• BIST 100

    10565,74%-0,59
  • DOLAR

    42,17% -0,01
  • EURO

    49,02% -0,28
  • GRAM ALTIN

    5558,99% -1,71
  • Ç. ALTIN

    9196,59% -3,17

Klima ve vantilatörlerle ilgili koronavirüs uyarısı!

13 Mayıs 2020, Çarşamba 11:26
13 Mayıs 2020, Çarşamba 11:26
Klima ve vantilatörlerle ilgili koronavirüs uyarısı!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Klima ve vantilatörlerle ilgili koronavirüs uyarısı!

Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, koronavirüs vaka sayısında düşüş yaşanmasına rağmen, salgının devam ettiğini vurguladı. Aydın, yaz aylarının gelmesiyle birlikte serinlemek için kullanılan klima ve vantilatörlerin koronavirüsün yayılımını hızlandıracağı için kullanılmaması gerektiğini söyledi. Klimaların ortamdaki mevcut havayı mekan içinde dağıttığı için hijyenik olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Aydın, özellikle toplu taşıma araçlar ve kapalı mekanlarda bulunacak kişilerin tedbiri elden bırakmaması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Faruk Aydın, koronavirüs vakalarının azalmasıyla birlikte normalleşme sürecine girdiğini belirterek, 'Yaşam şeklimizi buna uygun şekilde düzenlememiz gerekiyor. Salgının yeniden alevlenmemesi için kapalı mekan, araç ve evlerde kullanılan havalandırma ile soğutma sistemlerinin de buna uygun hale getirilmesi gerekir. Ev, iş yeri, alışveriş merkezi, otomobil gibi pek çok yerde klima bulunuyor. Bunlar aynı havayı soğutarak yeniden mekan içine dağıtıyor. Bu sosyal mesafeyi de bozucu, havayı da türbülans yapar şekilde oda ve mekan içinde dolaştıracağından, bulaşın artma ihtimaline sebep olacağı unutulmamalıdır. Bu yüzden klima kullanımına aslında müsaade etmemekte yarar var” dedi.

'VANTİLATÖR SOSYAL MESAFEYİ KISALTIYOR'

Hastanelerde kullanılan hijyenik klima sistemlerinin havayı 3 ayrı filtreden geçirerek mekana verdiği ve kirli havayı da zemin seviyesinden emerek atmosfere saldığı için güvenli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Aydın, “Ev, otomobil ve mekan soğutmaya yönelik klimalar dışardan hava almaz, mevcut havayı emer, soğutma ünitesinden geçirip soğutur ve tekrar aynı odaya verir. Hava alınıp atılmadığı için havada dolaşan mikroorganizmalar mekanda bulunan insanlar arasında sosyal mesafeyi daraltan bir etki ediyor. O nedenle kullanılmaması gerekiyor. Vantilatör ve benzeri cihazların da aynı şekilde sosyal mesafeyi kısaltacağı için, mikroorganizmaları birbirine bulaştırabileceği için onların da böyle mekanlarda kullanılmaması gerekiyor” diye konuştu.

'TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI RİSK TAŞIYOR'

Otobüs, dolmuş, taksi gibi toplu taşıma araçlarındaki klima sistemlerinin de koronavirüsü dağıtabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Aydın, 'Birbirini tanımayan, farklı yerlerden farklı amaçlarla bir yerden bir yere gitmek isteyen insanların kullandığı bir araç tipi toplu taşıma araçları. Dolmuşlar da bunlardan biridir ve risk devam etmektedir. Dolmuşa az sayıda insan binmesiyle çok sayıda insan binmesi arasındaki farkı ortadan kaldırmış oluyoruz. Çünkü hava hareketini artırıyoruz. Bunun gibi hava hareketlerini düzenleyen cihazların kullanmasına bir süre daha ihtiyaç duyulmayacak şekilde bir yaşam biçimi, yeni bir normal oluşturmamız gerekiyor” dedi.

