• BIST 100

    16124,69%0,46
  • DOLAR

    44,35% 0,04
  • EURO

    51,39% -0,21
  • GRAM ALTIN

    6491,35% 1,81
  • Ç. ALTIN

    10945,35% 1,69

Koronavirüs etkisiyle temassız ödeme 3 kat arttı

13 Haziran 2020, Cumartesi 18:43
13 Haziran 2020, Cumartesi 18:43
Koronavirüs etkisiyle temassız ödeme 3 kat arttı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Koronavirüs etkisiyle temassız ödeme 3 kat arttı

Elektronik para kuruluşu Pay Fix, koronavirüsün insanların alışveriş, tüketim ve ödeme araçları üzerindeki etkisini ortaya çıkarmak için bir araştırma yaptı. Buna göre, Covid-19 salgın sürecinde Türkiye’de kartlı ödeme tercihleri geçen yıla göre 3 kat arttı. Bunun yanı sıra ATM’lerden nakit çekim oranı ise yüzde 14 düştü.

Pay Fix Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Erhan Yazgan, müşterilerin değişen alışkanlıklarına dair gözlemler yaptıklarını söyleyerek araştırmanın sonuçlarını değerlendirdi. Yazgan, elle temas edilen kâğıt paranın, plastik kartların, ATM’lerin ve pos cihazlarının, virüs tehdidi yüzünden insanların tedirginlikle kullandığı ödeme araçları haline dönüştüğünü dile getirdi.

ÖDEME TERCİHLERİ DEĞİŞTİ

Koronavirüs sürecinde temassız finansal teknolojilerin ön plana çıktığını belirten Yazgan, 'Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sözcüsünün geçtiğimiz günlerde 'temassız ödeme yöntemlerini tercih etmek daha iyi bir fikir' sözleri nakitsiz bir ekonominin pratikliğinin yanında sağlık için de en uygun model olduğunu göstermektedir. Türkiye’de ise bu süreçte nakit yerine temassız ödemeleri tercih edenlerin sayısında hızlı bir artış gözlendi. Kartlı ödeme tercihleri geçen yıla göre 3 kat artmış durumda. Bunun yanı sıra ATM’lerden nakit çekim oranı ise yüzde 14 düşmüş durumda. Temassız ödemeye ise ilgi, salgın sürecinde geçtiğimiz senelere oranla 3 kat arttı' dedi.

'2 MİLYON KART İLK KEZ İNTERNETTEN ALIŞVERİŞ İÇİN KULLANILDI'

İnternetten alışveriş yapma seçeneğinin, evde kalma zorunluluğu ile daha çok tercih edildiğini vurgulayan Yazgan, 'BKM verilerini baz alarak yapmış olduğumuz araştırmalarda, 2 milyon kartın ilk kez internetten ödemelerde kullanıldığı görüldü. Pandemi döneminde 5 milyon kart ise, internetten ödemeye açıldı. Alışverişlerde mobil cihaz kullanımı da ciddi oranda arttı' diye konuştu.

YENİ NESİL ÖDEME SİSTEMİ; DİJİTAL CÜZDAN

İnsanların yaşam şeklini, iş hayatını ve ödeme alışkanlıklarını değiştiren koronavirüsle gelen gelişmelere hızlıca uyum sağladıklarını söyleyen Yazgan, 'Bu kapsamda dijital cüzdan ile müşterilerimize internet üzerinden birkaç saniyede hesap açacak kadar kolay ve cep telefonu ile her yere taşıyabileceği, pratik bir ödeme hizmeti sunuyoruz. Bilgisayardan ya da mobilden yaptığımız temassız dijital ödemeler, artık gündelik hayatımızın rutin davranışları haline çoktan geldi. Dünyanın yaşadığı Covid-19 salgını ile yeni nesil ödeme sistemleri, dijital cüzdanlar ve dijital ödeme sistemleri yarının dünyasının artık kaçınılmaz bir gerçekliğidir' ifadelerini kullandı.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

İBB davasına bir soruşturma daha

Siirt minibüslerinin Batman Havalimanı'na giriş yasağı yolcuları mağdur ediyor

Trump’tan, ABD havaalanlarına Ulusal Muhafız gönderme seçeneği

MEAB sözleşmeli eğitim personeli yerleştirme sonuçları açıklandı

İran: ABD'ye ait savaş uçağını düşürdük

Lübnan'da ölü sayısı 1094'e yükseldi

Trabzon'da fındık fabrikası deposunda yangın

Köstence Hünkâr Camii yeniden ihya ediliyor

Danimarka Başbakanı istifa etti  

HÜDA PAR’dan Erbil saldırısına ilişkin taziye ve sağduyu çağrısı

Malatya'da 22 Mart Dünya Su Günü Resim Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu

İranlı sözcü: ABD diplomasisi güvenilmez

Bakan Bayraktar: Yeraltı doğal gaz depolarımız yüzde 71 oranında dolu

Ağrı Dağı’nda kayıp kadın dağcı aranıyor

Kuzey Kore ve Belarus’tan Batı’ya karşı dayanışma mesajı

Şırnak'ta tarihi mağara mantar üretim tesisine dönüştü

Almanya ordusu yapay zekâ ile savaş kararlarını hızlandırmayı planlıyor

Bursa'da kaçak kazı yapan 2 kişi suçüstü yakalandı

Milli Eğitim Akademisi hazırlık eğitimi kayıt süreci başladı

Bakan Fidan, Çinli mevkidaşı Wang Yi ile görüştü

Enerji krizinin ortasında Güney Sudan petrol üretimini genişletmeye hazırlanıyor

DMM: Dezenformasyon faaliyetlerinde artış gözlemlenmektedir

İçişleri Bakanı Ağrı’da

ABD’nin Kızıldeniz başarısızlığı Hürmüz’de tekrar ediyor

Mardin’de karton yüklü tır devrildi

Bakan Gürlek’in tapu kayıtlarını sorgulayan ilçe tapu müdürü tutuklandı

Diyarbakır’da çöken yolun sebebi ortaya çıktı

Şanlıurfa’da kuvvetli sağanak uyarısı

Gaziantep'te 15 bin ton mısır açık artırma usulüyle satışa sunuldu

Uluslararası ayakkabı fuarı 74'üncü kez kapıları açtı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İBB davasına bir soruşturma daha

Siirt minibüslerinin Batman Havalimanı'na giriş yasağı yolcuları mağdur ediyor

Trump’tan, ABD havaalanlarına Ulusal Muhafız gönderme seçeneği

MEAB sözleşmeli eğitim personeli yerleştirme sonuçları açıklandı

İran: ABD'ye ait savaş uçağını düşürdük

Lübnan'da ölü sayısı 1094'e yükseldi

Trabzon'da fındık fabrikası deposunda yangın