• BIST 100

    14297,41%1,00
  • DOLAR

    42,69% 0,00
  • EURO

    50,18% 0,08
  • GRAM ALTIN

    5921,49% 0,34
  • Ç. ALTIN

    9539,73% 0,61

Lisanssız elektrik üreticileri haksız rekabetin giderilmesini istiyor

23 Ocak 2023, Pazartesi 16:35
23 Ocak 2023, Pazartesi 16:35
Lisanssız elektrik üreticileri haksız rekabetin giderilmesini istiyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Lisanssız elektrik üreticileri haksız rekabetin giderilmesini istiyor

Lisanssız elektrik üreticileri fahiş dağıtım bedelinden kaynaklı haksız rekabetin giderilmesini istiyor.
2016 yılında EPDK tarafından yayınlanan kurul kararına göre, 31.12.2017’den önce faaliyete geçen GES tesislerinden 10 yıl boyunca yüzde 75 indirimli dağıtım bedeli alınacağı beyan edilmiş ve GES yatırımcısı bütün kredi yapılandırmaları ve nakit akışlarını bu karara göre yapmıştı. Ancak yıllar içinde dağıtım bedeline yapılan yüksek zamlarla 2017 yılında 40 bin TL olan yıllık dağım bedeli ödemesi 2023 yılında 1 milyon TL’yi aşınca yatırımcı kredilerini ve tesis masraflarını karşılamayacak büyüklükte maddi yük altına girdi. Tesislerini çalıştıramaz hale gelen lisanssız üreticiler, lisanssız ve lisanslı ayrımının ortadan kaldırılmasını istiyor. Konuya ilişkin bir değerlendirme yapan Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, “Enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmak için doğanın ve yerel yatırımcıların gücü verimli kullanılmalı” dedi.
Yıldırım, “GTO 43 Nolu Yenilenebilir Enerji Meslek Grubu üyelerimizden aldığımız geri bildirimler gösteriyor ki yatırımcılar 01.01.2023 tarihli EPDK tarife tablosunda belirlenen dağıtım bedellerinin ardından zorlanmaya başladı. Çünkü EPDK tarafından 6838 sayı 29.12.2016 tarih ile yayınlanan kurul kararına göre 31.12.2017’den önce faaliyete geçen GES tesislerinden 10 yıl boyunca %75 indirimli dağıtım bedeli alınacağı açıklanmıştı. Türkiye’de yatırım yapan ve 2017 öncesi kurulumlarda yaklaşık 6 GW kurulu güce ulaşan lisanssız üreticilerin tamamı da kredi kullanımlarını, nakit akışlarını buna göre düzenlemişti. Ancak yıllar içinde EPDK’nın dağıtım bedeline yaptığı zamlar ve bugün gelinen nokta yatırımcının tüm hesaplarını alt üst etti” şeklinde konuştu.
“Öngörülemez zamlar yatırımcının nakit akışını bozdu”
Lisanssız üreticilerin 2014 yılında ortalama yıllık 40 bin TL olan dağıtım bedeli öderken bu bedelin 2023 yılında 1 milyon TL’ye çıktığını söyleyen Yıldırım, “Dağıtım bedellerindeki öngörülemez artışlar yatırımcının nakit akışını bozdu, kredi ödemelerini aksattı” dedi. Yıldırım, “2014 yılında 1,63 kr/kwh olan dağıtım bedeli, 2017’de 2,56 kr/kwh ve 2020’de 5,56 kr/kwh olurken 01.01.2022 günü yapılan fahiş ve haksız artırım ile 28,76 kr/kwh’a ulaştı. Bir gecede GES yatırımcısının cebinden önceye göre 5 kat fazla dağıtım bedeli çıkmaya başladı. 2022 başındaki bu haksız artışın yankıları devam ederken bu sefer 01.01.2023 yılında söz konusu dağıtım bedeli 66,8442 kr/kwh oldu. Böylece 2014 yılında 1 MW tesisten yıllık ortalama 40 bin TL alınan dağıtım bedeli, 01.01.2023 itibariyle geçerli olan zamla birlikte 1 milyon TL üzerine çıktı. Diğer bir deyişle, yasanın kendilerine hak olarak tanıdığı 0,133 USD/kwh’lık alım garantisi rakamı, dağıtım bedeli artışları nedeniyle bugün neredeyse 0,10 usd/kwh’ın altında kaldı. Bu durum karşısında yatırımcılar bugün devam eden kredi ödemelerinde zorlanmaya başladı. GES yatırımcısı kredilerini ve tesis masraflarını karşılayamaz hale geldi. 2016 yılında EPDK’nın yayınladığı kurul kararına göre yatırımını yönlendiren yatırımcı mağdur olmuş, oyun oynanırken kurallar değiştirilmiştir” şeklinde konuştu.
“Lisanssız ve lisanslı ayrımı kaldırılmalı”
2013 yılından bu yana mevcut mevzuatlar çerçevesinde kurulan arazi/çatı lisanssız elektrik üretimi için yapılan tahmini yatırım bedelinin 8,5 milyar USD olduğunu ifade eden Yıldırım, yatırımların sürdürülebilirliği ve verimliliği için sektör temsilcilerinin lisanssız ve lisanslı ayrımının ortadan kaldırılmasını istediğini belirtti. Yıldırım, '01.01.2023 tarihli EPDK tarife tablosuna göre lisanslı üreticiler için veriş yönünde çift terimli dağıtım bedeli 9,2142 kr/kwh, lisanssız üreticiler için ise 66,8442 kr/kwh olarak belirlenmiş. Arada 7,25 kat fark bulunuyor. Devlet lisanssız üreticiden net hesapta yaklaşık 10,00 $cent/kwh fiyat ile elektrik alıyor. Bugün sanayi elektriğinin ortalama satış fiyatı 21,00$cent. Yani devlet lisanssız üreticiler üzerinden 2 kat elektrik satış geliri elde ediyor. Ortada haksız bir rekabet var. Bunun düzeltilmesi için atılacak adım bütün lisanssız üretim tesislerinin, yatırımcılara yük oluşturmadan lisanslı tesise çevrilmesidir. Ayrım ortadan kaldırılarak lisansız üreticilerin veriş yönlü dağıtım bedeli lisanslı üreticilerle aynı seviyeye çekilmeli. Ya da en azından bu uygulama halen leasing ve kredi ödemeleri devam eden yatırımların korunması ve ülke ekonomisi için ters yönlü bir etki oluşturmaması için 10 yılı biten santrallere uygulanmalı” şeklinde konuştu.
Enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmak için yerel yatırımcıların desteklenmesi gerektiğine dikkat çeken Yıldırım, “Enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmak için doğanın ve yerel yatırımcıların gücü verimli kullanılmalı. Oysa uygulama yatırım yapmaya değil adeta yatırım yapmamaya teşvik ediyor. Neticede enerjinin üretim maliyetleri içindeki payı her geçen gün artıyor ve Türk sanayisinin rekabet gücü zayıflıyor” diye konuştu.

