• BIST 100

    14814,96%0,31
  • DOLAR

    43,04% 0,05
  • EURO

    50,34% 0,04
  • GRAM ALTIN

    6150,72% -1,06
  • Ç. ALTIN

    10131,50% -0,25

Kış lastiği mesaisi başladı

20 Kasım 2023, Pazartesi 15:05
20 Kasım 2023, Pazartesi 15:05
Kış lastiği mesaisi başladı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Kış lastiği mesaisi başladı

Kışı rahat ve sorunsuz geçirmek isteyen araç sahipleri, oto lastikçilerinin yolunu tutmaya başladı. Zorunlu kış lastiği uygulaması öncesi Gaziantep’te hava sıcaklıklarının düşmesiyle lastikçilerde hareketlilik başladı.
Karlı ve buzlu havalarda mağdur olmak istemeyen araç sahipleri, lastikçilere giderek araçlarına kar lastiği taktırıyor. Yolcu ve yük taşıyan ticari araçlar için kış lastiği zorunluluğu 1 Aralık itibariyle başlarken, uygulama öncesi sürücüler lastik değişimi yaptırmak için lastikçilere gelmeye başladı. Lastikçi dükkanları önünde yoğunluk oluşturan vatandaşlar kışlık lastiklerini taktırmaya başladı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının kararıyla, şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımasında kullanılan taşıtlarda kış lastiği takılmasını zorunlu kılan ‘kış lastiği uygulaması’ 1 Aralık 2023 tarihi itibarıyla başlayacak. Kış lastikleri iklimsel değişimler nedeniyle farklılık gösteren hava şartları ve buna bağlı olarak değişen yol durumlarına karşı sürüş ve can güvenliğine katkıda bulunuyor.

“Kar lastikleri can ve mal güvenliğini maksimuma çıkarıyor”
Kış lastiğinin önemini ve özelliklerini belirten Bünyamin Kılıçparlar, “Kışlık lastiklerin ince kanalları sayesinde ıslak zeminde ve buzlu hava şartlarında can ve mal güvenliğine maksimum seviyeye çıkartıp hem canımıza hem malımızı koruyor. Yakıt tasarrufu sağlıyor. Fren mesafesi kısalıyor hem kendimiz için hem trafikte diğer araçlar için kullanmalıyız. Yazlık lastikler, kışlık lastikler gibi ıslak zeminde performans vermez. Düz lastik olduğu için kayma riski daha fazladır. Fren mesafesi daha uzundur. Patinaj yaptığı için yakıtı fazla yaktırır, aşınması hızlı olur. O yüzden kışlık lastikler şu an kullanılmalıdır. Bizim söylediklerimizin aynısını TÜV Türk Muayene İstasyonları da bildiği için öncelikle ticari, minibüs, kamyonet, ağır vasıta araçlarda olmak üzere herkese öncelik onlara zorunlu olmak şartıyla binek araçlara zorunlu değil ama takılmaz tavsiye ediliyor” dedi.

“Vatandaşlar şu anki piyasaya göre lastik fiyatlarından memnun”
Kış lastiğinin zorunlu olacağı tarihin yaklaşmasıyla birlikte yoğunluk yaşadıklarını söyleyen Kılıçparlar, fiyatların geçen seneye oranla yükselmesine rağmen talebin yoğun olduğunu ifade etti. Kılıçparlar, “1 Aralık’tan başlayıp 30 Nisan’a arası zorunluluk başlayacak. 1 Nisan’a kadar yoğunluk şu an güzel açıldı. Tahminim 1 Ocak’a kadar bu yoğunluk böyle devam eder. Sonrasında da 1 Nisan’a kadar durur. 1 Nisan’dan sonra yine yoğunluk artar. İşler beklediğimizden iyi. Esnaf memnun, güzel geçen yıla nazaran belli bir artış var tabii ki o da günümüz kira, elektrik masrafları, işçi masrafları, sigorta, işte lastik maliyetleri, her sektörde olduğu gibi lastiklerde de bir artış var. Vatandaşlar şu anki piyasaya göre lastik fiyatlarından memnun. Çünkü aracın diğer parçalarına göre lastik uygun yakıt fiyatları malum ortada. Araç işçilikleri parçaları ortada lastiği alıyorlar 60 bin km kullanıyorlar. O yüzden kullanıcı da memnun fiyatlardan. Fiyatlarda artış olmasına rağmen sürücülerin talebi var. Geçen yıla nazaran geçen yıl 4 lastik değişimi, balans 300 TL ye yaptığımız aynı aracı bu sene 500 TL’ye yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Her zaman lazım olmuyor ama bir sefer lazım olduğu zamanda hayat kurtarıyor”
Aracının genel kışlık bakımlarını yaptırdığını ve kar lastiğini taktıracağını aktaran Müslüm Yavuz, “Kışın duruş mesafesi falan çok iyi olduğundan dolayı kış lastiği takmak gerekiyor. Zaten yaklaşık 10 gün sonra takmayı düşünüyorum. Yazlık lastikte duruş mesafesi maalesef kışın özellikle kar, buz olduğu zaman duruş mesafesi uzundur yani ama kar lastiği olduğu zaman duruş mesafesi daha kısa, daha kısa olduğundan dolayı tercihtir. Bir de ne zaman buz olacağı, ne zaman kar olacağı belli değil. Özellikle bizim bölgemizde sürekli kar yok. Ne zaman buz olacağı belli olmaz. Buzlu bir alanda en ufak bir şekilde daha büyük maddi zararlara yol açabilir. Genel olarak arabanın bakımlarını yaptım. 10 gün sonra da kar lastiklerini taktıracağım. Belki her zaman için lazım olmuyor ama bir sefer lazım olduğu zamanda hayat kurtarıyor. Can ve mal güvenliği için önemli. Fiyatlar her şeyde arttığı gibi lastikler de arttı. Yani memnun değiliz ama yapılacak bir şey yok taktıracağız” diye konuştu.

