-
BIST 100
15767,46%-2,18
-
DOLAR
44,33% 0,07
-
EURO
51,10% -0,38
-
GRAM ALTIN
6129,90% -4,31
-
Ç. ALTIN
10413,96% -6,71
Koronavirüs etkisiyle temassız ödeme 3 kat arttı
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Koronavirüs etkisiyle temassız ödeme 3 kat arttı
Elektronik para kuruluşu Pay Fix, koronavirüsün insanların alışveriş, tüketim ve ödeme araçları üzerindeki etkisini ortaya çıkarmak için bir araştırma yaptı. Buna göre, Covid-19 salgın sürecinde Türkiye’de kartlı ödeme tercihleri geçen yıla göre 3 kat arttı. Bunun yanı sıra ATM’lerden nakit çekim oranı ise yüzde 14 düştü.
Pay Fix Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Erhan Yazgan, müşterilerin değişen alışkanlıklarına dair gözlemler yaptıklarını söyleyerek araştırmanın sonuçlarını değerlendirdi. Yazgan, elle temas edilen kâğıt paranın, plastik kartların, ATM’lerin ve pos cihazlarının, virüs tehdidi yüzünden insanların tedirginlikle kullandığı ödeme araçları haline dönüştüğünü dile getirdi.
ÖDEME TERCİHLERİ DEĞİŞTİ
Koronavirüs sürecinde temassız finansal teknolojilerin ön plana çıktığını belirten Yazgan, 'Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sözcüsünün geçtiğimiz günlerde 'temassız ödeme yöntemlerini tercih etmek daha iyi bir fikir' sözleri nakitsiz bir ekonominin pratikliğinin yanında sağlık için de en uygun model olduğunu göstermektedir. Türkiye’de ise bu süreçte nakit yerine temassız ödemeleri tercih edenlerin sayısında hızlı bir artış gözlendi. Kartlı ödeme tercihleri geçen yıla göre 3 kat artmış durumda. Bunun yanı sıra ATM’lerden nakit çekim oranı ise yüzde 14 düşmüş durumda. Temassız ödemeye ise ilgi, salgın sürecinde geçtiğimiz senelere oranla 3 kat arttı' dedi.
'2 MİLYON KART İLK KEZ İNTERNETTEN ALIŞVERİŞ İÇİN KULLANILDI'
İnternetten alışveriş yapma seçeneğinin, evde kalma zorunluluğu ile daha çok tercih edildiğini vurgulayan Yazgan, 'BKM verilerini baz alarak yapmış olduğumuz araştırmalarda, 2 milyon kartın ilk kez internetten ödemelerde kullanıldığı görüldü. Pandemi döneminde 5 milyon kart ise, internetten ödemeye açıldı. Alışverişlerde mobil cihaz kullanımı da ciddi oranda arttı' diye konuştu.
YENİ NESİL ÖDEME SİSTEMİ; DİJİTAL CÜZDAN
İnsanların yaşam şeklini, iş hayatını ve ödeme alışkanlıklarını değiştiren koronavirüsle gelen gelişmelere hızlıca uyum sağladıklarını söyleyen Yazgan, 'Bu kapsamda dijital cüzdan ile müşterilerimize internet üzerinden birkaç saniyede hesap açacak kadar kolay ve cep telefonu ile her yere taşıyabileceği, pratik bir ödeme hizmeti sunuyoruz. Bilgisayardan ya da mobilden yaptığımız temassız dijital ödemeler, artık gündelik hayatımızın rutin davranışları haline çoktan geldi. Dünyanın yaşadığı Covid-19 salgını ile yeni nesil ödeme sistemleri, dijital cüzdanlar ve dijital ödeme sistemleri yarının dünyasının artık kaçınılmaz bir gerçekliğidir' ifadelerini kullandı.
Adıyaman İl Özel İdaresi 20 kamyon şoförü alacak
Şırnak'ta karla kapanan köy yolları temizleniyor
Sosyal medyada çakarlı araç paylaşımı yapan kişiye cezai işlem
İşgalci siyonistler, Güney Lübnan'da bir köprüyü daha yıktı
Yapay zekâ ile müzik dolandırıcılığı: Milyonlarca dolarlık vurgun
Martta kar sürprizi: 3 ilde 103 yerleşim yerine ulaşım sağlanamıyor
Londra'da Yahudi kuruluşuna ait 4 ambulans yakıldı
Lityum pil teknolojisinde önemli atılım: Menzili iki katına çıkarabilir
Washington Post: israil, İran'a saldırılarını savaş sona erse de sürdürecek
Şubat ayında uyuşturucu ve bahis operasyonlarında 6 bin 121 şüpheliye işlem
Ankara’da uyuşturucu operasyonu: 28 tutuklama
Sınır hattındaki demiryolu yeniden açılıyor
Moskova'da yangın: 3 ölü 4 yaralı
Batı Şeria’da 18 binden fazla saldırı: 34 şehit, 616 yaralı
İngiltere'de siyonist rejime silah desteğine karşı protestolar
Devrim Muhafızları: Her tehdide caydırıcılık seviyesinde karşılık vereceğiz
ABD "oyunun sonu"ndan söz ediyor, İran uzun savaşa hazırlanıyor
Hatem’ül‑Enbiya Karargâhı: Biz sadece kendimizi için savaşmıyoruz, ümmetin payını da savunuyoruz
Batman'da özel hastane ücretlerine tepki: Vatandaşlar mağdur ediliyor
Brent petrol 108,57 dolardan işlem görüyor
Enerji Ajansı Direktörü: Bölgedeki savaş küresel ekonomiyi büyük tehlikeye atıyor
Filistinlilerin araçları kundaklandı: Yahudi çeteler saldırılarını artırdı
Zelenskiy: Esir takası ihtimali var
Şanlıurfa'da elektrik direğini oyup kaçak hat çektiler
Tekirdağ’da uyuşturucu operasyonu: 6 gözaltı
Okullarda ikinci ara tatil sona erdi: 18 milyon öğrenci ders başı yaptı
Dolar ve Euro bugün ne kadar?
Erzurum’da kayganlaşan yolda kaza: 2 ölü, 5 yaralı
Altın sert çakıldı, 4 ayın dibini gördü
New York LaGuardia Havalimanı’nda uçak ile araba çarpıştı
Yükleniyor







