• BIST 100

    15418,70%-1,81
  • DOLAR

    44,08% 0,04
  • EURO

    51,02% -0,35
  • GRAM ALTIN

    7220,21% -1,11
  • Ç. ALTIN

    11764,73% -1,51

Kısa çalışmada yeni dönem: O kişiler için yeniden başvuru yapma hakkı

22 Kasım 2020, Pazar 22:27
22 Kasım 2020, Pazar 22:27
Kısa çalışmada yeni dönem: O kişiler için yeniden başvuru yapma hakkı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Kısa çalışmada yeni dönem: O kişiler için yeniden başvuru yapma hakkı

Koronavirüs nedeniyle restoran ve kafeler başta olmak üzere birçok işletmenin faaliyetinin sınırlandırılması, bir kısmının da kapanmasıyla birlikte, hizmetler sektöründe çalışanlar için yeniden kısa çalışma ve ücretsiz izin dönemi başladı. Kısa çalışmadan daha önce çıkan çalışanlar tekrar bu uygulama kapsamına girebilecek.

1 MİLYONUN ALTINA İNMİŞTİ

Hürriyet'ten Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre, İşten çıkarma yasağı halen yürürlükte olduğu için, işyerinin kapanması, işin sona ermesi, ahlak ve iyi niyet kurallarına uyulmaması halleri dışında sözleşme feshi yapılamıyor. Bunun yerine, işverenler çalışanları için ücretsiz izin veya kısa çalışma ödeneğini kullanabiliyor.

Ücretsiz izne gönderilen çalışanlar için de, işsizlik sigortası fonundan aylık brüt bin 177 TL net bin 1168 TL ödeniyor. Ekim ayı itibariyle kısa çalışma kapsamındaki çalışan sayısı 927 bine kadar gerilemişti. Ücretsiz izinde ise, 540 bin kişi bulunuyordu. Koronavirüs tedbirlerinin tekrar uygulamaya geçmesiyle birlikte, bu haftadan itibaren hem kısa çalışma hem de ücretsiz izindeki çalışan sayısının yeniden artması bekleniyor. Kısa çalışmada en yoğun ay ise, sanayideki üretimin de durduğu Mayıs ayında olmuş ve kapsamdaki çalışan sayısı 3 milyon 282 bine kadar çıkmıştı.

Yeniden yapılacak kısa çalışma başvurularında kriter ise haziran ayı. Haziran ayı sonuna kadar kısa çalışma için isimleri İŞKUR’a bildirilmiş çalışanlar için, bu dönemde de yeniden başvuru yapma hakkı bulunuyor. İlk koronavirüs tedbirleri döneminde kısa çalışmadan yararlanmamış veya işe sonrasında girmiş çalışanlar içinse yeniden kısa çalışma ödeneği başvurusu yapılamayacak.

UZATMA BEKLENİYOR

Koronavirüs nedeniyle kolaylaştırılmış kısa çalışma uygulaması, Cumhurbaşkanı kararıyla, aralık ayı sonuna kadar uzatılmıştı. İşten çıkarma yasağı da, aynı gün yayınlanan kararla 17 Ocak’a kadar uzatılmıştı. Son yapılan yasal değişikliklerle, her iki düzenlemenin de 2021 yılı Haziran ayı sonuna kadar uzatılması imkanı bulunuyor. Bu kapsamda aralık sonunda hem kısa çalışma, hem de ücretsiz izin ve işten çıkarma yasağında uzatma yapılacağı beklentisi bulunuyor.

YIL SONU BEKLENTİSİ

Kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin için yapılan ödemelerin kaynağını işsizlik sigortası fonu oluşturuyor. 2019’da 131 milyar TL büyüklükle kapatan fon, 2020 ekim ayında 107 milyar 921 milyon TL’ye düştü. Fonun 2020 sonunda ise 92.5 milyar TL’ye gerilemesi bekleniyordu. Ancak ikinci dalga nedeniyle rakamın daha da düşebileceği belirtiliyor.

YASAKLI İŞLETMELER

Restoran, lokanta, pastane, kafeteryalar, kafelerde paket servisi yapılacak. Sinema solanları yıl sonuna kadar, kahvehane, kır bahçesi, internet kafe ve salonları, elektronik oyun salonları, bilardo salonları, lokaller ve çay bahçeleri ile halı sahaları yeni bir karar alınıncaya kadar kapalı. AVM, market, berber, kuaför ve güzellik merkezleri sadece sabah 10.00 ile akşam 20.00 saatlerinde açık olacak.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Alevlerin sardığı evde mahsur kalan 2 çocuk kurtarıldı

Vaiz Gökalp: Ramazan'ın son 10 gününü İtikâfla geçirelim

Bursa Ulu Cami’de "Zekât Berekettir" yazılı mahya asıldı

Türkiye’de doğal gaz ulaştırılan yerleşim yeri sayısı 982’ye ulaştı

İnmede erken müdahale hayat kurtarıyor

FETÖ hükümlüsü, yurt dışına kaçmaya çalışırken Edirne'de yakalandı

Okul müdüründen elektrik kesintilerine tepki: Sesimizi duyan var mı?

Petrol 100 doları aştı: G7’de panik Toplantısı

Savaş enerji hatlarına sıçradı: Bölgesel ekonomi alarmda

İzmir'de bir evden 12 kamyon atık çıkarıldı

Rengârenk bayram şekerleri tezgâhlarda yerini aldı

Şanlıurfa’da IHO Ebrar’dan yetim ve ihtiyaç sahibi ailelere yardım

Şanlıurfa’da kaçak akaryakıt operasyonu

Şanlıurfa’da tekstil fabrikasında çıkan yangın söndürüldü

Malatya'da taksi durağı kurşunlandı: 2 gözaltı

Ramazan Bayramı öncesi gıda denetimleri artırıldı

Mardin'de yetim çocuklara bayramlık giyim yardımı

13 yıldır aranan cinayet zanlısı Lice’de yakalandı

Epsteın dosyası: Dünya elitlerinin ahlaksızlığını ortaya çıkaran karanlık ağ

Polisten kaçan motosikletliye 497 bin TL ceza

Şırnak'ta kaçakçılık ve asayiş operasyonu: 152 gözaltı

ABD'de şiddetli fırtına ve kasırgalar: Ölü sayısı 8'e çıktı

Gazze'de savaşın ağır bilançosu: On binlerce kadın dul kaldı

Bakan Işıkhan: 213 binden fazla işe yerleştirmeye aracılık ettik

Antalya açıklarında düzensiz göçmenleri taşıyan bot battı: Ölü ve yaralılar var

3,5 milyar liralık bahis operasyonunda 67 gözaltı

Doğu'da kar nedeniyle 187 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı

Hasan Tahrani Mukaddem: İran'ın "Füze Babası"

İstanbul’da baraj doluluk oranı yüzde 45,83 oldu

Van ve Hakkari’de uyuşturucu operasyonu: 15 gözaltı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Alevlerin sardığı evde mahsur kalan 2 çocuk kurtarıldı

Vaiz Gökalp: Ramazan'ın son 10 gününü İtikâfla geçirelim

Bursa Ulu Cami’de "Zekât Berekettir" yazılı mahya asıldı

Türkiye’de doğal gaz ulaştırılan yerleşim yeri sayısı 982’ye ulaştı

İnmede erken müdahale hayat kurtarıyor

FETÖ hükümlüsü, yurt dışına kaçmaya çalışırken Edirne'de yakalandı

Okul müdüründen elektrik kesintilerine tepki: Sesimizi duyan var mı?