-
BIST 100
16088,00%-1,23
-
DOLAR
44,18% 0,16
-
EURO
50,54% -0,75
-
GRAM ALTIN
7153,70% -0,72
-
Ç. ALTIN
11685,77% -0,65
Merkez Bankası'ndan iki önemli görüşme!
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Merkez Bankası'ndan iki önemli görüşme!
Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, beraberindeki heyetle önce Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu'nu (TESK), ardından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ni (TOBB) ziyaret etti. Ağbal her iki ziyarette de sorunları dinlemenin yanı sıra, enflasyonla mücadele kararlılığını vurguladı. Ziyarette bankanın genel politikalarına yönelik bir de sunum yapıldığı öğrenildi. Naci Ağbal ziyarette, “Eğer sabırlı olursak 2023 yılına kadar enflasyon yüzde 5 olabilir. Enflasyon düşürmesinde çok kararlıyız.” dediği belirtildi.
Ziyaretlere yönelik Merkez Bankasının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Enflasyon hedeflemesi çerçevesinde 2023 yılında yüzde 5 düzeyinde oluşacak fiyat istikrarı hedefine ilişkin bilgilendirme yapmak ve bu hedef etrafında toplumsal sahiplenme sağlamak amacıyla Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) ziyaret edildi. Ziyaret sırasında TESK yönetiminin fiyat istikrarı hedefine yönelik güçlü desteklerinin görülmesinden büyük memnuniyet duyuldu.” denildi.
TESK Başkanı Bendevi Palandöken gazetecilerin soruları üzerine yaptığı açıklamada ise, “Kalıcı fiyat istikrarının sağlanması yönünde atılan adımlara esnafın desteği ve bu kapsamda ortak istişare mekanizmalarının kurulmasının önemini paylaştık. Merkez Bankası para politikalarında belirli bir ivmeyi kazandı. Güvenin sağlanması, vatandaşın Merkez Bankasının rakamlarının kalıcı olmasını düşündüğü bir ortam gelişti. Temel gıda ürünlerinin fiyatlarında şimdilik yüzde 5-6 gerileme oldu. Bundan sonraki ekonomik tedbirlerle tahmin ediyorum ki piyasalarda bir rahatlama hissedilecek.” dedi.
Bu arada, TESK Başkanı Bendevi Palandöken’in toplantıda, esnafın finans alanında yaşadığı sorunları da aktardığı belirtildi. Bu kapsamda POS cihazlarının komisyonlarının yüksekliği, kredi ertelemelerinin bütün kamu bankalarında aynı standartlarda yapılmasının talep edildiği bildirildi. Öteyandan, Naci Ağbal’ın Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı dönemlerinde de esnafların talep ettiği stopaj ve tabela vergilerinin ertelenmesi ile defter tutma hadlerinin yeniden belirlenmesi, sigara-alkol satışlarının matraha dahil edilmemesi taleplerini ilettiği bildirildi.
MERKEZ BANKASI: EKONOMİYE EN BÜYÜK KATKIYI FİYAT İSTİKRARIYLA VEREBİLİRİZ
Öte yandan, edinilen bilgilere göre, Merkez Bankası toplantılarda yaptığı sunumda para politikasının özetlenmesi yanında enflasyonla mücadele kararlılığı vurgusu yapıldı. Sunumda, “Fiyat istikrarı, ekonomik birimlerin tüketim, yatırım ve tasarruf kararlarında dikkate almaya gerek duymadıkları ölçüde düşük enflasyon oranını ifade etmektedir. Kalıcı fiyat istikrarı, sürdürülebilir büyüme, istihdam, adaletli gelir dağılımı ve toplumsal refah artışı için bir ön koşuldur. Fiyat istikrarı ile istikrarlı ve hızlı büyüme arasındaki pozitif ilişki, ekonomideki öngörülebilirliğin sağlanmasıyla iş ve yatırım ortamının iyileşmesinden kaynaklanmaktadır” mesajı verildi.
