• BIST 100

    14155,46%0,76
  • DOLAR

    42,69% 0,23
  • EURO

    50,15% 0,06
  • GRAM ALTIN

    5897,70% 0,71
  • Ç. ALTIN

    9533,17% 2,62

Korona döneminde kıymete bindi! Sadece suyu içiliyor

01 Kasım 2020, Pazar 09:50
01 Kasım 2020, Pazar 09:50
Korona döneminde kıymete bindi! Sadece suyu içiliyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Korona döneminde kıymete bindi! Sadece suyu içiliyor

Kentte bulunan her turşucuda satılmayan, son birkaç yıldır süs olarak bazı turşucularda bulunmasına rağmen ilgi görmeyen kozalak turşusu, pandemi sürecinde bir hayli değere bindi. Eskişehir’de uzun yıllardır turşu satıcısı olarak bulunan Ünal Atalay, ilk olarak 2 yıl önce topladıkları kozalaktan denemelik turşu yapmıştı. Yapılan işlemeler sonucunda elde edilen turşuyu sadece süs olarak dükkânında bulunduran Atalay, dünyayı etkisi alında alınan Korona virüs döneminde ürünün oldukça talep edildiğini belirtiyor. Yılın belli bir döneminde toplanan ve çok fazla ürün de elde edemediklerini belirten Atalay, son 3 ayda gelen taleplere bir türlü yetişemediğini aktarıyor.



Atalay, “Bursa Gemlik ilçesine yakın Gedelek köyümüz var. Bu köyün dağlarına çıkarken, bu çam kozalağı ilgimizi çekti. Daha sonra bunun faydaları hakkında araştırma yaptık ve çok faydalı olduğunu öğrendik. Bunu nasıl turşu yapabiliriz diye aramızda konuştuktan sonra denemelik olarak bir kavanoz turşu yaptık. Yaptığımız kozalak turşusunun tadı da çok hoş oldu. Birkaç kavanoz daha yaptık ve dükkânımıza süs olarak koyduk. Ama kimse pek bilmediği için sormazdı bile. Pandemi geldiği zaman zaten turşu satışlarımız yükseldi. Bu arada birileri bu kozalak turşusunun faydaları hakkında haber yapmış ve vatandaşlar da onu görünce artık kuyruk oluşturmaya başladı. Son 2 yılda satamadığım üründen daha fazlasını 3 ayda sattık. Artık her isteyene veremiyoruz. Biz sadece 4-5 kavanoz getirebiliyoruz. Müşterileriz, ‘ben numaramı vereyim, parasını vereyim’ diyor. Ancak biz bunu yapmıyoruz. Zaten çok getiremiyoruz. Gelen müşterimize elimizde olanlardan veriyoruz” şeklinde konuştu.



Fiyatlar hakkında bilgi veren Atalay, “Bu çam kozalağının toplanması çok zor bir iştir. Gedelek’in dağlarına, tepelere kadar çıkarak topluyoruz. Yılın belli bir zaman diliminde belediye bu bölgelere girme izni veriyor. Bu süreçte gidip toplamak zorundayız. Ancak her zaman istediğimiz ürün toplayamıyoruz. Çam kozalağı ağaçtan düşmeden, ama düşmeye yakınken toplanması gerekiyor. Ağaçtan düştükten sonra bunu işimize yaramaz. Topladıktan sonra da bekletmemiz lazım. Hemen turşu suyuna basmamız gerekiyor. Beklerse ürün kuruyor ve faydası kalmıyor. Yani anlayabileceğiniz oldukça uzun emekler gerektiren bir iştir bu çam kozalağından turşu elde etme işi. Bu nedenle fiyatlar da pahalı oluyor. Şu an kalitesine göre kilosunu 35-40 arasında satıyoruz. Bu da diğer turşuların fiyatlarının 2 katı oluyor” diye belirtti.

Çam kozalağından elde edilen turşunun tüketilmesi hakkında da konuşan Atalay, “Kozalak turşusunun tadı biraz acı oluyor. Bu nedenle biz bilerek tuzu ve sirkeyi biraz fazla katıyoruz. Genelde sabah ve akşam bir bardak suyun içerisine iki çorba kaşığı atanlar var. Tadını beğenip içerisine bal ekleyip tüketenler var. Salatalıklara katanlar oluyor. Sadece suyunu içenler oluyor. Yani vatandaşlar kendi zevkine göre bunu tüketebilir. Ancak burada bir diğer önemli nokta ise, bu çam kozalağı meyvesi yenmez. Bir salatalık turşusunun suyunun yanında salatalığı da yiyebildiğimiz gibi bu kozalağı yiyemeyiz. Bunun sadece suyunu içilmeli” dedi.


 

Aksaray’da Hasan Dağı’nda mahsur kalan 2 öğrenci kurtarıldı

İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Bangladeş ile Hindistan arasında "seçim" gerginliği

BAE Devlet Başkanı Al Nahyan, GKRY'yi ziyaret etti

Sakarya’da 6 aracın karıştığı zincirleme kazada 12 kişi yaralandı

Iğdır’da 23 düzensiz göçmen yakalandı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç, Arıcak’ta halkla buluştu

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, TBMM Genel Kurulunda bakanlığının 2026 yılı bütçesini sundu

Mardin’de yoğun sis etkili oldu

Milli Eğitim Bakanı Tekin, TBMM Genel Kurulunda bakanlığının 2026 yılı bütçesini sundu

Libya tezkeresi TBMM'ye sunuldu

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Vatandaşlarımızın Meclis'teki sesi olmaya devam edeceğiz

Kolombiya'da uçuruma yuvarlanan araçta 16 kişi öldü

Belarus yaptırımlarının kaldırılması karşılığında 123 mahkûmu serbest bıraktı

Malatya'da tren otomobile çarptı: 2'si çocuk 5 yaralı

Almanya Başbakanı Merz: ABD'nin Avrupa'yı koruduğu eski düzen sona erdi

Sivas’ta göçük altında kalan şantiye müdürünün cesedine 28 gün sonra ulaşıldı

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Almanya’da

Mardin’de soluk borusuna fasulye kaçan 3 yaşındaki çocuk kurtarılamadı

Osmaniye'de feci kaza: 3 ölü, 2 yaralı

ABD ile Venezuela arasındaki gerilim tırmanırken Karayipler'deki askeri hareketlilik artıyor

Kastamonu’da oto hırsızlığı zanlıları yakalandı

İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 3 Gözaltı

IBAN'a para transferinde yeni zorunluluk

Sydney Bondi Beach’te Yahudilere yönelik silahlı saldırı: On binlerce masumun katili siyonistlerden mağduriyet edebiyatı

ABD'de üniversitede silahlı saldırı. 2 ölü, 9 yaralı

İşgalin Gazze Tümeni'ni bozguna uğratan "Eriha Surları" planının mimarı: Raad Saad

Tekirdağ’da aranan 160 şüpheli yakalandı

Küba'dan ABD'ye sert tepki

IHO EBRAR, Etiyopya'da yüzlerce yetimi giydirdi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Aksaray’da Hasan Dağı’nda mahsur kalan 2 öğrenci kurtarıldı

İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Bangladeş ile Hindistan arasında "seçim" gerginliği

BAE Devlet Başkanı Al Nahyan, GKRY'yi ziyaret etti

Sakarya’da 6 aracın karıştığı zincirleme kazada 12 kişi yaralandı

Iğdır’da 23 düzensiz göçmen yakalandı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç, Arıcak’ta halkla buluştu