• BIST 100

    16653,27%1,88
  • DOLAR

    43,59% -0,02
  • EURO

    51,77% 0,36
  • GRAM ALTIN

    7023,61% 1,17
  • Ç. ALTIN

    11689,79% -0,61

Kılıçdaroğlu’nun ithamlarına bakanlıktan cevap: Amacı devleti karalamak...

07 Şubat 2021, Pazar 22:11
07 Şubat 2021, Pazar 22:11
Kılıçdaroğlu’nun ithamlarına bakanlıktan cevap: Amacı devleti karalamak...
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Kılıçdaroğlu’nun ithamlarına bakanlıktan cevap: Amacı devleti karalamak...

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir'de yaptığı bir açıklamada, 'Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ödediği faizin yarısı kadar faizle İzmir Büyükşehir Belediyesi borçlanabiliyor. Hazinenin en son aldığı borç dolayısıyla ödedikleri faiz yüzde 5-6 civarında. Ama İzmir Büyükşehir Belediyesi 1 milyar 70 milyon avroluk borçlanmayı yüzde 3 ile yaptı' ithamlarına devleti ve devletin saygın kurumlarını itibarsızlaştırmaya dönük bu açıklamayı esefle kınadıkları belirtildi.



'GERÇEĞİ YANSITMIYOR'

Kılıçdaroğlu’nun devletin hazinesini karalamak için kullandığı argümanların hiçbirinin gerçeği yansıtmadığı vurgulanarak Hazine’nin tahvil ihracı ile uluslararası finansman kuruluşlarından proje kredisi sağlanması arasındaki ayrımı bilmediği belirtildi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Öncelikle Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bu ülkede yaşayan herkesin devletidir. İzmir Büyükşehir Belediyesi de bu devletin bir kurumudur. Çok taraflı kalkınma bankalarından yapılan özel amaçlı proje finansmanı kredilerinin koşulları ile bütçe finansmanı amacıyla yapılan hazine tahvil ihraçlarının getirilerinin karşılaştırılması doğru değildir. Belediyeler yurt dışından finansman sağlamadan önce Bakanlığımız iznini talep etmektedir, ilgili talebe istinaden, Strateji ve Bütçe Başkanlığının (SBB) uygun görüşüne müteakiben belediyenin mali koşullarının uygun olması durumunda izin verilmektedir.”

Bakanlık tarafından Kılıçdaroğlu’nun bahsettiği Buca Metro Projesi için sağlanması düşünülen 1 milyar 70 milyon avro finansmanın İzmir Büyükşehir Belediyesi de Hazine ve Maliye Bakanlığından 27 Ağustos 2019’da dış finansman izni talebinde bulunduğu anımsatıldı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, ”8 Kasım 2019 tarihinde dış finansman izni verilmiştir. Ancak belediye, finansmana ilişkin işlemleri bir yıl içerisinde tamamlayamadığından izin süresi bitmiş ve bu defa 22 Ocak’ta ilgili iznin süresinin uzatılması için tekrar başvuruda bulunmuştur. Belediyenin izin süresi uzatım başvurusu alınmış olup mevzuat uyarınca işlemleri sürmektedir. Yani Belediye, ilgili finansmanı süresi içinde sağlayamadığından henüz onay verilmiş veya İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından borçlanması yapılmış bir kredi söz konusu değildir. Bununla birlikte, 2020 yılı içerisinde Türkiye Cumhuriyeti adına borçlu sıfatı ile uluslararası finansman kuruluşlarından sağladığımız altyapı yatırımlarına ve sağlık sektörüne yönelik finansmanın koşullarına baktığımızda ise sayın Kılıçdaroğlu’nun iddia ettiğinden çok daha uygun koşullu olarak finansman sağlandığı görülmektedir” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca herhangi bir belediyenin uluslararası tahvili piyasalarında hazineden daha düşük maliyetle borçlanması söz konusu olmadığının altı çizilerek, CHP Genel Başkanı tarafından yapılan yanlış bilgilendirmeyi Türk halkının takdirine bırakıldığı belirtildi.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Bingöl'ün Peygamber aşıkları: Peygamberimizin hayatına çok ihtiyacımız var

Gazze'de son 24 saatte 5 şehit 10 yaralı

Ankara’daki araç muayene istasyonu olayı için müfettiş görevlendirildi

Libya açıklarında tekne battı: 53 göçmen kayıp veya öldü!

Aileler konuştu: Çocuklarımız popüler kültürle değil, Peygamber ahlakıyla yetişmeli

Prof. Dr. Uncu: Elektronik sigara, sigaraya geçişi kolaylaştırıyor

Malatya'da Geçici Ticaret Merkezi'nde hırsızlık kameraya yansıdı

HÜDA PAR Başkanlık Divanı’nda görev değişimi

Yeşilay’dan sigarayı bırakma çağrısı

Batman'da kuyumcu soygunu aydınlatıldı: 8 şüpheli yakalandı

Malatya'da "torbacı" operasyonu: 8 tutuklama

29 ilde FETÖ operasyonu: 63 şüpheli yakalandı

Milletvekili Dinç, deprem sonrası tapu ve mülkiyet sorunlarına dikkat çekti

Gençlerde kalp krizi alarmı: Sigara, madde kullanımı ve enerji içecekleri büyük risk

Sera OSB'de topraksız tarım dönemi başladı

Bangladeşli doktor Şafikur Rahman, Cemaat-i İslami'nin liderliğini üstlendi

Siyer Yarışmasına katılan Gaziantepli çocuklar duygularını dile getirdi

Yetişkin katılımcılardan Siyer Yarışması’na tam not

ABD’nin İran tehdidine ve Gazze’deki katliamlara Ankara’dan protesto

Milletvekili Nasıroğlu: Batman bölgenin lider şehirlerinden biri olacak

DSİ'den baraj tahliyesi uyarısı

Siirt Pervari’de kar ve tipi nedeniyle kapanan köy yolları yeniden ulaşıma açıldı

Mardin’de iki otomobil çarpıştı: 2 yaralı

Bingöl’de aranan 8 şahıs yakalanarak tutuklandı

Konya’da Siyer Yarışmasına katılan çocuklar: Peygamber Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem’i tanımak hayatımıza ışık tutuyor

Bingöl Solhan’da heyelan nedeniyle kapanan grup yolu ulaşıma açıldı

Afrika liderleri, su güvenliği ve istikrar gündemiyle bir araya geliyor

Malatya'da ikamet kurşunlamasına ilişkin 1 gözaltı

Bin yıllık geçmişe sahip Mardin’e özgü buhari kumaşı ilmek ilmek dokunuyor

Konya’da Ramazan pidesi fiyatı 25 TL oldu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bingöl'ün Peygamber aşıkları: Peygamberimizin hayatına çok ihtiyacımız var

Gazze'de son 24 saatte 5 şehit 10 yaralı

Ankara’daki araç muayene istasyonu olayı için müfettiş görevlendirildi

Libya açıklarında tekne battı: 53 göçmen kayıp veya öldü!

Aileler konuştu: Çocuklarımız popüler kültürle değil, Peygamber ahlakıyla yetişmeli

Prof. Dr. Uncu: Elektronik sigara, sigaraya geçişi kolaylaştırıyor

Malatya'da Geçici Ticaret Merkezi'nde hırsızlık kameraya yansıdı