• BIST 100

    16166,38%3,62
  • DOLAR

    44,09% 0,07
  • EURO

    51,21% 0,06
  • GRAM ALTIN

    7354,99% 0,02
  • Ç. ALTIN

    11864,39% 0,00

Merkez Bankası faiz indirimine devam eder mi?

10 Ocak 2022, Pazartesi 09:14
10 Ocak 2022, Pazartesi 09:14
Merkez Bankası faiz indirimine devam eder mi?
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Merkez Bankası faiz indirimine devam eder mi?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 16 Aralık 2021 tarihinde gerçekleştirdiği son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini 100 baz puan daha indirdi. Politika faizi, yüzde 15'ten yüzde 14'e düşürüldü.

TCMB son dört toplantıda 500 baz puan faiz indirimi gerçekleştirdi. Eylül ayı başında 9 lira sınırında olan dolar 18 liraya kadar yükseldi, Merkez Bankası müdahalelerle yükselişi frenlemeye çalıştı. Dolar haftayı 13.80 lira seviyesinden kapattı. Euro ise 10 lira seviyesinden 20 liranı üzerine kadar tırmandı, daha sonra 12 liraya kadar düşüş kaydetti. Yeniden yükselen euro haftayı 15.72 olarak kapattı.



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aralık ayı enflasyon verilerine göre tüketici fiyatları aylık yüzde 13.58, yıllık yüzde 36.08 arttı. Beklentinin üzerinde gelen yıllık enflasyon son 19 yılın en yükseği olarak kayıtlara geçti.

Son ayların en önemli gündem maddesi haline gelen faiz kararları 2022 yılı içinde büyük önem taşıyor. Merkez Bankası’nın 20 Aralık tarihinde gerçekleştireceği yılın ilk PPK toplantısından çıkacak kararlar sabırsızlıkla bekleniyor.

AÇIKLAMALAR YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR

Bu arada verilen mesajlar da yakından takip ediliyor. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 2 Aralık'ta yatırımcılarla bir araya geldiği toplantıda 'Faiz indirimi için sınırlı alanımız kaldı, bu alanı büyük ölçüde bitirdiğimizi düşünüyorum' demişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise 7 Aralık'ta Katar dönüşü uçakta yaptığı açıklamada, 'Kesinlikle yüksek faizin, zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapan bir anlayış olduğuna inanıyorum. Buna asla müsaade edemeyiz. Dolayısıyla da bu işi bir defa bu güzergahta, bu düzlemde devam ettireceğiz' demişti.

2 Aralık'ta Lütfi Elvan'ın istifa etmesinin ardından göreve başlayan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise Faiz indirimlerinin devam edip etmeyeceği sorusuna 'Onu bilmem ama artırmama konusunda kesin kararlıyız. Ve bu işi biz oturtacağız Allah'ın izniyle' yanıtını vermişti.

KÜRESEL PİYASALRIN GÜNDEMİ DE FAİZ

Son toplantıya ait Fed tutanaklarında üyelerin, “Omikron varyantının ekonominin toparlanma patikasını değiştirmeyeceğini fakat arz sıkıntılarının beklenenden daha uzun sürebileceği, bilançonun son döngüde görülenden daha hızlı daralabileceği, faiz artışının tahminlerden daha erken olma ihtimalinin yükseldiği” yönünde görüşte bulundukları görüldü.



Fed tutanakları bu açıdan “şahin” bulundu. Tutanakların açıklanmasıyla ABD 10 yıllık bono faiz oranında çıkış eğilimi ivme kazandı ve 30 Mart’tan sonraki en yüksek seviyesine ulaştı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde geçen ayki toplantı sonrası “2022 yılında faiz artışı pek olası görülmüyor” demişti. Buna karşılık Fed’den bu yıl üç, 2023 yılında üç faiz artırımı bekleniyor. Bu görünüşe göre Euro’daki değer kaybının devamı yönünde beklentiler vardı. Buna gerekçe ne olabilir diye düşünüldüğünde, Almanya’da enflasyon oranının yüzde 5.3 ile son 30 yılın zirvesine çıkması ve bu şartlarda düşük faiz ortamının pek de korunamayacağı varsayımı olabilir.

