• BIST 100

    15120,77%-0,14
  • DOLAR

    43,18% 0,04
  • EURO

    50,35% 0,17
  • GRAM ALTIN

    6401,05% -0,45
  • Ç. ALTIN

    10370,94% 0,00

Mardin’de ’Akademi-Medrese Buluşmaları Teoriden Pratiğe Karşılaşmalar’ çalıştayı başladı

08 Ekim 2022, Cumartesi 16:45
08 Ekim 2022, Cumartesi 16:45
Mardin’de ’Akademi-Medrese Buluşmaları Teoriden Pratiğe Karşılaşmalar’ çalıştayı başladı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Mardin’de ’Akademi-Medrese Buluşmaları Teoriden Pratiğe Karşılaşmalar’ çalıştayı başladı

Mardin’de Akademi-Medrese Buluşmaları çerçevesinde düzenlenen ’Teoriden Pratiğe Karşılaşmalar Çalıştayı’nın açılış programı düzenlendi.
Mardin Artuklu Üniversitesi, Kadim Akademi, Uluslararası Müslüman Alimler Dayanışma Derneği (UMAD), Medrese Alimleri Vakfı (MEDAV) ve Cihannüma Derneği iş birliğinde 2 gün sürecek çalıştayı başladı. Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen çalıştay saygı duruşu, İstiklal Marşının okunması ve Kuranı Kerim tilavetinin ardından Artuklu Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fikret Özçelik, bilgilendirme konuşmasıyla başladı. Çalıştay, Kadim Akademi Başkanı Doç. Dr. Ziya Polat, UMAD Başkanı Abdülvahab Ekinci, MEDAV Başkanı Tayyip Elçi, Cihannüma Derneği Genel Başkanı Rıza Yorulmaz’ın konuşmalarıyla devam etti.
Mardin Valisi Mahmut Demirtaş’ın çalıştayın açılışında yaptığı konuşmasında dinlerin, dillerin ve kültürlerin kesişim noktası Mardin’de anlamlı ve önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi. Milletlerin tarihinde o milletin kaderini baştan ayağa etkileyen önemli dönüm noktaları bulunduğunu belirten Vali Demirtaş, “Milletimizin yönünü ve istikametini etkileyen en önemli hadiselerden biri ve belki de en önemlisi İslam’la müşerref olmasıdır. Bu durum öylesine mühim ve ehemmiyetlidir ki ilk andan bugüne, bu milletin her bir ferdinin kimliğini ve kişiliğini belirlemektedir. Kimliğimize, kişiliğimize, hatta genlerimize kadar sirayet eden bu duyarlılık sayesinde yedi iklim, üç kıtada İslam’ın gür sedası olmayı başardık. Altı asır at sürdüğümüz coğrafyalarda hakkın ve hakikatin teminatı olduk. O sebeple bizler kendi din, kültür ve medeniyet kodlarımızı iyi anlamak mecburiyetindeyiz. İşte bugün burada gerçekleştirdiğimiz Akademi-Medrese Buluşmaları Çalıştayı ayağa kalkmanın, kendimizi tanımanın ve farkına varmanın önemli bir parçası olacaktır” dedi.
Medrese ve akademinin birbirine rakip değil, paydaş olduğu kanaatinin tüm kesimlerce kabul edilmesi gerektiğini söyleyen Vali Demirtaş, “Kim ki bunların rakip olduğu iddiasıyla ortaya çıkıyorsa biliniz ki o, ne bu dinin ne de bu güzide milletin yanında duran biri değildir. Unutmayınız, Müslüman; akıllı, ufku ve idraki geniş, dünyayı iyi okuyan kişidir. O sebeple yüce dinimiz İslam’ı kendi şahsi emelleri için kullanmaya kalkışanlara karşı da uyanık olmak durumundayız. Din ve bu millete hizmet kisvesi altında dünden bugüne illegal yapılardan milletimiz çok çekti. Milletimiz bunun en son ve acı örneğini FETÖ terör örgütüyle ve 15 Temmuz hain darbe girişimiyle en ağır bir biçimde yaşadı. Hamdolsun ki kırk yıl devletimize ve milletimize sirayet eden sinsi yapı Rabbimizin yardımı ve milletimizin cesaretiyle en ağır cevabı aldı. İşte benzer durumları bir daha tecrübe etmemek için dinimizin ehil kişi ve kurumlar aracılığıyla insanımıza en güzel şekliyle anlatılması, öğretilmesi büyük önem taşıyor. Medreseye de akademiye de bu hususta büyük görev düşüyor” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar konferans verdi. 2 gün sürecek olan çalıştayda, İslami ilimleri öğreten kurumlar ile medresenin sahip olduğu imkanlar ve fırsatları; söz konusu kurumların teorik ve tarihsel arka planları, amaçları ve müfredatları, öğretme ve öğrenme süreçleri, karşılaşma pratikleri ve gelecekleri ele alınacak.
[gallery ids=',48205,48206,48207,48208']

