• BIST 100

    16119,15%-0,25
  • DOLAR

    44,31% 0,24
  • EURO

    50,84% 0,07
  • GRAM ALTIN

    6671,62% -2,58
  • Ç. ALTIN

    11186,94% -2,43

Koronavirüs etkisiyle temassız ödeme 3 kat arttı

13 Haziran 2020, Cumartesi 18:43
13 Haziran 2020, Cumartesi 18:43
Koronavirüs etkisiyle temassız ödeme 3 kat arttı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Koronavirüs etkisiyle temassız ödeme 3 kat arttı

Elektronik para kuruluşu Pay Fix, koronavirüsün insanların alışveriş, tüketim ve ödeme araçları üzerindeki etkisini ortaya çıkarmak için bir araştırma yaptı. Buna göre, Covid-19 salgın sürecinde Türkiye’de kartlı ödeme tercihleri geçen yıla göre 3 kat arttı. Bunun yanı sıra ATM’lerden nakit çekim oranı ise yüzde 14 düştü.

Pay Fix Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Erhan Yazgan, müşterilerin değişen alışkanlıklarına dair gözlemler yaptıklarını söyleyerek araştırmanın sonuçlarını değerlendirdi. Yazgan, elle temas edilen kâğıt paranın, plastik kartların, ATM’lerin ve pos cihazlarının, virüs tehdidi yüzünden insanların tedirginlikle kullandığı ödeme araçları haline dönüştüğünü dile getirdi.

ÖDEME TERCİHLERİ DEĞİŞTİ

Koronavirüs sürecinde temassız finansal teknolojilerin ön plana çıktığını belirten Yazgan, 'Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sözcüsünün geçtiğimiz günlerde 'temassız ödeme yöntemlerini tercih etmek daha iyi bir fikir' sözleri nakitsiz bir ekonominin pratikliğinin yanında sağlık için de en uygun model olduğunu göstermektedir. Türkiye’de ise bu süreçte nakit yerine temassız ödemeleri tercih edenlerin sayısında hızlı bir artış gözlendi. Kartlı ödeme tercihleri geçen yıla göre 3 kat artmış durumda. Bunun yanı sıra ATM’lerden nakit çekim oranı ise yüzde 14 düşmüş durumda. Temassız ödemeye ise ilgi, salgın sürecinde geçtiğimiz senelere oranla 3 kat arttı' dedi.

'2 MİLYON KART İLK KEZ İNTERNETTEN ALIŞVERİŞ İÇİN KULLANILDI'

İnternetten alışveriş yapma seçeneğinin, evde kalma zorunluluğu ile daha çok tercih edildiğini vurgulayan Yazgan, 'BKM verilerini baz alarak yapmış olduğumuz araştırmalarda, 2 milyon kartın ilk kez internetten ödemelerde kullanıldığı görüldü. Pandemi döneminde 5 milyon kart ise, internetten ödemeye açıldı. Alışverişlerde mobil cihaz kullanımı da ciddi oranda arttı' diye konuştu.

YENİ NESİL ÖDEME SİSTEMİ; DİJİTAL CÜZDAN

İnsanların yaşam şeklini, iş hayatını ve ödeme alışkanlıklarını değiştiren koronavirüsle gelen gelişmelere hızlıca uyum sağladıklarını söyleyen Yazgan, 'Bu kapsamda dijital cüzdan ile müşterilerimize internet üzerinden birkaç saniyede hesap açacak kadar kolay ve cep telefonu ile her yere taşıyabileceği, pratik bir ödeme hizmeti sunuyoruz. Bilgisayardan ya da mobilden yaptığımız temassız dijital ödemeler, artık gündelik hayatımızın rutin davranışları haline çoktan geldi. Dünyanın yaşadığı Covid-19 salgını ile yeni nesil ödeme sistemleri, dijital cüzdanlar ve dijital ödeme sistemleri yarının dünyasının artık kaçınılmaz bir gerçekliğidir' ifadelerini kullandı.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Elazığ’da yolcu otobüsünde metamfetamin ele geçirildi

İçişleri Bakanlığı: Bayram tatilinde ülke genelinde kapsamlı trafik ve asayiş tedbirleri alındı

Bayram tatilinde İstanbul istikametinde kamyon, çekici ve tanker kısıtlaması uygulanacak

Yetimler Vakfı’ndan Ramazan Bayramı mesajı

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er'den Ramazan Bayramı mesajı

Türkiye- İran dışişleri bakanları görüştü

Meteorolojiden kuvvetli yağış uyarısı

Umut Kervanı Cizre'de Ramazan ayı boyunca yüzlerce aileye umut oldu

Şam'da alkol satışı kısıtlandı: Hedef, kamu ahlakının korunması

HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Gülsever'den Ramazan Bayramı mesajı

ABD’den, İran’a saldırılarını devam ettirmek için 200 milyar dolarlık skandal talep

İzmir’de kumar oynayan 162 kişiye 1,8 milyon lira ceza

İTTİHADUL ULEMA'dan Ramazan Bayramı mesajı

Gaziantep'te bayram öncesi çarşı ve pazarlarda yoğunluk yaşanıyor

Millî Savunma Bakanı Güler, Polonyalı mevkidaşıyla görüştü

Brent petrol sert yükseldi: 116 doları aştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gönül coğrafyamızda açılan yaralar, maalesef, kanamaya devam ediyor

Emeklilerin bayram ikramiyesi ödemeleri bugün tamamlanıyor

Yetimler Vakfı Gazze'de sıcak yemek dağıtımına devam ediyor

Yetimler Vakfı Gazze'de toplu iftar programı düzenledi

Siirt’te bayramda toplu taşıma ücretsiz olacak

Tunceli’de Ramazan ayında 144 firma denetlendi

İran: ABD-siyonist rejim saldırılarında 20 hastane zarar gördü

Şevval ayında tutulan "6 gün" orucunun fazileti

Kastamonu’da uyuşturucu operasyonunda 9 bin 642 sentetik hap ele geçirildi

Yalova’da DAİŞ operasyonunda 4 kişi yakalandı

Tayland’da 20 yıl sonra bir ilk: Aynı başbakan yeniden seçildi

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er muhtarlarla iftarda buluştu

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er'den Ramazan Bayramı mesajı

Berberlerde bayram öncesi yoğunluk yaşanıyor

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Elazığ’da yolcu otobüsünde metamfetamin ele geçirildi

İçişleri Bakanlığı: Bayram tatilinde ülke genelinde kapsamlı trafik ve asayiş tedbirleri alındı

Bayram tatilinde İstanbul istikametinde kamyon, çekici ve tanker kısıtlaması uygulanacak

Yetimler Vakfı’ndan Ramazan Bayramı mesajı

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er'den Ramazan Bayramı mesajı

Türkiye- İran dışişleri bakanları görüştü

Meteorolojiden kuvvetli yağış uyarısı