• BIST 100

    15870,43%-0,89
  • DOLAR

    44,07% 0,18
  • EURO

    51,07% -0,21
  • GRAM ALTIN

    7206,46% 0,36
  • Ç. ALTIN

    11734,45% -1,11

Kıdem tazminatında işçi ve işveren ne kaybediyor, ne kazanıyor?

17 Haziran 2020, Çarşamba 11:41
17 Haziran 2020, Çarşamba 11:41
Kıdem tazminatında işçi ve işveren ne kaybediyor, ne kazanıyor?
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Kıdem tazminatında işçi ve işveren ne kaybediyor, ne kazanıyor?

İşte Resul Kurt'un o yazısı:

Bir süredir gündemde konuşulmayan kıdem tazminatı fonu ve sisteme yönelik olası değişiklikleri Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ile yeniden konuşulmaya ve tartışılmaya başlandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından birlikte yapılan çalışmaya göre, farklı alternatifler üzerinde duruluyor. Ağırlıklı görüşe göre zorunlu kıdem tasarrufu ve TES modelinin işçi ve işveren kesiminde memnuniyet yaratmayacağı ve hak kayıplarına ve işverenlerin maliyet artışlarına neden olacağı düşünülüyor. Türk-İş, Hak-İş ve DİSK gibi işçi sendikaları mevcut hakların korunmasını ve hak kaybı olmamasını talep ederken işveren tarafı ise kıdem yükünün ve maliyetinin düşürülmesini istiyor.

Bu durumda 2022 yılı başında yürürlüğe girmesi beklenen değişiklikle birlikte 30 günlük kıdem tazminatının 19 günü (yüzde 5.33 ) mevcut sistemdeki gibi işveren üzerinde devam ederken, 11 gününün (yüzde 3) ise Kıdem Tazminatı Fonu’nda birikmesi öngörülüyor. Emekliliği yakın olanlar yeni sisteme girmeyecek. 1 Ocak 2022’de işe yeni girenler TES’e girecek. Emekliliğine uzun süre olanlara da tercih hakkı verilecek. Yukarıdaki tabloda mevcut durumda şartları sağlayan işçinin her bir ay için işverende biriken kıdem tazminatı hakkı ile yeni sistemde her bir yıl için işçinin bireysel fon hesabında ve işverende biriken tutarları gösteriliyor.

Bir yıldan az çalışanların durumu

Mevcut sistemde bir yıldan az kıdemi olanların tazminat hakları bulunmuyor. Yeni sistemde ise kıdem tazminatının 11 güne karşılık gelen yüzde 3’lük kısmı aylık olarak bireysel fon hesabına yatacağından işçi bir yıldan az çalıştığı işyerlerinde de birikim yapabilecek.

İstifa edenlerin durumu

Mevcut durumda istifa ederek ayrılan işçinin hiçbir hakkı bulunmuyor. Ancak yeni sistemde 11 güne karşılık gelen yüzde 3’lük kısmı aylık olarak bireysel fon hesabına yatacak. Bu durumda istifa eden işçinin 19 günlük kıdem tazminatı yanarken, 11 günlük kısmı işçinin hesabında birikecek ve şartlar sağlandığında çekme hakkını kullanabilecek.

İşverenlerin finansman yükü artacak

Yeni sistemde maliyet artışı nedeniyle en fazla işverenler açısından sorun yaşanacak gibi görünüyor. Zira, işveren sadece şartlar gerçekleştiğinde kıdem primi ödemesi yaparken yeni sistemde her ay işçinin SGK matrahı üzerinden limitler dahilinde yüzde 3 oranında bir tutarı nakit olarak işçinin bireysel fon hesabına yatıracak. Böylece kıdem tazminatı ödenmesinde çok düşük olan oran, yüzde 3 oranında bireysel fon hesabına yapılacak ödemeyle birlikte çok artacak.

Hak kazanma şartları değişecek

Mevcut uygulamada işçinin 7 şarttan birini sağlaması durumunda kıdem tazminatı alması mümkün. Yeni sistemde ise bu şartlar değişiyor. İşçinin ilk konut edinimi, evlilik (bir kereye mahsus), ağır hastalık ve işsiz kalınması (bir defaya mahsus/ sözleşmenin nasıl sona erdiği önemli olmayacak) sebeplerinden her biri için başvuru tarihi itibarıyla bireysel TES hesabında bulunan birikim tutarının yüzde 10’unu (ödeme oranı) geçmemek üzere çekme hakkı bulunacak.

