• BIST 100

    10888,02%-0,32
  • DOLAR

    42,42% -0,02
  • EURO

    48,91% 0,01
  • GRAM ALTIN

    5567,20% 0,29
  • Ç. ALTIN

    9195,44% -0,18

Merkez düşürüyor onlar yükseltiyor! MÜSİAD Başkanı'ndan faiz tepkisi: Bu kabul edilemez

14 Ocak 2022, Cuma 10:55
14 Ocak 2022, Cuma 10:55
Merkez düşürüyor onlar yükseltiyor! MÜSİAD Başkanı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Merkez düşürüyor onlar yükseltiyor! MÜSİAD Başkanı'ndan faiz tepkisi: Bu kabul edilemez

Türkiye’nin üretim, yatırım, ihracatla kalkınmasını sağlayacak faiz indirimleri, geçen yıl aralık ayında yaşanan kur ataklarıyla kesintiye uğradı. Merkez Bankası’nın (MB), geçen yıl eylül ayında başladığı toplam 500 baz puana ulaşan faiz indirimlerini ekim ve kasım aylarında kredi faizlerine yansıtmaya başlayan bankalar, aralık ayında yaşanan döviz kuru atakları, TL likidite sıkışıklığı ve bankalar arası rekabet ortamının hız kazanmasıyla yeniden yukarı taşındı. Bu durum hem kredi hem de mevduat faizlerinin yükselmesini beraberinde getirdi.

TİCARİ YÜZDE 25’E DAYANDI

Merkez Bankası’nın bir hafta vadeli politika faizi yüzde 14 seviyesinde olsa da kredi faizleri yüzde 30’a kadar dayandı. Merkez Bankası verilerine göre, faiz indirimleriyle 24 Eylül haftasında yüzde 20,45 seviyesinde olan kredili mevduat hesabı (KMH) hariçi ticari kredi faiz oranları, yüzde 18.1’e kadar gerilerken, dövizin sert dalgalandığı 10 Aralıktan itiberen yüzde 19, yüzde 20, yüzde 23 ve 31 Aralık’ta yüzde 24,52’ye yükseldi.

KMH dahil ticari kredi faizlerinde söz konusu oran yüzde 18.8’i gördükten sonra, 2021’in son haftasında yüzde 24,37’ye tırmandı. Böylelikle ticari kredide oranlar Temmuz 2019’dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

TAŞITTA ORANLAR YÜZDE 26,4'A ÇIKTI

Bankaların kullandırdığı tüm kredi kalemleri içinde en fazla artış ihtiyaçta görüldü. Geçen yıl eylül ayında yüzde 23 seviyesinde olan ihtiyaç kredisi ağırlıklı ortalama yıllık faiz oranı, yıl sonunda yüzde 29,55’e tırmandı. Söz konusu oran, Haziran 2019’da yüzde 29,66 ile en yüksek seviyesini görmüştü.

KMH dahil oranlar ise yüzde 26 düzeyinde. Taşıt kredilerinde oranlar yüzde 24,7’den yüzde 26,42’ye, tüketicide yüzde 22,3’ten yüzde 26,14’e ulaştı. Böylelikle Merkez Bankası ile bankalar arasında faiz makası yaklaşık 10-15 puan açıldı.

MEVDUATTA DA YÜKSEK

Kredilerin yanı sıra mevduat faizleri de yükselişe geçti. Bankalarda üç aya kadar TL mevduat faiz oranları yüzde 18’den yüzde 20,58’e kadar yükseldi. Altı aya kadar vadelide yüzde 14,9’dan yüzde 17,7’ye, bir yıla kadar olanda yüzde 13,9’dan yüzde 19,2’ye, bir yıldan daha uzun vadede yüzde 10.4’ten yüzde 15,7’ye yükseldi. Bankacılık çevreleri, mevduata yaşanan artışların fonlama maliyetinin artmasından kaynaklandığını dile getiriyor.

MÜSİAD BAŞKANI: KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL

Kredi faizlerinin son dönemde hızlı yükselişine iş dünyası da tepki gösterdi. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Mahmut Asmalı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yüksek faizi, 'Sanayicilerin kullanım kapasitelerinin maksimum noktaya geldiği ve yeni yatırım imkanları araştırdığı bir dönemde finansman alanında böylesi yüksek faiz oranlarının olması kabul edilebilir bir durum değildir' sözleriyle eleştirdi.

