• BIST 100

    15811,53%0,87
  • DOLAR

    43,35% 0,25
  • EURO

    51,27% 0,73
  • GRAM ALTIN

    6944,72% 1,57
  • Ç. ALTIN

    11200,48% 2,32

Koronavirüs aşısı kapış kapış satılıyor

17 Eylül 2020, Perşembe 20:05
17 Eylül 2020, Perşembe 20:05
Koronavirüs aşısı kapış kapış satılıyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Koronavirüs aşısı kapış kapış satılıyor

Korona virüs dünya çapında can almaya devam ederken, herkesin gözü kulağı aşı ve ilaç çalışmalarında. Ülkeler adeta yarışa girerken, aşılarla ilgili birbiri ardına muhtemel tarihler açıklanıyor. Ancak pek çok insan aşının geliştirilmesine odaklansa da, perde arkasında kalan bir konu büyük bir soru işareti olmayı sürdürüyor: Aşının nasıl dağıtılacağı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) başta olmak üzere çok sayıda kurum ve kişi, aşının makul bir ücretle ülkelere adaletli şekilde ulaştırılması çağrısı yapıyor.

Bu konuyla ilgili yoksullukla mücadele eden, kâr amacı gütmeyen bir organizasyon olan Oxfam çarpıcı bir çalışmaya imza attı. Oxfam, dünya nüfusunun yüzde 13’üne sahip olan gelişmiş ülkelerin, korona virüsü aşılarının muhtemel stoklarının yüzde 51’ini satın aldığını öne sürdü.

TOPLAM KAPASİTE 5.9 MİLYAR DOZ

Hükümetlerin ve aşı üreticilerinin paylaştığı verileri mercek altına alan Oxfam, AstraZeneca, Gamaleya, Moderna, Pfizer ve Sinovac’ın çalışmalarını baz aldı. Buna göre söz konusu beş üretici toplam 5.9 milyar doz kapasiteye sahip. Bir kişinin iki doz aşıya ihtiyacı olacağı düşünülürse, bu kapasite yaklaşık 3 milyar insana yetebilir. Bu da neredeyse dünya nüfusunun yarısı demek.

Oxfam’a göre halihazırdaki aşı anlaşmaları 5.3 milyar dozu kapsıyor. Bunun yüzde 51’lik kısmı olan 2.7 milyar doz aşıyı ABD, Britanya, Avustralya, Hong Kong, Macau, Japonya, İsviçre ve İsrail gibi ülkeler aldı. Geriye kalan 2.6 milyar doz aşı ise Hindistan, Bangladeş, Çin, Brezilya, Endonezya ve Meksika gibi ülkeler arasında bölüşüldü.

‘KOVID-19 HER YERDE’

Bu durumun kabul edilebilir olmadığını savunan Oxfam’dan Robert Silverman, “Hayat kurtaran bir aşıya ulaşmak, nerede yaşadığınız ya da ne kadar paranız olduğuna bağlı olmamalı. Güvenli ve etkili bir aşının geliştirilmesi çok önemli. Ancak aynı derecede önemli olan şey, aşıya herkesin erişebileceğine emin olmak. Kovid-19 her yerde” dedi.

HERKESE YETECEK AŞI 2024'TE

Dünyanın en büyük aşı üreticilerinden biri olan Serum Institute of India'nın CEO'su Adar Poonawalla, çalışmalarla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunmuştu. Poonawalla, 'Kovid-19 aşısı üretimi yetersiz. Herkese yetecek kadar aşı en erken 2024'ün sonunda hazır olur' dedi. İlaç şirketlerinin aşı üretim kapasitelerini artırmadığını vurgulayan Poonawalla, “Bu gezegen üzerindeki herkesin aşı olması 4 ile 5 yıla tamamlanır. Eğer Kovid-19 aşısı kızamık ya da rota virüsü gibi iki dozluk bir aşı olursa dünyanın 15 milyar doza ihtiyacı var. Dünyanın optimist olmayı istediğini biliyorum fakat şu anda bu seviyeye çıkacak kimseyi duymadım” ifadelerini kullandı.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Çin'de üst düzey generallere soruşturma

DMM’den proje okullarıyla ilgili iddialara yalanlama

Küba'da askeri tatbikat hareketliliği!

HAMAS, Belçika'nın kararını memnuniyetle karşıladı

Ukrayna ile Litvanya arasında enerji ve savunma alanında iş birliği

Diyarbakır'da kaybolan kadını arama çalışmaları 4'üncü gününde de devam ediyor

Gazze’de şehit sayısı 71 bin 657’ye yükseldi

Suriye'de iki insani koridor oluşturuldu

Suriye'de iki insani koridor oluşturuldu

HÜDA PAR: Suriye'deki ateşkesin kalıcı barışa dönüşmesini temenni ediyoruz

Avustralya orman yangınlarıyla mücadele ediyor

HÜDA PAR İstanbul İl Başkanı Eşin: Faizsiz bir ekonomik sistemi getirmekte kararlıyız

Birçok il için kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

ABD'de 400 binden fazla ev elektriksiz kaldı

Batman’da köy yollarını açmak için karla mücadele devam ediyor

İstanbul’da narkotik operasyonu: 54 kilo 600 gram eroin ele geçirildi

Adıyaman'da konut sevinci yarım kaldı

DMM’den Şam Havalimanı iddialarına yalanlama

Moğolistan topraklarının yaklaşık yüzde 90'ı karla kaplı

HÜDA PAR'dan Suriye için yapılan acil yardım çağrısına destek

Irak'ta cumhurbaşkanlığı seçimleri 27 Ocak'ta yapılacak.

Batman Yeşilay ve Kızılay’dan İş Birliği Mesajı

Batı Şeria'da bir genç işgalciler tarafından şehit edildi

Batman’da trafoda patlama: Mahalle elektriksiz kaldı

Gaziantep'te drift atan şehir içi otobüs sürücüsüne ceza

ABD'de 8 binden fazla uçuş iptal edildi

Yol kesip saldıran sürücü yakalanarak işlem yapıldı

Yüzyılın Konut Projesi’nde bu hafta 9 ilde kuralar çekilecek

Gaziantep'te kasten yaralama suçundan aranan şahıs yakalandı

Gaziantep'te hapis cezası bulunan 2 firari yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Çin'de üst düzey generallere soruşturma

DMM’den proje okullarıyla ilgili iddialara yalanlama

Küba'da askeri tatbikat hareketliliği!

HAMAS, Belçika'nın kararını memnuniyetle karşıladı

Ukrayna ile Litvanya arasında enerji ve savunma alanında iş birliği

Diyarbakır'da kaybolan kadını arama çalışmaları 4'üncü gününde de devam ediyor

Gazze’de şehit sayısı 71 bin 657’ye yükseldi