Mersin’de uyuşturucu operasyonlarında 205 şüpheli gözaltına alındı

Epilepsinin en sinsi belirtisi: Sessiz ve kısa nöbetler! 

Mersin İl Sağlık Müdürlüğü ile PARHAD arasında ortak çalışma protokolü imzalandı

Siirt'te grup köy yolu kar nedeniyle ulaşıma kapandı

Şanlıurfa’da 3 bin 900 litre kaçak akaryakıt ele geçirildi

Dr. Hüseyin Sudan: Kumarın ciddi psikolojik ve toplumsal zararları var

Afetlere hazırlık için deprem ve yangın tatbikatı yapıldı

Sudan, Uluslararası Kurtarma Komitesi’nin “Kriz İzleme Listesinin” başında yer alıyor

Gazze'de can kaybı 70 bin 667'ye yükseldi

Dr. Ülker: Grip, bağışıklık sistemi zayıf kişiler ve kronik hastalığı bulunanlarda daha ağır seyredebilmektedir

Adana’da uyuşturucu operasyonu: 5 gözaltı

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi aralık ayı toplantılarını tamamladı

Adanalı balıkçı esnafı: Sorunlarımızın çözülmesi için yetkililerden yardım bekliyoruz

Belediye Başkanı Geçit: En güvenli liman ailedir

Hindistan'da zincirleme trafik kazası: 15 ölü 48 yaralı

Adana'da "Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek" resim sergisi ziyarete açıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze'yi yerle bir ettiler

Sıfır aracın airbag sorunu sürücü ile bayiyi karşı karşıya getirdi

Bursa’da konut satışları düştü

Türkiye üniversiteleri yeşil dönüşümde Avrupa’da birinci, dünyada ikinci sırada

DİKA yönetim kurulu Şırnak'ta toplandı, bölge için yeni yatırım başlıkları belirlendi

Siirt’te Müftülük ile İlahiyat Fakültesi arasında iş birliği protokolü

HÜDA PAR Milletvekili Faruk Dinç, moto kuryelerin sorunlarını Meclis’e taşıdı

Bakan Göktaş: "Çocuklar Güvende" internet sitesi ve mobil uygulamasını hazırladık

Çocuklukta öğrenilen davranışlar tekrarla kişilik haline gelir

Bakan Fidan, ABD Büyükelçisi Barrack ile görüştü

İşgal rejimi Batı Şeria biri kız çocuğu 10 kişiyi alıkoydu

BM, Eritre’de "keyfi" olarak tutulan 10 bin kişinin serbest bırakılması çağrısında bulundu

Telefonlar sadece arama yoluyla hacklenebilir mi?

Kış aylarında çocuk sağlığına daha dikkat edilmeli

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Mersin’de uyuşturucu operasyonlarında 205 şüpheli gözaltına alındı

Epilepsinin en sinsi belirtisi: Sessiz ve kısa nöbetler! 

Mersin İl Sağlık Müdürlüğü ile PARHAD arasında ortak çalışma protokolü imzalandı

Siirt'te grup köy yolu kar nedeniyle ulaşıma kapandı

Şanlıurfa’da 3 bin 900 litre kaçak akaryakıt ele geçirildi

Dr. Hüseyin Sudan: Kumarın ciddi psikolojik ve toplumsal zararları var

Afetlere hazırlık için deprem ve yangın tatbikatı yapıldı