• BIST 100

    15915,71%-1,07
  • DOLAR

    44,18% -0,07
  • EURO

    50,63% 0,20
  • GRAM ALTIN

    7087,59% -0,67
  • Ç. ALTIN

    11461,86% -0,93

Merkez Bankası faiz indirimine devam eder mi?

10 Ocak 2022, Pazartesi 09:14
10 Ocak 2022, Pazartesi 09:14
Merkez Bankası faiz indirimine devam eder mi?
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Merkez Bankası faiz indirimine devam eder mi?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 16 Aralık 2021 tarihinde gerçekleştirdiği son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini 100 baz puan daha indirdi. Politika faizi, yüzde 15'ten yüzde 14'e düşürüldü.

TCMB son dört toplantıda 500 baz puan faiz indirimi gerçekleştirdi. Eylül ayı başında 9 lira sınırında olan dolar 18 liraya kadar yükseldi, Merkez Bankası müdahalelerle yükselişi frenlemeye çalıştı. Dolar haftayı 13.80 lira seviyesinden kapattı. Euro ise 10 lira seviyesinden 20 liranı üzerine kadar tırmandı, daha sonra 12 liraya kadar düşüş kaydetti. Yeniden yükselen euro haftayı 15.72 olarak kapattı.



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aralık ayı enflasyon verilerine göre tüketici fiyatları aylık yüzde 13.58, yıllık yüzde 36.08 arttı. Beklentinin üzerinde gelen yıllık enflasyon son 19 yılın en yükseği olarak kayıtlara geçti.

Son ayların en önemli gündem maddesi haline gelen faiz kararları 2022 yılı içinde büyük önem taşıyor. Merkez Bankası’nın 20 Aralık tarihinde gerçekleştireceği yılın ilk PPK toplantısından çıkacak kararlar sabırsızlıkla bekleniyor.

AÇIKLAMALAR YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR

Bu arada verilen mesajlar da yakından takip ediliyor. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 2 Aralık'ta yatırımcılarla bir araya geldiği toplantıda 'Faiz indirimi için sınırlı alanımız kaldı, bu alanı büyük ölçüde bitirdiğimizi düşünüyorum' demişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise 7 Aralık'ta Katar dönüşü uçakta yaptığı açıklamada, 'Kesinlikle yüksek faizin, zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapan bir anlayış olduğuna inanıyorum. Buna asla müsaade edemeyiz. Dolayısıyla da bu işi bir defa bu güzergahta, bu düzlemde devam ettireceğiz' demişti.

2 Aralık'ta Lütfi Elvan'ın istifa etmesinin ardından göreve başlayan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise Faiz indirimlerinin devam edip etmeyeceği sorusuna 'Onu bilmem ama artırmama konusunda kesin kararlıyız. Ve bu işi biz oturtacağız Allah'ın izniyle' yanıtını vermişti.

KÜRESEL PİYASALRIN GÜNDEMİ DE FAİZ

Son toplantıya ait Fed tutanaklarında üyelerin, “Omikron varyantının ekonominin toparlanma patikasını değiştirmeyeceğini fakat arz sıkıntılarının beklenenden daha uzun sürebileceği, bilançonun son döngüde görülenden daha hızlı daralabileceği, faiz artışının tahminlerden daha erken olma ihtimalinin yükseldiği” yönünde görüşte bulundukları görüldü.



Fed tutanakları bu açıdan “şahin” bulundu. Tutanakların açıklanmasıyla ABD 10 yıllık bono faiz oranında çıkış eğilimi ivme kazandı ve 30 Mart’tan sonraki en yüksek seviyesine ulaştı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde geçen ayki toplantı sonrası “2022 yılında faiz artışı pek olası görülmüyor” demişti. Buna karşılık Fed’den bu yıl üç, 2023 yılında üç faiz artırımı bekleniyor. Bu görünüşe göre Euro’daki değer kaybının devamı yönünde beklentiler vardı. Buna gerekçe ne olabilir diye düşünüldüğünde, Almanya’da enflasyon oranının yüzde 5.3 ile son 30 yılın zirvesine çıkması ve bu şartlarda düşük faiz ortamının pek de korunamayacağı varsayımı olabilir.

