Mehmet Salih SEYHAN
Tarih: 08.07.2023 16:45
Sıcak çarpması durumunda yapılması gerekenler
Güneş Çarpması en çok yaşlılar etkileniyor
Özellikle yaz aylarında yüksek sıcaklık ve nem ortalaması nedeniyle güneş çarpması vakaları görülmektedir. Çocuk ve bebekler de dahil olmak üzere her yaştan bireyi etkileyebilen güneş çarpması yüksek ateş, mide bulantısı, kusma ve bilinç kayıpları gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Vücut sıcaklığı anormal seviyede seyreden bireylere ilk yardım uygulamaları ile hemen müdahale edildiği takdirde kalıcı hasarların önüne geçilebilmektedir.
Kalp, tansiyon, diyabet, kanser, böbrek hastaları, normal kilosunun çok altında ya da üstünde olan kişiler, 5 yaş altı çocuklar, 65 yaş üzeri yaşlılar, psikolojik ya da psikiyatrik rahatsızlığı olanlar, gebeler, yeterli sıvı tüketimi olmayanlar, sürekli ve bilinçsiz diyet yapanlar sıcak çarpmasına maruz kalabilecek risk grupları içinde yer alıyor.'
Güneş Çarpması Belirtileri
Güneş çarpması mide bulantısı, kusma, yüksek ateş ve baş ağrısı gibi ilk evrede yaygın olarak görülen belirtilerle kendini göstermektedir. Müdahale edilmediği durumlarda ise farklı ve daha şiddetli güneş çarpması belirtisi de ortaya çıkmaktadır. Özellikle ateşin 40°C’nin üzerine çıkması ile meydana gelen havale durumu, cilt üzerinde kızarıklıkların oluşması ve nefes almada güçlük çekme gibi belirtiler sıcak koması olarak adlandırılmaktadır. İleri evrede çok tehlikeli olabilen ve bireylerin hayatını kaybetmesine neden olabilen güneş çarpması, sinir sistemine kalıcı hasar verebilmektedir.
Özellikle 4-5 yaşından küçük çocuklar ve bebeklerin ciltleri güneşin zararlı ultraviyole ışınlarına karşı yetişkinlere göre çok daha hassastır. Bu nedenle çocuk ve bebeklerde güneş çarpması sıcak yaz aylarında daha fazla görülmektedir. Bununla birlikte, bazı önlemler alarak çocukları güneş çarpmasına karşı korumak mümkündür.
Alınması gereken tedbirler
Öncelikle alınacak tedbirlerin başında güneş kremi kullanımı gelmektedir. Çocuklar dışarı çıkmadan 15-30 öncesinde yüksek faktörlü koruyucu krem kullanmak alınacak tedbirlerin başında gelmektedir. Çoğu güneş kreminin koruyuculuk süresi birkaç saattir. Bu nedenle, dışarıda ve güneş altında bu süreden daha fazla zaman geçirecek olan çocuklarda krem yenilenmelidir.
Güneş kreminin seçiminde de ebeveynlerin dikkat etmeleri gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bazı çocuklar güneş kreminin etken maddelerine karşı alerji geliştirebilir. Bu nedenle önceden küçük bir bölgede güneş kreminin test edilmesi faydalı olacaktır. Özellikle 1 yaş altındaki bebeklerde ise doktor önerisi ile güneş kremi kullanılması tavsiye edilmektedir. Bebeklerde ve çok açık tenli çocuklarda 50 faktör, koyu tenli çocuklarda ise 30 faktörlü güneş kremi kullanılması yeterli olmaktadır.
Alınacak tedbirlerden biri de kıyafet seçiminde kendini göstermektedir. Bebek ve çocukların sıcak havalarda pamuklu ve açık renkte kıyafetler kullanması ve terleme ihtimaline karşı bu kıyafetlerin belli aralıklarla değiştirilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda, terleme nedeniyle ortaya çıkan sıvı kaybını su ile telafi etmek şarttır.
Sağlıklı günler dilerim.
Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —