• BIST 100

    16287,81%0,58
  • DOLAR

    44,18% 0,15
  • EURO

    50,90% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7270,89% 0,91
  • Ç. ALTIN

    11762,72% 0,00

Korona döneminde kıymete bindi! Sadece suyu içiliyor

01 Kasım 2020, Pazar 09:50
01 Kasım 2020, Pazar 09:50
Korona döneminde kıymete bindi! Sadece suyu içiliyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Korona döneminde kıymete bindi! Sadece suyu içiliyor

Kentte bulunan her turşucuda satılmayan, son birkaç yıldır süs olarak bazı turşucularda bulunmasına rağmen ilgi görmeyen kozalak turşusu, pandemi sürecinde bir hayli değere bindi. Eskişehir’de uzun yıllardır turşu satıcısı olarak bulunan Ünal Atalay, ilk olarak 2 yıl önce topladıkları kozalaktan denemelik turşu yapmıştı. Yapılan işlemeler sonucunda elde edilen turşuyu sadece süs olarak dükkânında bulunduran Atalay, dünyayı etkisi alında alınan Korona virüs döneminde ürünün oldukça talep edildiğini belirtiyor. Yılın belli bir döneminde toplanan ve çok fazla ürün de elde edemediklerini belirten Atalay, son 3 ayda gelen taleplere bir türlü yetişemediğini aktarıyor.



Atalay, “Bursa Gemlik ilçesine yakın Gedelek köyümüz var. Bu köyün dağlarına çıkarken, bu çam kozalağı ilgimizi çekti. Daha sonra bunun faydaları hakkında araştırma yaptık ve çok faydalı olduğunu öğrendik. Bunu nasıl turşu yapabiliriz diye aramızda konuştuktan sonra denemelik olarak bir kavanoz turşu yaptık. Yaptığımız kozalak turşusunun tadı da çok hoş oldu. Birkaç kavanoz daha yaptık ve dükkânımıza süs olarak koyduk. Ama kimse pek bilmediği için sormazdı bile. Pandemi geldiği zaman zaten turşu satışlarımız yükseldi. Bu arada birileri bu kozalak turşusunun faydaları hakkında haber yapmış ve vatandaşlar da onu görünce artık kuyruk oluşturmaya başladı. Son 2 yılda satamadığım üründen daha fazlasını 3 ayda sattık. Artık her isteyene veremiyoruz. Biz sadece 4-5 kavanoz getirebiliyoruz. Müşterileriz, ‘ben numaramı vereyim, parasını vereyim’ diyor. Ancak biz bunu yapmıyoruz. Zaten çok getiremiyoruz. Gelen müşterimize elimizde olanlardan veriyoruz” şeklinde konuştu.



Fiyatlar hakkında bilgi veren Atalay, “Bu çam kozalağının toplanması çok zor bir iştir. Gedelek’in dağlarına, tepelere kadar çıkarak topluyoruz. Yılın belli bir zaman diliminde belediye bu bölgelere girme izni veriyor. Bu süreçte gidip toplamak zorundayız. Ancak her zaman istediğimiz ürün toplayamıyoruz. Çam kozalağı ağaçtan düşmeden, ama düşmeye yakınken toplanması gerekiyor. Ağaçtan düştükten sonra bunu işimize yaramaz. Topladıktan sonra da bekletmemiz lazım. Hemen turşu suyuna basmamız gerekiyor. Beklerse ürün kuruyor ve faydası kalmıyor. Yani anlayabileceğiniz oldukça uzun emekler gerektiren bir iştir bu çam kozalağından turşu elde etme işi. Bu nedenle fiyatlar da pahalı oluyor. Şu an kalitesine göre kilosunu 35-40 arasında satıyoruz. Bu da diğer turşuların fiyatlarının 2 katı oluyor” diye belirtti.

