• BIST 100

    17749,66%-0,42
  • DOLAR

    45,21% 0,06
  • EURO

    52,81% -0,04
  • GRAM ALTIN

    6590,73% 0,31
  • Ç. ALTIN

    10592,32% 0,00

Koronasız ortam için çözüm! Türk bilim insanları buldu

13 Haziran 2020, Cumartesi 18:42
13 Haziran 2020, Cumartesi 18:42
Koronasız ortam için çözüm! Türk bilim insanları buldu
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Koronasız ortam için çözüm! Türk bilim insanları buldu

Korona pandemisi sürecinde ameliyathaneler de ve hastaneler de virüsün yayılmasının engelleyecek buluş ilk kez bir hastane de uygulanmaya başlandı.

Türk bilim adamları tarafından geliştirilen sistem ile dünyada ilk defa UVC ışığı açıkken insanlar toplu alanlarda çalışıp gezebilecek.

Prof. Dr. Ayhan Olcay, Prof. Dr. Serdar Baki Albayrak, Doç. Dr. Mehmet Faruk Aktürk, Onur Yolay, Mehmet Cengiz Akbülbül, Sinem Yetim tarafından geliştirilen Far-UVC isimli sistemle artık ameliyathane ve toplu yaşam alanlarında ultraviyole ışıkları kullanılabilecek. Böylelikle özellikle son dönemde tüm dünya ve ülkemiz de etkili olan Korona virüs salgınının bu tarz ortamlar da yayılmasının da önüne geçilmesi hedefleniyor.

Grup tarafından yapılan açıklamada 'Far-UVC UVC ışığı açık iken altında insanların gezip çalışılabildiği ameliyathane, yoğun bakım, anjiyografi ünitesi ve toplu alan kavramı dünyada ve Türkiye’de ilk kez kullanıma giriyor.

Far-UVC sisteminde konvansiyonel UVC lambalardakinden farklı dalga boyunda bir ultraviyole spektrumu kullanılmaktadır. Korona pandemisi başlangıcında konu üzerine çalışmaya başlayan ekipler sistemin uygulama, yerleştirme aşamalarını tamamladı ve insanlı ortamlarda kullanım aşamasına gelindi.

InitusV ismini verdiğimiz sistemin son optimizasyon ve ölçümleri gerçek şartlar altında hastane ortamında yapıldı. Far-UVC teknolojisi, geliştirilen inovatif bir yaklaşımla insan bulunan ortamlarda kullanılmaya başlanacak. Üretilen inovatif yaklaşım ile dünyada ve Türkiye’de Far-UVC teknolojisi ilk kez Avrupa birliği ve diğer regülasyon kurumlarının şart koştuğu sınırlar içerisinde kullanılabilecek” denildi.

UVC ışınlarının Korona virüs türü olan Covid-19, birçok bakteri, spor, virüs üzerinde inaktive edici etkileri konusunda pek çok haber ve bilgi paylaşıldığı aktarılan açıklamada, “Mikroorganizmalar üzerinde birçok test ve deney yapılmış olsa dahi bugüne kadar kullanılan standart ultraviyole ışınları cilt kanseri, göz hasarı ve diğer başka sakıncaları nedeni ile canlı bulunan ortamlarda kullanılamamakta idi. Standart UVC lambaları mikroorganizmaları öldürmek için kullanılmakta fakat ortama insan girdikten sonra kapatılmaktadır. Ortamda bulunan enfekte kişiler ise Covid-19 veya diğer mikropları çevredekilere bulaştırmaktadır. Kullandığımız Far-UVC teknolojisi halen yoğun kullanılan UVC teknolojisinden farklı spektrumda ultraviyole ışınlar kullanmakta olup ilk etap hayvan ve sentetik insan derisi üzerinde yapılan denemelerde bu ultraviyole spektrumda cilt veya göz hasarı görülmemiştir.

Böylesine kıymetli ve acil ihtiyaç duyulan bir teknolojiyi rutin kullanıma sokmayıp binlerce insanın zarar görmesi ve dünyada toplu alanlarda hayat ve ulaşımın durması kabul edilebilir değildir” denildi.

