• BIST 100

    9279,21%2,25
  • DOLAR

    38,62% -0,07
  • EURO

    43,42% -0,62
  • GRAM ALTIN

    4101,88% -1,92
  • Ç. ALTIN

    6729,79% -1,30

Kış lastiği mesaisi başladı

EKONOMİ 20.11.2023 15:05:02 0
Kış lastiği mesaisi başladı

Kış lastiği mesaisi başladı

Kışı rahat ve sorunsuz geçirmek isteyen araç sahipleri, oto lastikçilerinin yolunu tutmaya başladı. Zorunlu kış lastiği uygulaması öncesi Gaziantep’te hava sıcaklıklarının düşmesiyle lastikçilerde hareketlilik başladı.
Karlı ve buzlu havalarda mağdur olmak istemeyen araç sahipleri, lastikçilere giderek araçlarına kar lastiği taktırıyor. Yolcu ve yük taşıyan ticari araçlar için kış lastiği zorunluluğu 1 Aralık itibariyle başlarken, uygulama öncesi sürücüler lastik değişimi yaptırmak için lastikçilere gelmeye başladı. Lastikçi dükkanları önünde yoğunluk oluşturan vatandaşlar kışlık lastiklerini taktırmaya başladı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının kararıyla, şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımasında kullanılan taşıtlarda kış lastiği takılmasını zorunlu kılan ‘kış lastiği uygulaması’ 1 Aralık 2023 tarihi itibarıyla başlayacak. Kış lastikleri iklimsel değişimler nedeniyle farklılık gösteren hava şartları ve buna bağlı olarak değişen yol durumlarına karşı sürüş ve can güvenliğine katkıda bulunuyor.

“Kar lastikleri can ve mal güvenliğini maksimuma çıkarıyor”
Kış lastiğinin önemini ve özelliklerini belirten Bünyamin Kılıçparlar, “Kışlık lastiklerin ince kanalları sayesinde ıslak zeminde ve buzlu hava şartlarında can ve mal güvenliğine maksimum seviyeye çıkartıp hem canımıza hem malımızı koruyor. Yakıt tasarrufu sağlıyor. Fren mesafesi kısalıyor hem kendimiz için hem trafikte diğer araçlar için kullanmalıyız. Yazlık lastikler, kışlık lastikler gibi ıslak zeminde performans vermez. Düz lastik olduğu için kayma riski daha fazladır. Fren mesafesi daha uzundur. Patinaj yaptığı için yakıtı fazla yaktırır, aşınması hızlı olur. O yüzden kışlık lastikler şu an kullanılmalıdır. Bizim söylediklerimizin aynısını TÜV Türk Muayene İstasyonları da bildiği için öncelikle ticari, minibüs, kamyonet, ağır vasıta araçlarda olmak üzere herkese öncelik onlara zorunlu olmak şartıyla binek araçlara zorunlu değil ama takılmaz tavsiye ediliyor” dedi.

