• BIST 100

    16166,38%3,62
  • DOLAR

    44,08% 0,07
  • EURO

    51,25% 0,12
  • GRAM ALTIN

    7392,92% 0,52
  • Ç. ALTIN

    11864,39% 0,00

Marketlerde bile kuruldu! Vatandaşın en az 100 lirası vitamine gidiyor

24 Aralık 2020, Perşembe 10:07
24 Aralık 2020, Perşembe 10:07
Marketlerde bile kuruldu! Vatandaşın en az 100 lirası vitamine gidiyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Marketlerde bile kuruldu! Vatandaşın en az 100 lirası vitamine gidiyor

Dünyayı kasıp kavuran Kovid salgınından korunmak isteyenler parasını gıda takviyeleri ile vitaminlere yatırdı. Yılın ilk üç çeyreğinde pazarda yüzde 53'lük büyüme yaşandı, büyüklük 1.2 milyar lirayı aştı. Pazara giren yeni ürünlerin yüzde 81.6'sı gıda takviyesi, 4.9'u enteral beslenme ve tıbbi amaçlı gıda, yüzde 2.9'u ise geleneksel bitkisel tıbbi ürün oldu.

Sabah'tan Pınar Çelik'in haberine göre marketlerde bile vitamin rafları kuruldu. Vatandaş vitamin ve gıda takviyelerine aylık en az 100 liralık ek bütçe ayırıyor. Vitamin ve gıda takviyelerini eksiksiz almak isteyen vatandaşın cebinden ise ortalama 500 lira çıkıyor.

PAZAR YÜZDE 50 BÜYÜDÜ

Gıda Takviyesi ve Beslenme Derneği (GTBD) verilerine göre, tüketici sağlığı dünyada 280 milyar dolarlık bir pazar. Bunun 120 milyar dolarını ise gıda takviyesi ve vitaminler alıyor. Türkiye'de de 640 milyon doları bulan pazarın 210 milyon doları gıda takviyesi ve vitaminlerden geliyor. GTBD Başkanı Samet Serttaş, pandemiyle birlikte bu pazardaki büyümenin yüzde 50'yi bulduğunu belirtti. Tarım ve Orman Bakanlığı Bilim Kurulu'nun belirlediği dozlar çerçevesinde ve onaylı bir mevzuat kapsamında piyasaya çıktığı için de ürünlerin kullanımında herhangi bir sakınca olmadığının altını çizen Serttaş, bu dönemde tüketicinin en çok C, D, çinko, beta glukan ve Omega 3 içeren vitamin ve gıda takviyelerine talep gösterdiğini vurguladı.

Talep hızlı artınca bu alanda üretim yapan şirketlerin satışları da piyasaya sundukları ürün çeşitleri de artış gösterdi. Doğal sağlık destek ürünleri alanındaki ilk Ar-Ge merkezini kuran Zade Vital'in Genel Müdürü Taha Büyükhelvacıgil, bu yıl ilk çeyrekte C vitamini tablet üretimine başladıklarını, bununla birlikte C vitamini ve Sambucus üretimini aktifleştirdiklerini ifade etti. Büyükhelvacıgil, 'Bu süreçte üretim kapasitemizi 3 katına çıkardık. C vitaminine talep çok' dedi.

MEYVE SUYUNUN DEĞERİ ANLAŞILDI

Bu trend sanayide de büyük bir dönüşüme neden oluyor. Besin zengileştiriciler denen, mevcut paketli gıda ürünlerine faydalı mineral ve vitaminlerin katılmasıyla satışa sunulan ürünlere de talep yükselişte. Dimes Genel Müdürü Ozan Diren, 'Vitamin içeren, bağışıklığı güçlendiren meyve suyunun değeri, pandemi döneminde daha iyi anlaşıldı. Bu dönemde büyüme, daldaki meyveye en yakın ürün olan 'Sıkma' kategorilerinde tonaj artışı ile geldi. Tonaj bazında, 2020 yılı başından bu yana yüzde 12 büyüme elde ettik. Hane içi tüketimler arttığı için, 1 litrelik meyve suyu kategorisinde de büyüme kaydettik' diye konuştu.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Meteoroloji: Ülke genelinde yağış beklenmiyor

İran: 104 israil ve ABD İHA'sı düşürüldü

HAMAS: Mescid-i Aksa'nın kapatılması 1967'den bu yana görülmemiş tehlikeli bir adım

ABD'li yetkili itiraf etti: israil "tek bombalık ülke"

Siyonist rejim Beyrut'a saldırdı, Hizbullah'tan misilleme geldi

İran'dan siyonist rejime ağır darbe: Tel Aviv ve Hayfa'daki askeri merkezler vuruldu

Tekirdağ'da polis kılığına giren dolandırıcı altın dolu çantayla kaçarken yakalandı

Hakkari'de 64 kilo skunk ele geçirildi: 8 gözaltı

Kayseri'de mobilya atölyesinde çıkan yangın kontrol altına alındı

Milli Eğitim Akademisi hazırlık eğitimi programı yayımlandı

Kastamonu'da aranan 21 kişi yakalandı

Ardahan Vali Yardımcısı Kasımoğlu görevden uzaklaştırıldı

İzmir’de yangın bölgesinde doğal gençleştirme tamamlandı

Standart dışı plakalara kesilen cezalar iptal edildi

Burdur’da helikopter destekli trafik denetiminde 38 sürücüye ceza

Eskişehir’de oto hırsızlığı operasyonu: 11 gözaltı

Dışişleri Bakanı Fidan, İtalyan mevkidaşı ile Tajani görüştü

ÖNDER Ankara iftarı 'Yıllardır Önder' temasıyla düzenlendi

İstanbul’da su ürünleri denetiminde 169 kalkan balığına el konuldu

Endonezya, Hindistan'dan BrahMos füze sistemini tedarik edecek

Hürmüz Boğazı'nda enerji krizi: Tarihin en büyük petrol krizi kapıda

Putin ile Pezeşkiyan "ABD ve israilin İran'a karşı sebepsiz saldırganlığını" görüştü

Mardin’de sopalı kavga kamerada: 1 yaralı

Gazze'de insani kriz derinleşiyor

GÜney Kore'den ham petrol kararı

İtalya'da çiftçiler maliyetlerdeki artışları protesto etti

Denizli’de 3.7 büyüklüğünde deprem

BM Genel Sekreteri Guterres Türkiye'ye gelecek

Dışişleri Bakanı Fidan, İranlı mevkidaşı Arakçi ile görüştü

İngiliz savaş gemisi doğu Akdeniz'e doğru yola çıktı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Meteoroloji: Ülke genelinde yağış beklenmiyor

İran: 104 israil ve ABD İHA'sı düşürüldü

HAMAS: Mescid-i Aksa'nın kapatılması 1967'den bu yana görülmemiş tehlikeli bir adım

ABD'li yetkili itiraf etti: israil "tek bombalık ülke"

Siyonist rejim Beyrut'a saldırdı, Hizbullah'tan misilleme geldi

İran'dan siyonist rejime ağır darbe: Tel Aviv ve Hayfa'daki askeri merkezler vuruldu

Tekirdağ'da polis kılığına giren dolandırıcı altın dolu çantayla kaçarken yakalandı