• BIST 100

    15446,37%1,25
  • DOLAR

    43,27% 0,22
  • EURO

    50,19% -0,10
  • GRAM ALTIN

    6374,59% -0,30
  • Ç. ALTIN

    10426,81% 0,75

Merkez Bankası'ndan iki önemli görüşme!

09 Şubat 2021, Salı 08:27
09 Şubat 2021, Salı 08:27
Merkez Bankası
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Merkez Bankası'ndan iki önemli görüşme!

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, beraberindeki heyetle önce Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu'nu (TESK), ardından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ni (TOBB) ziyaret etti. Ağbal her iki ziyarette de sorunları dinlemenin yanı sıra, enflasyonla mücadele kararlılığını vurguladı. Ziyarette bankanın genel politikalarına yönelik bir de sunum yapıldığı öğrenildi. Naci Ağbal ziyarette, “Eğer sabırlı olursak 2023 yılına kadar enflasyon yüzde 5 olabilir. Enflasyon düşürmesinde çok kararlıyız.” dediği belirtildi.

Ziyaretlere yönelik Merkez Bankasının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Enflasyon hedeflemesi çerçevesinde 2023 yılında yüzde 5 düzeyinde oluşacak fiyat istikrarı hedefine ilişkin bilgilendirme yapmak ve bu hedef etrafında toplumsal sahiplenme sağlamak amacıyla Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) ziyaret edildi. Ziyaret sırasında TESK yönetiminin fiyat istikrarı hedefine yönelik güçlü desteklerinin görülmesinden büyük memnuniyet duyuldu.” denildi.

TESK Başkanı Bendevi Palandöken gazetecilerin soruları üzerine yaptığı açıklamada ise, “Kalıcı fiyat istikrarının sağlanması yönünde atılan adımlara esnafın desteği ve bu kapsamda ortak istişare mekanizmalarının kurulmasının önemini paylaştık. Merkez Bankası para politikalarında belirli bir ivmeyi kazandı. Güvenin sağlanması, vatandaşın Merkez Bankasının rakamlarının kalıcı olmasını düşündüğü bir ortam gelişti. Temel gıda ürünlerinin fiyatlarında şimdilik yüzde 5-6 gerileme oldu. Bundan sonraki ekonomik tedbirlerle tahmin ediyorum ki piyasalarda bir rahatlama hissedilecek.” dedi.

Bu arada, TESK Başkanı Bendevi Palandöken’in toplantıda, esnafın finans alanında yaşadığı sorunları da aktardığı belirtildi. Bu kapsamda POS cihazlarının komisyonlarının yüksekliği, kredi ertelemelerinin bütün kamu bankalarında aynı standartlarda yapılmasının talep edildiği bildirildi. Öteyandan, Naci Ağbal’ın Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı dönemlerinde de esnafların talep ettiği stopaj ve tabela vergilerinin ertelenmesi ile defter tutma hadlerinin yeniden belirlenmesi, sigara-alkol satışlarının matraha dahil edilmemesi taleplerini ilettiği bildirildi.

MERKEZ BANKASI: EKONOMİYE EN BÜYÜK KATKIYI FİYAT İSTİKRARIYLA VEREBİLİRİZ

Öte yandan, edinilen bilgilere göre, Merkez Bankası toplantılarda yaptığı sunumda para politikasının özetlenmesi yanında enflasyonla mücadele kararlılığı vurgusu yapıldı. Sunumda, “Fiyat istikrarı, ekonomik birimlerin tüketim, yatırım ve tasarruf kararlarında dikkate almaya gerek duymadıkları ölçüde düşük enflasyon oranını ifade etmektedir. Kalıcı fiyat istikrarı, sürdürülebilir büyüme, istihdam, adaletli gelir dağılımı ve toplumsal refah artışı için bir ön koşuldur. Fiyat istikrarı ile istikrarlı ve hızlı büyüme arasındaki pozitif ilişki, ekonomideki öngörülebilirliğin sağlanmasıyla iş ve yatırım ortamının iyileşmesinden kaynaklanmaktadır” mesajı verildi.

