• BIST 100

    15703,40%-1,93
  • DOLAR

    44,06% 0,17
  • EURO

    51,19% 0,04
  • GRAM ALTIN

    7301,06% 1,68
  • Ç. ALTIN

    11854,23% 0,00

Milletlerarası Andlaşmalara göre Türkiye'de İstanbul Sözleşmesi’nin feshinin dayanağı nedir?

21 Mart 2021, Pazar 10:31
21 Mart 2021, Pazar 10:31
Milletlerarası Andlaşmalara göre Türkiye
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Milletlerarası Andlaşmalara göre Türkiye'de İstanbul Sözleşmesi’nin feshinin dayanağı nedir?

İstanbul Sözleşmesi, aileyi ve kadını güçlendirmeye odaklı olarak ortaya çıkmıştı. Ancak sonrasında küresel LGBT lobilerinin ve bunlarla eşgüdümlü finans ve teknoloji şirketlerinin ülkemiz üzerinde düşünce ve ifade özgürlüğünü baskılayıcı, aile ve toplum değerlerimizi yozlaştırıcı politik bir baskı aracı olarak kullanmaya başlandı. Bunu fark eden Ankara, İstanbul Sözleşmesi'ni feshetti.

İstanbul Sözleşmesi neden feshedildi?

Peki Milletlerarası Andlaşmalar Türkiye'nin bir çok ülkenin de taraf olduğu İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi konusunda ne diyor. Bir milletlerarası antlaşmada, o antlaşmaya taraf olan devlet iç hukukundaki yerine göre nasıl hareket eder?

1- AYRILMA HAKKI:

Öncelikle belirtelim ki milletler arası anlaşmalara, sözleşmelere taraf olmak kadar taraflıktan ayrılmak da her egemen devletin hakkıdır. Bir sözleşmenin tarafı olmak demek ayrılmanın asla mümkün olmadığı adeta bir mahkumiyet statüsü oluşturmak anlamına gelmez. Bu nedenle sözleşmelere katılmanın usulünün yanında ayrılmanın usulü de ilgili sözleşmede düzenlenir. Nitekim ayrılma kararı verilen İstanbul Sözleşmesi’nin 80inci maddesi taraflara sözleşmeyi fesih hakkı vermiştir. Türkiye’de bu hakkını kullanmıştır. 

2-CARİ SİSTEMİMİZ:

Anayasa madde 104/11 Cumhurbaşkanına milletlerarası andlaşmaların onaylanması ve yayımlanması yetkisi vermiştir. Bunun anlamı Türkiye Cumhuriyeti’ni andlaşmalara taraf yapma yetkisinin yürütmede olmasıdır. Aynı şekilde taraflıktan ayrılma yetkisi de bu düzenleme gereği yürütmeye aittir.

Anayasa madde 90 ise TBMM’ye onaylanan andlaşmaları kanunla uygun bulma yetkisi vermiştir. Bunun anlamı ise anayasada sayılan istisnalar hariç taraf olunan andlaşmaları yürürlüğe koyma yetkisinin TBMM’de olmasıdır.

Anayasal hükümlere göre düzenlenmiş alt normlar ise; sadece dört maddesi yürürlükte olan 1963 tarihli 244 sayılı Kanun ile 2018 tarihli 9 no’lu CBK’dır. CBK hükümleri 244 sayılı Kanunu’nun yürürlükten kaldırılan maddelerinin aynısından oluşmuştur. Cumhurbaşkanı’nın andlaşmaları sona erdirme yetkisi (9 no’lu CBK 3üncü maddesi) 1963 tarihinde 244 sayılı Kanunla kabul edilmiş düzenlemenin birebir aynısıdır. Özetle milletlerarası andlaşmalara ilişkin geçerli sistemiz yaklaşık altmış yıllık bir geçmişe sahiptir. CHS’ye geçişle birlikte yeni bir sistem kurulmamış Meclis ve Yürütmenin yetkileri aynen korunmuştur. Tek fark önceden Bakanlar Kuruluna ait olan yetkilerin başkanlık sistemine geçiş sebebiyle Cumhurbaşkanına verilmesidir.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN AYRILMA İŞLEMİ CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ DEĞİL CUMHURBAŞKANI KARARIDIR

Önemle belirtelim ki İstanbul Sözleşmesinden ayrılma işlemi Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi değil Cumhurbaşkanı kararıdır. Bu karar; Anayasanın  madde 104/11 fıkrasında yer alan Cumhurbaşkanının milletlerarası andlaşmaları onaylama yetkisinin paraleli olan sona erdirme yetkisine ve bu hususu açıkça düzenleyen 9no’lu CBK’nın 3üncü maddesine dayanmaktadır. 