'KLİMA YAZIN MECBUREN ÇALIŞACAK'

Vatandaşların çoğu da klimayı yaz aylarında mecburen kullandıklarını söyledi. Koronavirüsün bulaşma riskine karşı klima kullanılan mekanlarda kişilerin kendini güvende hissedemeyeceğini söyleyen Mustafa Aydın, 'Hava akımı var ve kirli, mikroplu havayı verebilir. Oradan da mikrop alırız ama klima yazın sıcak havalarda mecburen çalışacak. Ona vatandaşın yapacak bir şeyi yok' dedi.

Şuayip Akyol da, 'Doktorlar klimadan bulaşıyor diyorsa kendimi güvende hissetmem. Girmem öyle yerlere. Doktorlar ne diyorsa doğru diyor. Bunun araştırmalarını onlar yapıyor. Bize de onların söylediğine uymamız lazım” diye konuştu.

Gazze Şeridi’nde yüzlerce çadır yağmur sularıyla doldu

Beyaz Saray'da Venezuela için gizli askerî toplantılar

Yalnız yaşayan yaşlı adam ikametinde ölü bulundu

Mahmud Abbas yönetiminin Hişam Harb'i Fransa'ya teslim etme girişimi tepki çekiyor

Siirt’te pikap takla attı: Sürücü araçtan çevredekiler tarafından çıkarıldı

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, Rojin Kabaiş'in babasıyla görüştü

Siirt’te yağışlı hava trafik kazasına neden oldu

Malatya'da şüpheli çocuk ölümü

İHO EBRAR’dan Diyarbakır’da yüzlerce yetim çocuğa kışlık giyim desteği

Bapnusa kuşatma altında: Sudan Ordusu'ndan "sonuna kadar savaşacakları" mesajı

Bursa’da kamu kurumlarına tütünle mücadele eğitimi verildi

Sürü hayvanlarına gece görünürlüğü için reflektif bant uygulandı

Sındırgı'da 4,4 büyüklüğünde deprem

Japon devi Sony, işgal altındaki topraklarda mikroçip yatırımını durduruyor

Yetimler Vakfı Batman'da 300 yetimi giydirdi

BM Güvenlik Konseyi, Trump'ın Gazze planı için pazartesi günü oylamaya gidiyor

Avrupa Yetim Eli Derneği Ağrı'da nakdi yardım gerçekleştidi

Diyarbakır Gazi Yaşargil Hastanesi'nde 24 yeni poliklinik hizmete açıldı

ZMO Başkanı Çakmak: Kuraklık ve azalan su kaynakları tarımı tehlikeye atıyor

Diyarbakır’da sağanak alt yapı sorunlarını yeniden gün yüzüne çıkardı

Filistinli esirin tanıklığı, siyonist hapishanelerdeki işkence düzenini bir kez daha ortaya koydu

Benzine zam geldi! Akaryakıtta tabela değişti

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz: Soykırımcıların yargılanması için çalışmalarımız sürecek

Çin, vatandaşlarını Japonya'ya seyahatten uzak durmaları için uyardı

İŞKUR Gençlik Programı’na başvuru sayısı 483 bini aştı

Evde Bakım Yardımı ödemeleri başladı

ABD’den bazı tarım ürünlerine gümrük muafiyeti kararı

5 NATO ülkesi "hibrit tehditlere" karşı işbirliğini güçlendirdi

Mardin’de sağanak yağmur etkili oldu

Malatya'da minibüs trambüs direğine çarptı: 1 ölü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gazze Şeridi’nde yüzlerce çadır yağmur sularıyla doldu

Beyaz Saray'da Venezuela için gizli askerî toplantılar

Yalnız yaşayan yaşlı adam ikametinde ölü bulundu

Mahmud Abbas yönetiminin Hişam Harb'i Fransa'ya teslim etme girişimi tepki çekiyor

Siirt’te pikap takla attı: Sürücü araçtan çevredekiler tarafından çıkarıldı

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, Rojin Kabaiş'in babasıyla görüştü

Siirt’te yağışlı hava trafik kazasına neden oldu