MERKEZ BANKASI TOPLANTI TARİHLERİ
20 Ocak 2022
17 Şubat 2022
17 Mart 2022
14 Nisan 2022
26 Mayıs 2022
23 Haziran 2022
21 Temmuz 2022
18 Ağustos2022
22 Eylül 2022
20 Ekim 2022
24 Kasım 2022
22 Aralık 2022

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Ramazan’ın Bereketi Afrin’de Yetim Sofralarında Buluştu

Şubat ayı bütçe uygulama sonuçları açıklandı

Vakıflar Genel Müdürlüğünün günlük iftar yemeği dikkat çekiyor.

Yeşilyurt'ta Ramazan bereketi öğrenci yurtlarında yaşandı

İran’dan ABD uçak gemisine lojistik ve servis hizmeti veren noktalar hakkında açıklama

Müftü Dolu: Bu mübarek gecede zulüm altında bulunan kardeşlerimizi dualarımızda unutmayalım

Yeşilyurt Belediye Başkanı Geçit'ten Kadir Gecesi mesajı

Genç evlilere sağlanan destek 10 milyar lirayı aştı

Batman'da bahis operasyonu: 5 şüpheli tutuklandı

Uzmanlar: İran uzun süreli bir yıpratma savaşına hazır

Bayramda trenlerde 8 bin 898 kişilik ek kapasite sağlanacak

Avusturya’dan gelen bağışlarla ihtiyaç sahiplerine yardım

Trump yalnızlaşıyor: Japonya, İngiltere ve Avustralya da askeri desteği reddetti

Battalgazi Belediye Başkanı Taşkın'dan Kadir Gecesi mesajı

Şanlıurfa’da kaçak akaryakıt operasyonu

Şanlıurfa’da Umut Kervanı’ndan Ramazan boyunca yardım seferberliği

MEB’den lise öğrencilerine Ramazan temalı ara tatil rehberi

Dışişleri Bakanlığı’ndan Kırım açıklaması: Uluslararası hukuka aykırı

Mardinli çiftçilerden uyarı: Destek olmazsa ekim durur

Trafikteki araç sayısı şubatta 117 bin 570 arttı

Gazze'de bombardımanda hasar gören bina çöktü: Biri çocuk üç şehit

Müftü Durmuş: Kadir Gecesi bir ömre bedel olan bir gecedir

Almanya’dan Trump’ın İran planına ret: Bu savaşa girmeyeceğiz!

Tarım ÜFE şubat ayında arttı

Batman Diyanet-Sen: Bu gece bir ömre bedel muhasebe fırsatıdır

İşgalciler Batı Şeria'da camilere saldırdı, çok sayıda Filistinli esir alındı

Emeklilere bayram ikramiyesi ödemeleri sürüyor

Askon’dan İhtiyaç Sahibi Ailelere Gıda Yardımı

ASELSAN’dan 166 milyon dolarlık sözleşme

Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş'tan Kadir Gecesi mesajı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Ramazan’ın Bereketi Afrin’de Yetim Sofralarında Buluştu

Şubat ayı bütçe uygulama sonuçları açıklandı

Vakıflar Genel Müdürlüğünün günlük iftar yemeği dikkat çekiyor.

Yeşilyurt'ta Ramazan bereketi öğrenci yurtlarında yaşandı

İran’dan ABD uçak gemisine lojistik ve servis hizmeti veren noktalar hakkında açıklama

Müftü Dolu: Bu mübarek gecede zulüm altında bulunan kardeşlerimizi dualarımızda unutmayalım

Yeşilyurt Belediye Başkanı Geçit'ten Kadir Gecesi mesajı