Bu konuda ileri sürülen farklı görüşlerin büyük ölçüde sistemi bilmemekten ve/veya mevzuata hakim olmamaktan kaynaklandığı gözlenmektedir.

İşte İstanbul Sözleşmesi

3- İŞLEMLERİN PARALELLİĞİ:

İşlemlerin parelelliği ilkesi işlem sıralarının paralel olmasını da içerir.

Buna göre taraf olunan bir andlaşmadan ayrılmak öncelikle taraflık statüsünü sona erdirmekle olur. Bu da sözleşmenin feshi iradesinin  yürütme tarafından ilgili merciye bildirilmesini gerektirir. Böyle bir bildirim TBMM tarafından yapılamaz. Taraf olma yetkisi kime aitse ayrılma yetkisi de o organa aittir. Bu da bizim sistemimizde yürütmedir.

Böylece yürütmenin fesih bildiriminden sonra taraf olmaktan çıkılmış ve dolayısıyla yürütülme imkanı ortadan kalkmış bir andlaşmaya ilişkin uygun bulma kanununun da yürülükten kaldırılması aşamasına geçilebilir. TBMM ancak bu aşamada devreye girebilir.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Isparta’da kumar operasyonu: 16 kişiye para cezası

Akademisyenler uyardı: Dijital kumar gençleri tehdit ediyor

İnternet kullanımını kontrol etmenin 3 yolu: Bağ kur, sınır koy, rutin değiştir

Mardin'de kamyonet ile traktör çarpıştı: 3 yaralı

Batman Eğitim-Bir-Sen: İran'da katledilen kız çocukları insanlığın vicdanında derin yara açtı

Bursa’da silahını temizlerken kendini vurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı Starmer ile telefonda görüştü

İl Tarım'dan çiftçilere bordo bulamacı uyarısı

Akdeniz için fırtına uyarısı: Rüzgârın hızı 75 kilometreye ulaşabilir

Gercüş bağları için modernizasyon adımı

Gaziantep'te hırsızlık yapan 12 kişi suçüstü yakalandı

Umut Kervanı’ndan yetimlere bayramlık desteği

Şanlıurfa’da kar yağışı etkili oluyor

Şanlıurfa’da sanayi sitesinde yangın paniği

Yetimler Vakfı Yemenli mazlumları unutmadı

Sanayide sıfır atık dönemi için imzalar atıldı

HAKSİAD Elazığ Şubesi’nden medya ziyareti

İletişim Başkanlığı’ndan CNN International’a harita tepkisi

Elazığ’dan Gazze’ye kardeşlik köprüsü: 2 bin kişiye iftar sofrası

Şanlıurfa’da Umut Kervanı ve Yetimler Vakfı’ndan yetimler için iftar programı

Malatya Valiliğinden restorasyon sırasında çöken tarihi cami ile ilgili açıklama

Yabancı öğretmenlere Türkçe yeterlilik şartı getiriliyor

Umut Kervanı Diyarbakır'da ihtiyaç sahibi ailelerle sofralarda buluşuyor

Cizre'de 2 bin öğrenciye "YKS’de Son Viraj" semineri verildi

Siyonist rejimin Gazze saldırılarında şehit sayısı 72 bin 123’e yükseldi

Uluslararası öğrenciler Gaziantep'te iftarda buluştu

Şubat’ta hava yolunu 15 milyon kişi kullandı

DMM: Acil Durumlar ve Savunma Planlaması atamaları savaş hazırlığı değil

22 ilde dolandırıcılara operasyon: 390 şüpheli yakalandı

Bursa’da Ramazan denetimleri sürüyor

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Isparta’da kumar operasyonu: 16 kişiye para cezası

Akademisyenler uyardı: Dijital kumar gençleri tehdit ediyor

İnternet kullanımını kontrol etmenin 3 yolu: Bağ kur, sınır koy, rutin değiştir

Mardin'de kamyonet ile traktör çarpıştı: 3 yaralı

Batman Eğitim-Bir-Sen: İran'da katledilen kız çocukları insanlığın vicdanında derin yara açtı

Bursa’da silahını temizlerken kendini vurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı Starmer ile telefonda görüştü