• BIST 100

    16018,80%-0,43
  • DOLAR

    44,18% -0,08
  • EURO

    50,77% 0,49
  • GRAM ALTIN

    7132,50% -0,04
  • Ç. ALTIN

    11527,24% -0,36

Koronavirüs etkisiyle temassız ödeme 3 kat arttı

13 Haziran 2020, Cumartesi 18:43
13 Haziran 2020, Cumartesi 18:43
Koronavirüs etkisiyle temassız ödeme 3 kat arttı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Koronavirüs etkisiyle temassız ödeme 3 kat arttı

Elektronik para kuruluşu Pay Fix, koronavirüsün insanların alışveriş, tüketim ve ödeme araçları üzerindeki etkisini ortaya çıkarmak için bir araştırma yaptı. Buna göre, Covid-19 salgın sürecinde Türkiye’de kartlı ödeme tercihleri geçen yıla göre 3 kat arttı. Bunun yanı sıra ATM’lerden nakit çekim oranı ise yüzde 14 düştü.

Pay Fix Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Erhan Yazgan, müşterilerin değişen alışkanlıklarına dair gözlemler yaptıklarını söyleyerek araştırmanın sonuçlarını değerlendirdi. Yazgan, elle temas edilen kâğıt paranın, plastik kartların, ATM’lerin ve pos cihazlarının, virüs tehdidi yüzünden insanların tedirginlikle kullandığı ödeme araçları haline dönüştüğünü dile getirdi.

ÖDEME TERCİHLERİ DEĞİŞTİ

Koronavirüs sürecinde temassız finansal teknolojilerin ön plana çıktığını belirten Yazgan, 'Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sözcüsünün geçtiğimiz günlerde 'temassız ödeme yöntemlerini tercih etmek daha iyi bir fikir' sözleri nakitsiz bir ekonominin pratikliğinin yanında sağlık için de en uygun model olduğunu göstermektedir. Türkiye’de ise bu süreçte nakit yerine temassız ödemeleri tercih edenlerin sayısında hızlı bir artış gözlendi. Kartlı ödeme tercihleri geçen yıla göre 3 kat artmış durumda. Bunun yanı sıra ATM’lerden nakit çekim oranı ise yüzde 14 düşmüş durumda. Temassız ödemeye ise ilgi, salgın sürecinde geçtiğimiz senelere oranla 3 kat arttı' dedi.

'2 MİLYON KART İLK KEZ İNTERNETTEN ALIŞVERİŞ İÇİN KULLANILDI'

İnternetten alışveriş yapma seçeneğinin, evde kalma zorunluluğu ile daha çok tercih edildiğini vurgulayan Yazgan, 'BKM verilerini baz alarak yapmış olduğumuz araştırmalarda, 2 milyon kartın ilk kez internetten ödemelerde kullanıldığı görüldü. Pandemi döneminde 5 milyon kart ise, internetten ödemeye açıldı. Alışverişlerde mobil cihaz kullanımı da ciddi oranda arttı' diye konuştu.

YENİ NESİL ÖDEME SİSTEMİ; DİJİTAL CÜZDAN

İnsanların yaşam şeklini, iş hayatını ve ödeme alışkanlıklarını değiştiren koronavirüsle gelen gelişmelere hızlıca uyum sağladıklarını söyleyen Yazgan, 'Bu kapsamda dijital cüzdan ile müşterilerimize internet üzerinden birkaç saniyede hesap açacak kadar kolay ve cep telefonu ile her yere taşıyabileceği, pratik bir ödeme hizmeti sunuyoruz. Bilgisayardan ya da mobilden yaptığımız temassız dijital ödemeler, artık gündelik hayatımızın rutin davranışları haline çoktan geldi. Dünyanın yaşadığı Covid-19 salgını ile yeni nesil ödeme sistemleri, dijital cüzdanlar ve dijital ödeme sistemleri yarının dünyasının artık kaçınılmaz bir gerçekliğidir' ifadelerini kullandı.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Batman'da bir evde çıkan yangında ev eşyaları kullanılamaz hale geldi

Konya Aksaray yolunda uyuşturucu operasyonu

Konya’da jandarma tarihi eser operasyonu

Süresiz nafaka ve 6284 mağdurları: Yasalar adil bir şekilde düzenlenmeli

Umut Kervanı Muradiye’de ayni ve nakdi yardım dağıttı

Şanlıurfa’da bayram öncesi gıda denetimi

Yetimler Vakfı Van'daki yetimlerin bayram sevincine ortak oldu

Yapıcıoğlu'ndan Kadir Gecesi mesajı: Hayatımızı Kur’an’ın rehberliğinde yeniden gözden geçirelim

Şanlıurfa’da HÜDA PAR’ın iftar programına yoğun katılım

Irak, hava sahasını kapalı tutmaya devam edecek

HÜDA PAR’dan ‘Halepçe Katliamı’ mesajı: Coğrafyalar değişse de katliamlar devam ediyor

Şanlıurfa’da kaçak akaryakıt operasyonu

Fransa’nın eski lideri yeniden mahkemede: Sarkozy için 10 yıla kadar hapis ihtimali

8 ilde organize suç örgütlerine operasyon: 34 kişi tutuklandı

Rusya’dan Telegram ve Apple’a 38,5 milyon ruble para cezası

Halepçe Katliamı’nın üzerinden 38 yıl geçti  

Eczacılar: İlaç fiyat kararnamesi yetersiz, arz sorunu sürüyor

Avrupa Yetim Eli bayramlık kıyafetlerle yetimleri sevindirdi

Batman'da bölgesel göçebe hayvancılık çalıştayı düzenlenecek

Vali Canalp: Bayramda güvenlik ve trafik denetimleri artırılacak

Mısır ve Umman, bölgesel gerilimi görüştü

Memur-Sen İl Başkanı Önlü: Halepçe insanlık vicdanında silinmeyen bir yaradır

Engin: Kadir Gecesi kalplerimizi Kur'an'la yeniden diriltme fırsatıdır

Battalgazi Devlet Hastanesi otoparkı yenilendi

HÜDA PAR: Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatmak İslam ümmetine karşı açık bir savaş ilanıdır

Diyarbakır’da çok sayıda silah ele geçirildi

MEB, ikinci dönem birinci ortak yazılı sınavlar için kılavuz yayımladı

Siverek'te Sakal-ı Şerif yoğun ilgiyle ziyarete açıldı

İzmir’de bayramda havalar nasıl olacak?

HÜDA PAR’ın Ramazan Bayramı programı belli oldu

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Batman'da bir evde çıkan yangında ev eşyaları kullanılamaz hale geldi

Konya Aksaray yolunda uyuşturucu operasyonu

Konya’da jandarma tarihi eser operasyonu

Süresiz nafaka ve 6284 mağdurları: Yasalar adil bir şekilde düzenlenmeli

Umut Kervanı Muradiye’de ayni ve nakdi yardım dağıttı

Şanlıurfa’da bayram öncesi gıda denetimi

Yetimler Vakfı Van'daki yetimlerin bayram sevincine ortak oldu