-
BIST 100
16355,91%1,37
-
DOLAR
44,58% 0,00
-
EURO
51,52% 0,13
-
GRAM ALTIN
6676,89% -0,40
-
Ç. ALTIN
10800,37% -0,81
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizi kararını duyurdu. Banka faizi 50 baz puan düşürerek yüzde 8.75'ten yüzde 8.25'e indirdi.
Merkez Bankası'ndan yapılan açıklama şöyle:
Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 8,75’ten yüzde 8,25’e indirilmesine karar vermiştir.
KORONAVİRÜS ETKİLERİ TAKİP EDİLİYOR
Koronavirüs salgınına ilişkin gelişmelere bağlı olarak küresel büyüme görünümündeki zayıflama derinleşmekte, gelişmiş ve gelişmekte olan ülke merkez bankaları genişleyici yönde adımlar atmaya devam ettiklerine işaret edilen açıklamada, 'Küresel ekonomideki toparlanmaya ilişkin belirsizlikler yüksek seyrederken, ülkelerin attığı normalleşme adımları izlenmektedir. Salgın hastalığın sermaye akımları, finansal koşullar, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluşturmakta olduğu küresel etkiler yakından takip edilmektedir' denildi.
DİPTEN DÖNÜŞ SİNYALLERİ
Ocak ve Şubat aylarında finansal koşullardaki iyileşmenin de katkısıyla güçlü bir eğilim sergileyen iktisadi faaliyetin, koronavirüs salgınının dış ticaret, turizm ve iç talep üzerindeki etkilerine bağlı olarak Mart ayı ortalarından itibaren zayıflamaya başladığına dikkat çekilen açıklamada, 'İktisadi faaliyetteki yavaşlama Nisan ayında belirginleşirken, Mayıs ayının ilk yarısına ilişkin yüksek frekanslı göstergeler kısmi normalleşme adımlarıyla birlikte dipten dönüş sinyalleri içermektedir' denildi.
TEDBİRLER TOPARLANMAYA KATKI VERECEK
Salgın hastalığa bağlı gelişmelerin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılması açısından finansal piyasaların, kredi kanalının ve firmaların nakit akışının sağlıklı işleyişinin devamı 'büyük önem arz ettiği' de vurgulanan açıklamada, 'Bu çerçevede, yakın dönemde uygulamaya konulan parasal ve mali tedbirlerin ekonominin üretim potansiyelini destekleyerek finansal istikrara ve salgın sonrası toparlanmaya katkı yapacağı değerlendirilmektedir. İhracat ve turizm gelirlerinde salgın hastalığa bağlı olarak gözlenen düşüşe karşın, emtia fiyatları ve ithalatın sınırlayıcı etkisiyle cari işlemler dengesinin yıl genelinde ılımlı bir seyir izleyeceği öngörülmektedir' denildi ve eklendi:
'Enflasyon beklentileri ve iç talep koşullarındaki gelişmelere bağlı olarak çekirdek enflasyon göstergelerinin eğilimleri ılımlı seyretmektedir.
'Küresel gelişmeler paralelinde Türk lirasında gözlenen değer kaybına karşın, başta ham petrol ve metal fiyatları olmak üzere uluslararası emtia fiyatları enflasyon görünümünü olumlu etkilemektedir.
'Üretim ve satışlardaki düşüşe bağlı birim maliyet artışları takip edilmekle birlikte toplam talep koşullarının enflasyonu sınırlayıcı etkisinin arttığı tahmin edilmektedir.
ÖLÇÜLÜ İNDİRİM KARARI
'Gıda fiyatlarındaki dönemsel ve salgına bağlı etkiler nedeniyle tüketici enflasyonunun kısa vadede bir miktar yüksek seyredebileceği, ancak yılın ikinci yarısında talep yönlü dezenflasyonist etkilerin daha belirgin hale geleceği değerlendirilmektedir.
'Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurları dikkate alarak, politika faizinde ölçülü bir indirim yapılmasına karar vermiştir. Mevcut para politikası duruşu altında enflasyon görünümünün yıl sonu tahminiyle uyumlu olduğu değerlendirilmektedir.
'Kurul, enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığını değerlendirmektedir.
'Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir.
'Bu çerçevede, parasal duruş ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir.
'Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir.
Çamlıca Koleji öğrencisinden uluslararası başarı
Şanlıurfa'da feci kaza: 3 ölü, 1 yaralı
Antalya'da 11 adrese düzenlenen operasyonda çok sayıda silah ele geçirildi
Hindistan'da bir dönme dolap aşırı yük nedeniyle devrildi: 40 yaralı
Algida'dan boykottan kaçış hilesi: Marketlerde Oando markasıyla görünmeye başladı
Hastanede büyük mağduriyet: Yeni anneler merdivenle bebeklerine ulaşıyor
Bakan Uraloğlu: Bölünmüş yol ağımızı 30 bin kilometrenin üzerine çıkardık
HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Adalet kurumlarında bile kuzuyu kurda emanet etmişsek tuz kokmuştur
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enerji arz güvenliği, tedariki ve depolama noktasında bir sorunumuz yok
Siyonist Ben-Gvir, Mescid-i Aksa'ya saldırdı
Bangladeş'te kızamık kaynaklı ölümlerde artış
Bakan Memişoğlu: GÖKBEY ambulansımız gökyüzüyle buluştu
İran: ABD, uranyum çalmak için 'aldatma operasyonu' yapmış olabilir
Orban: Türk Akım’ı patlatma girişimi Ukrayna’nın eylemleriyle örtüşüyor
Mersin'den siyonist rejimin Filistinli esirlere yönelik idam kararına tepki
Narin Güran cinayeti davasında Nevzat Bahtiyar yeniden hâkim karşısında: Savcı ağırlaştırılmış müebbet istedi
Lübnan’dan siyonist rejim’e sert mesaj: Askeri varlık kabul edilemez
Sosyal medyada ‘tetikçi borsası’: 38 kişi adliyeye sevk edildi
Benzin ve motorin zammı iptal edildi
Trump: Kanada’ya askeri müdahale planımız yok
Gazzeli Dr. Abu Shaaban: Siyonistler sadece Mescid-i Aksa’yı kapatmakla kalmıyor, Kudüs halkına karşı şiddeti de artırıyor
Lavrov: Ortadoğu krizinde Rusya-İslam diyaloğu kritik önem taşıyor
Peskov: TürkAkım ve Mavi Akım’a yönelik saldırılar tehlikeli boyutta
Dijitalde en büyük risk ‘Bana bir şey olmaz’ algısı!
Gaziantep'te Kutsal Emanetler Sergisi açıldı
Malatya'da traktör kazası: Sürücü hayatını kaybetti
Mevsim değişimi, ruh sağlığını da değiştiriyor!
Meteorolojiden Konya ve çevresi için zirai don uyarısı
Batman'da toprak kayması yaşandı
Karanlık yapıların adamı Yalçın Küçük öldü
Yükleniyor







