• BIST 100

    10167,26%1,69
  • DOLAR

    40,00% 0,00
  • EURO

    47,10% 0,48
  • GRAM ALTIN

    4273,13% 0,16
  • Ç. ALTIN

    6818,65% 0,00

Koronadan en çok Güneydoğu korkuyor!

21 Mayıs 2020, Perşembe 12:44
01 Ocak 0001, Pazartesi 12:00
Koronadan en çok Güneydoğu korkuyor!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Koronadan en çok Güneydoğu korkuyor!

Koronavirüs fobisi ile ilgili Türkiye’nin en kapsamlı araştırması yapıldı. Buna göre, korku düzeyi en yüksek bölge Güneydoğu Anadolu olurken en düşük bölge Karadeniz oldu. Kovid-19 salgını psikolojik, sosyal, ve ekonomik olarak doğrudan veya dolaylı tüm bireyleri olumsuz şekilde etkiliyor. Tüm dünyayı etkisi altına alan virüs, Türkiye’de yaşayan insanları da olumsuz olarak etkiliyor ve yaşam rutinini bozuyor. Buna yönelik, Hacettepe Üniversitesinden Prof. Dr. Mustafa Baloğlu, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinden Doç.Dr. İbrahim Arpacı ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Kasım Karataş bir araştırma yaptı. Çalışmada, 72 ilden farklı eğitim seviyelerinden ve değişik sosyo-ekonomik gruplardan toplam 2 bin 133 kişiden veri elde edildi. Araştırmacılar geliştirdikleri Koronavirüs Ölçeği ile verileri topladı. Araştırmaya göre, kovid-19 fobisi yaşanma durumu Türkiye’nin bölgeler arasında da farklılıklar gösteriyor. Korku düzeyi en yüksek bölge Güneydoğu Anadolu iken en düşük Karadeniz Bölgesi.

EĞİTİM DÜZEYİ ARTTIKÇA KORKU AZALIYOR

Ölçekten elde edilen sonuçlara göre, kadınlar erkeklerden daha fazla koronavirüs fobisi yaşıyor. Özellikle, kadınların fobi düzeyini artıran durumlar, virüsün neden olduğu olumsuz ekonomik etkilerden küçükçekmece escort bayan doğuyor. Örneğin, kadınlar koronavirüs nedeniyle yiyecek maddelerinin tükenmesinden kaygılanmakta ve daha fazla gıda stoku yapma eğiliminde. Eğitim seviyesinin artmasıyla fobik tepkiler arasında negatif bir trend görüldü. Kişilerin eğitim düzeyi arttıkça koronavirüs fobi düzeylerinin azaldığı görülüyor. Bu sonuç, halka koronavirüs ve etkileriyle ilgili bilinçlendirme yapmanın önemini gösteriyor.

Fobi kontrol altına alınmalı

Prof. Dr. Mustafa Baloğlu, “Koronavirüs ile ilgili TV ve sosyal medya haberlerinin sıklığı, bir yandan insanların virüse karşı tedbirli olmasına, uyanık kalmasına yardım ederken, diğer yandan ise farkında olmadan olumsuz ruhsal etkiler geliştirmesine yol açabilmektedir. Fobinin üst düzeyde yaşanması, kısa ve uzun vadede birçok başka psikolojik problemin de doğmasına neden olacaktır. Bu bakımdan koronavirüsün neden olduğu fobi düzeyinin kontrol altına alınması gerekir” dedi.

Yenişafak

Bakan Işıkhan: 5 immünoterapi ilacı geri ödeme listesine alındı

Azerbaycan ile BAE'den Kapsamlı Ekonomik Ortaklık anlaşması

İletişim Başkanlığında görev değişimi

Tayvan’da savaş senaryolu Han Kuang tatbikatı başladı

Trump'ın gümrük tarifesi kararı Lesotho ekonomisini felce uğrattı

Dışişleri Bakanı Fidan, Malezya'ya gidecek

Tır şarampole devrildi: 2 ölü

ABD’de kızamık vakaları 33 yılın zirvesinde

Kanada’da 2 uçak havada çarpıştı: 2 ölü

Kenya'daki protestolarda 31 ölü, 107 yaralı

Ramanlı: Siyonist rejimin amacı, şartlar ne olursa olsun Filistin topraklarındaki işgalini sürdürmektir

Çınar'da yabani domuz sürüsü görüntülendi

ABD'de şiddetli yağışlar sele yol açtı: 3 ölü

Kontrolden çıkan otomobil köprüden uçtu

Siirt’te bitkisel üretim alanlarında hastalık ve zararlı takibi sürüyor

Kırklareli'nde orman yangını

Bursa'da orman yangını

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: 36 bini aşkın hak sahibimizin yuvası ve iş yeri belli oldu

Gazze'de can kaybı 57 bin 680’e yükseldi

Kassam mücahitlerinden art arda başarılı operasyonlar

Suriye'de orman yangını kontrol altına alınamıyor

Ensarullah, işgal bağlantılı bir gemiyi daha batırdıklarını duyurdu

Güney Kore'de sıcak çarpması sonucu 7 ölü

Hamilelik öncesi diş hekimi ziyareti şart!

Aliyev ve Paşinyan Abu Dabi'de bir araya geliyor

Somali'deki askeri akademiye canlı bomba saldırısı

Bingöl’de 4 bin 314 kök kenevir ele geçirildi

HÜDA PAR Bingöl İl Başkanlığı'ndan Bahçelievler Mahallesi'ne ziyaret

Rusya, Ukrayna'da ilerleyişin sürdürüyor

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri mezuniyetlerini dua ile taçlandırdı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bakan Işıkhan: 5 immünoterapi ilacı geri ödeme listesine alındı

Azerbaycan ile BAE'den Kapsamlı Ekonomik Ortaklık anlaşması

İletişim Başkanlığında görev değişimi

Tayvan’da savaş senaryolu Han Kuang tatbikatı başladı

Trump'ın gümrük tarifesi kararı Lesotho ekonomisini felce uğrattı

Dışişleri Bakanı Fidan, Malezya'ya gidecek

Tır şarampole devrildi: 2 ölü