• BIST 100

    10976,09%0,56
  • DOLAR

    42,44% 0,01
  • EURO

    49,26% 0,12
  • GRAM ALTIN

    5674,06% -0,14
  • Ç. ALTIN

    9236,61% -0,05

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: AB artık tarafsızlığını kaybetti

23 Aralık 2021, Perşembe 22:58
23 Aralık 2021, Perşembe 22:58
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: AB artık tarafsızlığını kaybetti
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: AB artık tarafsızlığını kaybetti

Ankara’da Gazi Üniversitesinde, 'Kıbrıs Türklerinin Varlık Mücadelesinde Gazi’nin Kahramanları Anma Töreni' düzenlendi.

Törene KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız’ın yanı sıra Kıbrıs şehitlerinin yakınları ve çok sayıda davetli katıldı.

Programda, Kıbrıs Türklerinin Varlık Mücadelesinde Gazi’nin Kahramanları konulu video gösterildi.

Anma töreninde, Rumların 1963’te düzenlediği ve Kanlı Noel olarak bilinen saldırıda 3 kardeşini (Murat, Kutsi ve Hakan İlhan) kaybeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan sunum yaptı.

İlhan, 1963’te Kıbrıs’ta Türk Alayı’nda doktor olarak görev yapan ve eşi Mürüvet ile 3 çocuğu şehit edilen babası emekli Tuğgeneral Nihat İlhan’ın hayatını anlattı.

Kanlı Noel saldırısını anlatırken duygu dolu anlar yaşayan İlhan, söz konusu saldırının yaşandığı ve bugün Barbarlık Müzesi olan evi herkesin ziyaret etmesi tavsiyesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Tatar ise Kıbrıs’ın tarihi ve İngilizlerin işgalinin ardından Kıbrıs Türk halkının yaşadığı zorlu süreci hatırlattı.

Kıbrıs’ın tüm Türklerin milli davası olduğunu belirten Tatar, “KKTC’nin büyük Türkiye’nin kopmaz bir parçası olan Kıbrıs Türk halkının da bekası için daha da güçlendirilmesi, daha da geleceğe umutla bakabilmesi noktasında artık siyasetimizi daha da kökleştirmek durumunda olduğumuzu tekrar bugün buradan paylaşmak istiyorum.” dedi.

Kıbrıs Türk halkının 2004’te yapılan Annan Planı'nı kabul ettiğine ancak Rum tarafının AB’ye alınacağını bildiği için büyük bir rahatlıkla 'Hayır' dediğine işaret eden Tatar, “Buna rağmen bize verilen sözler 'Evet' derseniz izolasyonlar, ambargolar, kısıtlamalar, yani bizim üzerimizde bulunan çeşitli engeller kalkacak demelerine rağmen şu anda bize verilen sözlerin hiçbiri tutulmamıştır ama Rum tarafı 'Hayır' demesine rağmen tek taraflı olarak AB’ye alınmıştır. “ diye konuştu.

Tatar, özellikle AB olmak üzere kendileri üzerindeki uluslararası baskıların devam ettiğini dile getirerek, “Hem Yunanistan’ın hem GKRY’nin AB’ye dahil olmasıyla AB objektifliğini ve tarafsızlığını kaybetmiştir.” ifadesini kullandı.

KKTC’nin ana vatan Türkiye ile her türlü ilişkisini her geçen gün daha da geliştirdiğine vurgu yapan Tatar, dünyanın tecrit ettiği Kıbrıs Türk halkının ana Türkiye ile daha da yakınlaşacağının altını çizdi.

Ada'da çözüm için 1960’tan bu yana devam eden müzakerelerde herhangi bir sonuca varılmadığına işaret eden Tatar, Rum hegemonyası ve boyunduruğu altında bir bakıma Yunanistan’a bağlanmasına gidecek bir yolu asla kabul etmeyeceklerinin altını çizerek, şunları söyledi:

“Bu millet bunu kabul etmez. Bu milletin bekası, bu milletin tarihi geçmişi ve haliyle Kıbrıs Türk halkına her dönem sahip çıkan bir Türkiye Cumhuriyeti'nin böyle bir şeye onay vermesi mümkün olmadığına göre, artık yeni siyasetin daha da kökleşmesi gerektiğini bir kez daha paylaşmak istiyorum.”

