• BIST 100

    16119,15%-0,25
  • DOLAR

    44,30% 0,04
  • EURO

    51,26% 0,00
  • GRAM ALTIN

    6389,63% -0,25
  • Ç. ALTIN

    11186,94% 0,00

Koronavirüs etkisiyle temassız ödeme 3 kat arttı

13 Haziran 2020, Cumartesi 18:43
13 Haziran 2020, Cumartesi 18:43
Koronavirüs etkisiyle temassız ödeme 3 kat arttı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Koronavirüs etkisiyle temassız ödeme 3 kat arttı

Elektronik para kuruluşu Pay Fix, koronavirüsün insanların alışveriş, tüketim ve ödeme araçları üzerindeki etkisini ortaya çıkarmak için bir araştırma yaptı. Buna göre, Covid-19 salgın sürecinde Türkiye’de kartlı ödeme tercihleri geçen yıla göre 3 kat arttı. Bunun yanı sıra ATM’lerden nakit çekim oranı ise yüzde 14 düştü.

Pay Fix Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Erhan Yazgan, müşterilerin değişen alışkanlıklarına dair gözlemler yaptıklarını söyleyerek araştırmanın sonuçlarını değerlendirdi. Yazgan, elle temas edilen kâğıt paranın, plastik kartların, ATM’lerin ve pos cihazlarının, virüs tehdidi yüzünden insanların tedirginlikle kullandığı ödeme araçları haline dönüştüğünü dile getirdi.

ÖDEME TERCİHLERİ DEĞİŞTİ

Koronavirüs sürecinde temassız finansal teknolojilerin ön plana çıktığını belirten Yazgan, 'Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sözcüsünün geçtiğimiz günlerde 'temassız ödeme yöntemlerini tercih etmek daha iyi bir fikir' sözleri nakitsiz bir ekonominin pratikliğinin yanında sağlık için de en uygun model olduğunu göstermektedir. Türkiye’de ise bu süreçte nakit yerine temassız ödemeleri tercih edenlerin sayısında hızlı bir artış gözlendi. Kartlı ödeme tercihleri geçen yıla göre 3 kat artmış durumda. Bunun yanı sıra ATM’lerden nakit çekim oranı ise yüzde 14 düşmüş durumda. Temassız ödemeye ise ilgi, salgın sürecinde geçtiğimiz senelere oranla 3 kat arttı' dedi.

'2 MİLYON KART İLK KEZ İNTERNETTEN ALIŞVERİŞ İÇİN KULLANILDI'

İnternetten alışveriş yapma seçeneğinin, evde kalma zorunluluğu ile daha çok tercih edildiğini vurgulayan Yazgan, 'BKM verilerini baz alarak yapmış olduğumuz araştırmalarda, 2 milyon kartın ilk kez internetten ödemelerde kullanıldığı görüldü. Pandemi döneminde 5 milyon kart ise, internetten ödemeye açıldı. Alışverişlerde mobil cihaz kullanımı da ciddi oranda arttı' diye konuştu.

YENİ NESİL ÖDEME SİSTEMİ; DİJİTAL CÜZDAN

İnsanların yaşam şeklini, iş hayatını ve ödeme alışkanlıklarını değiştiren koronavirüsle gelen gelişmelere hızlıca uyum sağladıklarını söyleyen Yazgan, 'Bu kapsamda dijital cüzdan ile müşterilerimize internet üzerinden birkaç saniyede hesap açacak kadar kolay ve cep telefonu ile her yere taşıyabileceği, pratik bir ödeme hizmeti sunuyoruz. Bilgisayardan ya da mobilden yaptığımız temassız dijital ödemeler, artık gündelik hayatımızın rutin davranışları haline çoktan geldi. Dünyanın yaşadığı Covid-19 salgını ile yeni nesil ödeme sistemleri, dijital cüzdanlar ve dijital ödeme sistemleri yarının dünyasının artık kaçınılmaz bir gerçekliğidir' ifadelerini kullandı.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

İşgal ordusu Lübnan'da fosfor bombası kullandı

MİT Başkanı Kalın, HAMAS heyetiyle görüştü

Hakkari'de eğitime bir gün ara verildi

Siirt’te bıçaklı ve sopalı kavga: 1’i ağır 2 yaralı

İran'dan savaşta yeni strateji

Şanlıurfa’da iş yerine uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Pakistan'dan Hindistan'a " İndus Suları Anlaşması'nı uygulayın" çağrısı

Adıyaman’da sele kapılan 4 kişi ekiplerin çalışmasıyla kurtarıldı

Ağrı Dağı’nda tipiye yakalanan dağcılar için ekipler harekete geçti

Şanlıurfa’da sağanak sonrası sel: Evleri su bastı

İran: Enerji santrallerimize saldırı olursa bölgedeki tüm enerji santralleri hedefimiz olur

Bangladeş'te otobüs ile tren çarpıştı: 12 ölü, 26 yaralı

Erzurum'da kontrolden çıkan otomobil şarampole uçtu: 2 ölü, 5 yaralı

Fatih’te 2 bina çöktü: Enkaz altından kurtarılan bir kişi hayatını kaybetti

İkinci ara tatilinin ardından 18 milyon öğrenci ders başı yapacak

Sivas'ta zincirleme trafik kazası: 1 ölü, 5 yaralı

Rusya-Ukrayna savaşında son durum

İran: ABD-israilin sivilleri hedef aldığı saldırılarda 210 çocuk şehit oldu, 1510 çocuk yaralandı

Batman’ın Buluşma Noktası Petrolcity AVM Rekor Kırdı

Yunanistan'da çiftçilerden protesto

HÜDA PAR Mardin İl Başkanlığı teşkilatla bayramlaştı

İran Kızılayı: ABD ve israil saldırılarında 81 bin 365 sivil birim hedef alındı

Isparta'da feci kaza: 2 ölü, 4 yaralı

Slovenya'da genel seçim heyecanı

Diyarbakır’da Yeniköy Mezarlığı çamur deryasına döndü

Diyarbakır’da trafik kazası: 4 yaralı

HÜDA PAR'dan Elâzığ'da bayramlaşma programı

Diyarbakır sağanağa teslim: Altyapı yine sınıfta kaldı

Kabine yoğun gündemle toplanacak

Fransa'da halk yerel seçimler için sandık başında

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İşgal ordusu Lübnan'da fosfor bombası kullandı

MİT Başkanı Kalın, HAMAS heyetiyle görüştü

Hakkari'de eğitime bir gün ara verildi

Siirt’te bıçaklı ve sopalı kavga: 1’i ağır 2 yaralı

İran'dan savaşta yeni strateji

Şanlıurfa’da iş yerine uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Pakistan'dan Hindistan'a " İndus Suları Anlaşması'nı uygulayın" çağrısı