• BIST 100

    10879,13%-1,75
  • DOLAR

    42,21% 0,26
  • EURO

    48,92% 0,41
  • GRAM ALTIN

    5415,55% 0,50
  • Ç. ALTIN

    9007,06% 0,59

Ketem ile erken teşhis hayat kurtarıyor

15 Mayıs 2024, Çarşamba 16:49
15 Mayıs 2024, Çarşamba 16:49
Ketem ile erken teşhis hayat kurtarıyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Ketem ile erken teşhis hayat kurtarıyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Sağlık Bakanlığı iş birliğinde toplumun kansere karşı bilinçlenmesi ve tedavide kritik önemde bulunan erken teşhis için kurulan Kanserde Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi (KETEM), deprem bölgesinde ve şehir genelinde on binlerce Gazi şehirlinin kanser taramasını gerçekleştirdi.
Toplum sağlığı alanında bölge ve Türkiye’ye örnek olmak amacıyla yenilikçi teknolojik uygulamalardan faydalanılmasını hedefleyen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, özellikle kadın sağlığına yönelik yapılan çalışma ile 113 bin 352 tarama yaptı. KETEM ayrıca uzman ekipleriyle şehrin dört bir yanında yaptığı bilinçlendirme eğitimleriyle 76 bin 219 kişiye eğitim verdi. İl merkezinde ise toplam 196 mahalleden 24’ünde saha çalışması yapıldı.

Gaziantep kanser tarama sıralamasında ülke genelinde 4’üncü sıraya yükseldi
Gaziantep’te 8 yılda KETEM tarafından yürütülen bilinçlendirme çalışmaları ve taramalarla Türkiye’de kanser tarama sıralamasında 50’nci sıradan 4’üncü sıraya yükseldi. KETEM tarafından başlatılan mobil mamografi aracı uygulamasıyla kırsal mahallelere hizmet veriyor.

Deprem bölgesinde kurulan araçla taramalar sürüyor
Kahramanmaraş merkezli şiddetli depremlerden etkilenen Nurdağı ve İslahiye’de vatandaşların her alanda ihtiyacına koşan Büyükşehir Belediyesi, sağlık alanında da hizmet vermeyi sürdürüyor. Depremzedeler için oluşturulan konteynır kentlerde ve kırsal mahallelerde çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, kanser tarama aracında kadınlarda meme ve rahim ağzı kanseriyle erkeklerde kolon kanseri taraması yapıyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanı Dr. Serdar Tolay, yaptığı açıklamada kanser çalışmalarını anlatarak, “Kanser çok önemli bir hastalık. Erken teşhisi çok önemli. Meme kanseri, rahim ağızı kanserini kadınlarda, erkeklerde de kolon kanserini tarıyoruz biz burada” ifadelerini kullandı.

“Olumsuz bir sonuç çıktığında ilgili uzman hekime yönlendiriyoruz”
Binevler KETEM Sorumlusu, Dr. Gülbin Yıldırım yürütülen çalışmayla taramaların sürdüğünü aktararak, “Meme kanseri açısından bir sorun çıktığı zaman biz onu hastanedeki uzman hekimin ismi, dahili numarası yazılı bir kağıtla nokta atışı bir şekilde hastaneye yönlendiriyoruz. Hastanedeki bu hekimlerimizde bizim KETEM’den gelen hastaları bekletmiyorlar en önemlisi de bu” ifadelerine yer verdi.

“Erken teşhis hayat kurtarır”
Nurdağı’nda yaşayan depremzede Fatma Akar, konteynır kent önünde kurulan araçla taramalarını yaptırdığını aktararak, “Komşum meme kanserinden dolayı memelerini aldırdı, şu anda evde yatıyor. O nedenle bilinçlendirilmek önemli. Bizim durumumuz yok, merkeze gidemeyiz. Buralara gelmeleri daha güzel” dedi.

Depremzede Havva Ateş ise hizmetten dolayı mutluluğunu ifade ederek, “Çok memnun oldum. Bütün kadınlara da sağlıkları için tavsiye ederim. Erken teşhis hayat kurtarır” diye konuştu.

BM: Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik saldırılar 20 yılın en yüksek seviyesinde

İnşaattan düşerek ağır yaralanan işçi hayatını kaybetti

Vali Yavuz: Risk azaltma çalışmaları yapılmazsa kamu kaynağı israfı kaçınılmaz olur

ABD'de askeri üsse kimyasal saldırı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan Netanyahu hakkında yakalama kararı

AB, Ruslara yönelik vize kurallarını sıkılaştıracağını duyurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Libya Başbakanı Dibeybe telefonda görüştü

Batman’da iki ayrı ev yangını can kaybı yaşanmadan söndürüldü

Otomobil tır'a çarptı: 3 ölü

Hollanda'da kesin seçim sonuçları açıklandı, koalisyon pazarlıkları başladı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, BM Genel Sekreteri Guterres ile görüştü

ABD ve Suudi Arabistan'dan ortak tatbikat

HAMAS, Kazakistan'ın "İbrahim Anlaşması"na katılmasını kınadı

Çin nadir toprak elementleri kısıtlamalarını durdurdu

Bosna Hersek'teki huzurevi yangınında ölü sayısı 13'e yükseldi

Kuzey Kore, Japon Denizi yönüne balistik füze fırlattı

Azimle başlayan meslek yolculuğu: Hiçbir zaman hak etmediğim paraya el uzatmadım

HAMAS liderlerinden El Hayye: 7 Ekim Filistin davasını yeniden ön plana çıkardı

Gençler camiyle buluştu: Namaz dinimizin direğidir

Bulgaristan'da meydana gelen trafik kazasında 6 kaçak göçmen hayatını kaybetti

Sudan'daki çatışmalar kolera salgınını şiddetlendirdi: 2 bin ölü

Hacı adaylarına 'sağlık raporu' uyarısı

18 milyon öğrenci için ilk ara tatil başladı

Meksika açıklarında 6 büyüklüğünde deprem

Şanlıurfa’da sahte faturalı 44 kamyon lastiği ele geçirildi

Gençler evlilikten uzaklaşıyor: Ekonomik zorluklar ve değer erozyonu evliliği zorlaştırıyor

Sudan ordusu, başkent bölgesine bir drone saldırısı düzenlendiğini bildirdi

Gaziantep'te "Ailenin Geleceği, Tehditler, Değerler ve Çözüm Arayışları" sempozyumu başladı

UNRWA: Gazze’de her 5 çocuktan biri temel aşılardan mahrum kaldı

HÜDA PAR Bingöl İl Başkanı Alpaya: Halkın mağduriyetine rıza gösteremeyiz

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


BM: Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik saldırılar 20 yılın en yüksek seviyesinde

İnşaattan düşerek ağır yaralanan işçi hayatını kaybetti

Vali Yavuz: Risk azaltma çalışmaları yapılmazsa kamu kaynağı israfı kaçınılmaz olur

ABD'de askeri üsse kimyasal saldırı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan Netanyahu hakkında yakalama kararı

AB, Ruslara yönelik vize kurallarını sıkılaştıracağını duyurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Libya Başbakanı Dibeybe telefonda görüştü