• BIST 100

    10914,65%0,53
  • DOLAR

    42,45% 0,03
  • EURO

    49,29% 0,19
  • GRAM ALTIN

    5676,53% -0,09
  • Ç. ALTIN

    9241,24% 0,00

Kurulan-kapanan şirketler istatistikleri açıklandı

18 Eylül 2020, Cuma 11:29
18 Eylül 2020, Cuma 11:29
Kurulan-kapanan şirketler istatistikleri açıklandı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Kurulan-kapanan şirketler istatistikleri açıklandı

Kurulan şirket sayısı, ağustosta bir önceki aya göre yüzde 8,33 azalarak 9 bin 352 oldu. Aynı dönemde kapanan şirket sayısı yüzde 17,54'lük düşüşle 1241 olarak kayıtlara geçti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, ağustos ayına ilişkin kurulan-kapanan şirket istatistiklerini açıkladı.

Buna göre, ağustosta kurulan şirket sayısı temmuza göre yüzde 8,33 azalarak 10 bin 202'den 9 bin 352'ye geriledi. Bu dönemde kapanan şirket sayısı da yüzde 17,54 azaldı ve 1241 oldu. Temmuz ayında kapanan şirket sayısı 1505 olmuştu.

Ağustosta geçen yılın aynı ayına göre ise kurulan şirket sayısı yüzde 76,42, kapanan şirket sayısı ise yüzde 28,6 arttı.

Kurulan şirket sayısı ocak-ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,65 artarak 63 bin 309, kapanan şirket sayısı da yüzde 11,78 artarak 8 bin 492 oldu.

KURULAN ŞİRKET VE KOOPERATİF SAYISI AĞUSTOSTA 9 BİN 496 OLDU

Türkiye'de ağustos ayında 9 bin 496 şirket ve kooperatif kuruluşu gerçekleştirildi.

Buna göre, ağustosta bir önceki aya göre kurulan şirket sayısı yüzde 8,33, kooperatif sayısı yüzde 25, gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 9,2 azaldı.

Aynı dönemde kapanan şirket sayısı yüzde 17,54, gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 39,21 azalırken, kooperatif sayısında yüzde 611,11 artış kaydedildi.

Ağustosta geçen yılın aynı ayına göre kurulan şirket sayısı yüzde 76,42, kooperatif sayısı yüzde 61,8 ve gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 93,58 arttı.

Bu dönemde kapanan şirket sayısında yüzde 28,6, gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 13,58, kooperatif sayısında ise yüzde 39,13 artış gerçekleşti.

ŞİRKET VE KOOPERATİFLERİN YÜZDE 38.2'Sİ İSTANBUL'DA KURULDU

Söz konusu ayda kurulan toplam 9 bin 496 şirket ve kooperatifin yüzde 85,19'unu limited şirket, yüzde 13,26'sını anonim şirket, yüzde 1,52'sini ise kooperatifler oluşturdu. Şirket ve kooperatiflerin yüzde 38,17'si İstanbul'da, yüzde 9,81'i Ankara'da, yüzde 6,60'ı İzmir'de kuruldu. Ağustosta tüm illerde şirket kuruluşu gerçekleşti.

Geçen ay kurulan şirket ve kooperatiflerin 3 bin 337'si ticaret, 1390'ı imalat ve 1188'i inşaat sektöründe yer aldı.

Kurulan gerçek kişi ticari işletmelerinin 1080'i toptan ve perakende ticaret motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, 776'sı inşaat, 267'si imalat sektöründe faaliyet göstermek üzere çalışmalarına başladı.

Ağustosta kapanan şirket ve kooperatiflerden 396'sının toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, 240'ının inşaat, 166'sının imalat sektöründe olduğu kayıtlara geçti.

Bu dönemde kapanan gerçek kişi ticari işletmelerinin 420'sinin toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, 161'inin inşaat, 132'sinin ulaştırma ve depolama sektöründe faaliyet gösterdiği belirlendi.

Ağustosta 144 kooperatif kurulurken bunların 71'i konut yapı, 25'i işletme, 15'i tarımsal kalkınma kooperatifi olarak iş başı yaptı.

YABANCI ORTAK SERMAYELİ ŞİRKETLER

Geçen ay kurulan 1037 yabancı ortak sermayeli şirketten 64'ü İran, 38'i Suriye ortaklı olarak faaliyete başladı.

İş başı yapan yabancı ortak sermayeli şirketlerin 104'ünün anonim, 933'ünün limited şirket statüsünde faaliyet gösterdiği görüldü.

İzmir merkezli 17 ilde DAİŞ operasyonu: 26 gözaltı

Kasımda ekonomik güven endeksi arttı

IMF ve Ukrayna arasında 8,2 milyar dolarlık anlaşma

Kalp ve Damar Cerrahı Akbaş: Hareketsiz yaşam ve obezite kalp hastalıklarını artırıyor

HAMAS'tan işgalin esirlere yönelik zulmüne karşı uluslararası topluma çağrı

Ekimde dış ticaret açığı yükseldi

2026 yılı için günlük yemek kartı ücreti netleşti

30 ton tarihi geçmiş gıda ürünü ele geçirildi

Batman'da yoğun sis: Görüş mesafesi metreleri buldu

Ekim yağışları birçok ilde son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı

Brent petrol 62,24 dolardan işlem görüyor

Hong Kong’un Tai Po bölgesindeki yangında 44 kişi öldü

Çin’de tren kazası: 11 ölü

Kütahya’da apartman yangını: Bir ölü, 2 yaralı

Türk Patent ve Marka Kurumu 34 uzman yardımcısı alacak

Endonezya’da 6,6 büyüklüğünde deprem

Mardin’de bir ailenin evde ölü bulunmasına ilişkin bir kişi tutuklandı

Yeniden değerleme oranı Resmi Gazete'de yayımlandı

Emlak vergisi için son ödeme tarihi 1 Aralık

Trafiği tehlikeye atan sürücülere 97 bin lira ceza verildi

2 ilde uyuşturucu operasyonları: 447kilo madde ele geçirildi

Meteoroloji’den birçok bölgeye yağış ve kuvvetli rüzgâr uyarısı

Konya AKOM’dan sürücülere hayati kış uyarısı

Washington'da vurulan 2 Ulusal Muhafız, hastanede öldü

Trump, Güney Afrika'nın ABD'de yapılacak G20 zirvesine katılmasını engelleyecek

HAMAS: Mücahitlerin Refah tünellerinde takip edilmesi, ateşkes anlaşmasının açık bir ihlalidir

Malatya'da otomobiller çarpıştı: 3 yaralı

ABD'de 2 Ulusal Muhafız üyesi vuruldu

Elazığ’da feci kaza: Otomobil traktöre çarpıp yandı, 2 yaralı

HÜDA PAR Malatya İl Başkanı Sevgili’den Anadolu Basın Birliğine ziyaret

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İzmir merkezli 17 ilde DAİŞ operasyonu: 26 gözaltı

Kasımda ekonomik güven endeksi arttı

IMF ve Ukrayna arasında 8,2 milyar dolarlık anlaşma

Kalp ve Damar Cerrahı Akbaş: Hareketsiz yaşam ve obezite kalp hastalıklarını artırıyor

HAMAS'tan işgalin esirlere yönelik zulmüne karşı uluslararası topluma çağrı

Ekimde dış ticaret açığı yükseldi

2026 yılı için günlük yemek kartı ücreti netleşti