SALGIN SÜRECİNDE TEK HANE GÖRÜLDÜ

Ticari kredi faiz oranları, Kovid-19 salgınının ilk açıklandığı Mart 2020’de ekonomiye destek için alınan aksiyon ve kamu bankaları öncülüğünde geri çekilen faiz oranlarının etkisiyle yüzde 8,16’ya kadar gerilemiş ve ağustos ayına kadar tek hanede kalmıştı. Benzer şekilde ihtiyaç kredisinde yüzde 8,2, taşıtta yüzde 11,2, konutta yüzde 9, tüketicide yüzde 8,4’e kadar gerilemişti.

TEK DÜŞEN KONUT

Krediler için faiz oranı düşen tek kalem konut oldu. Konut kredisi faizleri eylül ayından bu yana yüzde 17,91 seviyesinden yüzde 17,48’e sınırlı da olsa düşüş gösterdi. Merkez Bankası’nın indirim hamlesiyle konut kredilerinde oranlar kasım ayında yüzde 16,94’e kadar geri çekilmişti.

Batman-Beşiri yolunda trafiğe kapalı alanda kaza: 6 yaralı

Mardin’de otomobil takla attı: Anne öldü, eşi ve çocuğu yaralandı

Adana’da bir haftada 13 binin üzerinde sürücüye ceza uygulandı

Mardin’de tır ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

Mardin'de 11'inci kattan düşen zihinsel engelli çocuk hayatını kaybetti

Kocaeli’de silah kaçakçılığı operasyonu: 3 gözaltı

Mısır seçimlerin ikinci turu için sandık başında

Erdoğan: Nükleer güç santrali kurulması konusunda Güney Kore ile görüşmelerimiz sürüyor

Türkiye ile Güney Kore arasında 3 anlaşma imzalandı

Laparoskopik Parsiyel Nefrektomi ile Ağrı'da bir ilk gerçekleştirildi!

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, İletişim Başkanlığını ziyaret etti

DSÖ: Tüberküloz nedeniyle her yıl 1 milyon kişi ölüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney Kore Devlet Başkanı Lee’yi kabul etti

Ağrı’da böbrek tümörü ameliyatı başarıyla gerçekleştirildi

Rusya-Ukrayna barış sürecinde son durum

Belçika'da 3 günlük genel grev

Ağrı'da gerçekleştirilen operasyonunda 3 şüpheli yakalandı

Van'da artan genç ölümlerine ilişkin HÜDA PAR'dan açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Öğretmen, öğrencisini işleyen mücevher ustasıdır

Ağrı’da drift atan sürücüye cezai işlem uygulandı

Van'da 134 kilogram uyuşturucu ele geçirildi: 6 tutuklama

Baltık Denizi’nde NATO askeri tatbikatı başladı

Tayland son 300 yılın yağış rekoru kırıldı

Şi, Trump ile telefonda görüştü

Azerbaycan'da iş merkezinde patlama: 7 kişi kurtarıldı

Şehit Kassami Komutan İmad Akil: "Yedi canı" olan maskeli adam

Etiyopya'daki Hayli Gubbi Yanardağı'nda volkanik hareketlilik

İstanbul'da "Millî Sarayların Yüzyılı" uluslararası sempozyumu açılış töreni yapıldı

“Dersimi Seçiyorum Kur’an’ımı Alıyorum” projesi kapsamında öğretmenler ve öğrencilere anlamlı hediye

Yetimler Vakfı, Van’da onlarca çocuğa bot ve mont dağıttı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Batman-Beşiri yolunda trafiğe kapalı alanda kaza: 6 yaralı

Mardin’de otomobil takla attı: Anne öldü, eşi ve çocuğu yaralandı

Adana’da bir haftada 13 binin üzerinde sürücüye ceza uygulandı

Mardin’de tır ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

Mardin'de 11'inci kattan düşen zihinsel engelli çocuk hayatını kaybetti

Kocaeli’de silah kaçakçılığı operasyonu: 3 gözaltı

Mısır seçimlerin ikinci turu için sandık başında