• BIST 100

    16001,32%1,20
  • DOLAR

    43,37% 0,09
  • EURO

    51,64% 0,22
  • GRAM ALTIN

    7072,80% 0,39
  • Ç. ALTIN

    11647,77% 0,00

Koronasız ortam için çözüm! Türk bilim insanları buldu

13 Haziran 2020, Cumartesi 18:42
13 Haziran 2020, Cumartesi 18:42
Koronasız ortam için çözüm! Türk bilim insanları buldu
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Koronasız ortam için çözüm! Türk bilim insanları buldu

Korona pandemisi sürecinde ameliyathaneler de ve hastaneler de virüsün yayılmasının engelleyecek buluş ilk kez bir hastane de uygulanmaya başlandı.

Türk bilim adamları tarafından geliştirilen sistem ile dünyada ilk defa UVC ışığı açıkken insanlar toplu alanlarda çalışıp gezebilecek.

Prof. Dr. Ayhan Olcay, Prof. Dr. Serdar Baki Albayrak, Doç. Dr. Mehmet Faruk Aktürk, Onur Yolay, Mehmet Cengiz Akbülbül, Sinem Yetim tarafından geliştirilen Far-UVC isimli sistemle artık ameliyathane ve toplu yaşam alanlarında ultraviyole ışıkları kullanılabilecek. Böylelikle özellikle son dönemde tüm dünya ve ülkemiz de etkili olan Korona virüs salgınının bu tarz ortamlar da yayılmasının da önüne geçilmesi hedefleniyor.

Grup tarafından yapılan açıklamada 'Far-UVC UVC ışığı açık iken altında insanların gezip çalışılabildiği ameliyathane, yoğun bakım, anjiyografi ünitesi ve toplu alan kavramı dünyada ve Türkiye’de ilk kez kullanıma giriyor.

Far-UVC sisteminde konvansiyonel UVC lambalardakinden farklı dalga boyunda bir ultraviyole spektrumu kullanılmaktadır. Korona pandemisi başlangıcında konu üzerine çalışmaya başlayan ekipler sistemin uygulama, yerleştirme aşamalarını tamamladı ve insanlı ortamlarda kullanım aşamasına gelindi.

InitusV ismini verdiğimiz sistemin son optimizasyon ve ölçümleri gerçek şartlar altında hastane ortamında yapıldı. Far-UVC teknolojisi, geliştirilen inovatif bir yaklaşımla insan bulunan ortamlarda kullanılmaya başlanacak. Üretilen inovatif yaklaşım ile dünyada ve Türkiye’de Far-UVC teknolojisi ilk kez Avrupa birliği ve diğer regülasyon kurumlarının şart koştuğu sınırlar içerisinde kullanılabilecek” denildi.

UVC ışınlarının Korona virüs türü olan Covid-19, birçok bakteri, spor, virüs üzerinde inaktive edici etkileri konusunda pek çok haber ve bilgi paylaşıldığı aktarılan açıklamada, “Mikroorganizmalar üzerinde birçok test ve deney yapılmış olsa dahi bugüne kadar kullanılan standart ultraviyole ışınları cilt kanseri, göz hasarı ve diğer başka sakıncaları nedeni ile canlı bulunan ortamlarda kullanılamamakta idi. Standart UVC lambaları mikroorganizmaları öldürmek için kullanılmakta fakat ortama insan girdikten sonra kapatılmaktadır. Ortamda bulunan enfekte kişiler ise Covid-19 veya diğer mikropları çevredekilere bulaştırmaktadır. Kullandığımız Far-UVC teknolojisi halen yoğun kullanılan UVC teknolojisinden farklı spektrumda ultraviyole ışınlar kullanmakta olup ilk etap hayvan ve sentetik insan derisi üzerinde yapılan denemelerde bu ultraviyole spektrumda cilt veya göz hasarı görülmemiştir.

Böylesine kıymetli ve acil ihtiyaç duyulan bir teknolojiyi rutin kullanıma sokmayıp binlerce insanın zarar görmesi ve dünyada toplu alanlarda hayat ve ulaşımın durması kabul edilebilir değildir” denildi.

“InitusV ile gündelik yaşamımız normale dönebilecektir'

Açıklamada devamla; “Geliştirdiğimiz UVC geçirmez tekstillerden üretilmiş tulum, ameliyathane hasta örtüsü, yoğun bakım hasta örtüsü ve UVC korumalı gözlük ile aktif UVC ışığı altında çalışılabilecek bir ameliyathane, anjiyo ünitesi, yoğun bakım, steril ortam ve toplu açık alan oluşturulmaktadır. Söz konusu inovasyon ile Far-UVC altında ameliyat, girişim ve hasta takiplerinin personel ve hastaya zarar vermeden güvenli bir şekilde yapılması ve bakteri virüslerin de ortaya çıktıkça (solunum, salgılar) hemen yok edilmesi ihtiyacının karşılanması sağlanmış olmaktadır. Far UVC teknolojisi hayvan deneylerinde güvenli bulunmuş olmasına rağmen UVC ile ilgili 1960’lı yıllardan gelen regülasyonlara uyum sağlamak için koruyucu tekstil ve gözlükle kombine edilmiştir.

InitusV projesinde Far-UVC sistemini UVC geçirmez kumaş ve gözlük ile kombine ettiğimizde günümüz regülasyon otoritelerinin açık havada çalışan işçiler için önerdiği günlük maksimum UVC doz sınırları içerisinde kalarak kullanılmasını sağlamaktayız.

InitusV sistemi hastanelerde enfeksiyon riski taşıyan yerlerde, toplu seyahat edilen, toplu bulunan ortamlarda Far-UVC’nin insan bulunan ortamlarda kullanılmasına müsaade edip enfeksiyon koruması sağlayarak bir devrim sağlamakta. InitusV ile ameliyathanelerde, yoğun bakım veya diğer riskli birimlerde Covid19 yayılımı engellenerek hem hastalar hem de sağlık personelleri korunabilecektir. Toplu alanlar ve seyahatlerdeki felç olmuş gündelik yaşamımız da normale dönebilecektir' denildi.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Güney Lübnan'da siyonist saldırılar: 3 şehit

Birçok bölgede sağanak ve kar bekleniyor

ABD'den küstah teklif: HAMAS silah bıraksın, "af" konuşulsun

Gerilim tırmanıyor: ABD'nin İran'a yönelik tehdit dili, bölgede yeni bir macera arayışı

Bir cesetlik "zafer": Siyonist rejimin askeri acziyeti ortaya saçıldı

Gazze'de ateşkesin 107'nci günü: 3 şehit, çok sayıda yaralı

Kocaeli’de 14 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

ABD ile Ukrayna ve Rusya arasındaki müzakereler 1 Şubat'ta devam edecek 

DMM, Suriye ordusuna Türkçe talimat verildiği iddiasını yalanladı

İzmir açıklarında 33 düzensiz göçmen kurtarıldı

Avustralya'da rekor sıcaklık uyarısı

Ankara’da drift atan sürücünün ehliyeti daimi olarak iptal edildi

Tekstil sektöründe kriz derinleşiyor: İhracat neredeyse durma noktasında

Mardin’de iki motosiklet çarpıştı: 3 ağır yaralı

Türkiye-Almanya eğitim iş birliği müzakerelerinde kritik eşik aşıldı

Umut Kervanı: Suriye'ye acil yardım tır'larımız yola çıkıyor

Siyonist işgalcilerin Gazze'de alıkoyduğu 9 Filistinli esir serbest bırakıldı

Belçika'da demir yolu çalışanları greve gitti

AB'den Grok hakkında "ahlaksızlık" soruşturması

ABD'de göçmen polisine tepkiler dinmiyor

Dışişleri Bakanı Fidan, HAMAS heyetiyle görüştü

DMM’den Sivas’taki linç iddiasına ilişkin açıklama

Endonezya'daki toprak kaymasında 34 ölü, 46 kayıp

ABD’de şiddetli kar fırtınasında en az 11 ölü, 800 binden fazla hane hala elektriksiz

Muğla’da 1 kilogram skunk ele geçirildi: 2 tutuklama

Kazakistan'da Nipah virüsü alarmı

Gazze Şeridi'nde can kaybı 71 bin 660'a yükseldi

Isparta'da scooter ve motorların trafiğe çıkışı yasaklandı

Ankara’da ticari araçta takograf manipülasyonu tespit edildi

Buzlanma nedeniyle Berlin tramvay seferleri durdu, Almanya genelinde ulaşım aksadı.

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Güney Lübnan'da siyonist saldırılar: 3 şehit

Birçok bölgede sağanak ve kar bekleniyor

ABD'den küstah teklif: HAMAS silah bıraksın, "af" konuşulsun

Gerilim tırmanıyor: ABD'nin İran'a yönelik tehdit dili, bölgede yeni bir macera arayışı

Bir cesetlik "zafer": Siyonist rejimin askeri acziyeti ortaya saçıldı

Gazze'de ateşkesin 107'nci günü: 3 şehit, çok sayıda yaralı

Kocaeli’de 14 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı