• BIST 100

    16088,00%-1,23
  • DOLAR

    44,16% 0,22
  • EURO

    50,49% -0,78
  • GRAM ALTIN

    7134,90% -0,98
  • Ç. ALTIN

    11685,77% -0,65

Kredi çekenler dikkat! O ücret iade edildi

05 Nisan 2021, Pazartesi 08:41
05 Nisan 2021, Pazartesi 08:41
Kredi çekenler dikkat! O ücret iade edildi
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Kredi çekenler dikkat! O ücret iade edildi

Hayat sigortası istemediğini söyleyen Kaymak bir türlü banka ile anlaşamadı. Hakkını aramak için tüketici hakem heyetlerine başvuruda bulundu. Hem hakem heyeti hem de tüketici mahkemesi hayat sigortası iadesini istedi.

İstanbul'da mali müşavirlik yapan 36 yaşındaki İsmail Fatih Kaymak, yaklaşık 1 yıl önce bir özel bankadan 100 bin liralık ihtiyaç kredisi çekti. Kredi işlemleri esnasında banka onayı olmadan kendisine hayat sigortası yaptı. Kredi çektikten sonraki 30 gün içinde bankadan bu sigortanın iptalini isteyen İsmail Fatih Kaymak'ın isteği bankadan reddedildi.

Kaymak, bunun üzerine tüketici mahkemesine başvurdu. Mahkeme hayat sigortasının İsmail Fatih Kaymak'ın açık onayı olmadan yapıldığına karar verdi ve paranın iadesini talep etti. Tüketici mahkemesinin bu kararın emsal teşkil ettiğini söyleyen İsmail Fatih Kaymak, 'Vatandaşlarımız bankaların dayattığı hayat sigortasının zorunlu olmadığını bilmeli' dedi.

'BİN 580 LİRA PARA İADESİ GERÇEKLEŞTİ'

İsmail Fatih Kaymak, 'Bir bankadan tüketici kredisi kullandım. Kullandığım krediye istinaden hayat sigortası oluşturduklarını söylediler. Bankaya istemediğimi söyledim. Ve para iadesi talep ettim. Ancak bankadan ret cevabı aldım. Ben de yasal hakkım olan tüketici hakem heyetine başvuru yaptım. Sonrasında ilgili banka bana dava açtı. Ancak tüketici mahkemesi lehime karar verdi ve bin 580 lira gibi bir para iadesi olacak. Vatandaşlarımız hayat sigortasının zorunlu olmadığını bilmeli. Aynı zamanda illa kredi çektikleri bankadan değil, istedikleri bir bankadan hayat sigortası yapabileceklerini söylemek isterim.' diye konuştu.

'SADECE KİŞİ İSTERSE SİGORTA YAPILABİLİR'

Bankanın karara itiraz ettiğini söyleyen Avukat Cansu Bektaşlı, 'Müvekkilim bir bankadan 100 bin liraya yakın bir ihtiyaç kredisi çekiyor. Bankada buna istinaden bir hayat poliçesi yaptırıyor. Müvekkilim hayat poliçesini iptal ettirmek istediğinde banka kendisine iptalin mümkün olmayacağını söylüyor. Oysa tüketici kanununda açıkça bir hüküm var. Kişi isterse sadece sigorta yapılabilir. Biz de müvekkilim ile tüketici hakem heyetine başvurduk. Tüketici hakem heyeti lehimizi karar verdi. Kişiye zoraki olarak hayat poliçesi yaptırılamayacağına ilişkin hüküm sundu. Banka ise bu kararı tüketici mahkemesine taşıdı. Fakat Tüketici mahkemesi de bizim lehimize karar verdi. Müvekkilimden aldıkları para iade edilecek' dedi.

