• BIST 100

    17132,20%0,11
  • DOLAR

    43,72% 0,19
  • EURO

    51,92% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7075,01% 2,56
  • Ç. ALTIN

    11673,05% -0,41

Korona döneminde kıymete bindi! Sadece suyu içiliyor

01 Kasım 2020, Pazar 09:50
01 Kasım 2020, Pazar 09:50
Korona döneminde kıymete bindi! Sadece suyu içiliyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Korona döneminde kıymete bindi! Sadece suyu içiliyor

Kentte bulunan her turşucuda satılmayan, son birkaç yıldır süs olarak bazı turşucularda bulunmasına rağmen ilgi görmeyen kozalak turşusu, pandemi sürecinde bir hayli değere bindi. Eskişehir’de uzun yıllardır turşu satıcısı olarak bulunan Ünal Atalay, ilk olarak 2 yıl önce topladıkları kozalaktan denemelik turşu yapmıştı. Yapılan işlemeler sonucunda elde edilen turşuyu sadece süs olarak dükkânında bulunduran Atalay, dünyayı etkisi alında alınan Korona virüs döneminde ürünün oldukça talep edildiğini belirtiyor. Yılın belli bir döneminde toplanan ve çok fazla ürün de elde edemediklerini belirten Atalay, son 3 ayda gelen taleplere bir türlü yetişemediğini aktarıyor.



Atalay, “Bursa Gemlik ilçesine yakın Gedelek köyümüz var. Bu köyün dağlarına çıkarken, bu çam kozalağı ilgimizi çekti. Daha sonra bunun faydaları hakkında araştırma yaptık ve çok faydalı olduğunu öğrendik. Bunu nasıl turşu yapabiliriz diye aramızda konuştuktan sonra denemelik olarak bir kavanoz turşu yaptık. Yaptığımız kozalak turşusunun tadı da çok hoş oldu. Birkaç kavanoz daha yaptık ve dükkânımıza süs olarak koyduk. Ama kimse pek bilmediği için sormazdı bile. Pandemi geldiği zaman zaten turşu satışlarımız yükseldi. Bu arada birileri bu kozalak turşusunun faydaları hakkında haber yapmış ve vatandaşlar da onu görünce artık kuyruk oluşturmaya başladı. Son 2 yılda satamadığım üründen daha fazlasını 3 ayda sattık. Artık her isteyene veremiyoruz. Biz sadece 4-5 kavanoz getirebiliyoruz. Müşterileriz, ‘ben numaramı vereyim, parasını vereyim’ diyor. Ancak biz bunu yapmıyoruz. Zaten çok getiremiyoruz. Gelen müşterimize elimizde olanlardan veriyoruz” şeklinde konuştu.



Fiyatlar hakkında bilgi veren Atalay, “Bu çam kozalağının toplanması çok zor bir iştir. Gedelek’in dağlarına, tepelere kadar çıkarak topluyoruz. Yılın belli bir zaman diliminde belediye bu bölgelere girme izni veriyor. Bu süreçte gidip toplamak zorundayız. Ancak her zaman istediğimiz ürün toplayamıyoruz. Çam kozalağı ağaçtan düşmeden, ama düşmeye yakınken toplanması gerekiyor. Ağaçtan düştükten sonra bunu işimize yaramaz. Topladıktan sonra da bekletmemiz lazım. Hemen turşu suyuna basmamız gerekiyor. Beklerse ürün kuruyor ve faydası kalmıyor. Yani anlayabileceğiniz oldukça uzun emekler gerektiren bir iştir bu çam kozalağından turşu elde etme işi. Bu nedenle fiyatlar da pahalı oluyor. Şu an kalitesine göre kilosunu 35-40 arasında satıyoruz. Bu da diğer turşuların fiyatlarının 2 katı oluyor” diye belirtti.

Çam kozalağından elde edilen turşunun tüketilmesi hakkında da konuşan Atalay, “Kozalak turşusunun tadı biraz acı oluyor. Bu nedenle biz bilerek tuzu ve sirkeyi biraz fazla katıyoruz. Genelde sabah ve akşam bir bardak suyun içerisine iki çorba kaşığı atanlar var. Tadını beğenip içerisine bal ekleyip tüketenler var. Salatalıklara katanlar oluyor. Sadece suyunu içenler oluyor. Yani vatandaşlar kendi zevkine göre bunu tüketebilir. Ancak burada bir diğer önemli nokta ise, bu çam kozalağı meyvesi yenmez. Bir salatalık turşusunun suyunun yanında salatalığı da yiyebildiğimiz gibi bu kozalağı yiyemeyiz. Bunun sadece suyunu içilmeli” dedi.


 

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Siyonist işgalciler ateşkese rağmen saldırıyor: Gazze'de can kaybı artıyor

MİT Başkanı Kalın Münih Güvenlik Konferansı'na katıldı

Küba’da petrol rafinerisinde yangın 

Mersin'de 2 otomobil çarpıştı: 6 yaralı

Meteorolojiden bazı bölgeler için çığ uyarısı

Bulgaristan'da park halindeki bir tır'a başka bir tır çarptı: 2 ölü

Zelenskiy, NATO Genel Sekreteri ile görüştü

Dr. Tekruri: Şehitliği istemek, cihadı imkânlarımız el verdiği kadar yerine getirmek ile mümkün olur

Bitlis’te iş yerleri heyelanın altında kaldı

HÜDA PAR Batman İl Teşkilatı'ndan Kürtçe anadil yürüyüşü

Emine Erdoğan 22 okul kütüphanesinin açılışını yaptı

ABD ordusu Karayipler'de bir tekneye saldırdı: 3 ölü

Sağanak yağış Bitlis’te yolları göle çevirdi: Vatandaşlar yetkililere tepki gösterdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan BAE ve Etiyopya'ya gidecek 

Avrupalı gençler İstanbul’da HAKSİAD’ı ziyaret etti

Doğan: Kur’an-ı Kerim yalnızca yüzünden değil manasını anlayarak bilinçli bir şekilde okunmalı

Şanlıurfa'da sokak ortasında silahlı saldırı: 1 yaralı

Yeşilyurt Belediyesi minik yetenekleri sanatla buluşturuyor

Filistinli Aktivist Dr. Aldali: Ramazan ayının yaklaştığı bu günlerde Gazze’de insani kriz daha da derinleşmiş durumda

İstanbul Valiliği, hafızları umreye uğurladı

SCHR: israil 25 Ağustos’tan bu yana Suriye’de binden fazla ihlal gerçekleştirdi

İstanbul Valiliği, Marmara'da fırtına uyarısı yaptı

Batman'da Eczane Teknisyenleri Derneği'nde genel kurul

Mardin'de uyuşturucu operasyonu: 2 kişi yakalandı

Batman'da 2 yıllık firar sona erdi: 20 dosyadan aranan şahıs yakalandı

HÜDA PAR Batman İl Teşkilatı'ndan Kürtçe anadil yürüyüşü

Cizre'deki kazada 23 yaşındaki sürücü hayatını kaybetti

Katrancı Ünalacak: katranın kullanım alanı oldukça geniş

Konya Karatay’da Ramazan öncesi denetimler sıklaştırıldı

Bursa'da 3,5 büyüklüğünde deprem

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Siyonist işgalciler ateşkese rağmen saldırıyor: Gazze'de can kaybı artıyor

MİT Başkanı Kalın Münih Güvenlik Konferansı'na katıldı

Küba’da petrol rafinerisinde yangın 

Mersin'de 2 otomobil çarpıştı: 6 yaralı

Meteorolojiden bazı bölgeler için çığ uyarısı

Bulgaristan'da park halindeki bir tır'a başka bir tır çarptı: 2 ölü

Zelenskiy, NATO Genel Sekreteri ile görüştü