-
BIST 100
16296,65%0,64
-
DOLAR
44,11% 0,07
-
EURO
51,12% 0,18
-
GRAM ALTIN
7344,90% 0,12
-
Ç. ALTIN
11805,38% -0,18
Koronadan en çok Güneydoğu korkuyor!
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Koronadan en çok Güneydoğu korkuyor!
Koronavirüs fobisi ile ilgili Türkiye’nin en kapsamlı araştırması yapıldı. Buna göre, korku düzeyi en yüksek bölge Güneydoğu Anadolu olurken en düşük bölge Karadeniz oldu. Kovid-19 salgını psikolojik, sosyal, ve ekonomik olarak doğrudan veya dolaylı tüm bireyleri olumsuz şekilde etkiliyor. Tüm dünyayı etkisi altına alan virüs, Türkiye’de yaşayan insanları da olumsuz olarak etkiliyor ve yaşam rutinini bozuyor. Buna yönelik, Hacettepe Üniversitesinden Prof. Dr. Mustafa Baloğlu, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinden Doç.Dr. İbrahim Arpacı ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Kasım Karataş bir araştırma yaptı. Çalışmada, 72 ilden farklı eğitim seviyelerinden ve değişik sosyo-ekonomik gruplardan toplam 2 bin 133 kişiden veri elde edildi. Araştırmacılar geliştirdikleri Koronavirüs Ölçeği ile verileri topladı. Araştırmaya göre, kovid-19 fobisi yaşanma durumu Türkiye’nin bölgeler arasında da farklılıklar gösteriyor. Korku düzeyi en yüksek bölge Güneydoğu Anadolu iken en düşük Karadeniz Bölgesi.
EĞİTİM DÜZEYİ ARTTIKÇA KORKU AZALIYOR
Ölçekten elde edilen sonuçlara göre, kadınlar erkeklerden daha fazla koronavirüs fobisi yaşıyor. Özellikle, kadınların fobi düzeyini artıran durumlar, virüsün neden olduğu olumsuz ekonomik etkilerden küçükçekmece escort bayan doğuyor. Örneğin, kadınlar koronavirüs nedeniyle yiyecek maddelerinin tükenmesinden kaygılanmakta ve daha fazla gıda stoku yapma eğiliminde. Eğitim seviyesinin artmasıyla fobik tepkiler arasında negatif bir trend görüldü. Kişilerin eğitim düzeyi arttıkça koronavirüs fobi düzeylerinin azaldığı görülüyor. Bu sonuç, halka koronavirüs ve etkileriyle ilgili bilinçlendirme yapmanın önemini gösteriyor.
Fobi kontrol altına alınmalı
Prof. Dr. Mustafa Baloğlu, “Koronavirüs ile ilgili TV ve sosyal medya haberlerinin sıklığı, bir yandan insanların virüse karşı tedbirli olmasına, uyanık kalmasına yardım ederken, diğer yandan ise farkında olmadan olumsuz ruhsal etkiler geliştirmesine yol açabilmektedir. Fobinin üst düzeyde yaşanması, kısa ve uzun vadede birçok başka psikolojik problemin de doğmasına neden olacaktır. Bu bakımdan koronavirüsün neden olduğu fobi düzeyinin kontrol altına alınması gerekir” dedi.
Yenişafak
Rusya, Ukrayna’nın gaz boru hatlarını vurduğunu açıkladı
Batman'da berber ve kuaförler pazar günü açık olacak
Mersin Valisi Toros, Aydıncık’ta kamu görevlileriyle sahur programında buluştu
Anadolu Aşiretlerinden Federasyonundan Kürtler küresel güçlerin askeri olmayacak! açıklaması
Genç ilçesinden Gazze’ye 1 milyon 290 bin TL bağış toplandı
Mersin merkezli iki ayrı usulsüz ihale operasyonu: 23 gözaltı
İstiklal Marşı'nın kabulünün 105'inci yılında Mehmet Akif Ersoy Diyarbakır'da anıldı
Bingöl’de narkotik operasyonunda bir tutuklama
Millî Savunma Bakanlığında haftalık basın bilgilendirme toplantısı yapıldı
Mardin’de 3 kişilik aile cinayetinde iddianame kabul edildi
Firma temsilcileri: Yükselen akaryakıt ve maliyetler otobüs taşımacılığını zorluyor
Şanlıurfa’da kuyumcu hırsızlığı aydınlatıldı
Avrupa’nın utanç verici sessizliği: Trump’ın saldırganlığı ve siyonistlerin bombardımanı karşısında AB etkisiz
İslam coğrafyasında katledilen çocuklar için STK'lardan ortak açıklama
Manisa’da bıçaklı kavga: 3 kişi tutuklandı
Diyarbakır’da 350 öğrenci aynı sofrada buluştu
Afyonkarahisar’da hırsızlık olaylarının yüzde 97’si aydınlatıldı
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er'den İstiklal Marşı’nın 105. yıldönümü mesajı
İstanbul’da sahte belge operasyonunda 13 şüpheli yakalandı
Endonezya, Gazze'ye güvenlik gücü gönderme kararını "Barış Konseyi"ne bağladı
Gaziantep'te hapis cezası bulunan 3 şahıs yakalandı
İran'a siyonist rejim ve ABD saldırıları: Sivil altyapı hedef alınıyor
Harçlık kazanmak için başladığı şerbetçilik mesleğini 50 yıldır devam ettiriyor
Sessiz ilerleyen böbrek hastalıklarına karşı uzmanlardan uyarı
Unutulmaya yüz tutmuş itikâf sünneti ihya ediliyor
Van’da bıçaklı kavgada ağır yaralanan kişi hayatını kaybetti
Bayram Öncesi Son Pazar Berber ve Kuaförler Açık Olacak
Türkiye’de yaşlı nüfus 9,5 milyonu aştı
Adana’da 'Mescid-i Aksa Nöbeti' 237’nci gününde de sürdü
ABD ve siyonist rejime ser tepki: İran’a yönelik saldırılar ve yapay zekâ silahları dünyayı uçuruma sürüklüyor
Yükleniyor






