• BIST 100

    16159,06%-0,58
  • DOLAR

    44,31% 0,24
  • EURO

    50,92% 0,24
  • GRAM ALTIN

    6910,00% 0,90
  • Ç. ALTIN

    11465,56% 0,00

Koronavirüs aşısı kapış kapış satılıyor

17 Eylül 2020, Perşembe 20:05
17 Eylül 2020, Perşembe 20:05
Koronavirüs aşısı kapış kapış satılıyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Koronavirüs aşısı kapış kapış satılıyor

Korona virüs dünya çapında can almaya devam ederken, herkesin gözü kulağı aşı ve ilaç çalışmalarında. Ülkeler adeta yarışa girerken, aşılarla ilgili birbiri ardına muhtemel tarihler açıklanıyor. Ancak pek çok insan aşının geliştirilmesine odaklansa da, perde arkasında kalan bir konu büyük bir soru işareti olmayı sürdürüyor: Aşının nasıl dağıtılacağı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) başta olmak üzere çok sayıda kurum ve kişi, aşının makul bir ücretle ülkelere adaletli şekilde ulaştırılması çağrısı yapıyor.

Bu konuyla ilgili yoksullukla mücadele eden, kâr amacı gütmeyen bir organizasyon olan Oxfam çarpıcı bir çalışmaya imza attı. Oxfam, dünya nüfusunun yüzde 13’üne sahip olan gelişmiş ülkelerin, korona virüsü aşılarının muhtemel stoklarının yüzde 51’ini satın aldığını öne sürdü.

TOPLAM KAPASİTE 5.9 MİLYAR DOZ

Hükümetlerin ve aşı üreticilerinin paylaştığı verileri mercek altına alan Oxfam, AstraZeneca, Gamaleya, Moderna, Pfizer ve Sinovac’ın çalışmalarını baz aldı. Buna göre söz konusu beş üretici toplam 5.9 milyar doz kapasiteye sahip. Bir kişinin iki doz aşıya ihtiyacı olacağı düşünülürse, bu kapasite yaklaşık 3 milyar insana yetebilir. Bu da neredeyse dünya nüfusunun yarısı demek.

Oxfam’a göre halihazırdaki aşı anlaşmaları 5.3 milyar dozu kapsıyor. Bunun yüzde 51’lik kısmı olan 2.7 milyar doz aşıyı ABD, Britanya, Avustralya, Hong Kong, Macau, Japonya, İsviçre ve İsrail gibi ülkeler aldı. Geriye kalan 2.6 milyar doz aşı ise Hindistan, Bangladeş, Çin, Brezilya, Endonezya ve Meksika gibi ülkeler arasında bölüşüldü.

‘KOVID-19 HER YERDE’

Bu durumun kabul edilebilir olmadığını savunan Oxfam’dan Robert Silverman, “Hayat kurtaran bir aşıya ulaşmak, nerede yaşadığınız ya da ne kadar paranız olduğuna bağlı olmamalı. Güvenli ve etkili bir aşının geliştirilmesi çok önemli. Ancak aynı derecede önemli olan şey, aşıya herkesin erişebileceğine emin olmak. Kovid-19 her yerde” dedi.

HERKESE YETECEK AŞI 2024'TE

Dünyanın en büyük aşı üreticilerinden biri olan Serum Institute of India'nın CEO'su Adar Poonawalla, çalışmalarla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunmuştu. Poonawalla, 'Kovid-19 aşısı üretimi yetersiz. Herkese yetecek kadar aşı en erken 2024'ün sonunda hazır olur' dedi. İlaç şirketlerinin aşı üretim kapasitelerini artırmadığını vurgulayan Poonawalla, “Bu gezegen üzerindeki herkesin aşı olması 4 ile 5 yıla tamamlanır. Eğer Kovid-19 aşısı kızamık ya da rota virüsü gibi iki dozluk bir aşı olursa dünyanın 15 milyar doza ihtiyacı var. Dünyanın optimist olmayı istediğini biliyorum fakat şu anda bu seviyeye çıkacak kimseyi duymadım” ifadelerini kullandı.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Siverekli öğrenciler Yetimler Vakfı aracılığıyla Bangladeş’te iftar verdi

Adana'da ATM'ye levyeyle zarar veren şüpheli yakalandı

Yılmaz'dan ateşkes açıklaması: Memnuniyet duyuyoruz

HSK kararnamesiyle 12 hakim ve savcının görev yerleri değişti

Adalet Bakanlığı'nda çok sayıda genel müdür görevden alındı

Mescid-i Aksa'nın ibadete kapatılmasına STK'lardan ortak tepki

İletişim Başkanı Duran: Eğitim, ülkemizin yarınlarını inşa edecek en temel unsurdur

Malatya'da uyuşturucu ve silah operasyonu: 3 tutuklama

Rusya, ticaret gemileri için silahlı refakatçi bulundurmayı değerlendiriyor

Bakan Güler Katarlı mevkidaşı Al Sani ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Öğretmene kalkan el, geleceğimize kalkmış demektir

Dışişleri Bakanlığı'ndan Afganistan-Pakistan ateşkesine ilişkin açıklama

Irak, Kerkük petrol ihracatına Ceyhan limanı üzerinden yeniden başladı

Bakan Şimşek Siirt’te temaslarda bulundu

Katar: İran'ın attığı 5 füzeden biri Ras Laffan'a düştü

İran Cumhurbaşkanı: Enerji altyapımıza saldırının etkileri tüm dünyayı etkileyebilir

Siirt’te kamyonet şarampole yuvarlandı: Bir ölü, 2 yaralı

İran'ın uyarısının ardından Katar ve Suudi'de patlamalar yaşandı

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu: Önemli olan makam değil, hizmettir

İşgalciler, Ben Gurion Havalimanı'nda uçakların hasar gördüğünü itiraf etti

Bayramı keyifli geçirmek için beslenmeye dikkat!

İzmir’de bayramda toplu ulaşım düzenlemesi

Ara tatille birleşen bayram trafiğinde lastiğe dikkat! 

Umut Kervanı Van’da yüzleri güldürdü

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Umman Sultanı görüştü

Yapıcıoğlu: Müslümanlar birleşmeli, fitneden uzak durmalı

Devrim Muhafızları, 3 Körfez ülkesini "petrol tesisi" için uyardı: "Uzak durun!"

İran'da Dena müretteabatı ile Laricani için cenaze töreni düzenleniyor

Turgut Özal Gençlik Merkezi'nin temeli atma töreni gerçekleştirildi

HÜDA PAR: Bölge devletleri ABD askeri üslerini kapatmalıdır

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Siverekli öğrenciler Yetimler Vakfı aracılığıyla Bangladeş’te iftar verdi

Adana'da ATM'ye levyeyle zarar veren şüpheli yakalandı

Yılmaz'dan ateşkes açıklaması: Memnuniyet duyuyoruz

HSK kararnamesiyle 12 hakim ve savcının görev yerleri değişti

Adalet Bakanlığı'nda çok sayıda genel müdür görevden alındı

Mescid-i Aksa'nın ibadete kapatılmasına STK'lardan ortak tepki

İletişim Başkanı Duran: Eğitim, ülkemizin yarınlarını inşa edecek en temel unsurdur