MERKEZ BANKASI TOPLANTI TARİHLERİ
20 Ocak 2022
17 Şubat 2022
17 Mart 2022
14 Nisan 2022
26 Mayıs 2022
23 Haziran 2022
21 Temmuz 2022
18 Ağustos2022
22 Eylül 2022
20 Ekim 2022
24 Kasım 2022
22 Aralık 2022

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Eskişehir’de oto hırsızlığı operasyonu: 11 gözaltı

Dışişleri Bakanı Fidan, İtalyan mevkidaşı ile Tajani görüştü

ÖNDER Ankara iftarı 'Yıllardır Önder' temasıyla düzenlendi

İstanbul’da su ürünleri denetiminde 169 kalkan balığına el konuldu

Endonezya, Hindistan'dan BrahMos füze sistemini tedarik edecek

Hürmüz Boğazı'nda enerji krizi: Tarihin en büyük petrol krizi kapıda

Putin ile Pezeşkiyan "ABD ve israilin İran'a karşı sebepsiz saldırganlığını" görüştü

Mardin’de sopalı kavga kamerada: 1 yaralı

Gazze'de insani kriz derinleşiyor

GÜney Kore'den ham petrol kararı

İtalya'da çiftçiler maliyetlerdeki artışları protesto etti

Denizli’de 3.7 büyüklüğünde deprem

BM Genel Sekreteri Guterres Türkiye'ye gelecek

Dışişleri Bakanı Fidan, İranlı mevkidaşı Arakçi ile görüştü

İngiliz savaş gemisi doğu Akdeniz'e doğru yola çıktı

Costa: Orta Doğu'daki savaşın tek bir kazananı var, o da Rusya

Samsun'da kamyon ile tramvay çarpıştı: 3 yaralı

ABD Savaş Bakanı: İran'a saldırılarımız en yoğun günü bugün!

AB: Mevcut petrol ve doğal gaz fiyatlarındaki artış Rusya için beklenmedik gelirler sağlayabilir

Lübnan ve Suriye liderleri telefon görüşmesinde sınır güvenliğini ele aldı

Yasaklı içeriklere erişim engellenmeyince Rusya'dan Google'a ceza geldi

Hollanda'nın İran Büyükelçiliği geçici olarak Azerbaycan'a taşındı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile görüştü

Azerbaycan, İran'a yardım gönderdi

Lavrov ve Arakçi bölgedeki son gelişmeleri ele aldı

Malatya OSB'de yeni meslek lisesi açılıyor

İspanya'dan rapor geldi: Rojin Kabaiş'in telefonuna tam erişim sağlanamadı

'Kutsal Emanetler ve Vakıf Eserleri Sergisi' Malatya'da ilk defa açıldı

Kenya'da sel: 49 ölü

Gazze Şeridi'ne ateşkese rağmen saldırılar sürüyor: Şehit sayısı 72 bin 134'e yükseldi

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Eskişehir’de oto hırsızlığı operasyonu: 11 gözaltı

Dışişleri Bakanı Fidan, İtalyan mevkidaşı ile Tajani görüştü

ÖNDER Ankara iftarı 'Yıllardır Önder' temasıyla düzenlendi

İstanbul’da su ürünleri denetiminde 169 kalkan balığına el konuldu

Endonezya, Hindistan'dan BrahMos füze sistemini tedarik edecek

Hürmüz Boğazı'nda enerji krizi: Tarihin en büyük petrol krizi kapıda

Putin ile Pezeşkiyan "ABD ve israilin İran'a karşı sebepsiz saldırganlığını" görüştü