• BIST 100

    16345,82%-0,38
  • DOLAR

    43,59% 0,15
  • EURO

    51,56% 0,33
  • GRAM ALTIN

    6941,29% 3,11
  • Ç. ALTIN

    11654,37% 0,11

Merkez Bankası'ndan yeni rekor! 3 yılda 10 kat arttı

25 Şubat 2021, Perşembe 09:31
25 Şubat 2021, Perşembe 09:31
Merkez Bankası
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Merkez Bankası'ndan yeni rekor! 3 yılda 10 kat arttı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 3 yıllık dönemde yeni bir rekora imza attı. 2000-2017 yıllarını kapsayan dönemde Merkez Bankası'nın yıllık ortalama vergi öncesi kârı 5 milyar TL seviyesinde gerçekleşirken, Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanı olarak görev yaptığı 2018-2020 dönemini kapsayan son 3 yılda yıllık ortalama kâr 10 katına çıkarak 54 milyar TL seviyesine yükseldi.

BABACAN DÖNEMİNE GÖRE 13 KATTAN FAZLA FARK ATTI

Albayrak'ın görev yaptığı dönemde, Merkez Bankası'nın kârında önemli artışlar yaşandı. 2017'de 18.4 milyar TL olan net kâr, Albayrak'ın ilk görev yılı olan 2018'de yüzde 206 artarak 56.3 milyar liraya çıktı. Türkiye'nin kur saldırılarına karşı kendini koruduğu 2019'da 44.7 milyar lira tutarında net kâra ulaşıldı. Merkez Bankası'nın 2020 vergi öncesi kâr tahmini ise 40 milyar TL. 3 yıllık dönemde bankanın ortalama yıllık net kârı, Ali Babacan dönemine göre 13 kattan fazla arttı. Babacan'ın ekonominin başında olduğu dönemde yıllık ortalama net kâr 3.5 milyar lira seviyesinde gerçekleşmişti.

2000-2020 yıllarını kapsayan son 20 yıllık dönemde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 259 milyar TL vergi öncesi kâr elde etti. Bu kârın yüzde 63'ü yani yarısından fazlası Berat Albayrak döneminde sağlandı.

Berat Albayrak döneminde Merkez Bankası toplam 163 milyar TL kâr gerçekleştirdi. 2018 yılı öncesi 18 yıllık dönemde ise toplam kâr yalnızca 96 milyar TL oldu. Öte yandan Albayrak döneminde atanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın görev yaptığı dönemde de kârda ciddi artışlar oldu.

128 MİLYAR DOLAR REZERVİN BUHARLAŞMASI MÜMKÜN MÜ? UZMANLAR AÇIKLADI...

Öte yandan siyasette  Merkez Bankası rezerv tartışmaları devam ediyor. Merkez Bankası'nın 128 milyar doları buhar mı oldu? Bu mümkün mü? CNN Türk canlı yayınına katılan ekonomi uzmanları İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener ve Stratejist Cüneyt Paksoy böyle bir buharlaşmanın neden mümkün olmadığını anlattılar.

'HİÇBİR ZAMAN 128 MİLYAR DOLARA ÇIKMADI'

Sefer Şener:  Türkiye'nin rezervi hiçbir zaman 128 milyar dolar olmadı. Merkez Bankası hem kara günler için dediğimiz ekonomideki o dalgalar için bu döviz rezervlerini tutuyor hem de piyasanın ihtiyaçlarını karşılamak için tutuyor. Türkiye'de döviz mevduat hesapları şu anda 236 milyar dolar ve son 1,5 yıllık dönemde aşağı yukarı 40 milyar doların üzerinde bir döviz rezerv artışı oldu.

Cüneyt Paksoy:  Merkez Bankası, fiyat hareketleriyle bir kar oluşumu yazar. Bu karın da kullanımı o dönem Hazine ve Maliye Bakanlığı ile proaktif bir şekilde dengelenir. Ana amaç Merkez Bankası'nın karı değildir. Merkez Bankası bir istikrara amacı güder. Merkez Bankası yerli ve yabancı talebe göre yanıt verir.

