• BIST 100

    10937,95%0,46
  • DOLAR

    42,42% 0,02
  • EURO

    49,07% 0,32
  • GRAM ALTIN

    5632,04% -0,07
  • Ç. ALTIN

    9244,10% 0,53

Mardin’de ’Akademi-Medrese Buluşmaları Teoriden Pratiğe Karşılaşmalar’ çalıştayı başladı

08 Ekim 2022, Cumartesi 16:45
08 Ekim 2022, Cumartesi 16:45
Mardin’de ’Akademi-Medrese Buluşmaları Teoriden Pratiğe Karşılaşmalar’ çalıştayı başladı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Mardin’de ’Akademi-Medrese Buluşmaları Teoriden Pratiğe Karşılaşmalar’ çalıştayı başladı

Mardin’de Akademi-Medrese Buluşmaları çerçevesinde düzenlenen ’Teoriden Pratiğe Karşılaşmalar Çalıştayı’nın açılış programı düzenlendi.
Mardin Artuklu Üniversitesi, Kadim Akademi, Uluslararası Müslüman Alimler Dayanışma Derneği (UMAD), Medrese Alimleri Vakfı (MEDAV) ve Cihannüma Derneği iş birliğinde 2 gün sürecek çalıştayı başladı. Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen çalıştay saygı duruşu, İstiklal Marşının okunması ve Kuranı Kerim tilavetinin ardından Artuklu Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fikret Özçelik, bilgilendirme konuşmasıyla başladı. Çalıştay, Kadim Akademi Başkanı Doç. Dr. Ziya Polat, UMAD Başkanı Abdülvahab Ekinci, MEDAV Başkanı Tayyip Elçi, Cihannüma Derneği Genel Başkanı Rıza Yorulmaz’ın konuşmalarıyla devam etti.
Mardin Valisi Mahmut Demirtaş’ın çalıştayın açılışında yaptığı konuşmasında dinlerin, dillerin ve kültürlerin kesişim noktası Mardin’de anlamlı ve önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi. Milletlerin tarihinde o milletin kaderini baştan ayağa etkileyen önemli dönüm noktaları bulunduğunu belirten Vali Demirtaş, “Milletimizin yönünü ve istikametini etkileyen en önemli hadiselerden biri ve belki de en önemlisi İslam’la müşerref olmasıdır. Bu durum öylesine mühim ve ehemmiyetlidir ki ilk andan bugüne, bu milletin her bir ferdinin kimliğini ve kişiliğini belirlemektedir. Kimliğimize, kişiliğimize, hatta genlerimize kadar sirayet eden bu duyarlılık sayesinde yedi iklim, üç kıtada İslam’ın gür sedası olmayı başardık. Altı asır at sürdüğümüz coğrafyalarda hakkın ve hakikatin teminatı olduk. O sebeple bizler kendi din, kültür ve medeniyet kodlarımızı iyi anlamak mecburiyetindeyiz. İşte bugün burada gerçekleştirdiğimiz Akademi-Medrese Buluşmaları Çalıştayı ayağa kalkmanın, kendimizi tanımanın ve farkına varmanın önemli bir parçası olacaktır” dedi.
Medrese ve akademinin birbirine rakip değil, paydaş olduğu kanaatinin tüm kesimlerce kabul edilmesi gerektiğini söyleyen Vali Demirtaş, “Kim ki bunların rakip olduğu iddiasıyla ortaya çıkıyorsa biliniz ki o, ne bu dinin ne de bu güzide milletin yanında duran biri değildir. Unutmayınız, Müslüman; akıllı, ufku ve idraki geniş, dünyayı iyi okuyan kişidir. O sebeple yüce dinimiz İslam’ı kendi şahsi emelleri için kullanmaya kalkışanlara karşı da uyanık olmak durumundayız. Din ve bu millete hizmet kisvesi altında dünden bugüne illegal yapılardan milletimiz çok çekti. Milletimiz bunun en son ve acı örneğini FETÖ terör örgütüyle ve 15 Temmuz hain darbe girişimiyle en ağır bir biçimde yaşadı. Hamdolsun ki kırk yıl devletimize ve milletimize sirayet eden sinsi yapı Rabbimizin yardımı ve milletimizin cesaretiyle en ağır cevabı aldı. İşte benzer durumları bir daha tecrübe etmemek için dinimizin ehil kişi ve kurumlar aracılığıyla insanımıza en güzel şekliyle anlatılması, öğretilmesi büyük önem taşıyor. Medreseye de akademiye de bu hususta büyük görev düşüyor” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar konferans verdi. 2 gün sürecek olan çalıştayda, İslami ilimleri öğreten kurumlar ile medresenin sahip olduğu imkanlar ve fırsatları; söz konusu kurumların teorik ve tarihsel arka planları, amaçları ve müfredatları, öğretme ve öğrenme süreçleri, karşılaşma pratikleri ve gelecekleri ele alınacak.
[gallery ids=',48205,48206,48207,48208']

İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Fransa’yı ziyaret edecek

DMM'den "Ulusal Afet Tatbikatı iptal edildi" iddialarına yalanlama

Şanlıurfa’da “Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar” programı düzenlenecek

ASTP'den Sudan'a destek çağrısı: Sudan için acil insani yardım vakti

Bakan Şimşek: Enflasyon beklentileri geçen yıla göre 12 puan iyileşti

Adana'da uyuşturucu operasyonu: Çok sayıda madde ve ruhsatsız silah ele geçirildi

Sahaf Başçı: Okuma biçimi değişti ama kitap hâlâ en doğru yol

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski barış planını görüşmek için ABD'ye gidecek

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi kasım ayı toplantılarının ıv. birleşimi yapıldı

Çin Shenzhou-22 uzay aracını uzaya gönderdi

Malatya'da otomobiller kafa kafaya çarpıştı: 5 yaralı

Rekabet Kurumu'ndan Coca-Cola'ya 282 milyon lira ceza

Gazze'de can kaybı 69 bin 775'e yükseldi

Belediye Başkanı Geçit: 7 bin 300 öğrenciye sıfır atık eğitimi verdik

Malatya'da kaybolan yaşlı kadını arama çalışmaları devam ediyor

Şanlıurfa’da adliye binasında patlama

Mersin'de çöp ev temizlendi: 10 kamyon atık tahliye edildi

Mersin’de rüşvet ve kaçakçılık operasyonu: 28 gözaltı, 10 tutuklama

Adanalı balıkçı esnafı: Balık fiyatları uygun, bol bol taze balık tüketin

Adana'da toplu taşıma araçlarına "Havalı Korna" denetimi: 12 araç trafikten men edildi

Sabah yağan yağmur Mersin'i serinletti

Tayland'daki şiddetli yağışlar sonrasında sel felaketi: 2,1 milyon kişi etkilendi, 13 ölü

Diyarbakır Dicle Üniversitesi fakültelerinde üç gün sürecek kermes başladı

Malatya Beydağı'nda ağaçlandırma seferberliği

Şanlıurfa’da Trafik kazası: Aynı aileden 4 yaralı

Hayli Gubbi Yanardağı patladı, hava trafiği felç oldu

Şanlıurfa’da tıp başarısı: Dev tümör tek operasyonla çıkarıldı

İstanbul’da yasaklı yaban hayatı ürünlerine denetim: Fil dişi ve timsah derisi ele geçirildi

İSTESOB Başkanı Şengün, basit usulde vergilendirme sisteminin kaldırılması kararını değerlendirdi

Adanalı 70 Yıllık Terzi: Bu meslek artık ayakta durmuyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Fransa’yı ziyaret edecek

DMM'den "Ulusal Afet Tatbikatı iptal edildi" iddialarına yalanlama

Şanlıurfa’da “Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar” programı düzenlenecek

ASTP'den Sudan'a destek çağrısı: Sudan için acil insani yardım vakti

Bakan Şimşek: Enflasyon beklentileri geçen yıla göre 12 puan iyileşti

Adana'da uyuşturucu operasyonu: Çok sayıda madde ve ruhsatsız silah ele geçirildi

Sahaf Başçı: Okuma biçimi değişti ama kitap hâlâ en doğru yol