• BIST 100

    16281,68%0,54
  • DOLAR

    44,10% 0,07
  • EURO

    51,13% 0,18
  • GRAM ALTIN

    7353,35% 0,24
  • Ç. ALTIN

    11839,08% 0,11

Koronavirüs sonrası kaybettiğiniz koku alma hissine koku egzersiziyle kavuşabilirsiniz!

30 Ocak 2021, Cumartesi 00:06
30 Ocak 2021, Cumartesi 00:06
Koronavirüs sonrası kaybettiğiniz koku alma hissine koku egzersiziyle kavuşabilirsiniz!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Koronavirüs sonrası kaybettiğiniz koku alma hissine koku egzersiziyle kavuşabilirsiniz!

Koronavirüsün en önemli ve hemen herkeste görülen belirtilerinden biri olan koku alma kaybının hastalığı atlattıktan sonra dahi uzun bir süre devam edebildiğini söyleyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Denizhan Dizdar, “Koku sinirini uyarmak üzere dizayn edilmiş, kahve, lavanta, mentol gibi özel kokuları gün içinde belli sürelerde koklattığımız ve o siniri uyarmaya çalıştığımız bir yöntem bulunuyor. Aslında yıllardır var olan tedaviler bunlar ve koronavirüsün koku kaybının iyileştirilmesinde de faydalı oluyor” dedi.



Viral enfeksiyonlar ve geçirilen ameliyat nedeniyle birçok kişi koku kaybı yaşayabiliyor. Özellikle de koronavirüsün en önemli belirtilerinden olması nedeniyle birçok kişide paniğe neden olan koku kaybı, ilaçların yanı sıra birtakım egzersizlerle de tedavi edilebiliyor. Kimi uzun kimi ise kısa süren koku kaybının iki nedeni olduğunu söyleyen Altınbaş Üniversite Hastanesi Medical Park Bahçelievler Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Denizhan Dizdar, “Birinci sebep, burundan nefes alınamaması. Koku alınabilmesi için burundan nefes alınabilmeli. İkincisi ise, koku partiküllerinin burnun içindeki ve bayağı arkasındaki koku bölgesine ulaşamaması. Eğer burada bir problem olursa, nezle- grip olunduğunda veya burun tıkanıklığına neden olabilecek herhangi bir durumda da koku molekülleri buraya ulaşmadığından az koku alındığı hissedilir. Bu da zaten beklenen bir süreç” dedi.

Kokunun iletim tipinden kaynaklanıyor

Kokuyla tadın da birbiriyle bağlantısı olduğunu belirten Doç. Dr. Dizdar, “Koku alamadığınızda tat alamadığınızı da hissedersiniz ki hastalarımız da bunu anlatır. Bu da hastalıklara bağlı olan bir durum. Hastalık geçtiğinde de hastanın yavaş yavaş toparlanması beklenir. Tüm bu süreç, iletim tipi dediğimiz, yani o kokunun iletim tipinden kaynaklanan sıkıntılar. Ameliyat süreçlerinde de benzer bir durum oluyor. Burun ameliyatlarında iyileşme süreçlerinde, özellikle ilk haftalarda burnun içi ödemli olduğu için o yaralar iyileşene kadar burun tıkalı olur. Hastalarımız da bu sebep yüzünden koku almakta zorlandıklarını söyler. Ancak zaman geçtikçe, ödem küçüldükçe hasta, koku almaya başlayacaktır” diye konuştu.

Koku kaybı kalıcı olabilir

Koku kaybının kalıcı olabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Dizdar, “Koronavirüse bağlı olan koku kaybı, farklı bir koku kaybıdır. Buradaki problem, ‘sinirsel koku kaybı’ dediğimiz, kokunun beyne iletimiyle alakalı bir problemdir. Aslında bu da koronavirüse özel bir durum değil. Solunum yolu enfeksiyonu yapan bütün viral hastalıklarda, koku siniri çok kolay etkilenip bazen geçici veya kalıcı olabilen koku kayıplarına sebep olabilir. Koronavirüs de bir viral enfeksiyon olarak bundan farklı değil. Koronavirüsü çok ağır diğer semptomlarını göstermeden, koku kaybıyla fark eden bazı hastalarımız da var. Koku testi yaptırılarak hastalığın tanısı konabilir” diyerek yalnızca muayenenin yeterli olmayacağını söyledi.