Bu durumda işveren feshi, işçinin haklı nedenle feshi, evlilik, askerlik, emeklilik nedenleriyle işçiler sadece yüzde 5,33 oranına karşılık gelen her bir tam yıla karışıklık 19 günlük kıdem tazminatı alabilecek. 11 güne karşılık gelen yüzde 3’lük kısmı bu şartlar gerçekleştiğinde alınamayacak ve işçinin bireysel hesabında tasarruf edilecek.

60 yaş beklenecek

Mevcut sistemde işçi 7 koşuldan birini sağladığında kıdem tazminatının tamamını alırken, yeni sistemde işçinin bireysel fon hesabına yüzde 3’lük kısım işçi 60 yaşını tamamladıktan sonra birikimlerinin en fazla yüzde 25’ine kadar olan kısmı alınabilecek. Ödeme oranı toplamı (emeklilik ve kısmi çıkış toplamı) yüzde 30’u geçemeyecek. TES hesabındaki birikimlerinden kalan tutar aylık olarak ikinci bir emekli maaşı gibi ödenecek.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Novak: Rus gazını Avrupa yerine Asya pazarına göndereceğiz

Solomon Adaları'nda 6,7 büyüklüğünde deprem

Dışişleri Bakanı Fidan, Ermeni mevkidaşı Mirzoyan ile görüştü

İran Hatam'ül-Enbiya Karargahı: ülkeye karşı harekette bulunan her üs hedef alınacak

Katar: Körfezdeki enerji krizi dünya ekonomilerini çökertebilir

Rusya: AB enerji sorunlarına çaresizce çözüm arıyor

Kayseri'de sahte dolar operasyonu: 1 gözaltı

İran'a yönelik siyonist-ABD saldırıları İzmir'de telin edildi

Lübnan'daki işgal saldırılarında şehit sayısı 217'ye yükseldi

Rusya'dan Finlandiya’ya nükleer silah tepkisi

Azerbaycan, İran'daki diplomatlarını geri çekti

Japonya ve Kanada'dan stratejik ortaklık anlaşması

Pakistan'da canlı bomba saldırısı: Bir ölü 18 yaralı

Kuveyt petrol üretimini durdurdu

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'dan bazı ülkelerin "arabuluculuk" girişimlerine tepki!

FAO: Küresel gıda fiyatları 5 ay sonra yeniden yükselişte

Reuters: İran'daki okul saldırısında ABD'nin rolü var

Brent petrolün varil fiyatı 90 doları aştı

Mersin Peygamber Sevdalılarından İran halkına destek

Yenilenebilir enerjide hızlı büyüme

Rusya ve Ukrayna arasında esir takası

Malatya'da semt pazarlarında zabıta denetimi

Bakan Gürlek’ten adaletin güçlendirilmesi mesajı

Psikolog Aşan: Okullarda artan şiddet olayları bireysel değil toplumsal bir sorunudur

İzmir’de av sezonu kapandı

Adana'da siyonist-ABD saldırılarına tepki: "Her üs işgal için adımdır ve hepiniz tehlikedesiniz"

Peygamber Sevdalıları Vakfı Bölge Koordinatörü Ödemiş: Müslümanlar izzetli şekilde ayağa kalkmalı

Dinlenmek için camiye girdi Müslüman oldu

OSTİM Teknik Üniversitesi: ABD-israil-İran çatışmasının ekonomik maliyeti günde 1 milyar doları aşabilir

'Bilim Kafe'de bağımlılıkla mücadele konuşuldu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Novak: Rus gazını Avrupa yerine Asya pazarına göndereceğiz

Solomon Adaları'nda 6,7 büyüklüğünde deprem

Dışişleri Bakanı Fidan, Ermeni mevkidaşı Mirzoyan ile görüştü

İran Hatam'ül-Enbiya Karargahı: ülkeye karşı harekette bulunan her üs hedef alınacak

Katar: Körfezdeki enerji krizi dünya ekonomilerini çökertebilir

Rusya: AB enerji sorunlarına çaresizce çözüm arıyor

Kayseri'de sahte dolar operasyonu: 1 gözaltı