• BIST 100

    10976,09%0,56
  • DOLAR

    42,44% 0,01
  • EURO

    49,26% 0,12
  • GRAM ALTIN

    5674,06% -0,14
  • Ç. ALTIN

    9236,61% -0,05

Kıdem tazminatında yeni rakam açıklandı

10 Ocak 2021, Pazar 17:29
10 Ocak 2021, Pazar 17:29
Kıdem tazminatında yeni rakam açıklandı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Kıdem tazminatında yeni rakam açıklandı

Ocak tarihinde açıklanan 2021 yılı enflasyon rakamı emekliler ve memurların maaş zamlarını belirlerken işçiler için de kıdem tazminatı tavanını yükseltti. Memur maaş kat sayısının artması ile birlikte kıdem tazminatı tavanı da yükseldi. Bu yıl işten ayrılanlara ödenecek rakam 7 bin 117 TL'den 7 bin 638 liraya çıktı. 10 yıl çalışan bir işçinin kazancı 5 bin lirayı geçti.

YENİ  RAKAM BELLİ OLDU

Buna göre 2020 yılında 7.117,17 TL olan kıdem tazminatı tavanı 2021 yılının ilk 6 ayı için 7 bin 638 lira 86 kuruşa yükselmiş oldu. 30 Hazirana kadar işçiler için tazminatta bu rakam esas alınacak. kazancı 5 bin lirayı geçti.

Yeni Asır'dan Faruk Erdem'in ilgili yazısının devamı şöyle: Yıllık 14.60 ve 6 aylık 8.36 olan enflasyon sonrasında memur maaş katsayısındaki artış yüzde 7.33 oldu. 2021 yılının ilk 6 ayında uygulanacak bu oran birçok rakamı da arttırmış oldu. Bunlardan birisi de kıdem tazminatı tavanı.

Böylece brüt maaşı tavanı aşanların çalıştıkları her yıl için kazancı 521,69 lira oldu. Aynı işverene bağlı işyerlerinde 10 yıl çalışan bir kişinin alabileceği maksimum kıdem tazminatı tutarı 71 bin 171 liradan 76 bin 388 liraya yükseldi. Bu tutar 30 Haziran'a kadar geçerli olacak. Çalışılan her yıl için ödenecek tutar bu tavanı aşamıyor.

EN AZ 1 YIL GEREKİYOR

Kıdem tazminatı almak için bazı şartlar bulunuyor: Son iş yerinde kesintisiz en az 1 yıl çalışmış olmak gerekiyor. İstisnalar hariç işyerinden çalışanın kendi isteği ve kusuru dışında ayrılmış olması şartı var.

Kıdem tazminatı alabilmek için istifa etmemek gerekiyor. Ancak bazı durumlarda kendi isteği ile ayrılanlar da kıdem tazminatı alabiliyor.

Emekliliği gelen çalışanlar emeklilik için ayrılarak tazminat alabiliyor. 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar 15 yıl 3600 günü doldurmuş olduklarına dair yazı alarak tazminatlarıyla ayrılabiliyor.

9 Eylül 1999 ve sonrasında sigortalı olanlar 25 yıl 4500 gün, ya da 7 bin günü tamamlayarak tazminatlarıyla ayrılabiliyor. İş kanunu 24. Maddesi gereğince haklı fesih ile iş akdini sona erdirenler de tazminatlarını alarak ayrılabiliyor. Askere gidecek olan erkek çalışanlar son 1 yıldır aynı işyerinde olmak şartıyla tazminat alabiliyor. Yeni evlenen kadın çalışanlar evliliğin üzerinden 1 yıl geçmeden ayrılarak tazminat alabiliyor.

HESAPLARKEN DİKKAT

Kıdem tazminatı son brüt maaş üzerinden hesaplanarak ödeme yapılıyor. Her yıl için bir brüt maaş olmak üzere çalışılan süre kadar hesaplama yapılıp ödeniyor. Kıdem tazminatından damga vergisinden başka kesinti yapılamazken, taksit ya da ödeme erteleme de olmuyor.