Çam kozalağından elde edilen turşunun tüketilmesi hakkında da konuşan Atalay, “Kozalak turşusunun tadı biraz acı oluyor. Bu nedenle biz bilerek tuzu ve sirkeyi biraz fazla katıyoruz. Genelde sabah ve akşam bir bardak suyun içerisine iki çorba kaşığı atanlar var. Tadını beğenip içerisine bal ekleyip tüketenler var. Salatalıklara katanlar oluyor. Sadece suyunu içenler oluyor. Yani vatandaşlar kendi zevkine göre bunu tüketebilir. Ancak burada bir diğer önemli nokta ise, bu çam kozalağı meyvesi yenmez. Bir salatalık turşusunun suyunun yanında salatalığı da yiyebildiğimiz gibi bu kozalağı yiyemeyiz. Bunun sadece suyunu içilmeli” dedi.


 

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Okullarda ikinci ara tatil bugün başlıyor

Bakan Çiftçi: Tokat'taki depremle ilgili şu ana kadar olumsuz ihbar yok

Tokat'ta 5,5 büyüklüğünde deprem

Bakan Bayraktar: Enerjide arz güvenliği ve kaynak çeşitliliği hayati önemde

Paris’te Türkiye ve NATO ilişkilerini konu alan yuvarlak masa toplantısı düzenlendi

ABD'ye ait KC-135 yakıt ikmal uçağı Irak'ta düştü

DMM, THY ile ilgili iddiaları yalanladı

Antalya merkezli 5 ilde eş zamanlı operasyonda 84 gözaltı

Adıyaman’ın Kâhta ilçesinde füze paniği

Balıkesir'de hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

Siyonistlere ait savaş uçakları Lübnan'da sivillerin yaşadığı binaları vurdu

Yunanistan Tahran Büyükelçiliğini Bakü'ye taşıyor

Ordu'da yasa dışı avlanan su ürünlerine el konuldu

Ramazan ayında siyonistlerin Gazze'ye saldırıları sürüyor: 72 bin 136 şehit

Avrupa'da enerji fiyatlarında artış endişesi: Tavan fiyat ve kısıtlama kararı

TPAO’da Birlik Sofrası: Petrolspor ve Basın Bir Arada

Samsun'da zincirleme kaza: 7 yaralı

Gana ile Güney Kore arasında stratejik ortaklık adımı

Paşinyan: Ermenistan-Azerbaycan kalıcı barış anlaşması imzalanacak

İran'dan Hürmüz Boğazı açıklaması: Kapalı kalmaya devam edecek

Rusya: Ukrayna'nın Donetsk'teki hastaneye İHA saldırısında 8 sağlık çalışanı öldü

Uluslararası Enerji Ajansı'ndan petrol kararı: 400 milyon varil petrol piyasaya sürülecek

Rus denizaltısı Kazan, tatbikat sırasında 300 km uzaklıktaki bir su üstü hedefini vurdu

İslam coğrafyasında değişmeyen gerçek: Savaşın kurbanı masum çocuklar ve siviller

Mersin'de tarım işçilerini taşıyan minibüs devrildi: 3 ölü, 11 yaralı

Pezeşkiyan'dan İran halkına "Kudüs Günü" çağrısı

CHP'li Mersin Büyükşehir Belediyesi aşevinde skandal: Dağıtılan kavurmada at ve eşek eti çıktı

HAKSİAD Genel Başkanı Turgut: Ramazan ayı kardeşliğimizi güçlendirmek için önemli bir fırsat

Malatya Çamlıca Koleji, başarılarıyla dikkat çekiyor

Şili’de devlet başkanı seçilen Kast göreve başladı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Okullarda ikinci ara tatil bugün başlıyor

Bakan Çiftçi: Tokat'taki depremle ilgili şu ana kadar olumsuz ihbar yok

Tokat'ta 5,5 büyüklüğünde deprem

Bakan Bayraktar: Enerjide arz güvenliği ve kaynak çeşitliliği hayati önemde

Paris’te Türkiye ve NATO ilişkilerini konu alan yuvarlak masa toplantısı düzenlendi

ABD'ye ait KC-135 yakıt ikmal uçağı Irak'ta düştü

DMM, THY ile ilgili iddiaları yalanladı