Kış aylarında artan diş hassasiyetine dikkat

Uzman eğitimci Konak'tan sömestr tatili uyarısı: Aile bağları bu süreçte güçlenmeli

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz'dan Mirac Gecesi mesajı

Trump'ın İran açıklamaları petrol fiyatlarını düşürdü

İnşaat üretim endeksi kasım ayında yıllık bazda yükseldi

Evde Bakım Yardımı ödemeleri başladı

Senato, Trump’ın yetkilerini sınırlama girişimini çiğnedi: Venezuela’da limitsiz askeri yetki onayı

Mahmud Abbas yönetimi Gazze'deki işbirlikçi çeteleri finanse ediyor

Uganda'da genel seçimler başladı

Tarihçi Çelik: Kudüs Müslümanların yönetimindeyken barış hâkim oldu

Yeşilyurt Belediye Başkanı Geçit: Miraç, umut ve rahmet kapısıdır

Lavabo açıcı için toplatma kararı

TCMB Başkanı Karahan'dan enflasyon mesajı: Önümüzdeki iki ay dalgalanma olabilir

“Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek" yarışması için başvurular sürüyor

Toplanan inek sütü yüzde 4 azaldı

Başakşehir’de 3 İETT otobüsü çarpıştı: 5 yaralı

Yarıyıl tatili başlıyor: Karne zili yarın çalacak

Gümrük denetimlerinde 13,6 milyar TL ceza kesildi

Trump ile Rodriguez görüştü

Güneydoğu'nun 2025 hububat ihracatı 3,6 milyar dolar oldu

İhtiyaç sahiplerine 2026 yılında da kömür yardımı yapılacak

Bursa’da silah operasyonu: 2 gözaltı

Dolar kuru bugün ne kadar?

Malatya'da hafızlık öğrencileri umre yolculuğuna dualarla uğurlandı

Gaziantep'te silahlı kavga: 9 gözaltı

Altın fiyatları bugün düşüş seyrinde

Mersin Limanı'nda 298 kilo kokain ele geçirildi

Meteoroloji'den birçok il için yağmur ve kar uyarısı

Miraç Kandili bugün idrak edilecek

İngiltere, Tahran Büyükelçiliğini kapattı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kış aylarında artan diş hassasiyetine dikkat

Uzman eğitimci Konak'tan sömestr tatili uyarısı: Aile bağları bu süreçte güçlenmeli

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz'dan Mirac Gecesi mesajı

Trump'ın İran açıklamaları petrol fiyatlarını düşürdü

İnşaat üretim endeksi kasım ayında yıllık bazda yükseldi

Evde Bakım Yardımı ödemeleri başladı

Senato, Trump’ın yetkilerini sınırlama girişimini çiğnedi: Venezuela’da limitsiz askeri yetki onayı