Yeni siyasetin iki ayrı egemen devleti kapsadığını dile getiren Tatar, “Ne olacaksa olacak, Kıbrıs’ta bir anlaşma olacaksa yan yana yaşayan şu anda 60 yıldır Kıbrıs’ın gerçeklerine göre, yan yana olan iki ayrı bağımsız egemen devletin iş birliğiyle bir anlaşmanın olabileceğini var gücümüzle kendilerine anlatmaya çalışıyoruz. Çünkü bu politikanın tabii ki benimsenmesinde Türkiye Cumhuriyeti'nin de tam desteği vardır. Bu önemlidir. Bu desteği de aldıktan sonra Kıbrıs Türk halkı bu siyasetin gerisine gitmemelidir ve gidemeyecektir.”

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yıldız ise üniversite olarak KKTC’nin bağımsızlık mücadelesini sonuna kadar desteklediklerini belirtti.

Tüm imkanlarıyla haklı mücadelesinde Kıbrıs Türk halkının yanında olduklarını dile getiren Yıldız, bu doğrultuda Gazi Üniversitesinin KKTC ile eğitim ve öğretim alanında birçok iş birliği yaptıklarını kaydetti.

Hatay Valiliği: “depremzedenin konteynerden tahliye edildiği” iddiaları gerçeği yansıtmıyor

Fransız sağlık yetkilileri: Kuş gribi Covid'den daha kötü bir pandemi riski taşıyor

Eskişehir merkezli 4 ilde DAİŞ operasyonunda 16 tutuklama

Endonezya'da sel felaketi: 49 ölü, onlarca kayıp

Mardin’de ölü bulunan aileye ilişkin 1 gözaltı daha

Dominik Cumhuriyeti hava üslerini ABD’ye açtı

Hatay’da 21 bin 560 adet sentetik ecza hap ele geçirildi: 2 tutuklama

Bulgaristan’da hükümetin bütçe tasarısına karşı binlerce kişi sokağa indi

İşgalciler Tubas'ta 119 Filistinliyi alıkoydu, 25 kişiyi yaraladı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Almanya'ya gidiyor

Ağrı’da kesinleşmiş hapis cezası bulunan firari yakalandı

Interpol'ün yeni başkanı belli oldu

Hong Kong'daki yangında ölü sayısı 75'e yükseldi, onlarca kişi kayıp

Çorum'da zincirleme kaza: 5 yaralı

Nijerya'da olağanüstü hal ilan edildi

Gazze'de son 24 saatte 14 şehit

Pakistan'da güvenlik noktasına saldırı: 3 ölü

DUS 2. Dönem yerleştirme sonuçları açıklandı

Afganistan Ticaret Bakanı Azizi: Türkiye ve bölge ülkeleriyle ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz

HÜDA PAR Sözcüsü Yunus Emiroğlu: Asgari ücretle aile geçindirmek imkânsız!

TOKİ Karagöz spor kompleksinin yapım çalışmalarına başlandı

Rayların üzerine düşen yaşlı adam trenin altında kalarak yaralandı

Son 300 yılın en yoğun yağışını yaşayan Tayland'da ölü sayısı 55'e yükseldi

Kur'an sevgisiyle büyüyen görme engelli Zeynelabidin hafız olmak için aralıksız çalışıyor

Ağrı'da Hz. Mus'ab Bin Umeyr Konferansı gerçekleştirildi

TÜKDER Başkanı Filizoğlu: Denetimsizlik ve ucuz gıda tercihi gıda zehirlenmelerini tetikliyor

Rusya, İrkutsk Konsolosluğu'nun kapatılmasına karar verdi

Mersin’de sortex operatörlüğü eğitimi başladı

BM: Kuraklık milyonlarca Somalilinin açlık ve yerinden edilmesine yol açıyor

Büyükşehir Belediye Meclisi kasım ayı toplantılarının 5. birleşimi yapıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Hatay Valiliği: “depremzedenin konteynerden tahliye edildiği” iddiaları gerçeği yansıtmıyor

Fransız sağlık yetkilileri: Kuş gribi Covid'den daha kötü bir pandemi riski taşıyor

Eskişehir merkezli 4 ilde DAİŞ operasyonunda 16 tutuklama

Endonezya'da sel felaketi: 49 ölü, onlarca kayıp

Mardin’de ölü bulunan aileye ilişkin 1 gözaltı daha

Dominik Cumhuriyeti hava üslerini ABD’ye açtı

Hatay’da 21 bin 560 adet sentetik ecza hap ele geçirildi: 2 tutuklama