• BIST 100

    16650,05%2,42
  • DOLAR

    43,42% 0,06
  • EURO

    51,83% -0,07
  • GRAM ALTIN

    7254,47% -3,21
  • Ç. ALTIN

    12847,90% 5,74

Merkez düşürüyor onlar yükseltiyor! MÜSİAD Başkanı'ndan faiz tepkisi: Bu kabul edilemez

14 Ocak 2022, Cuma 10:55
14 Ocak 2022, Cuma 10:55
Merkez düşürüyor onlar yükseltiyor! MÜSİAD Başkanı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Merkez düşürüyor onlar yükseltiyor! MÜSİAD Başkanı'ndan faiz tepkisi: Bu kabul edilemez

Türkiye’nin üretim, yatırım, ihracatla kalkınmasını sağlayacak faiz indirimleri, geçen yıl aralık ayında yaşanan kur ataklarıyla kesintiye uğradı. Merkez Bankası’nın (MB), geçen yıl eylül ayında başladığı toplam 500 baz puana ulaşan faiz indirimlerini ekim ve kasım aylarında kredi faizlerine yansıtmaya başlayan bankalar, aralık ayında yaşanan döviz kuru atakları, TL likidite sıkışıklığı ve bankalar arası rekabet ortamının hız kazanmasıyla yeniden yukarı taşındı. Bu durum hem kredi hem de mevduat faizlerinin yükselmesini beraberinde getirdi.

TİCARİ YÜZDE 25’E DAYANDI

Merkez Bankası’nın bir hafta vadeli politika faizi yüzde 14 seviyesinde olsa da kredi faizleri yüzde 30’a kadar dayandı. Merkez Bankası verilerine göre, faiz indirimleriyle 24 Eylül haftasında yüzde 20,45 seviyesinde olan kredili mevduat hesabı (KMH) hariçi ticari kredi faiz oranları, yüzde 18.1’e kadar gerilerken, dövizin sert dalgalandığı 10 Aralıktan itiberen yüzde 19, yüzde 20, yüzde 23 ve 31 Aralık’ta yüzde 24,52’ye yükseldi.

KMH dahil ticari kredi faizlerinde söz konusu oran yüzde 18.8’i gördükten sonra, 2021’in son haftasında yüzde 24,37’ye tırmandı. Böylelikle ticari kredide oranlar Temmuz 2019’dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

TAŞITTA ORANLAR YÜZDE 26,4'A ÇIKTI

Bankaların kullandırdığı tüm kredi kalemleri içinde en fazla artış ihtiyaçta görüldü. Geçen yıl eylül ayında yüzde 23 seviyesinde olan ihtiyaç kredisi ağırlıklı ortalama yıllık faiz oranı, yıl sonunda yüzde 29,55’e tırmandı. Söz konusu oran, Haziran 2019’da yüzde 29,66 ile en yüksek seviyesini görmüştü.

KMH dahil oranlar ise yüzde 26 düzeyinde. Taşıt kredilerinde oranlar yüzde 24,7’den yüzde 26,42’ye, tüketicide yüzde 22,3’ten yüzde 26,14’e ulaştı. Böylelikle Merkez Bankası ile bankalar arasında faiz makası yaklaşık 10-15 puan açıldı.

MEVDUATTA DA YÜKSEK

Kredilerin yanı sıra mevduat faizleri de yükselişe geçti. Bankalarda üç aya kadar TL mevduat faiz oranları yüzde 18’den yüzde 20,58’e kadar yükseldi. Altı aya kadar vadelide yüzde 14,9’dan yüzde 17,7’ye, bir yıla kadar olanda yüzde 13,9’dan yüzde 19,2’ye, bir yıldan daha uzun vadede yüzde 10.4’ten yüzde 15,7’ye yükseldi. Bankacılık çevreleri, mevduata yaşanan artışların fonlama maliyetinin artmasından kaynaklandığını dile getiriyor.

MÜSİAD BAŞKANI: KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL

Kredi faizlerinin son dönemde hızlı yükselişine iş dünyası da tepki gösterdi. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Mahmut Asmalı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yüksek faizi, 'Sanayicilerin kullanım kapasitelerinin maksimum noktaya geldiği ve yeni yatırım imkanları araştırdığı bir dönemde finansman alanında böylesi yüksek faiz oranlarının olması kabul edilebilir bir durum değildir' sözleriyle eleştirdi.

