• BIST 100

    17249,60%-0,47
  • DOLAR

    43,72% 0,05
  • EURO

    51,77% -0,13
  • GRAM ALTIN

    6857,63% -2,24
  • Ç. ALTIN

    11540,30% -0,93

Koronavirüs aşısı kapış kapış satılıyor

17 Eylül 2020, Perşembe 20:05
17 Eylül 2020, Perşembe 20:05
Koronavirüs aşısı kapış kapış satılıyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Koronavirüs aşısı kapış kapış satılıyor

Korona virüs dünya çapında can almaya devam ederken, herkesin gözü kulağı aşı ve ilaç çalışmalarında. Ülkeler adeta yarışa girerken, aşılarla ilgili birbiri ardına muhtemel tarihler açıklanıyor. Ancak pek çok insan aşının geliştirilmesine odaklansa da, perde arkasında kalan bir konu büyük bir soru işareti olmayı sürdürüyor: Aşının nasıl dağıtılacağı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) başta olmak üzere çok sayıda kurum ve kişi, aşının makul bir ücretle ülkelere adaletli şekilde ulaştırılması çağrısı yapıyor.

Bu konuyla ilgili yoksullukla mücadele eden, kâr amacı gütmeyen bir organizasyon olan Oxfam çarpıcı bir çalışmaya imza attı. Oxfam, dünya nüfusunun yüzde 13’üne sahip olan gelişmiş ülkelerin, korona virüsü aşılarının muhtemel stoklarının yüzde 51’ini satın aldığını öne sürdü.

TOPLAM KAPASİTE 5.9 MİLYAR DOZ

Hükümetlerin ve aşı üreticilerinin paylaştığı verileri mercek altına alan Oxfam, AstraZeneca, Gamaleya, Moderna, Pfizer ve Sinovac’ın çalışmalarını baz aldı. Buna göre söz konusu beş üretici toplam 5.9 milyar doz kapasiteye sahip. Bir kişinin iki doz aşıya ihtiyacı olacağı düşünülürse, bu kapasite yaklaşık 3 milyar insana yetebilir. Bu da neredeyse dünya nüfusunun yarısı demek.

Oxfam’a göre halihazırdaki aşı anlaşmaları 5.3 milyar dozu kapsıyor. Bunun yüzde 51’lik kısmı olan 2.7 milyar doz aşıyı ABD, Britanya, Avustralya, Hong Kong, Macau, Japonya, İsviçre ve İsrail gibi ülkeler aldı. Geriye kalan 2.6 milyar doz aşı ise Hindistan, Bangladeş, Çin, Brezilya, Endonezya ve Meksika gibi ülkeler arasında bölüşüldü.

‘KOVID-19 HER YERDE’

Bu durumun kabul edilebilir olmadığını savunan Oxfam’dan Robert Silverman, “Hayat kurtaran bir aşıya ulaşmak, nerede yaşadığınız ya da ne kadar paranız olduğuna bağlı olmamalı. Güvenli ve etkili bir aşının geliştirilmesi çok önemli. Ancak aynı derecede önemli olan şey, aşıya herkesin erişebileceğine emin olmak. Kovid-19 her yerde” dedi.

HERKESE YETECEK AŞI 2024'TE

Dünyanın en büyük aşı üreticilerinden biri olan Serum Institute of India'nın CEO'su Adar Poonawalla, çalışmalarla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunmuştu. Poonawalla, 'Kovid-19 aşısı üretimi yetersiz. Herkese yetecek kadar aşı en erken 2024'ün sonunda hazır olur' dedi. İlaç şirketlerinin aşı üretim kapasitelerini artırmadığını vurgulayan Poonawalla, “Bu gezegen üzerindeki herkesin aşı olması 4 ile 5 yıla tamamlanır. Eğer Kovid-19 aşısı kızamık ya da rota virüsü gibi iki dozluk bir aşı olursa dünyanın 15 milyar doza ihtiyacı var. Dünyanın optimist olmayı istediğini biliyorum fakat şu anda bu seviyeye çıkacak kimseyi duymadım” ifadelerini kullandı.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Rize’de feci kaza: 1 ölü, 1 ağır yaralı

Peru'da Devlet Başkanı Jeri görevden alındı

BM üyesi 80'den fazla ülke, işgal rejiminin Batı Şeria'yı ilhak kararını kınadı

Adıyaman'da trafik kazası: 3 yaralı

DMM, “CİMER’de 90 bin kişinin görev yaptığı” iddialarını yalanladı

Senegal Sahra Tozu'nun etkisi altında

Diyanet İşleri Başkanlığından Ramazan ayının başlangıcına ilişkin açıklama

Isparta’da uyuşturucu operasyonunda 3 şüpheli tutuklandı

BUDO seferlerine fırtına engeli

AB'den savunmaya 800 milyar avro kaynak

Umut Kervanı’ndan Karakoçan’da Ramazan öncesi ihtiyaç sahiplerine yardım

Rusya’da askeri tesiste patlama: 2 ölü

Bakan Bayraktar: Etiyopya ile enerji alanında iş birliği mutabakatı imzalandı

Bursa'da bir özel hastanede “hasta limit” iddiasına soruşturma

Siyer Yarışması'nda bazı sorulara yapılan itirazlar komisyon tarafından değerlendirilip sonuçlandırıldı

Siyonist rejim Batı Şeria'da işgal ve yıkıma devam ediyor

Rusya, ABD ve Ukrayna görüşmelerinde üçüncü tur sona erdi

Bosna Hersek'te 4,4 büyüklüğünde deprem

Uşak’ta yasa dışı avcılığa termal drone ile müdahale

Muş'ta tarihi eser operasyonu: 1 gözaltı

Rusya'dan donanmayı sahaya sürme sinyali

TMO 1,2 milyon ton buğdayı TÜRİB üzerinden satışa sunuyor

Nijerya'da tekne battı: 14 ölü, onlarca kayıp

ABD, Doğu Pasifik ve Karayipler'de 3 tekneyi vurdu: 11 ölü

Mardin’de camii olmayan bölgede ezan için merkezi hoparlör çözümü

Türkiye ile Etiyopya arasında çeşitli alanlarda anlaşmalar imzalandı

Sivas'ta 2 otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Siirt’te umreye gidenler gözyaşlarıyla uğurlandı

Arakçi: ABD ile temel ilkelerde anlaşmaya vardık

Meteorolojiden denizler çin kuvvetli fırtına uyarısı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Rize’de feci kaza: 1 ölü, 1 ağır yaralı

Peru'da Devlet Başkanı Jeri görevden alındı

BM üyesi 80'den fazla ülke, işgal rejiminin Batı Şeria'yı ilhak kararını kınadı

Adıyaman'da trafik kazası: 3 yaralı

DMM, “CİMER’de 90 bin kişinin görev yaptığı” iddialarını yalanladı

Senegal Sahra Tozu'nun etkisi altında

Diyanet İşleri Başkanlığından Ramazan ayının başlangıcına ilişkin açıklama