Bakan Tunç: Yalova’daki saldırıyla ilgili soruşturma titizlikle yürütülüyor

Malezya Başbakanı İbrahim, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde

Söz ve Kalem, "Sabah Namazı Diriltir" dosyasıyla çıktı

Milli Eğitim Bakanı Tekin, Malatya İl Eğitim Değerlendirme toplantısına katıldı

Yeşilyurt Belediye Meclisi yeni yılın ilk toplantısını gerçekleştirdi

Siirt’te takozsuz tüfekle avlanan şahsa 19 bin tl ceza

3 milletvekili AK Parti'ye geçti

Batman'da kapanan köy yolları yeniden ulaşıma açıldı

HAMAS heyeti Refah Sınır Kapısı’nın yeniden açılması için Kahire’de

Battalgazi Belediyesi bir yılda yapılan hizmetleri açıkladı

Şanlıurfa’da 2 yıllık asayiş bilançosu

İstanbul’da sıcaklıklar düşüyor, fırtına ve kuvvetli yağış uyarısı

Şanlıurfa’da narkotik operasyonu

Diyarbakır’da çatılardan düşen buzlar korkutuyor

Şeker hastası değil ama insülin verildi iddiası

Gazze'de bulunan son Siyonist esirin cesedi için arama çalışmaları yeniden başladı

Batman'da kura heyecanı gözyaşlarına sahne oldu

Cizre Milli Eğitim Müdürü İke, okullarda incelemelerde bulundu

Gaziantep'te ruhsatsız silah operasyonu: 3 gözaltı

Şanlıurfa dahil 63 ilde zehir satışçılarına darbe

Batman'da aç kalan yaban domuzları yerleşim yerlerine yaklaştı

Bingöl’de 150 umreci dualarla kutsal topraklara uğurlandı

E-Ticaretin belirli kurallar çerçevesinde yürütülmesi gerekiyor

Diyarbakır’da 2025’te 4 bin 368 trafik kazası: 36 ölü, 6 bin 122 yaralı

Yalova'da silahlı saldırı: Bir ölü, bir gözaltı

2025’te Türkiye genelinde 34,4 milyon trafik cezası uygulandı

2025 yılı trafik kazası bilançosu: 2 bin 500 ölü 400 bin yaralı

Onkoloji servisinden yazarlığa: Onkoloji koridorlarından kitap sayfalarına uzanan yolculuk

Gaziantep'te 9 bin 927 aranan şahıs yakalandı

HÜDA PAR: En düşük emekli maaşı asgari ücretin altında kalmamalı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bakan Tunç: Yalova’daki saldırıyla ilgili soruşturma titizlikle yürütülüyor

Malezya Başbakanı İbrahim, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde

Söz ve Kalem, "Sabah Namazı Diriltir" dosyasıyla çıktı

Milli Eğitim Bakanı Tekin, Malatya İl Eğitim Değerlendirme toplantısına katıldı

Yeşilyurt Belediye Meclisi yeni yılın ilk toplantısını gerçekleştirdi

Siirt’te takozsuz tüfekle avlanan şahsa 19 bin tl ceza

3 milletvekili AK Parti'ye geçti