-
BIST 100
16287,81%0,58
-
DOLAR
44,10% 0,06
-
EURO
50,89% -0,22
-
GRAM ALTIN
7210,68% -1,71
-
Ç. ALTIN
11762,72% -0,52
Meclis'ten geçti! Türkiye'den Azerbaycan'a bir destek daha
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Meclis'ten geçti! Türkiye'den Azerbaycan'a bir destek daha
TBMM Dışişleri Komisyonu, çarşamba gerçekleştireceği toplantıda Azerbaycan’la imzalanmış iki anlaşmayı ele alacak.
Komisyonda ilk olarak, “Enerji ve Madencilik Alanlarında İşbirliğine Dair” anlaşma görüşülecek. Anlaşma ile doğalgaz, petrol boru hatlarıyla güçlü bağ kurulan Azerbaycan’la bu kez diğer enerji alanlarında işbirliğine dinamizm kazandırılacak.
Anlaşma enerji ve madencilik alanlarında ikili bilimsel, teknik, teknolojik, hukuki, idari ve ticari işbirliğinin gelişmesini” kapsıyor. Projelendirme ve uygulama aşamaları gizli tutulacak anlaşma kapsamında, sıvılaştırılmış doğalgaz terminalleri ve depoları yapılacak. Hidrokarbon arama ve üretimi sağlanacak.
GÜMRÜĞE SIFIRLAMA
Komisyonda görüşülecek Azerbaycan’la ilgili ikinci anlaşma ise “Tercihli Ticaret” konusunda. Belli ürünlerin gümrük vergilerinin sıfırlanmasını içeren anlaşma uyarınca, listede yer alan ürünler karşılıklı olarak belirlenen miktar kontenjanları kapsamında tercihli ticaret rejimine dahil edilecek.
Tercihli ticaretin hacmi 108 milyon dolar olacak. Ticaretin uygulamasını kurulacak ortak komite takip edecek. Anlaşma ile Azerbaycan’ın üçüncü ülkelerden aldığı ürünlere ilişkin tedarik imkanı da getiriliyor. Anlaşmada “Azerbaycan’ın üçüncü ülkelerden ithal ettiği ürünler tespit edilmiş ve ‘potansiyel ürünler listesi’ adı altında Azerbaycan tarafına tevdi edilmiştir.
Azerbaycandan da bir listenin kendilerinden beklendiği bildirilmiştir” denildi. Tercihli ticaret anlaşmasının önümüzdeki süreçte şimdilik üç ayrı listeyi içeren ürün kapsamının genişletilerek büyütülmesi hedeflenirken, bu anlaşmanın hizmet ticareti ve yatırımları da ihtiva edecek şekilde serbest ticaret anlaşmasına dönüştürülmesi amaçlanıyor.
Tercihli Ticaret Anlaşmasının mevcut eklerinde yapılabilecek teknik nitelikli değişikler için Cumhurbaşkana doğrudan onaylanmasına dair yetki veriliyor. Böylece anlaşma üzerinde ihtiyaca göre yapılacak değişikliklerin yürürlüğe girme süreci kısaltılmış olunacak.
Yunanistan Tahran Büyükelçiliğini Bakü'ye taşıyor
Ordu'da yasa dışı avlanan su ürünlerine el konuldu
Ramazan ayında siyonistlerin Gazze'ye saldırıları sürüyor: 72 bin 136 şehit
Avrupa'da enerji fiyatlarında artış endişesi: Tavan fiyat ve kısıtlama kararı
TPAO’da Birlik Sofrası: Petrolspor ve Basın Bir Arada
Samsun'da zincirleme kaza: 7 yaralı
Gana ile Güney Kore arasında stratejik ortaklık adımı
Paşinyan: Ermenistan-Azerbaycan kalıcı barış anlaşması imzalanacak
İran'dan Hürmüz Boğazı açıklaması: Kapalı kalmaya devam edecek
Rusya: Ukrayna'nın Donetsk'teki hastaneye İHA saldırısında 8 sağlık çalışanı öldü
Uluslararası Enerji Ajansı'ndan petrol kararı: 400 milyon varil petrol piyasaya sürülecek
Rus denizaltısı Kazan, tatbikat sırasında 300 km uzaklıktaki bir su üstü hedefini vurdu
İslam coğrafyasında değişmeyen gerçek: Savaşın kurbanı masum çocuklar ve siviller
Mersin'de tarım işçilerini taşıyan minibüs devrildi: 3 ölü, 11 yaralı
Pezeşkiyan'dan İran halkına "Kudüs Günü" çağrısı
CHP'li Mersin Büyükşehir Belediyesi aşevinde skandal: Dağıtılan kavurmada at ve eşek eti çıktı
HAKSİAD Genel Başkanı Turgut: Ramazan ayı kardeşliğimizi güçlendirmek için önemli bir fırsat
Malatya Çamlıca Koleji, başarılarıyla dikkat çekiyor
Şili’de devlet başkanı seçilen Kast göreve başladı
Bangladeş parlamentosunun yeni başkanı belli oldu
Şiddetli yağışlar Kenya’yı vurdu: 50 ölü, 9 kayıp
Rojava’nın karanlık yüzü ve YPG zulmünün yeni kurbanı Ala Emin!
Sami Er: Malatya'nın spor ajandasını oluşturuyoruz
Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Sekreteri Guterres'i kabul etti
Ankara'da 4,1 büyüklüğünde deprem
Dışişleri Bakanlığı: israilin Lübnan'a yönelik saldırılarını kınıyoruz
Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 7 tutuklama
Konya için sis ve buzlanma uyarısı
İzmir’de uyuşturucu operasyonu: 356 bin sentetik hap ele geçirildi
Mücteba Hamanei'den ilk mesaj: Düşmanın zayıf olduğu cepheleri açabiliriz
Yükleniyor