Koku rehabilitasyonu ile tedavi edilebilir

Koku kaybını tedavi edecek özel bir yöntem olmadığını, ancak çeşitli egzersizlerle yeniden koku almanın mümkün olduğunu aktaran Doç. Dr. Dizdar “Kokuyu geri döndürecek özel bir tedavi yok. Normal şartlarda, bütün viral enfeksiyonlarda biz 3-5 ay içinde koku duygusunun geri dönmesini bekliyoruz. Ama bunu hızlandırmak için ‘koku rehabilitasyonu’ dediğimiz birtakım koku egzersizleri var. Koku sinirini uyarmak üzere dizayn edilmiş, kahve, lavanta, mentol gibi özel kokuları gün içinde belli sürelerde koklattığımız ve o siniri uyarmaya çalıştığımız bir yöntem. Aslında yıllardır var olan tedaviler bunlar ancak çok faydalı oluyorlar” dedi.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Denizhan Dizdar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ameliyat tedavi yöntemi olarak son çare. Orada mekanik bir problem var ve onu çözüyoruz ameliyatta. Oraya gelmeden önce, örneğin alerjik nezleniz olabilir. Buna bağlı olarak alerji ilaçları, burun spreyleri, haplar kullanılabilir. Sinüzit dediğimiz ise, onun artık bakteriyel bir enfeksiyon ya da viral enfeksiyon ile oradaki yaranın iltihabi bir hale dönmesi. Bu noktada da eğer bakteriyel bir enfeksiyon olduğu görülüyor ve belli bir sürenin üzerinde rahatsızlık devam ediyorsa antibiyotik tedavisi önerilebilir.”

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Gaziantep'te hapis cezası bulunan 3 şahıs yakalandı

İran'a siyonist rejim ve ABD saldırıları: Sivil altyapı hedef alınıyor

Harçlık kazanmak için başladığı şerbetçilik mesleğini 50 yıldır devam ettiriyor

Sessiz ilerleyen böbrek hastalıklarına karşı uzmanlardan uyarı

Unutulmaya yüz tutmuş itikâf sünneti ihya ediliyor

Van’da bıçaklı kavgada ağır yaralanan kişi hayatını kaybetti

Bayram Öncesi Son Pazar Berber ve Kuaförler Açık Olacak

Türkiye’de yaşlı nüfus 9,5 milyonu aştı

Adana’da 'Mescid-i Aksa Nöbeti' 237’nci gününde de sürdü

ABD ve siyonist rejime ser tepki: İran’a yönelik saldırılar ve yapay zekâ silahları dünyayı uçuruma sürüklüyor

Trafikte sopalı saldırıya 180 bin TL ceza

Ramazanın son cuması için Mescid-i Aksa çağrısı

Malatya'nın kırsal mahallesinde yeni yol çalışması

Gazze'de balıkçılar hedefte: İşgalciler geçim kaynaklarını yok ediyor

Bakan Bolat: Ocak ayında cari işlemler açığı 6,8 milyar dolar oldu

Hürmüz Boğazı krizi petrol fiyatlarını tırmandırdı

Batman'da "Dünya Kudüs Günü" için basın açıklaması yapılacak

Bakan Bayraktar: Karadeniz’de iki yeni keşif sondajına başlayacağız

Doğu’da kar nedeniyle 44 yerleşim yerine ulaşım sağlanamıyor

İçişleri Bakanlığı'ndan İstiklâl Marşı mesajı

İran: ABD ve ortaklarına Hürmüz Boğazı'nın geçiş izni verilmeyecek

YKS başvuru süreci bugün sona eriyor

İstiklâl Marşı’nın kabulünün 105'inci yılı dolayısıyla Mehmet Âkif Ersoy kabri başında anıldı

İran savaşı ABD'ye ilk haftada 11,3 milyar dolara mal oldu

Batman'da Şevval umresi öncesi umre semineri düzenlendi

Brent petrol 97,74 dolardan işlem görüyor

HAMAS'tan İspanya'nın kararına destek

Peygamber Sevdalıları Vakfı'ndan Dünya Kudüs Günü çağrısı

Hürmüz Boğazı'nda Tayland bayraklı gemi hedef alındı: Vurulan gemi sayısı en az 16'ya ulaştı

Şanlıurfa’da husumetli aileler arasında silahlı kavga: 2 yaralı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gaziantep'te hapis cezası bulunan 3 şahıs yakalandı

İran'a siyonist rejim ve ABD saldırıları: Sivil altyapı hedef alınıyor

Harçlık kazanmak için başladığı şerbetçilik mesleğini 50 yıldır devam ettiriyor

Sessiz ilerleyen böbrek hastalıklarına karşı uzmanlardan uyarı

Unutulmaya yüz tutmuş itikâf sünneti ihya ediliyor

Van’da bıçaklı kavgada ağır yaralanan kişi hayatını kaybetti

Bayram Öncesi Son Pazar Berber ve Kuaförler Açık Olacak