• BIST 100

    14864,84%0,67
  • DOLAR

    43,15% 0,25
  • EURO

    50,27% 0,03
  • GRAM ALTIN

    6194,18% 0,00
  • Ç. ALTIN

    10114,17% 0,41

Küresel güçler Türkiye için sıraya girdi

30 Mart 2021, Salı 08:38
30 Mart 2021, Salı 08:38
Küresel güçler Türkiye için sıraya girdi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Küresel güçler Türkiye için sıraya girdi

Son dönemde Türkiye’nin, Balkanlar, Kafkasya, Orta Doğu, Karadeniz ve Doğu Akdeniz'de artan etkisi uluslararası camiada geniş yankı uyandırırken, ABD, Çin ve Rusya gibi küresel güçler de Türkiye ile her alanda iş birliği yapmak için girişimlerini artırdı. Türkiyesiz bölgede oyun kuramayacağını anlayan AB ise iş birliğinden yana olduğunu açıkladı. Türkiye’nin jeopolitik konumu ve son yıllardaki diplomasi hamleleri söz konusu ülkeler için vazgeçilmez bir ortak olduğunu bir kere daha ortaya koydu.
 

AB'den son dakika Türkiye açıklaması!


ÇİN’LE STRATEJİK ORTAKLIK

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi’nin geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretinde ekonomik iş birliği başta olmak üzere pandemi ile mücadele, Kuşak Yol Projesi, ileri teknoloji, 5G, yapay zekâ gibi birçok alanda iki ülke arasında atılacak adımlar ele alındı. Bu ziyaret önceki ziyaretlerin aksine ilk defa Çin'in geleneksel rutin konularının ötesinde farklı alanlarda yeni açılımlar sundu. Daha önceki ziyaretlerde genelde ticaret hacmi, kültürel iş birliği gibi konular konuşulurken ilk defa Çin, Türkiye ile uluslararası sistemin, küresel düzenin ve BM sisteminin yeniden kurgulanması üzerine iş birliği yapmak istediğini açıkça belirtti. Türkiye ile politik alanda da birlikte olmak istediklerinin mesajını veren Çin, Orta Doğu'da barış ve istikrar için Türkiye ile birlikte çalışmak istediğini gündeme getirdi.
 

ABD Dışişleri Bakanından Türkiye ve S-400 açıklaması


ABD yönetiminden ise son günlerde Türkiye’nin bölgedeki güçlü pozisyonuna dikkat çeken açıklamalar geldi. Diğer taraftan Suriye, Libya ve Karabağ gibi çatışma bölgelerinde Türkiye ile sıkı bir teması bulunan Rusya, Ankara ile iş birliği yelpazesini genişletmek istiyor. Bu doğrultuda enerji, savunma ve ticaret başta olmak üzere ilişkiler her geçen gün çeşitli alanlara yayılıyor. Özellikle bölgesel krizlerde yapıcı bir rol üstlenen iki ülke; Akkuyu Nükleer Santrali ve TürkAkım projesi gibi kritik alanlarda önemli iş birliklerine imza attı. S-400 anlaşması ile savunma alanında önemli bir işbirliği de geliştiren Ankara ve Moskova önümüzdeki süreçte savunma alanında yapılan işbirliğinin genişleyeceği sinyallerini de veriyor.

AB, MÜEYYİDELERİ GÖZE ALAMADI

İçerisinde Türkiye karşıtı ülkeler bulunsa da AB, Türkiye’nin bölgedeki en önemli ülke olduğunu biliyor ve iş birliği istiyor. Türkiyesiz bölgede oyun kuramayacağını anlayan AB liderleri, son yaptıkları zirvede Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin baskılarına rağmen Doğu Akdeniz meselesi sebebiyle Türkiye'ye karşı uzun süredir dillendirdiği müeyyideleri göze alamadı, aksine iş birliğini artırma isteklerini ifade etti.

Türkiye Gazetesi

BUDO seferlerine fırtına engeli

Erzurum’da 71 öğrenciye hafızlık belgesi takdim edildi

Uluslararası seviyede aranan şahıs sınır kapısında yakalandı

Batman’da pikap ile kamyonetin çarpıştığı kazada 1 yaralı

Kocaeli’de hırsızlık suçundan 19 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Adana'da kontrolden çıkan otomobil kaza yaptı: 3 yaralı

AB: Rusya’nın Oreşnik saldırısı AB ve ABD’ye uyarı niteliğinde

Trump gözünü Meksika’ya dikti: Kartellere karşı kara operasyonlarına başlayacağız

Gıda denetimlerinde 121 üründe sağlık riski, 1208 üründe tağşiş tespit edildi

Filipinler’de çöp yığını temizlik işçilerinin üzerine çöktü: 1 ölü, 38 kayıp

Güney Afrika Cumhuriyeti, Çin, Rusya, İran’dan ortak deniz tatbikatı

Kapıkule Sınır Kapısı’nın Bulgaristan tarafında 739 kilo esrar yakalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan 12. Necip Fazıl Ödülleri Töreni’nde konuştu

Besilik hayvan ithalatına ilişkin başvurular ileri bir tarihe ertelendi

Avustralya'da orman yangınları kontrol altına alınamıyor

Adana'da çok sayıda yol trafiğe kapatılacak

Gazze'de can kaybı 71 bin 409'a yükseldi

400 bin TL değerindeki beyaz eşya hırsızlığının şüphelileri yakalandı

Meteorolojiden 48 il için sarı kodlu uyarı: Çığ, fırtına, sağanak ve kar yağışı

Şirvan’da çığ alarmı: Köy yolu gece saatlerinde yeniden ulaşıma açıldı

ABD, Karayipler'de bir petrol tankerine daha el koydu

Kuzey Ege'de feribot seferlerine fırtına engeli

Erzurum’da 3 bin 623 araca mevzuata aykırı taşımacılıktan ceza uygulandı

ABD ve işgal rejiminin kışkırttığı İran'daki protestolarda camiler kundaklandı

AB'den Trump'ın uluslararası anlaşmalardan çekilme kararına kınama

Vali Vasip Şahin’den 10 Ocak İdareciler Günü mesajı

Ankara Valisi Şahin: Doğru ve güvenilir habercilik vazgeçilmezdir

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Uyuşturucuyla mücadelenin takipçisi olmaya devam edeceğiz

Ukrayna'da Oreşnik füzesi alarmı: BMGK'ya acil toplantı çağrısı

Yaban keçisi avlayanlara 4 ilde 3,9 milyon lira ceza kesildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


BUDO seferlerine fırtına engeli

Erzurum’da 71 öğrenciye hafızlık belgesi takdim edildi

Uluslararası seviyede aranan şahıs sınır kapısında yakalandı

Batman’da pikap ile kamyonetin çarpıştığı kazada 1 yaralı

Kocaeli’de hırsızlık suçundan 19 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Adana'da kontrolden çıkan otomobil kaza yaptı: 3 yaralı

AB: Rusya’nın Oreşnik saldırısı AB ve ABD’ye uyarı niteliğinde