• BIST 100

    10728,60%0,28
  • DOLAR

    42,33% 0,06
  • EURO

    49,04% -0,03
  • GRAM ALTIN

    5541,00% 0,83
  • Ç. ALTIN

    9215,88% 0,29

Kılıçdaroğlu’nun ithamlarına bakanlıktan cevap: Amacı devleti karalamak...

07 Şubat 2021, Pazar 22:11
07 Şubat 2021, Pazar 22:11
Kılıçdaroğlu’nun ithamlarına bakanlıktan cevap: Amacı devleti karalamak...
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Kılıçdaroğlu’nun ithamlarına bakanlıktan cevap: Amacı devleti karalamak...

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir'de yaptığı bir açıklamada, 'Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ödediği faizin yarısı kadar faizle İzmir Büyükşehir Belediyesi borçlanabiliyor. Hazinenin en son aldığı borç dolayısıyla ödedikleri faiz yüzde 5-6 civarında. Ama İzmir Büyükşehir Belediyesi 1 milyar 70 milyon avroluk borçlanmayı yüzde 3 ile yaptı' ithamlarına devleti ve devletin saygın kurumlarını itibarsızlaştırmaya dönük bu açıklamayı esefle kınadıkları belirtildi.



'GERÇEĞİ YANSITMIYOR'

Kılıçdaroğlu’nun devletin hazinesini karalamak için kullandığı argümanların hiçbirinin gerçeği yansıtmadığı vurgulanarak Hazine’nin tahvil ihracı ile uluslararası finansman kuruluşlarından proje kredisi sağlanması arasındaki ayrımı bilmediği belirtildi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Öncelikle Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bu ülkede yaşayan herkesin devletidir. İzmir Büyükşehir Belediyesi de bu devletin bir kurumudur. Çok taraflı kalkınma bankalarından yapılan özel amaçlı proje finansmanı kredilerinin koşulları ile bütçe finansmanı amacıyla yapılan hazine tahvil ihraçlarının getirilerinin karşılaştırılması doğru değildir. Belediyeler yurt dışından finansman sağlamadan önce Bakanlığımız iznini talep etmektedir, ilgili talebe istinaden, Strateji ve Bütçe Başkanlığının (SBB) uygun görüşüne müteakiben belediyenin mali koşullarının uygun olması durumunda izin verilmektedir.”

Bakanlık tarafından Kılıçdaroğlu’nun bahsettiği Buca Metro Projesi için sağlanması düşünülen 1 milyar 70 milyon avro finansmanın İzmir Büyükşehir Belediyesi de Hazine ve Maliye Bakanlığından 27 Ağustos 2019’da dış finansman izni talebinde bulunduğu anımsatıldı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, ”8 Kasım 2019 tarihinde dış finansman izni verilmiştir. Ancak belediye, finansmana ilişkin işlemleri bir yıl içerisinde tamamlayamadığından izin süresi bitmiş ve bu defa 22 Ocak’ta ilgili iznin süresinin uzatılması için tekrar başvuruda bulunmuştur. Belediyenin izin süresi uzatım başvurusu alınmış olup mevzuat uyarınca işlemleri sürmektedir. Yani Belediye, ilgili finansmanı süresi içinde sağlayamadığından henüz onay verilmiş veya İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından borçlanması yapılmış bir kredi söz konusu değildir. Bununla birlikte, 2020 yılı içerisinde Türkiye Cumhuriyeti adına borçlu sıfatı ile uluslararası finansman kuruluşlarından sağladığımız altyapı yatırımlarına ve sağlık sektörüne yönelik finansmanın koşullarına baktığımızda ise sayın Kılıçdaroğlu’nun iddia ettiğinden çok daha uygun koşullu olarak finansman sağlandığı görülmektedir” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca herhangi bir belediyenin uluslararası tahvili piyasalarında hazineden daha düşük maliyetle borçlanması söz konusu olmadığının altı çizilerek, CHP Genel Başkanı tarafından yapılan yanlış bilgilendirmeyi Türk halkının takdirine bırakıldığı belirtildi.

İstanbul’da suç örgütüne operasyon düzenlendi: 8 gözaltı

Rusya'da iki havalimanında İHA saldırısı nedeniyle uçuşlar askıya alındı

Siyonist işgalcilerden Lübnan'a hava saldırısı: 13 şehit, çok sayıda yaralı

İstanbul’da altın ve döviz usulsüzlüğü soruşturmasında milyonlarca liralık mal varlığına el konuldu

BM: Gazze'de kısıtlamalar acilen kaldırılmalı

Malatya'da zincirleme kaza: 2 yaralı

Beyaz Saray'da 1 trilyon dolarlık görüşme

Rusya: Ukrayna’da iki yerleşim birimi kontrol altına alındı

Hakkari’de 100 yıllık arazi anlaşmazlığı barışla son buldu

Çankırı'da feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı

Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu 17. toplantısı yapıldı

Moskova–Washington hattında yeni mahkûm takası görüşmesi

DMM'den "LNG anlaşması nedeniyle Rus gazı alımının sona ereceği" iddiasına yalanlama

Muğla açıklarında 31 düzensiz göçmen kurtarıldı

Polonya: Demiryolu hattındaki patlamadan Rusya sorumlu

İstanbul’da zehirlenen Böcek ailesinin hastaneye gidiş anları ortaya çıktı

Endonezya'daki Semeru Yanardağı'nda patlama

Ağrı'da Gazze'deki şehitler anısına fidan dikildi

Vietnam’da şiddetli yağışlar sel ve heyelana yol açtı: 7 ölü, 7 kayıp

Patlamamış mühimmatlar, Gazzelilerin hayatını tehdit ediyor, yeniden inşayı engelliyor

Polonya'da iki tramvay ile otobüs çarpıştı: 24 yaralı

Yunanistan unsurlarınca geri itilen 17 düzensiz göçmen kurtarıldı

Rusya'da doğal gaz boru hattında patlama

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Kemalizm resmî ideolojisi kutsanıyor; farklı düşünenler soruşturmalara maruz bırakılıyor

İstanbul'da şap karantinası

İstanbul’da geniş çaplı uyuşturucu operasyonu: 10 kişi tutuklandı

Kazakistan'da ev yangını: 9'u çocuk 12 ölü

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi, kasım ayı toplantılarının II. birleşimi yapıldı

Bursa'da 4 kilo 200 gram kubar esrar ele geçirildi: 1 gözaltı

Müftü Aruk: Boşanmaların temel nedeni evliliklerin dini ölçülere göre yürütülmemesidir

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İstanbul’da suç örgütüne operasyon düzenlendi: 8 gözaltı

Rusya'da iki havalimanında İHA saldırısı nedeniyle uçuşlar askıya alındı

Siyonist işgalcilerden Lübnan'a hava saldırısı: 13 şehit, çok sayıda yaralı

İstanbul’da altın ve döviz usulsüzlüğü soruşturmasında milyonlarca liralık mal varlığına el konuldu

BM: Gazze'de kısıtlamalar acilen kaldırılmalı

Malatya'da zincirleme kaza: 2 yaralı

Beyaz Saray'da 1 trilyon dolarlık görüşme