Kıdem tazminatına esas teşkil eden brüt ücreti artırmak mümkün. Bunun için yıl içinde düzenli olarak yapılan ödemeler de (ikramiye, makam tazminatı, yemek parası gibi) brüt ücrete ekleniyor. Böylece tazminat giydirilmiş brüt ücret üzerinden hesaplanıyor.

TÜKDER Başkanı Filizoğlu: Denetimsizlik ve ucuz gıda tercihi gıda zehirlenmelerini tetikliyor

Rusya, İrkutsk Konsolosluğu'nun kapatılmasına karar verdi

Mersin’de sortex operatörlüğü eğitimi başladı

BM: Kuraklık milyonlarca Somalilinin açlık ve yerinden edilmesine yol açıyor

Büyükşehir Belediye Meclisi kasım ayı toplantılarının 5. birleşimi yapıldı

Fatma Zehra Kız Anadolu İHL'den kültürel mirasa değer katacak proje

11. Yargı Paketi Meclis’e sunuldu

"24. İyilik Treni" Afganistan yolunda

Hollanda-Almanya sınırında kuş gribi tespit edildi

Yetimler Vakfı, Şehid Salih El Caferavi'nin vasiyetini Bangladeş'te gerçekleştirdi

MOTAŞ, otobüs için şoför alımı yapacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vatikan Devlet Başkanı Papa 14. Leo ile görüştü

Yetimler Vakfı'ndan, Gazze'deki yetimlere kışlık giysi yardımı

Ankara'da bazı yollar 3 gün süreyle trafiğe kapatılacak

HÜDA PAR’dan "31 Temmuz Covid Yasası" açıklaması: Binlerce mahkûm adalet bekliyor

Kurtalan’da iki araç çarpıştı: Bir kişi yaralandı

Malatya’da TYP kapsamında 150 kişilik istihdam için başvurular başladı

Caddeye çimento döken mikser sürücüsüne 28 bin TL ceza

Gaziantep'te son kullanma tarihi geçmiş ürün satan iki markete kapatma cezası

Yurdun batı kıyıları için yağış uyarısı

Türkiye’den GKRY–Lübnan MEB anlaşmasına tepki: Kıbrıslı Türklerin haklarını yok sayıyor

Merkez Bsı rezervlerinde 6,8 milyar dolarlık düşüş

Bakan Göktaş, Nallıhan'da toplu açılış töreninde konuştu

Mardin'de iki esnaf arasında kavga: 1 ölü 3 yaralı

Dr. Demirtaş: Şeker ödül değildir, çocuklarda bağımlılık oluşturuyor

Hong Kong'daki büyük yangında ölü sayısı 55'e yükseldi

Venezuela İçişleri Bakanı Diosdado Cabello: Uçaklar sizde kalsın, onur bizde

2026 hacı adayları için ek kayıt süreci başladı

Bir Amerikalı ve iki Rus'u taşıyan uzay aracı yörüngeye girdi

İşgalci siyonistler Filistinli çiftçilere saldırdı, biri ağır iki kişiyi yaraladı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


TÜKDER Başkanı Filizoğlu: Denetimsizlik ve ucuz gıda tercihi gıda zehirlenmelerini tetikliyor

Rusya, İrkutsk Konsolosluğu'nun kapatılmasına karar verdi

Mersin’de sortex operatörlüğü eğitimi başladı

BM: Kuraklık milyonlarca Somalilinin açlık ve yerinden edilmesine yol açıyor

Büyükşehir Belediye Meclisi kasım ayı toplantılarının 5. birleşimi yapıldı

Fatma Zehra Kız Anadolu İHL'den kültürel mirasa değer katacak proje

11. Yargı Paketi Meclis’e sunuldu