-
BIST 100
15999,51%-0,78
-
DOLAR
44,36% 0,06
-
EURO
51,45% 0,29
-
GRAM ALTIN
6334,96% -1,38
-
Ç. ALTIN
10635,88% -2,89
Memur ve emekli maaşı zammı kritik tarih 3 Ocak
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Memur ve emekli maaşı zammı kritik tarih 3 Ocak
Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sefer Şener şu ifadeleri kullandı:
3 Ocak'ta enflasyon rakamları açıklanacak. Hükümet asgari ücret konusunda iyi bir sınav verdi. Aynı beklenti memur ve memur emeklileri için de oluşmaya başladı. Son açıklanan kasım enflasyonu 21,30 seviyesindeydi. Merkez Bankası'nın enflasyon hedefi 22-23 seviyelerine çıktı. Öngörülen seviyeye kadar hükümet artış yapacaksa böyle bir beklenti içerisinde girildi. İlk 6 ay için yüzde 5 artı enflasyon farkı. İkinci 6 ay için yüzde 7 artı enflasyon farkı zaten söylenmişti.
'DEĞİŞİK RAKAMLAR VE BEKLENTİLER VAR'
Son 6 aylık döneme ilişkin enflasyon verisinin ne geleceği önemlidir. Yüzde 10 mu gelecek, 13 mü gelecek değişik rakamlar ve beklentiler var. Ancak bu piyasanın beklentileri doğrultusunda dahi gelse yada çok az altında dahi gelse mutlak suretle ayın 15'ine kadar hükümet memurlarla ilave artış konusunda görüşme yapacaktır şeklinde toplum beklenti içerisine girmiş durumdadır.
Enflasyon oranının ne çıkacağı yıl sonu enflasyonunun hangi rakam çıkacağı önem arz etmeye başladı. Beklentilerin üzerinde rakam gelirse piyasalarda o zaman biz ocak ayının 15'ine kadar memurlarda da böyle bir artışı görebileceğiz. Asgari ücretteki gibi bir artış için memurlarımızı bir beklentiye sokmayalım. Zam artı enflasyon farkı diyoruz. İlk 6 ay için yüzde 5 zam zaten verildi. Bu yüzde 5'in üzerine gelecek enflasyon farkının ne kadar geleceğini konuşmaya başladık.
Hem sayın bakanın açıklamalarından hem de toplumun beklentilerinden anladığımız kadarıyla yüzde 5'in üzerinde ilave yapılacağı öngörülüyor. Enflasyondaki artıştan en az şekilde etkilenecek şekilde bir artış yapılmazsa bu memurlara yönelikte bir beklentiye dönüşmüş durumdadır.
'MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİNİ RAHATLATACAKTIR'
Enflasyon oranının üzerine gelecek her artış asgari ücretliyi ve memur ve memur emeklisini rahatlatacaktır. Hükümette olumlu ve ılımlı bakıyor. Bütçe dengeleri vs göz önüne alınacak enflasyonun nereye gideceği de bundan sonraki süreçte göz önüne alınacak ve bu zamlar tekrardan gözden geçirilip yeniden yapılacaktır. Memur ve memur emeklilerinin de enflasyona ezdirilmeyecek şekilde bir ortalama artışta bulunulacağını gösteriyor.
ENFLASYON NE OLACAK?
Bizlerin yaptığı hesaplar da var. Şöyle söyleyelim net bir rakam vermeyelim ama gördüğümüz kadarıyla Türkiye yıl sonu enflasyon rakamını kasım ayında açıklanan 21.30'un üzerinde tamamlamış olacaktır. Yüzde 23-25 aralığında tamamlayacak. Buradaki beklenti şuradan kaynaklanıyor enflasyon kalemleri hesaplanırken gıdanın payı yüzde 25 oradaki rakamları da düşündüğümüzde diğer taşıtlardaki enerji fiyatlarındaki ivmelenmeyi düşündüğümüzde bu rakamları tahmini olarak elde ediyoruz.
DÖVİZ KURLARI DENGEYE OTURUYOR DİYEBİLİR MİYİZ?
Sayın Bakan'ın söylediği rakamlar pozitif algılanacak bir durumdur. Amaç özellikle yabancı paradan dolar, euro, sterlin hangisiyle bunda amaç TL'ye çevirmektir. İlk gecede 10 milyar TL'ye yakın bir çözülme olmuştu. Oranlar belli oldukça hangi faiz oranları uygulanacağı belli oldukça çözülme devam etti. Şu an rakamı Sayın Bakan söyledi. 38 milyar TL'nin üzerine çıktı.
Çözülme gördüğümüz kadarıyla vatandaşın kafasında oturmuş durumdadır. Buradaki çözülmeyi de belli zamana yaymak gerekiyor. Hemen açıklandığı zaman vadesiz kısımlarda çözülme yaşandı ama vadeli kısımlar da var hesaplarda. İlerleyen aşamalarda ocak ayının ortalarına doğru bu rakamın daha da artmasını bekliyoruz.
Siz TL'ye yatırım yaparsanız döviz hesaplarından çözülme gerçekleşirse döviz artarsa bile devlet hem Hazine kanalıyla hem Merkez Bankası kanalıyla farkı size ödemiş olacak. Burada kafa karışıklığına mahal verecek en ufak bir durum kalmadı.
