• BIST 100

    18040,06%2,67
  • DOLAR

    44,82% 0,23
  • EURO

    52,75% -0,09
  • GRAM ALTIN

    6965,35% 1,07
  • Ç. ALTIN

    11213,84% 1,54

Marketlerde bile kuruldu! Vatandaşın en az 100 lirası vitamine gidiyor

24 Aralık 2020, Perşembe 10:07
24 Aralık 2020, Perşembe 10:07
Marketlerde bile kuruldu! Vatandaşın en az 100 lirası vitamine gidiyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Marketlerde bile kuruldu! Vatandaşın en az 100 lirası vitamine gidiyor

Dünyayı kasıp kavuran Kovid salgınından korunmak isteyenler parasını gıda takviyeleri ile vitaminlere yatırdı. Yılın ilk üç çeyreğinde pazarda yüzde 53'lük büyüme yaşandı, büyüklük 1.2 milyar lirayı aştı. Pazara giren yeni ürünlerin yüzde 81.6'sı gıda takviyesi, 4.9'u enteral beslenme ve tıbbi amaçlı gıda, yüzde 2.9'u ise geleneksel bitkisel tıbbi ürün oldu.

Sabah'tan Pınar Çelik'in haberine göre marketlerde bile vitamin rafları kuruldu. Vatandaş vitamin ve gıda takviyelerine aylık en az 100 liralık ek bütçe ayırıyor. Vitamin ve gıda takviyelerini eksiksiz almak isteyen vatandaşın cebinden ise ortalama 500 lira çıkıyor.

PAZAR YÜZDE 50 BÜYÜDÜ

Gıda Takviyesi ve Beslenme Derneği (GTBD) verilerine göre, tüketici sağlığı dünyada 280 milyar dolarlık bir pazar. Bunun 120 milyar dolarını ise gıda takviyesi ve vitaminler alıyor. Türkiye'de de 640 milyon doları bulan pazarın 210 milyon doları gıda takviyesi ve vitaminlerden geliyor. GTBD Başkanı Samet Serttaş, pandemiyle birlikte bu pazardaki büyümenin yüzde 50'yi bulduğunu belirtti. Tarım ve Orman Bakanlığı Bilim Kurulu'nun belirlediği dozlar çerçevesinde ve onaylı bir mevzuat kapsamında piyasaya çıktığı için de ürünlerin kullanımında herhangi bir sakınca olmadığının altını çizen Serttaş, bu dönemde tüketicinin en çok C, D, çinko, beta glukan ve Omega 3 içeren vitamin ve gıda takviyelerine talep gösterdiğini vurguladı.

Talep hızlı artınca bu alanda üretim yapan şirketlerin satışları da piyasaya sundukları ürün çeşitleri de artış gösterdi. Doğal sağlık destek ürünleri alanındaki ilk Ar-Ge merkezini kuran Zade Vital'in Genel Müdürü Taha Büyükhelvacıgil, bu yıl ilk çeyrekte C vitamini tablet üretimine başladıklarını, bununla birlikte C vitamini ve Sambucus üretimini aktifleştirdiklerini ifade etti. Büyükhelvacıgil, 'Bu süreçte üretim kapasitemizi 3 katına çıkardık. C vitaminine talep çok' dedi.

MEYVE SUYUNUN DEĞERİ ANLAŞILDI

Bu trend sanayide de büyük bir dönüşüme neden oluyor. Besin zengileştiriciler denen, mevcut paketli gıda ürünlerine faydalı mineral ve vitaminlerin katılmasıyla satışa sunulan ürünlere de talep yükselişte. Dimes Genel Müdürü Ozan Diren, 'Vitamin içeren, bağışıklığı güçlendiren meyve suyunun değeri, pandemi döneminde daha iyi anlaşıldı. Bu dönemde büyüme, daldaki meyveye en yakın ürün olan 'Sıkma' kategorilerinde tonaj artışı ile geldi. Tonaj bazında, 2020 yılı başından bu yana yüzde 12 büyüme elde ettik. Hane içi tüketimler arttığı için, 1 litrelik meyve suyu kategorisinde de büyüme kaydettik' diye konuştu.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Trump'ın "uranyum ABD'ye taşınacak" iddiasına İran'dan yalanlama

Hakkari-Van kara yolundaki heyelan bölgesinde çalışmalar sürüyor

BM’den Gazze raporu: Gazze'de 38 binden fazla kadın ve kız çocuğu katledildi

Barselona'dan yola çıkan Sumud Filosu Gazze'ye doğru yoluna devam ediyor

Kocaeli'de 13 yıl hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

Muğla açıklarında 30 düzensiz göçmen kurtarıldı

Ticaret Bakanlığından "domuz derisi" iddialarına açıklama

HÜDA PAR Gaziantep Milletvekili Demir: Okul saldırılarında yaşanan acı tüm Türkiye'nin acısı

Adalet Bakanlığında görevde yükselme ve unvan değişikliği sınav sonuçları açıklandı

İran: Hürmüz Boğazı'ndan geçişler belirlediğimiz rota ve koordinasyonla gerçekleşecek

Çin doğal gaz tedarikinde Türkmenistan'a yöneldi

İTTİHADUL ULEMA'dan Şanlıurfa ve Kahramanmaraş'taki okul saldırılarına ilişkin açıklama

Çin ile Yeni Zelanda arasında keşif uçağı krizi

Pakistan bayraklı tanker Hürmüz Boğazı'nı geçti

Bulgaristan’da seçim öncesi 360 gözaltı

Mersin'de okul saldırılarında hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı

Nijerya'da yolcu otobüsüne silahlı saldırı: 14 öğrenci kaçırıldı

Eski Tunceli Valisi Sonel, Gülistan Doku soruşturmasında gözaltına alındı

Zelenskiy, Türkiye’de Putin ile görüşmeye hazır

Jeong: Türkiye ile iş birliği güçleniyor

Bursluluk sınavı belgeleri e-Okul’da

Cizre'de otomobil şarampole yuvarlandı: 4 yaralı

Avrupa'da Rus dronu endişesi

“Yılmaz: Hürmüz’ün açılması barış için kritik”

“Pakistan’dan ABD ve İran’a çağrı”

“Merz: İran-ABD çatışması küresel krize dönüşmemeli”

“47 gün sonra Hürmüz’den ilk yolcu gemisi geçti”

Paris’te Hürmüz Boğazı konferansı: 49 ülke seyrüsefer özgürlüğü için toplandı

Rusya ve Ukrayna, Zaporojye NGS çevresinde geçici ateşkes için UAEA ile çalışıyor

Malatya'da kontrolden çıkan tır karşı şeride geçti

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Trump'ın "uranyum ABD'ye taşınacak" iddiasına İran'dan yalanlama

Hakkari-Van kara yolundaki heyelan bölgesinde çalışmalar sürüyor

BM’den Gazze raporu: Gazze'de 38 binden fazla kadın ve kız çocuğu katledildi

Barselona'dan yola çıkan Sumud Filosu Gazze'ye doğru yoluna devam ediyor

Kocaeli'de 13 yıl hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

Muğla açıklarında 30 düzensiz göçmen kurtarıldı

Ticaret Bakanlığından "domuz derisi" iddialarına açıklama