Türkiye ile diğer gelişmekte olan ülkelerin enflasyon oranlarının karşılaştırıldığı sunumda, ayrıca Türkiye’nin risk priminin seyri de anlatıldı. Türkiye’nin hem risk primi hem de enflasyonda diğer gelişmekte olan ülkelerden olumsuz ayrışmasına yönelik grafiğe yer verildi. Sürdürülebilir büyümenin risk primi ile paralel seyrettiği belirtilen sunumda, para politikasının enflasyonla mücadeleyi önceleyerek hem enflasyonu, hem de risk primini düşürmeyi hedeflediğinin altı çizildi.

Aralık 2020 itibariyle döviz kurunun enflasyona etkisine ilişkin bilgi verilen sunumda, TÜFE’nin eğer TL değer kaybetmeseydi yüzde 7 seviyesinde oluşacağı oysa gerçekleşen enflasyonun yüzde 14,6’ya kadar çıktığı belirtildi.

Enflasyon katılığı olarak adlandırılan artan fiyatların geri gelmemesine yönelik etkinin ise 2020’de 5,6 puan olduğu bildirildi. Sıkı para politikasına geçişle enflasyon beklentilerinin hızla gerilediği bilgisi de verildi.

Takdir alan Mahmut Sami: Verdiğim röportajla Gazze'nin yeniden gündeme gelmesi beni sevindirdi

Zehir satıcılarına darbe: 2 milyon 760 bin uyuşturucu hap ele geçirildi

İDEV yarıyıl tatili için ihya ve gelişim rehberi yayımladı

Yağmura rağmen Batman'da "Kudüs Miracımız Olsun" etkinliğine yoğun katılım

MEBİ’de “Zinde Kal” modülü yayına alındı

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi yarın Beştepe’de toplanacak

Avusturya'da çığ altında kalan 8 kişi öldü

İşgal medyası: İşgal rejiminin Gazze’nin tamamını işgal etme planı var

AB ile ABD arasında tarife krizi derinleşiyor

Umut Kervanı Afrin'de savaş mağdurlarına nakdi yardım ulaştırdı

Eğitim Bir-Sen Malatya Şube Başkanı Söylemez'den norm fazlası atamalara sert tepki: Bu bir zulümdür

Fransa'da şiddetli yağışlar nedeniyle sel uyarısı

Rusya'dan Ukrayna'ya yoğun hava saldırısı

Fransa'da bir binanın 5. katında zemin çöktü: 20 yaralı

Doğu Anadolu ve Batı Karadeniz için kar uyarısı

Kış aylarında kalp sağlığını korumanın 6 altın kuralı

Gaziantep'te hırsızlıktan aranan şahıs yakalandı

Gaziantep’te 23 yıl hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı

Trump'ın ek tarife kararı üzerine AB büyükelçileri olağanüstü toplanacak

Mardin’de gölette cenazelerine ulaşılan 2 çocuk defnedildi

Grönland ve Danimarka'da halk sokaklara döküldü: Trump'a "satılık değiliz" tepkisi

Gazze’de yıkıntılar arasında eğitim mücadelesi

Pakistan'da alışveriş merkezinde yangın: 6 ölü, 20 yaralı

İran: İsyan hazırlığında 60 bin silah ele geçirildi, 2 terörist yakalandı

Endonezya’da 11 yolcusuyla kaybolan uçağın enkazı bulundu

Antalya'da midibüs ile otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Esenboğa Havalimanı’nın 3’üncü pisti ve yeni kontrol kulesi yarın hizmete açılıyor

Halep Havalimanı 8 gün aradan sonra yeniden uçuşlara açılıyor

Malatya’da uyuşturucu operasyonu: 5 bin sentetik hap ele geçirildi, 2 gözaltı

Çanakkale açıklarında lastik botta sürüklenen düzensiz göçmenler kurtarıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Takdir alan Mahmut Sami: Verdiğim röportajla Gazze'nin yeniden gündeme gelmesi beni sevindirdi

Zehir satıcılarına darbe: 2 milyon 760 bin uyuşturucu hap ele geçirildi

İDEV yarıyıl tatili için ihya ve gelişim rehberi yayımladı

Yağmura rağmen Batman'da "Kudüs Miracımız Olsun" etkinliğine yoğun katılım

MEBİ’de “Zinde Kal” modülü yayına alındı

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi yarın Beştepe’de toplanacak

Avusturya'da çığ altında kalan 8 kişi öldü