• BIST 100

    16088,00%-1,23
  • DOLAR

    44,16% 0,22
  • EURO

    50,49% -0,78
  • GRAM ALTIN

    7134,90% -0,98
  • Ç. ALTIN

    11685,77% -0,65

Koronavirüs etkisiyle temassız ödeme 3 kat arttı

13 Haziran 2020, Cumartesi 18:43
13 Haziran 2020, Cumartesi 18:43
Koronavirüs etkisiyle temassız ödeme 3 kat arttı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Koronavirüs etkisiyle temassız ödeme 3 kat arttı

Elektronik para kuruluşu Pay Fix, koronavirüsün insanların alışveriş, tüketim ve ödeme araçları üzerindeki etkisini ortaya çıkarmak için bir araştırma yaptı. Buna göre, Covid-19 salgın sürecinde Türkiye’de kartlı ödeme tercihleri geçen yıla göre 3 kat arttı. Bunun yanı sıra ATM’lerden nakit çekim oranı ise yüzde 14 düştü.

Pay Fix Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Erhan Yazgan, müşterilerin değişen alışkanlıklarına dair gözlemler yaptıklarını söyleyerek araştırmanın sonuçlarını değerlendirdi. Yazgan, elle temas edilen kâğıt paranın, plastik kartların, ATM’lerin ve pos cihazlarının, virüs tehdidi yüzünden insanların tedirginlikle kullandığı ödeme araçları haline dönüştüğünü dile getirdi.

ÖDEME TERCİHLERİ DEĞİŞTİ

Koronavirüs sürecinde temassız finansal teknolojilerin ön plana çıktığını belirten Yazgan, 'Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sözcüsünün geçtiğimiz günlerde 'temassız ödeme yöntemlerini tercih etmek daha iyi bir fikir' sözleri nakitsiz bir ekonominin pratikliğinin yanında sağlık için de en uygun model olduğunu göstermektedir. Türkiye’de ise bu süreçte nakit yerine temassız ödemeleri tercih edenlerin sayısında hızlı bir artış gözlendi. Kartlı ödeme tercihleri geçen yıla göre 3 kat artmış durumda. Bunun yanı sıra ATM’lerden nakit çekim oranı ise yüzde 14 düşmüş durumda. Temassız ödemeye ise ilgi, salgın sürecinde geçtiğimiz senelere oranla 3 kat arttı' dedi.

'2 MİLYON KART İLK KEZ İNTERNETTEN ALIŞVERİŞ İÇİN KULLANILDI'

İnternetten alışveriş yapma seçeneğinin, evde kalma zorunluluğu ile daha çok tercih edildiğini vurgulayan Yazgan, 'BKM verilerini baz alarak yapmış olduğumuz araştırmalarda, 2 milyon kartın ilk kez internetten ödemelerde kullanıldığı görüldü. Pandemi döneminde 5 milyon kart ise, internetten ödemeye açıldı. Alışverişlerde mobil cihaz kullanımı da ciddi oranda arttı' diye konuştu.

YENİ NESİL ÖDEME SİSTEMİ; DİJİTAL CÜZDAN

İnsanların yaşam şeklini, iş hayatını ve ödeme alışkanlıklarını değiştiren koronavirüsle gelen gelişmelere hızlıca uyum sağladıklarını söyleyen Yazgan, 'Bu kapsamda dijital cüzdan ile müşterilerimize internet üzerinden birkaç saniyede hesap açacak kadar kolay ve cep telefonu ile her yere taşıyabileceği, pratik bir ödeme hizmeti sunuyoruz. Bilgisayardan ya da mobilden yaptığımız temassız dijital ödemeler, artık gündelik hayatımızın rutin davranışları haline çoktan geldi. Dünyanın yaşadığı Covid-19 salgını ile yeni nesil ödeme sistemleri, dijital cüzdanlar ve dijital ödeme sistemleri yarının dünyasının artık kaçınılmaz bir gerçekliğidir' ifadelerini kullandı.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Palandöken: Esnaf bayramda 100 milyar liranın üzerinde ciro bekliyor

İran’ın misillemelerine karşı ABD’den medyaya tehdit

Bakan Gürlek: İslamofobi değil, İslam düşmanlığı

Evde Bakım Yardımı ödemeleri başladı

Sürücülerin merak ettiği düzenleme: Hangi ekranlar yasak?

Eric Cantona’dan Trump’a savaş göndermesi: Savaş başlatan başkanlar cepheye gitmeli

İstanbul’da baraj doluluk oranı yüzde 45,93 olarak açıklandı

İran Dışişleri Bakanı Arakçi’den Hürmüz Boğazı açıklaması

Adana’da 4,1 milyon kaçak makaron ele geçirildi

Peygamber Sevdalıları: Kadir Gecesi'ni ibadet, dua ve muhasebe ile değerlendirelim

Esnafın bitmeyen kâbusu: Yağmurla gelen su baskınları

Cezaevinden firar eden hükümlü jandarma tarafından yakalandı

Pendik’te silah operasyonu: 44 tabanca ele geçirildi

İran Devrim Muhafızları: Netanyahu’ya yönelik saldırılar sürecek

İşgalciler, bayram alışverişine giden aileyi kurşunladı: 2'si çocuk 4 Filistinli şehit oldu

Ulusal staj programı başvuruları 31 Mart’a kadar uzatıldı

Trump’tan “Küstah” açıklama: Hark Adası’nı eğlence olsun diye yine vurabiliriz

İran: ABD ve işgal rejimi İran İHA’sını taklit ederek bölge ülkelere saldırıyor

İran'dan siyonist işgal rejimine bilgi sızdıran 20 ajan yakalandı

İşgal rejiminin gece Lübnan saldırısında 14 kişi şehit oldu

19 il için sarı kodlu uyarı

Netanyahu ilk defa askeri kabine toplantısına katılmadı

İşgalci ABD Rümeylan Üssü’nden çekildi

Meteoroloji’den kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Konya Kapu Camii’nde Ramazan’ın son günlerinde itikâf yoğunluğu

Aksaray’da acı kaza: Anne ve baba hayatını kaybetti, 4 çocuk ağır yaralı

Mehmet Salih Seyhan Kimdir?

Malatya'da çocuklara tekne orucu iftarı

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu Diyarbakır’da ilçe başkanları ve il yönetimiyle buluştu

Yetimler Vakfı’ndan iftar programı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Palandöken: Esnaf bayramda 100 milyar liranın üzerinde ciro bekliyor

İran’ın misillemelerine karşı ABD’den medyaya tehdit

Bakan Gürlek: İslamofobi değil, İslam düşmanlığı

Evde Bakım Yardımı ödemeleri başladı

Sürücülerin merak ettiği düzenleme: Hangi ekranlar yasak?

Eric Cantona’dan Trump’a savaş göndermesi: Savaş başlatan başkanlar cepheye gitmeli

İstanbul’da baraj doluluk oranı yüzde 45,93 olarak açıklandı