'RAKAMLAR DAHA ÜST SEVİYEYE ÇIKACAK'
Ben buradaki rakamların daha üst seviyeye çıkacağını düşünüyorum. Dün Merkez Bankası zorunlu karşılık oranlarında da değişikliğe gitti. Merkez Bankası şunu yaptı bu ödenecek paralara bankaların zorunlu karşılık oranını sıfırladı. Bankalar bundan sonraki süreçte çözülmeyi hızlandırmak amacıyla daha çok TL mevduat toplayacaklar. Topladıkları TL mevduata karşılık ayırmayacaklar bunların tamamını krediye çevirebilecek ve vatandaşın kullanımına açabilecek. Böylelikle piyasadaki kredi hacmi genişlemiş olacak. Bu tür enstrümanlar arttığı sürece o zaman biz şunu söyleyebiliyoruz. Hazine Bakanı açıkladı 40 milyar TL'ye ulaştı ama bunun ilerleyen aşamalarda 80-100 milyar TL'ye çıkması mümkündür.
Burada hükümet de yapı olarak karlı çıkıyor. Burada en karlı kesim TL mevduata yönelen vatandaş olacak. Hem faiz veriyor hem de dövizdeki artışı veriyor. Bu çözülme devam ederse dövizdeki aşağı yönlü ivmelenme de devam edecek bu aynı zamanda fiyatların geri gelmesi ve enflasyonun düşmesi demektir. Vatandaş buradan karlı olarak ayrılmış gözüküyor.
KURDAKİ DÜŞÜŞ ETİKETLERE YANSIYACAK MI? FİYAR İSTİKRARI KOMİTESİ NE YAPACAK?
Dövizdeki artış vatandaşa ilk etapta yansıdı. Bu fiyat yansıması enflasyonu yukarı yönlü taşımış oldu. Beklenti şuna döndü. Fiyatlar arttığında zam olarak vatandaşa yansıyor ise vatandaşın doğal beklentisi dövizdeki fiyatlar düşünce bunların geri çekilmesidir. Biz buna teknik olarak fiyat yapışkanlığı diyoruz. Fiyat yükseldikten sonra bunu aşağı yönde taşımak zor bir olaydır.
Yüzyılın Beyin Cerrahı Prof. Dr. Gazi Yaşargil’in adını taşıyan uluslararası ödüle başvurular başladı
Konya savunma sanayisinde Türkiye üçüncüsü
Şırnak–Hakkari yolu çığ sonrası yeniden ulaşıma açıldı
Çüngüş HÜDA PAR İlçe Başkanı Güldoğdu: Sağtepe'nin altyapı ve eğitim sorunları giderilmeli
Siyonist rejimin Gazze’ye saldırılarında şehit sayısı 72 bin 267’ye yükseldi
Güney Lübnan'da çatışmalar şiddetlendi: Hizbullah operasyonlarını artırdı, işgalciler kayıp verdi
Diyarbakır'da Mevlid-i Nebi Etkinliği 19 Nisan'da gerçekleştirilecek
Konya Umut Kervanı Ramazanda ihtiyaç sahibi ailelere yardımda bulundu
İŞKUR aracılığıyla Konya’da 700 kişiyi istihdam edilecek
Batman'da Genç Sadâ Hafızlık Yarışması düzenlendi
Diyarbakır’da üreticiye tarım ve altyapı desteği
Eczacı Akdağ: Spesifik hastalık ilaçlarında zaman zaman yokluk yaşanmakta
İngiltere'de Filistin'e destek veren doktorlar hedefte
Gaziantep'te 16'ncı GAPTARIM fuarı kurulacak
Konya’da kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı
Eski Taipei Belediye Başkanı Ko Wen-je’ye yolsuzluk suçundan 17 yıl hapis cezası
Trump'ın oğlu savaş bahislerinin merkezinde: Kritik tarihler önceden bilindi
Akaryakıt zamları sürücüleri zorluyor: Kazandığımız mazota gidiyor
Hürmüz krizi ile beraber Fransa ekonomisinin kırılganlığı
Antalya’da 3,8 büyüklüğünde deprem
Buca, Avrupa’da hava kirliliğinde üst sıralarda
Şanlıurfalı gençler, ‘Sorunlar çözülmezse gelecek kaygımız artıyor’
Yahudi çeteler Batı Şeria'da 5 günde 109 saldırı düzenledi
Türkiye’den 11 üniversite QS 2026 alan bazlı sıralamada ilk 500’e girdi
Diplomasi, finans ve skandal: Rothschild ve Epstein ilişkileri mercek altında
Gaziantep'te kurşunlama olaylarına yönelik operasyonda 9 şüpheli yakalandı
Ekonomist Bayraktar değerlendirdi: Savaş ile başlayan enerji krizi piyasaları nasıl etkiledi?
İşgalciler, evine baskın yaptıkları Filistinli genci infaz etti
Elazığ'da korkutan deprem
Esnaf Odasından önemli bir hizmet daha hayata geçirildi
Yükleniyor







