• BIST 100

    15036,80%0,81
  • DOLAR

    43,12% 0,00
  • EURO

    50,40% 0,37
  • GRAM ALTIN

    6364,11% 1,82
  • Ç. ALTIN

    10268,62% 0,98

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! Süre ay sonunda doluyor

18 Mart 2021, Perşembe 14:51
18 Mart 2021, Perşembe 14:51
Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! Süre ay sonunda doluyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! Süre ay sonunda doluyor

Kira geliri elde eden mükellefler için 2020 yılına ait gelir vergisi beyannamelerini verme dönemi devam ediyor. Gelir İdaresi Başkanlığı verilerine göre, ülkede geçen yıl sonu itibarıyla 2 milyon 56 bin gayrimenkul sermaye iradı mükellefi bulunuyor. Bu mükelleflerin, 2020 yılında elde edilen kira gelirine ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamelerini 31 Mart'a kadar idareye ulaştırması gerekiyor. Beyannameler, Hazır Beyan Sistemi üzerinden gönderilebilecek. Sisteme, Başkanlığın internet sitesi 'www.gib.gov.tr' üzerinden 7 gün 24 saat ulaşılabiliyor.

İkametgahın bulunduğu yerdeki vergi dairesine kağıt ortamında beyanname verilebilecek. Mali müşavirler üzerinden de e-Beyanname Sistemi'nden kira geliri beyan edilebilecek.

İKİ TAKSİTTE ÖDENECEK

2020 yılında elde edilen kira gelirine ilişkin verilecek yıllık gelir vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan gelir vergisi, bu yılın mart ve temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenecek. Birinci taksitin, damga vergisiyle birlikte 31 Mart'a, ikinci taksitin ise 31 Temmuz'un resmi tatile rastlaması nedeniyle 2 Ağustos'a kadar ödenmesi gerekiyor.

Vergi, anlaşmalı bankalar ve tüm vergi dairelerinden ödenebiliyor. Ödenecek gelir vergisi, İnteraktif Vergi Dairesinin 'Hesaplamalar' bölümünden yararlanılarak öğrenilebiliyor. Kira gelirleri için hangi mükelleflerin beyanname vereceği de belirlendi. Buna göre, beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret mükelleflerden, bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri 2020 yılı için belirlenen istisna tutarı olan 6 bin 600 lirayı aşanlar beyanname verecek. Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarının altında kira geliri çıkması halinde, bu gelirleri için beyanname vermesine gerek bulunmuyor.

İş yeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2020 yılı için 49 bin lira) aşanların da beyanname vermesi gerekiyor. Bir takvim yılı içinde mal ve hakların kiralanmasından elde edilen gelirlerden kesinti ve istisna uygulamasına konu olmayan ve tutarı 2020 için 2 bin 600 liralık beyanname verme sınırını aşanlar da yıllık beyanname verecekler arasında yer alıyor.

İstisna tutarının üzerinde konut kira geliri elde edilmesi halinde, yıllık beyanname ile beyan edilen kira gelirinden istisna tutarının düşülmesi gerekiyor. Konut ve iş yeri gelirinin birlikte elde edilip beyanı halinde, istisna sadece konut kira gelirine uygulanacak. Bir konuta birden fazla kişinin ortak olması halinde, elde edilen kira gelirinin vergilendirilmesinde her bir ortak için 6 bin 600 liralık istisna ayrı ayrı uygulanacak.

İstisna, bir mükellefin birden fazla konuttan kira geliri elde etmesi halinde, kira gelirlerinin toplamına bir defa uygulanacak.

Konutlardan elde edilen kira gelirleri süresinde beyan edilmez ya da eksik beyan edilirse, 2020 yılı için belirlenen 6 bin 600 liralık istisnadan yararlanılamayacak. İdarece herhangi bir tespitte bulunulmadan düzeltme yapılması halinde, söz konusu istisnadan yararlanılması mümkün olacak.

Konya Ilgın’da kar yağışından dolayı eğitime ara verildi

Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı belli oldu

Kadınlara serviks kanseri taraması

Bingöl’de aranan 7 hükümlü yakalandı

Suriye ordusu bazı bölgeleri kapalı askeri bölge ilan etti

Engelli Aktif Yaşam Merkezi, bireylerin toplumsal katılımını destekliyor

Batman'da Kur'an kurslarına yoğun ilgi

Batman'da yılın ilk okuma yazma kursu başladı

İşgalciler Kudüs'te UNRWA binalarının elektrik ve suyunu kesmeye hazırlanıyor

Zorlu kış koşullarına rağmen köylerde aşı çalışmaları sürüyor

Maltepe’de riskli binalar yenilendi

İstanbul’da ünlülere uyuşturucu operasyonu

İMO Gaziantep Şube Başkanı Güçyetmez: Mevcut binalar periyodik olarak denetlenmelidir

Samsun’da uyuşturucu operasyonu

Alaçatı RES’te yerli üretim dönemi

Sürücü uzmanından uyarı: Karlı ve buzlu yollarda en sık yapılan hatalar

Peygamber Sevdalıları'ndan "Siyer Yarışması" kayıtları için son çağrı

Endonezya'dan "hava koşullarını değiştirme" operasyonu

Çin: Gümrük savaşlarında kazanan yok

Gazze'de siyonist rejimin saldırılarıyla zayıflayan binalar çöktü: 4 şehit

DSÖ: Gazze’de 18 bin 500’den fazla hasta acil tıbbi tahliye bekliyor

Trump’ın baskısı sonuç vermedi: Rus petrolü Hindistan’a akmaya devam ediyor

Bangladeş'te umut Cemaat-i İslami'de: Halk desteği sandığa yansıyor

Uzman Diyetisyen Korkmaz: Ruhsal durumun beslenme üzerinde etkisi vardır

Psikolog Günaydın: Sosyal medyaya yaş sınırı bir yasak değil, koruma önlemidir

Kocaeli’de FETÖ operasyonu: 16 şüpheli gözaltında

Ticaret ve perakende satış hacmi Kasım 2025’te artış gösterdi

Filipinler'deki Mayon Yanardağı'nda 100 metrelik lav fışkırması gözlemlendi

Grönland'dan Trump'a yanıt: Mülkiyet tartışması kabul edilemez

Adıyaman'da aranan 3 kişi yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Konya Ilgın’da kar yağışından dolayı eğitime ara verildi

Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı belli oldu

Kadınlara serviks kanseri taraması

Bingöl’de aranan 7 hükümlü yakalandı

Suriye ordusu bazı bölgeleri kapalı askeri bölge ilan etti

Engelli Aktif Yaşam Merkezi, bireylerin toplumsal katılımını destekliyor

Batman'da Kur'an kurslarına yoğun ilgi