“Vatandaşlar şu anki piyasaya göre lastik fiyatlarından memnun”
Kış lastiğinin zorunlu olacağı tarihin yaklaşmasıyla birlikte yoğunluk yaşadıklarını söyleyen Kılıçparlar, fiyatların geçen seneye oranla yükselmesine rağmen talebin yoğun olduğunu ifade etti. Kılıçparlar, “1 Aralık’tan başlayıp 30 Nisan’a arası zorunluluk başlayacak. 1 Nisan’a kadar yoğunluk şu an güzel açıldı. Tahminim 1 Ocak’a kadar bu yoğunluk böyle devam eder. Sonrasında da 1 Nisan’a kadar durur. 1 Nisan’dan sonra yine yoğunluk artar. İşler beklediğimizden iyi. Esnaf memnun, güzel geçen yıla nazaran belli bir artış var tabii ki o da günümüz kira, elektrik masrafları, işçi masrafları, sigorta, işte lastik maliyetleri, her sektörde olduğu gibi lastiklerde de bir artış var. Vatandaşlar şu anki piyasaya göre lastik fiyatlarından memnun. Çünkü aracın diğer parçalarına göre lastik uygun yakıt fiyatları malum ortada. Araç işçilikleri parçaları ortada lastiği alıyorlar 60 bin km kullanıyorlar. O yüzden kullanıcı da memnun fiyatlardan. Fiyatlarda artış olmasına rağmen sürücülerin talebi var. Geçen yıla nazaran geçen yıl 4 lastik değişimi, balans 300 TL ye yaptığımız aynı aracı bu sene 500 TL’ye yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Her zaman lazım olmuyor ama bir sefer lazım olduğu zamanda hayat kurtarıyor”
Aracının genel kışlık bakımlarını yaptırdığını ve kar lastiğini taktıracağını aktaran Müslüm Yavuz, “Kışın duruş mesafesi falan çok iyi olduğundan dolayı kış lastiği takmak gerekiyor. Zaten yaklaşık 10 gün sonra takmayı düşünüyorum. Yazlık lastikte duruş mesafesi maalesef kışın özellikle kar, buz olduğu zaman duruş mesafesi uzundur yani ama kar lastiği olduğu zaman duruş mesafesi daha kısa, daha kısa olduğundan dolayı tercihtir. Bir de ne zaman buz olacağı, ne zaman kar olacağı belli değil. Özellikle bizim bölgemizde sürekli kar yok. Ne zaman buz olacağı belli olmaz. Buzlu bir alanda en ufak bir şekilde daha büyük maddi zararlara yol açabilir. Genel olarak arabanın bakımlarını yaptım. 10 gün sonra da kar lastiklerini taktıracağım. Belki her zaman için lazım olmuyor ama bir sefer lazım olduğu zamanda hayat kurtarıyor. Can ve mal güvenliği için önemli. Fiyatlar her şeyde arttığı gibi lastikler de arttı. Yani memnun değiliz ama yapılacak bir şey yok taktıracağız” diye konuştu.

Gazze'de katliam devam ediyor: 16 şehit, sayısız yaralı

ABD ile Japonya F-35 anlaşmasını duyurdu

Kongo'da M çiçeği virüsü vaka sayısında artış

Karabük'te tarihi eser operasyonu

HÜDA PAR Antalya İl Başkanlığından, ailenin korunmasına dair kanun teklifi için STK'lara ziyaret

Bakan Bayraktar: Suriye'ye günlük 6 milyon metreküp doğal gaz gönderilecek

Yeni Kaledonya’da yeni kriz!

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir: Gazze için güçlü ve net bir duruş ortaya koymalıyız

BM: Gazze'de israil'in ablukası nedeniyle durum hızla kötüleşiyor

Zehirlenme şüphesiyle 126 kişi hastaneye başvurdu

Almanya iltica talebinde bulunanları geri çevirecek

Çıkan yangında bina sakinleri mahsur kaldı

Otomobil ile cip çarpıştı: 3 ölü, 1 yaralı

Vatikan'da yeni Papa ABD'li Robert Prevost oldu

Çin Denizi'nde tansiyon bir kez daha yükseldi

AB'den Ukrayna’ya 1 milyar avro kredi

ABD ile İngiltere arasında yeni bir gümrük anlaşması imzalandı

HÜDA PAR Van İl Başkanı Sayğın, Valilik projelerini değerlendirdi

İstanbul'da uyuşturucu operasyonu: 20 tutuklama

Türkiye ile Irak arasında 11 anlaşma imzalandı

Rusya Donetsk'te ilerleyişini sürdürüyor

Kassam, "Cehennem Kapıları" operasyonunda işgal askerlerini öldürüp yaraladı

Mali'de siyasi partilerin faaliyetleri askıya alındı

THY, Rusya'ya uçuşlarını yarın yeniden başlatıyor

Kamyonet aydınlatma direğine çarptı: 2 yaralı

Rusya ve Çin'den ortak bildiri

Dr. Mehmet Rakipoğlu: İşgal rejiminin tek hedefi soykırım yapmak ve Gazze’yi tamamen yıkmak

Hindistan'da trafik kazası: 6 ölü

Ukrayna Parlamentosu, ABD ile imzalanan ekonomik ortaklık anlaşmasını onayladı

Dışişleri Bakanı Fidan Moldova Dışişleri Bakanı ile görüştü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