DOLAR 32,3139 % 0.19
EURO 35,0759 % -0.17
STERLIN 40,8778 % -0.36
FRANG 35,6748 % -0.11
ALTIN 2.277,70 % 0,01
BITCOIN 2.290.409 1.291

VAKTİNE KALAN SÜRE

:
için vakti

Korana sonrası talep patladı! Vatandaş 3 katına çıkardı

Koronavirüs sonrası okul ve iş hayatı eve taşınınca hem yeni hat talebi hem de mevcut hatların kapasite ve hız artırım taleplerinde patlama yaşandı. İnternet kullanımı ve kullanan kişi sayısı artınca da vatandaş internet hızını 3 katına kadar artırdı.

Yayınlanma Tarihi : Google News
Korana sonrası talep patladı! Vatandaş 3 katına çıkardı

Salgından dolayı milyonlarca insanın eve kapanmak zorunda kalması, telekom şirketlerine yaradı. Karantinada Youtube gibi video izleme platformlarının ve sosyal medyanın kullanımı giderek arttı. Koronavirüs öncesi sabit internet kullanıcılarının evde olduğu akşam saatlerinde yoğunlaşan internet trafiğinin şu anda tüm güne yayıldı. Oyun, video gibi içeriklere ilginin artması uzaktan eğitim ve evden çalışmanın getirdiği ek trafik, uluslararası internet trafiğini de artırdı. Durum böyle olunca sadece hızlı internet değil ilk kez internet başvuruları da artış gösterdi.

İNTERNET BAĞLANTINIZ NE KADAR OLMALI?

Ev internetindeki bağlantı hızını belirlerken iki önemli faktör ön plana çıkıyor. Bunlardan ilki evinizde kaç kişi var, ikincisi ise ne kadar indirme yapıyorsunuz. Videoyu yalnızca HD kalitesinde (4K değil) yayınlıyorsanız, donma yapmadan istikrarlı, kaliteli bir akış için kişi başına en az 5 Mbps öneriliyor .

EN FAZLA İNTERNETİ VİDEO KULLANIYOR

Netflix üzerinden dizi, film veya program izlenirken standart çözünürlükteki video yayınları için saatte yaklaşık 1 GB, HD video yayınları için ise saatte yaklaşık 3 GB veri kullanılıyor. İçerik, Ultra HD izlendiğinde ise saatte yaklaşık 7 GB veri tüketimi sözkonusu oluyor. İndirmek ve anında izlemek yaklaşık olarak aynı miktarda veri harcıyor. Örnek vermek gerekirse, Netflix’i günde ortalama 1 saat kullanan abone, eğer HD yayın izlerse, internet kotasının ayda toplam 90 GB’sini tek başına Netflix tüketiyor.

Türkiye’de geçtiğimiz senenin son çeyreği göz önüne alınarak yapılan araştırmada Türkiye’de en çok 10-16 Mbps hızlı internet paketleri tercih edilmiş durumda. Yüzde 0,1’lik oranla 2 Mbps hızdan düşük paketler ise en az tercih edilenler oldu.

TÜRK TELEKOM 500 BİN YENİ BAĞLANTI YAPTI

Bu dönemde kırsaldan da çok yoğun talep alan Türk Telekom nisan ayında yaklaşık 500 bin yeni internet bağlantısı yaptı. Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “Talep sadece internet değil aslında, daha hızlı internet. Çocuklar evine gittiğinde 8 megabit gibi internet hızları varsa bunu da iki katına, 3 katına çıkarmak istedi. Ortalama günlük sabit data kullanımı, şubat ayına göre mart ayında yaklaşık yüzde 20, nisan ayında da yine şubata göre yüzde 45 artış gösterdi” dedi. Öte yandan, 661 milyon lira net kar açıklayan şirket,  yıllık yatırım öngörüsünü 5,8 milyar liradan 6,4 milyar liraya yükseltti.

TURKCELL HIZINI ARTIRDI

Turkcell, fiber internet abonelerinin evde geçirdikleri zamana destek olmak için hem indirme hem de yükleme hızlarını artırdığını duyurdu. Turkcell Superonline evden çalışma ve evden eğitim sürecinde interneti yoğun olarak kullanan fiber müşterileri için en düşük indirme hızını 50 Mbps’ye, yükleme hızını ise dört kat artırarak 20 Mbps’ye çıkardı. Fiberde en düşük indirme hızını 50 Mbps’ye yükselten Turkcell Superonline’da böylece mevcut durumda 15, 25 ve 35 Mbps hızdan faydalanan abonelerin tümü 50 Mbps internetten faydalanabilir hale geldi.

VODAFONE HIZINI 4 KATINA ÇIKARDI

Vodafone da salgında döneminde internet müşterileri için bir kampanya düzenledi. Şirket, fiber ev interneti kullanan müşterilerimizin veri yükleme hızını 4 katına çıkardı. Ücretsiz olarak verilen bu hizmet 1 Haziran tarihine kadar devam edecek.

Wİ-Fİ GÜCÜNÜ ARTIRACAK 18 ÖNERİ

İnternet kullanıcılarının en büyük dertlerinden biri internet hızı ve Wi-Fi sinyal gücü problemleri. Özellikle internet kullanımının aniden yükseldiği dönemlerde hızlar ciddi şekilde düşüyor. Fiber internet dışında VDSL veya ADSL kullananlar bundan çok etkileniyorlar. Altyapı ile ilgili bir sorun olmadığı takdirde önce internet hızı neden düşer sorusu akıllara gelecektir. İnternet hızının düşmesinin birçok farklı nedeni olabilir. Bilgisayardaki programlar, Wi-Fi gücünü azaltan etkenler ve hatta modeme bağlı kablolar bile internet hızını etkiliyorlar.

Altyapının desteklediği hızını öğrenin,

Modemi merkezi bir konuma yerleştirin,

Modemin yanında farklı elektronik cihaz bulundurmayın,

İnternet kablolarını kısaltın veya değiştirin,

Modemi kapatıp tekrar açın ya da sıfırlayın,

Modem güncellemelerini sürekli kontrol edin,

İnternet servis sağlayıcınızdan en iyi ayarları talep edin,

İnternet ağınızın güvenliğini arttırın,

Otomatik güncellemeleri kontrol edin,

Bilgisayarınızı virüsten temizleyin,

Virüs programlarını devre dışı bırakın,

Tarayıcınızı ve işletim sisteminizi güncelleyin,

Farklı DNS adresleri kullanmayı deneyin,

Arka planda çalışan uygulamaları kontrol edin,

Tarama geçmişi ve çerezleri temizleyin,

Wi-Fi kanalını değiştirin,

Sinyal güçlendirici satın alın,

Daha iyi bir modem satın alın.

YORUM YAP