PEKİ YENİ DÖNEMDE NE OLACAK? EKONOMİDE İLK GÖSTERGELER NELER?

Cüneyt Paksoy: Ne kadar yüksekse güvenli bir ülke ve yatırım yapılabilir oluyor. Kredi derecelendirilme kuruluşlarının haziran ve temmuz aylarında Türkiye’nin puanını 1 kademe yukarı çekecek.

Sefer Şener: Fitch'in son değerlendirmesinde son sanayi rakamının 9,9'luk olarak olumlu gelmesinin de payı çok yüksek. 6 ay sonra bütün uluslararası kuruluşların not yükselttiğini biz göreceğiz.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Kocaeli merkezli 3 ilde göçmen kaçakçılığı operasyonu: 11 tutuklama

Nepal'de yolcu otobüsü uçuruma yuvarlandı: 13 ölü, 34 yaralı

ABD’de bir araç markete girdi: 3 ölü, 6 yaralı

Amasya’daki iş yeri kurşunlama olayının azmettiricileri İstanbul’da yakalandı

Umman: ABD ve İran görüşmesinde müzakerelerin yeniden başlatılması ve başarıyla sonuçlanabilmesi üzerinde duruldu

Milletvekili Dinç'ten depremzedelere ziyaret

Almanya Başbakanı Merz ile BAE Devlet Başkanı Al Nahyan görüştü

Yunanistan'da casusluk krizi

DMM’den Türkiye-Somali ilişkilerini hedef alan iddialara yalanlama

ABD'den İran'a yönelik yeni yaptırım kararı

BM: Refah Sınır Kapısı'ndan insani yardım geçişlerine izin verilmiyor

Tarımsal destekleme ödemesi çiftçilerin hesaplarına aktarılıyor

Ürdün Kralı 2. Abdullah Türkiye'ye geliyor

Mersin’de okul servislerine sıkı denetim

Mersin’in batısı için kuvvetli yağış alarmı

Batman'da kuyumcuda silahlı soygun: 2 şüpheli gözaltında, 1 firari

Ürdün Kralı 2. Abdullah yarın Türkiye’ye geliyor

Yemen'de Filistin için milyonluk miting

Fransa, Grönland'da başkonsolosluk açan ilk AB ülkesi oldu

AB, Rusya'ya karşı 20. yaptırım paketini önerdi

Batman’da Kuyumcuya Silahlı Saldırı: Şüphelilerden İkisi Yakalandı

HÜDA PAR Ağrı il teşkilat üyeleri Kızılay'a kan bağışında bulundu

Meteorolojiden bazı bölgeler için sağanak ve kar uyarısı

YÖK’ten üniversite öğrencilerine büyük müjde: Mezun olmadan iş hayatı başlıyor

İran Dışişleri Bakanından ABD'yle yapılan bugünkü müzakerelere ilişkin açıklamalar

OSTİM’de 5G vizyonu masaya yatırıldı: Türkiye dijital bağımsızlığa hazırlanıyor

Hindistan'da bir parti lideri öldürüldü

Bursa'da 6 Şubat depremleri dolayısıyla anma programı düzenlendi

Hindistan'da kömür madeninde patlama: 18 ölü

Afyonkarahisar merkezli operasyonda 14,9 milyon liralık çek ve senet ele geçirildi: 3 tutuklama

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kocaeli merkezli 3 ilde göçmen kaçakçılığı operasyonu: 11 tutuklama

Nepal'de yolcu otobüsü uçuruma yuvarlandı: 13 ölü, 34 yaralı

ABD’de bir araç markete girdi: 3 ölü, 6 yaralı

Amasya’daki iş yeri kurşunlama olayının azmettiricileri İstanbul’da yakalandı

Umman: ABD ve İran görüşmesinde müzakerelerin yeniden başlatılması ve başarıyla sonuçlanabilmesi üzerinde duruldu

Milletvekili Dinç'ten depremzedelere ziyaret

Almanya Başbakanı Merz ile BAE Devlet Başkanı Al Nahyan görüştü