sınırı

DMM'den 'platin' iddialarına açıklama

Pamukluk Barajı Sulama Projesi’nde çalışmalar yüzde 60’ı aştı

Malatya Büyükşehir Belediyesi Çocuk Korosunun "kutlu nağmeler" konseri

Elbistan’da uyuşturucu operasyonu: 3 şüpheli tutuklandı

28 Şubat zihniyeti pusuda: Kocaeli'de başörtülü öğrenci derse alınmadı

Eğitime Destek Platformu'ndan Ramazan etkinliklerine destek

Bursa’da TOKİ sosyal konut kurası başladı

Bingöl'de trafik kazası: 1 yaralı

Deprem riskine karşı zemin güçlendirici formül: Bor katkılı zemin enjeksiyonu

Bingöl'de zorlu kış şartlarında ambulans helikopterli sağlık müdahalesi

Bingöl’de Ramazan ayı gıda denetimleri sürüyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Malatya'da bıçaklı kavga: 2 yaralı

Nijerya'da silahlı saldırı: 50 kişi öldürüldü, çok sayıda kişi kaçırıldı

Uşak'ta işçi servisi şarampole devrildi: 17 yaralı

Mardin’de zorla alıkoyma vakası: 1 tutuklama

İran, NOTAM yayımladı

Ukrayna'dan Rusya'ya saldırı: Balistik füze tesisi vuruldu

Karpovka'nın kontrolü Rusya'ya geçti