-
BIST 100
16252,82%1,87
-
DOLAR
44,21% 0,05
-
EURO
51,16% 0,32
-
GRAM ALTIN
7094,00% -0,26
-
Ç. ALTIN
11584,42% 0,00
Meclis'ten geçti! Türkiye'den Azerbaycan'a bir destek daha
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Meclis'ten geçti! Türkiye'den Azerbaycan'a bir destek daha
TBMM Dışişleri Komisyonu, çarşamba gerçekleştireceği toplantıda Azerbaycan’la imzalanmış iki anlaşmayı ele alacak.
Komisyonda ilk olarak, “Enerji ve Madencilik Alanlarında İşbirliğine Dair” anlaşma görüşülecek. Anlaşma ile doğalgaz, petrol boru hatlarıyla güçlü bağ kurulan Azerbaycan’la bu kez diğer enerji alanlarında işbirliğine dinamizm kazandırılacak.
Anlaşma enerji ve madencilik alanlarında ikili bilimsel, teknik, teknolojik, hukuki, idari ve ticari işbirliğinin gelişmesini” kapsıyor. Projelendirme ve uygulama aşamaları gizli tutulacak anlaşma kapsamında, sıvılaştırılmış doğalgaz terminalleri ve depoları yapılacak. Hidrokarbon arama ve üretimi sağlanacak.
GÜMRÜĞE SIFIRLAMA
Komisyonda görüşülecek Azerbaycan’la ilgili ikinci anlaşma ise “Tercihli Ticaret” konusunda. Belli ürünlerin gümrük vergilerinin sıfırlanmasını içeren anlaşma uyarınca, listede yer alan ürünler karşılıklı olarak belirlenen miktar kontenjanları kapsamında tercihli ticaret rejimine dahil edilecek.
Tercihli ticaretin hacmi 108 milyon dolar olacak. Ticaretin uygulamasını kurulacak ortak komite takip edecek. Anlaşma ile Azerbaycan’ın üçüncü ülkelerden aldığı ürünlere ilişkin tedarik imkanı da getiriliyor. Anlaşmada “Azerbaycan’ın üçüncü ülkelerden ithal ettiği ürünler tespit edilmiş ve ‘potansiyel ürünler listesi’ adı altında Azerbaycan tarafına tevdi edilmiştir.
Azerbaycandan da bir listenin kendilerinden beklendiği bildirilmiştir” denildi. Tercihli ticaret anlaşmasının önümüzdeki süreçte şimdilik üç ayrı listeyi içeren ürün kapsamının genişletilerek büyütülmesi hedeflenirken, bu anlaşmanın hizmet ticareti ve yatırımları da ihtiva edecek şekilde serbest ticaret anlaşmasına dönüştürülmesi amaçlanıyor.
Tercihli Ticaret Anlaşmasının mevcut eklerinde yapılabilecek teknik nitelikli değişikler için Cumhurbaşkana doğrudan onaylanmasına dair yetki veriliyor. Böylece anlaşma üzerinde ihtiyaca göre yapılacak değişikliklerin yürürlüğe girme süreci kısaltılmış olunacak.
Kudüs'te basına baskı: Siyonist rejim gerçekleri susturmaya çalışıyor
Körfez'de kritik gece: İran'dan füze ve İHA operasyonları
Gazze'de sivil araca siyonist saldırı: 3 şehit, 14 yaralı
İran'ın misillemesi Tel Aviv'i vurdu: Parçacıklı füzeler büyük yıkıma yol açtı
Bağdat ve Erbil Türkiye üzerinden petrol ihracatında uzlaştı
Eskişehir'de motosiklet kazasında sürücü hayatını kaybetti
FETÖ hükümlüsü Malatya'da yakalandı
Malatya'da uyuşturucu ve silah operasyonu: 4 gözaltı
Kahramanmaraş’ta uyuşturucu operasyonunda 3 tutuklama
İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi: Laricani şehit edildi
Artvin'de bayram öncesi gıda ve fiyat denetimleri sıkılaştırıldı
Kayısıda çiçeklenme başladı: Üreticilere monilya uyarısı
Bozcaada hattında bazı araçların geçişine kısıtlama
AB: Rusya ile diyalog kurmaya hazırlanmalıyız
Hatay'da 1.1 kilogram esrar ele geçirildi: 1 tutuklama
AB’nin Kosova’ya uyguladığı cezai tedbirler kaldırıldı
Yapıcıoğlu: Siyonistlerin "Vadedilmiş topraklar" hedefinde Türkiye de var
Mardin’de trafik kazası: Motosiklet sürücüsü ağır yaralandı
Nijerya'da bombalı saldırı: 23 ölü, 100’den fazla yaralı
Kuşadası Belediye Başkanı Günel görevden uzaklaştırıldı
Polonya'dan Trump'a: İran savaşı bizi ilgilendirmiyor
Ortadoğu petrolünün gün içinde ki varil fiyatı 153 doları aştı
siyonist rejimden Lübnan'a saldırılar
İran: Besic Güçleri Komutanı Süleymani şehit oldu
Mardin’de iki grup arasında silahlı kavga: 1’i ağır 4 yaralı
Siyonist rejim Mescid-i Aksa’yı 18 gündür kapalı tutuyor
İran’dan, okul saldırısı nedeniyle ABD ve siyonist rejimden tazminat talebi
Güney Marmara'da feribot seferlerine fırtına engeli
Uşak'ta tarihi eser operasyonu: 1 gözaltı
Rusya iki yerleşim yerini daha ele geçirdiğini duyurdu
Yükleniyor






