• BIST 100

    14461,75%1,38
  • DOLAR

    43,02% 0,01
  • EURO

    50,36% -0,16
  • GRAM ALTIN

    6155,80% 2,75
  • Ç. ALTIN

    10104,89% 0,07

Kredi kartı kullanan herkesi ilgilendiriyor! Bankalara kötü haber

29 Aralık 2020, Salı 08:41
29 Aralık 2020, Salı 08:41
Kredi kartı kullanan herkesi ilgilendiriyor! Bankalara kötü haber
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Kredi kartı kullanan herkesi ilgilendiriyor! Bankalara kötü haber

Yargıtay, kart sahibinin bilgisi dışında, kredi kartıyla POS cihazından 'mail order' yoluyla yapılan dolandırıcılıktan bankayı sorumlu tuttu.

İstanbul'da, bilgisi dışında kredi kartından 3 bin 900 lira çekildiğini fark eden kişi, bankaya başvurdu. İnceleme sonucu, kredi kartıyla POS cihazından bir otomotiv şirketinden 3 bin 900 liralık alışveriş yapıldığı tespit edildi.

Dolandırılan kişinin başvurusu sonucu, otomotiv şirketi karttan çekilen tutarın 1700 lirasını kart sahibine iade etti. Kart sahibi, kalan 2 bin 200 liranın ödenmesi amacıyla bankaya başvurdu ancak iade yapılmadı. Bunun üzerine vatandaş, kalan miktarın tahsiline karar verilmesi istemiyle dava açtı.

Davalı banka, 'davaya konu olayda üye iş yerinin sorumlu olduğunu, 3 bin 900 lira tutarlı işlemin banka tarafından üye iş yerine verilen POS cihazından mail order olarak yapıldığını, uluslararası kart çıkaran kuruluşlara ait kurallar gereği kart hamilinin onayı olmaksızın tamamlanan mail order işlemlerinde finansal sorumluluğun üye iş yerine ait olduğunu, bankaya kusur yüklenemeyeceğini' savunarak, davanın reddini istedi.

Bakırköy 6. Tüketici Mahkemesi, 'banka ve kredi kartları uygulamalarına uygun hareket eden davalı banka yönünden davacıya ödenmeyen tutarlar noktasında husumetin oluşmadığı' gerekçesiyle davanın reddine karar verdi.

KANUN YARARINA BOZULDU

Davanın reddine karar verilmesinin usul ve yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle hükmün kanun yararına bozulması istendi. İstem üzerine dosya Yargıtay 11. Hukuk Dairesine geldi. Daire, kanun yararına bozma isteğinin kabulü ile hükmün sonuca etkili olmamak üzere kanun yararına bozulmasına karar verdi.

Dairenin gerekçesinde, Mahkemece, davalı banka yönünden davanın pasif husumet nedeniyle reddine karar verilmiş ise de bankaların özel yasa ile kurulan, kendilerine alanlarında çeşitli imtiyazlar tanınan, topladıkları mevduatı ve katılım fonlarını sahteciliklere karşı özenle korumak zorunda bulunan kuruluşlar oldukları belirtildi.

Bankaların bu vasıfları nedeniyle bankacılık işlemlerinin güvenilen tarafı konumunda oldukları ve bu durumun, bir güven kurumu olarak kabul edilen bankaların sorumluluğunu artırdığı ifade edilen gerekçede, 'Bankalar, ağırlaştırılmış sorumluluğun bir gereği olarak objektif özen yükümlülüğü altında bulunmakta olup, buna karşılık hafif kusurlarından dahi sorumludurlar.' tespiti yapıldı.

Gerekçede, Bankacılık Kanununun 76. maddesinin, bankaların, müşterilerinin verilen hizmetlerden kaynaklanan her türlü sorularına cevap verecek bir sistem kurmakla ve bu hizmetle ilgili bilgiyi müşterilerine bildirmekle yükümlü oldukları hükmünü içerdiği, 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunun 8. maddesiyle de kart çıkaran kuruşların kart çıkarma ve buna ilişkin yükümlülüklerinin düzenlendiği hatırlatıldı.

Aynı Yasa'nın 33. maddesinde kart çıkaran kuruluşların, ilgili düzenlemelerdeki yükümlülüklerin yerine getirilmesinde gerekli basiret ve özeni göstermekle yükümlü tutuldukları aktarılan gerekçede, 'Buna göre, somut uyuşmazlıkta davacı ile davalı banka arasında imzalanan Kredi Kartları Üyelik Sözleşmesinin tarafı olan davalı bankaya husumet düşeceğinden, mahkemece davalı banka yönünden davanın pasif husumet nedeniyle reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir.' denildi.

Konya’da araç farlarını çalan 4 kişi yakalandı

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro hâkim karşısında: Suçsuzum, ülkemin başkanıyım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump ile telefonda görüştü

Ticaret Bakanlığı’nın denetimlerinde 158 ihlal tespit edildi

Malatya'da park halindeki araçta yangın

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Uluslararası hukuku ihlal eden hiçbir eylemi tasvip etmeyiz

Malatya'ya 19. PTT Bölge Müdürlüğü kuruluyor

Danimarka'dan Trump'ın Grönland açıklamasına tepki

Muğla'da 7 kilogram esrar ele geçirildi: 5 tutuklama

Gazze'de şehit sayısı 71 bin 388'e yükseldi

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu İhvan-ı Müslimin heyetiyle görüştü

Mersin'de verem ile mücadelede farkındalık çalışmaları sürüyor

Güzel koku hijyen göstergesi değil!

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu’ndan Saadet Partisi Genel Başkanı Arıkan’a ziyaret

Diyarbakır'da 74 hafız için icazet merasimi düzenlendi

Batman'da taşımalı eğitime yarın da ara verildi

İran'dan Trump'ın tehditlerine tepki: Silahlı kuvvetlerimiz dört gözle ülkenin topraklarını koruyor

Akdeniz Bölgesi ihracatında yükseliş: Aralık ayı ve 2025 genelinde yüksek rakamlar

İstanbul Valiliği Kitap Fuarı Küçükçekmece'de başladı

Bakan Fidan, Portekizli mevkidaşı Rangel ile bir araya geldi

Somali, El Şebab'a yönelik operasyonlarını yoğunlaştırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ile görüştü

Mersin’de güvenlik ve asayiş değerlendirme toplantısı yapıldı

Mardin'de yol ve kaldırımlar adeta buz pistine döndü: Vatandaşlar belediyeden çözüm bekliyor

Siirt–Eruh yolunda buzlanma kazaya neden oldu

Maduro, kaçırılmasının ardından ABD'de mahkemeye götürüldü

Memur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Tekdemir: Hukuk tanınmıyor, emekçiler işsiz bırakılıyor

Batman'da kar ve buzlanmaya karşı yoğun çalışma

Siirt’te TOKİ 500 bin sosyal konut kurası çekildi: Asil ve yedek isimler belli oldu

Batman'da kadınlara yönelik el sanatları kursları devam ediyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Konya’da araç farlarını çalan 4 kişi yakalandı

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro hâkim karşısında: Suçsuzum, ülkemin başkanıyım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump ile telefonda görüştü

Ticaret Bakanlığı’nın denetimlerinde 158 ihlal tespit edildi

Malatya'da park halindeki araçta yangın

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Uluslararası hukuku ihlal eden hiçbir eylemi tasvip etmeyiz

Malatya'ya 19. PTT Bölge Müdürlüğü kuruluyor