SALGIN SÜRECİNDE TEK HANE GÖRÜLDÜ

Ticari kredi faiz oranları, Kovid-19 salgınının ilk açıklandığı Mart 2020’de ekonomiye destek için alınan aksiyon ve kamu bankaları öncülüğünde geri çekilen faiz oranlarının etkisiyle yüzde 8,16’ya kadar gerilemiş ve ağustos ayına kadar tek hanede kalmıştı. Benzer şekilde ihtiyaç kredisinde yüzde 8,2, taşıtta yüzde 11,2, konutta yüzde 9, tüketicide yüzde 8,4’e kadar gerilemişti.

TEK DÜŞEN KONUT

Krediler için faiz oranı düşen tek kalem konut oldu. Konut kredisi faizleri eylül ayından bu yana yüzde 17,91 seviyesinden yüzde 17,48’e sınırlı da olsa düşüş gösterdi. Merkez Bankası’nın indirim hamlesiyle konut kredilerinde oranlar kasım ayında yüzde 16,94’e kadar geri çekilmişti.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

MEB Moğolistan Hükümeti heyeti ile çalışma toplantısı düzenlendi

Mersin için kuvvetli yağış uyarısı: Sel ve su baskınlarına dikkat

Balıkesir'de 3,6 büyüklüğünde deprem

Nijerya’da Lassa ateşi kaynaklı can kaybı 17’ye yükseldi

Afyonkarahisar merkezli dolandırıcılık operasyonunda 17 şüpheli yakalandı

ABD: Ukrayna'da 1 haftalık ateşkes ilan edildi

Gaziantep'te servis minibüs devrildi: 10 yaralı

İran Dışişleri Bakanı Arakçi Türkiye'ye geliyor

Açık Öğretim Okullarında 2’nci dönem kayıt ve sınav takvimi güncellendi

Siyonist işgalciler Gazze'de sivilleri hedef aldı: 2 şehit, çok sayıda yaralı

Portekiz’de Kristin Fırtınası nedeniyle 5 kişi hayatını kaybetti

İçişleri Bakanlığı’ndan kuvvetli yağış ve rüzgar uyarısı

İngiltere Başbakanı Starmer Çin'de

Gaziantep'te halk sağlığını hiçe sayan işletmeye 3 gün kapatma cezası

Nijerya’da protestolara polis müdahale etti: 3 ölü, 17 yaralı

Han Yunus'ta işgal saldırısında 2 kişi şehit oldu

Batman Gazetesi 64. Yayın Yılını Kutluyor

AB'den İran'a yeni yaptırım kararı

İran, protestolarda ölenlerin ismini açıklayacak

Malatya'da aranan 3 hükümlü yakalandı

Ağrı'da 3.8 büyüklüğünde deprem

Umut Kervanı Genel Başkan Yardımcısı Elibüyük'ten Van'da yoğun mesai

HÜDA PAR Şırnak'ta "Ana Dilimi Seçiyorum" paneli düzenleyecek

Cezaevi nakil aracı devrildi: 19 yaralı

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden KKTC’ye Ramazan yardımı

HÜDA PAR'dan Bingöl'de zor zamanlar yaşayan hayvan sahiplerine  ziyaret

HÜDA PAR'dan Kovancılar Esnaf Odası Başkanı Özdoğan’a hayırlı olsun ziyareti

Çiftçi: Bağımlılık bir bataklıktır, ciddi halk sağlığı problemidir

45. İl Müftüleri İstişare Toplantısı sonuç bildirgesi yayımlandı

Milletvekili Babacan'dan Avrupa Konseyi'nde Gazze vurgusu: Bu, sistematik bir zulüm politikasıdır

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


MEB Moğolistan Hükümeti heyeti ile çalışma toplantısı düzenlendi

Mersin için kuvvetli yağış uyarısı: Sel ve su baskınlarına dikkat

Balıkesir'de 3,6 büyüklüğünde deprem

Nijerya’da Lassa ateşi kaynaklı can kaybı 17’ye yükseldi

Afyonkarahisar merkezli dolandırıcılık operasyonunda 17 şüpheli yakalandı

ABD: Ukrayna'da 1 haftalık ateşkes ilan edildi

Gaziantep'te servis minibüs devrildi: 10 yaralı