• BIST 100

    16834,12%0,95
  • DOLAR

    43,82% 0,16
  • EURO

    51,69% 0,16
  • GRAM ALTIN

    7182,08% 2,07
  • Ç. ALTIN

    11729,31% 0,51

Koronavirüs etkisiyle temassız ödeme 3 kat arttı

13 Haziran 2020, Cumartesi 18:43
13 Haziran 2020, Cumartesi 18:43
Koronavirüs etkisiyle temassız ödeme 3 kat arttı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Koronavirüs etkisiyle temassız ödeme 3 kat arttı

Elektronik para kuruluşu Pay Fix, koronavirüsün insanların alışveriş, tüketim ve ödeme araçları üzerindeki etkisini ortaya çıkarmak için bir araştırma yaptı. Buna göre, Covid-19 salgın sürecinde Türkiye’de kartlı ödeme tercihleri geçen yıla göre 3 kat arttı. Bunun yanı sıra ATM’lerden nakit çekim oranı ise yüzde 14 düştü.

Pay Fix Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Erhan Yazgan, müşterilerin değişen alışkanlıklarına dair gözlemler yaptıklarını söyleyerek araştırmanın sonuçlarını değerlendirdi. Yazgan, elle temas edilen kâğıt paranın, plastik kartların, ATM’lerin ve pos cihazlarının, virüs tehdidi yüzünden insanların tedirginlikle kullandığı ödeme araçları haline dönüştüğünü dile getirdi.

ÖDEME TERCİHLERİ DEĞİŞTİ

Koronavirüs sürecinde temassız finansal teknolojilerin ön plana çıktığını belirten Yazgan, 'Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sözcüsünün geçtiğimiz günlerde 'temassız ödeme yöntemlerini tercih etmek daha iyi bir fikir' sözleri nakitsiz bir ekonominin pratikliğinin yanında sağlık için de en uygun model olduğunu göstermektedir. Türkiye’de ise bu süreçte nakit yerine temassız ödemeleri tercih edenlerin sayısında hızlı bir artış gözlendi. Kartlı ödeme tercihleri geçen yıla göre 3 kat artmış durumda. Bunun yanı sıra ATM’lerden nakit çekim oranı ise yüzde 14 düşmüş durumda. Temassız ödemeye ise ilgi, salgın sürecinde geçtiğimiz senelere oranla 3 kat arttı' dedi.

'2 MİLYON KART İLK KEZ İNTERNETTEN ALIŞVERİŞ İÇİN KULLANILDI'

İnternetten alışveriş yapma seçeneğinin, evde kalma zorunluluğu ile daha çok tercih edildiğini vurgulayan Yazgan, 'BKM verilerini baz alarak yapmış olduğumuz araştırmalarda, 2 milyon kartın ilk kez internetten ödemelerde kullanıldığı görüldü. Pandemi döneminde 5 milyon kart ise, internetten ödemeye açıldı. Alışverişlerde mobil cihaz kullanımı da ciddi oranda arttı' diye konuştu.

YENİ NESİL ÖDEME SİSTEMİ; DİJİTAL CÜZDAN

İnsanların yaşam şeklini, iş hayatını ve ödeme alışkanlıklarını değiştiren koronavirüsle gelen gelişmelere hızlıca uyum sağladıklarını söyleyen Yazgan, 'Bu kapsamda dijital cüzdan ile müşterilerimize internet üzerinden birkaç saniyede hesap açacak kadar kolay ve cep telefonu ile her yere taşıyabileceği, pratik bir ödeme hizmeti sunuyoruz. Bilgisayardan ya da mobilden yaptığımız temassız dijital ödemeler, artık gündelik hayatımızın rutin davranışları haline çoktan geldi. Dünyanın yaşadığı Covid-19 salgını ile yeni nesil ödeme sistemleri, dijital cüzdanlar ve dijital ödeme sistemleri yarının dünyasının artık kaçınılmaz bir gerçekliğidir' ifadelerini kullandı.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Bishara Bahbah'tan Blair'e tepki: Irak'ı yıkan bir isim Gazze'ye güven veremez

İstanbul’da 4 ilçede narkotik operasyonu: 315 kilo skunk ele geçirildi

Bakan Yumaklı’dan “Karlar altında domates üretimi” paylaşımı

Batman'da yüzlerce öğrenciye işitme taraması

Şanlıurfa’da motosiklet kazası: 18 yaşındaki sürücü ağır yaralandı

Müftü Durmuş: Mukabele sünnetini ihya etmeliyiz

Motorine 2,40 TL zam geliyor

İşgalciler, Lübnan'a yönelik saldırılarla neyi hedefliyor?

Estonya doğu sınırı için 600 sığınak tedarik etmeyi planlıyor

İstanbul’da baraj doluluk oranı yüzde 42,49 oldu

Şanlıurfa’da cinayet zanlısı yakalandı

Nijerya’da Lassa ateşi bilançosu ağırlaşıyor: 70 ölü

YKS hazırlığında son 4 ayda disiplin ve sistem vurgusu

5 ilde narkotik operasyonu: 346 gözaltı

Kızılay Ramazan kampanyasını Selami amcanın hikâyesiyle duyurdu

Gazze'de eşi benzeri görülmemiş yetim krizi: 40 bin çocuk ailesiz bırakıldı

Bakan Bolat, Rusya Başbakan Yardımcısı Novak ile görüştü

HAMAS’tan işgal rejiminin Lübnan saldırısına kınama

Epstein dosyası: Zengin elit sapkınlığı ve siyonist rejim bağlantısı

Bitlis’te tefecilik şebekesi operasyonunda 7 kişi tutuklandı

Lula da Silva: Nicolas Maduro Venezuela'da yargılanmalı

Adana’da otomobil ile traktör çarpıştı: Biri ağır 6 yaralı

Trump’tan yüksek mahkemeye tepki: Bizi durduramayacaksınız

Meteoroloji'den 5 il için "sarı" kodlu fırtına uyarısı

Hazım Kasım: Barış Konseyi işgalciler üzerindeki baskıyı artırmalı

ABD, Katar'daki El-Udeyd Üssü'nden yüzlerce askerini çekti

Malatya'da 4,5 büyüklüğünde deprem

Donald Trump İran'a saldırı sinyali verdi: Tahran'a karşı askeri planlar ileri aşamada

Aksa'da Ramazan direnişi: 100 bin Müslüman işgalcilerin engeline rağmen saf tuttu

Siyonist rejim Ramazanda da saldırdı: Lübnan'da 10 şehit, onlarca yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bishara Bahbah'tan Blair'e tepki: Irak'ı yıkan bir isim Gazze'ye güven veremez

İstanbul’da 4 ilçede narkotik operasyonu: 315 kilo skunk ele geçirildi

Bakan Yumaklı’dan “Karlar altında domates üretimi” paylaşımı

Batman'da yüzlerce öğrenciye işitme taraması

Şanlıurfa’da motosiklet kazası: 18 yaşındaki sürücü ağır yaralandı

Müftü Durmuş: Mukabele sünnetini ihya etmeliyiz

Motorine 2,40 TL zam geliyor