Türkiye ile diğer gelişmekte olan ülkelerin enflasyon oranlarının karşılaştırıldığı sunumda, ayrıca Türkiye’nin risk priminin seyri de anlatıldı. Türkiye’nin hem risk primi hem de enflasyonda diğer gelişmekte olan ülkelerden olumsuz ayrışmasına yönelik grafiğe yer verildi. Sürdürülebilir büyümenin risk primi ile paralel seyrettiği belirtilen sunumda, para politikasının enflasyonla mücadeleyi önceleyerek hem enflasyonu, hem de risk primini düşürmeyi hedeflediğinin altı çizildi.
Aralık 2020 itibariyle döviz kurunun enflasyona etkisine ilişkin bilgi verilen sunumda, TÜFE’nin eğer TL değer kaybetmeseydi yüzde 7 seviyesinde oluşacağı oysa gerçekleşen enflasyonun yüzde 14,6’ya kadar çıktığı belirtildi.
Enflasyon katılığı olarak adlandırılan artan fiyatların geri gelmemesine yönelik etkinin ise 2020’de 5,6 puan olduğu bildirildi. Sıkı para politikasına geçişle enflasyon beklentilerinin hızla gerilediği bilgisi de verildi.
Batmanlılar Kudüs için tek ses oldu: Kudüs ve Aksa özgür olmalı
BM: Gazze'ye yönelik tüm insani yardım hareketleri engellendi
Malatya'da zincirleme kaza: 3 yaralı
Tekne orucu tutan minikler aileleri için güllaç hazırladı
Zonguldak'ta işçi taşıyan midibüsle otomobil çarpıştı: 13 yaralı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan bölgedeki gerilime ilişkin diplomasi çağrısı
İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile Sisi görüştü
Tayvan açıklarında 5,7 büyüklüğünde deprem
Lübnan'a yönelik siyonistlerin saldırılarında 773 şehit, 1993 yaralı
ABD, Irak'ta düşen uçaktaki 6 askerinin öldüğünü doğruladı
Almanya'dan ABD’nin Rus petrolü kararına tepki
Yeni ses sistemi cezaları esnafı zorluyor
Tarımsal destekleme ödemeleri çiftçilerin hesaplarına aktarılıyor
HSK kararıyla Yargıtay için 8 yeni üye seçimi yapıldı
Malatya'da traktör devrildi: 2 yaralı
Dünya Kudüs Günü'nde Bitlis'ten çağrı: Mesele sadece Filistin değil, ümmetin varlık mücadelesidir
Hacı adaylarının kafile ve uçuş bilgileri belli oldu!
YKS'ye 2 milyon 425 bin aday başvurdu
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni Cerrahpaşa, yüksek standartlı sağlık hizmeti sunacak
Yılmaz: Ekonomide en kötü şey belirsizliktir; öngörülebilirliği sağlayan ülkeler bu dönemden daha güçlü çıkacaktır
Bangladeş Dışişleri Bakanı Rahman, Türkiye'ye geliyor
Endonezya'daki D-8 zirvesi ertelendi
HÜDA PAR Milletvekili Demir: Filistin ve Kudüs, asla siyonizmin vatanı olmayacaktır
Siirt’te Ramazan ayında sağlık programı yoğun ilgi gördü
Yükseköğretim Kurumları Sınavı için 2 milyon 425 bin 560 aday başvuru yaptı
Dünya Kudüs Günü'nde İzmir’den Kudüs ve Mescid-i Aksa için çağrı
Şanlıurfa’da 'Dünya Kudüs Günü' açıklaması: Küresel barış, Kudüs'ün özgürlüğüne bağlı
132 yıllık Asmalı Mescit restorasyonun ardından yeniden ibadete açıldı
Umut Kervanı Van’da Ramazan ayında da yardımlarını sürdürüyor
"Dünya Kudüs Günü" için İstanbul'da yürüyüş
Yükleniyor