'VATANDAŞLAR TÜKETİCİ HAKEM HEYETİNE BAŞVURMALI'

Bankaların kişilere zorunlu olarak hayat sigortası yaptıramayacağını belirten Avukat Bektaşlı; şöyle konuştu 'Bankalar kredi alırken genel işlem koşulu olarak sözleşmelerine bu hayat poliçelerini ekliyor. Tüketici ise bu işlemleri tam bilmediği için krediyi çekmek zorunda kalıyor. Vatandaşlarımız böyle bir durumla karşılaştığı zaman ilk önce bankaya gidip hayat poliçesinin iadesini talep etmeli. Ardından tüketici hakem heyetine başvuruda bulunmalı. Bir de vatandaşlarımız şunu bilmeli ki tüketici dava için harç ödemekten muaf. Çünkü vatandaşlarımız dava açarken 'bir de dava açmak için para mı vereceğim' diyor. Yine bu süreçte vatandaşlarımızın dikkat etmesi gereken konulardan biri ise kredi çektikten 30 gün içerisinde şikâyetin gerçekleştirilmesi gerekiyor' diye konuştu.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

BDDK iki yatırım bsının kuruluş iznini iptal etti

Siyonist rejim ve ABD'nin İran saldırıları Körfez ülkelerini vurdu: Enerji gelirlerinde 15 milyar dolarlık kayıp

Diyarbakır'da 81 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildi

Orta Doğu krizi küresel enerji sistemini sarsarken yeni merkezler aranıyor

Şanlıurfa’da binlerce çocuğa bayramlık giyim desteği

Batman'da ev yangınında eşyalar kullanılamaz hale geldi

Artvin’de aranan şahıslara yönelik operasyonlarda 71 kişi yakalandı

Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği vuruldu: Hava savunma sistemi devre dışı kaldı

"Kelâm ve Kalem Yazma Mushaf Sergisi” ziyaretçilere kapılarını açtı

Ukrayna: Rusya 68 füze ve 430 İHA ile saldırı düzenledi

Lübnan'da siyonist rejim saldırılarında 23 kişi şehit oldu

Hürmüz krizi petrol piyasasını sarsıyor: Totalenergies’te büyük üretim kesintisi

Sağ-Çev Başkanı Dursun: Gazze'de yaralılara koşan sağlık emekçileri insanlığa örnek oldu

Uşak’ta uyuşturucu operasyonu: 2 şüpheli tutuklandı

Prof. Dr. Ebu Zeyd: Mescid-i Aksa’nın kapılarının kapatılması ümmetin kalbinin esaretidir

Emeklilere bayram ikramiyesi ve maaş ödemeleri başladı

Cizre’de gece yarısı silahlı saldırı: Bir yaralı

Ekonomist Çiftçi: Hürmüz Boğazı'ndaki kriz petrol fiyatlarını 200 dolara kadar çıkarabilir

Siyonist rejim ateşkesi ihlal ediyor: Gazze'de 2 şehit

Japon futbolcu Honda’ya İran’a destek açıklaması sonrası sponsorluk yaptırımı

İtalya’da Amazon krizi: Milyarlık vergi kaçırma

Diyarbakır OSB Başkanı Fidan: 370 firma ile 23 bin kişiye istihdam sağlıyoruz

Suudi Arabistan’daki ABD üssüne füze saldırısı: 5 uçak hasar gördü

ABD askeri kayıplarına ilişkin iddialar ve resmî rakam tartışması

Gaziantep'te 15 yıl hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı

İstanbul'da AVM otoparkındaki gasp olayına ilişkin 7 şüpheli tutuklandı

Kadir Gecesi pazartesi günü dualarla karşılanacak

Batı medyası: İran’ın savaş stratejisi ABD’yi şaşırttı

Esenyurt’ta iş yeri kurşunlama olayına ilişkin 2 şüpheli yakalandı

İhracatın finansmanında sermaye piyasası araçları kullanılacak

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


BDDK iki yatırım bsının kuruluş iznini iptal etti

Siyonist rejim ve ABD'nin İran saldırıları Körfez ülkelerini vurdu: Enerji gelirlerinde 15 milyar dolarlık kayıp

Diyarbakır'da 81 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildi

Orta Doğu krizi küresel enerji sistemini sarsarken yeni merkezler aranıyor

Şanlıurfa’da binlerce çocuğa bayramlık giyim desteği

Batman'da ev yangınında eşyalar kullanılamaz hale geldi

Artvin’de aranan şahıslara yönelik operasyonlarda 71 kişi yakalandı