“InitusV ile gündelik yaşamımız normale dönebilecektir'

Açıklamada devamla; “Geliştirdiğimiz UVC geçirmez tekstillerden üretilmiş tulum, ameliyathane hasta örtüsü, yoğun bakım hasta örtüsü ve UVC korumalı gözlük ile aktif UVC ışığı altında çalışılabilecek bir ameliyathane, anjiyo ünitesi, yoğun bakım, steril ortam ve toplu açık alan oluşturulmaktadır. Söz konusu inovasyon ile Far-UVC altında ameliyat, girişim ve hasta takiplerinin personel ve hastaya zarar vermeden güvenli bir şekilde yapılması ve bakteri virüslerin de ortaya çıktıkça (solunum, salgılar) hemen yok edilmesi ihtiyacının karşılanması sağlanmış olmaktadır. Far UVC teknolojisi hayvan deneylerinde güvenli bulunmuş olmasına rağmen UVC ile ilgili 1960’lı yıllardan gelen regülasyonlara uyum sağlamak için koruyucu tekstil ve gözlükle kombine edilmiştir.

InitusV projesinde Far-UVC sistemini UVC geçirmez kumaş ve gözlük ile kombine ettiğimizde günümüz regülasyon otoritelerinin açık havada çalışan işçiler için önerdiği günlük maksimum UVC doz sınırları içerisinde kalarak kullanılmasını sağlamaktayız.

InitusV sistemi hastanelerde enfeksiyon riski taşıyan yerlerde, toplu seyahat edilen, toplu bulunan ortamlarda Far-UVC’nin insan bulunan ortamlarda kullanılmasına müsaade edip enfeksiyon koruması sağlayarak bir devrim sağlamakta. InitusV ile ameliyathanelerde, yoğun bakım veya diğer riskli birimlerde Covid19 yayılımı engellenerek hem hastalar hem de sağlık personelleri korunabilecektir. Toplu alanlar ve seyahatlerdeki felç olmuş gündelik yaşamımız da normale dönebilecektir' denildi.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Gazze'de ateşkes yalanı: 3 şehit

Kuzey Kore için nükleer enerjiye izin verilirken İran için neden yasak?

Medyada "sadakat" tartışması: israili desteklemeyen başka yerde çalışsın

HAMAS: Kadın esirlere yönelik baskı ve işkenceler savaş suçudur

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu Sumud Filosu aktivistlerini ziyaret etti

Hürmüz açılmadı: Trump'ın "Özgürlük Projesi" ilk günde belirsizlikle sonuçlandı

Kastamonu'da kesinleşmiş hapis cezası bulunan 6 kişi yakalandı

BM: Gazze'de 6 bin 600'den fazla kişi protez veya rehabilitasyon bakımına muhtaç

Van'da araçları çamura saplanan 36 kişi kurtarıldı

Aktivistler Sumud Filosu'ndaki yolculuklarını ve yaşadıkları süreci anlattı

Rize'de çeşitli suçlardan aranan 38 kişi tutuklandı

İstanbul'da iş yeri yangını: 8 kişi tahliye edildi

AB'de jet yakıtı alarmı: Kriz gittikçe derinleşiyor

Kahramanmaraş'ta uyuşturucu operasyonu: 4 tutuklama

Hisarcıklıoğlu: Nusaybin Sınır Kapısı ticareti geliştirecek, bölgeye zenginlik ve refah getirecektir

Gaziantep'te 24 okulda eğitime ara verildi

Meksika'da 5,7 büyüklüğünde deprem

Dışişleri Bakanı Fidan, Katar Dışişleri Bakanı Al Sani ile görüştü

Malatya'da otomobil takla attı: 6 yaralı

Rusya-Ukrayna Savaşı'na 'Zafer Günü' molası

Kastamonu'da uyuşturucu operasyonu: 2 şüpheli tutuklandı

Siyonist rejimin "insan kaçırma" korsanlığına soruşturma: İtalyan savcılar harekete geçti

Macron: Trump’ın Hürmüz planına katılmayacağız

Brezilya’da uçak kazası: 4 yaralı

Starmer: NATO’da daha güçlü bir Avrupa olmalı

Şanlıurfa merkezli 13 ilde dolandırıcılık operasyonu: 149 gözaltı

Küba Devlet Başkanı Diaz-Canel: ABD bize saldırmak için bahane arıyor

ABD’nin Arizona eyaletinde yangın; 2 bin 200 dönüm alan yandı

Kocaeli'de hakkında 20 yıl hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

Evlilik kredisinde hibe kararı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gazze'de ateşkes yalanı: 3 şehit

Kuzey Kore için nükleer enerjiye izin verilirken İran için neden yasak?

Medyada "sadakat" tartışması: israili desteklemeyen başka yerde çalışsın

HAMAS: Kadın esirlere yönelik baskı ve işkenceler savaş suçudur

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu Sumud Filosu aktivistlerini ziyaret etti

Hürmüz açılmadı: Trump'ın "Özgürlük Projesi" ilk günde belirsizlikle sonuçlandı

Kastamonu'da kesinleşmiş hapis cezası bulunan 6 kişi yakalandı