• BIST 100

    16176,11%-0,11
  • DOLAR

    44,10% 0,07
  • EURO

    51,06% 0,11
  • GRAM ALTIN

    7332,46% -0,05
  • Ç. ALTIN

    11826,62% 0,00

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! Süre ay sonunda doluyor

18 Mart 2021, Perşembe 14:51
18 Mart 2021, Perşembe 14:51
Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! Süre ay sonunda doluyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! Süre ay sonunda doluyor

Kira geliri elde eden mükellefler için 2020 yılına ait gelir vergisi beyannamelerini verme dönemi devam ediyor. Gelir İdaresi Başkanlığı verilerine göre, ülkede geçen yıl sonu itibarıyla 2 milyon 56 bin gayrimenkul sermaye iradı mükellefi bulunuyor. Bu mükelleflerin, 2020 yılında elde edilen kira gelirine ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamelerini 31 Mart'a kadar idareye ulaştırması gerekiyor. Beyannameler, Hazır Beyan Sistemi üzerinden gönderilebilecek. Sisteme, Başkanlığın internet sitesi 'www.gib.gov.tr' üzerinden 7 gün 24 saat ulaşılabiliyor.

İkametgahın bulunduğu yerdeki vergi dairesine kağıt ortamında beyanname verilebilecek. Mali müşavirler üzerinden de e-Beyanname Sistemi'nden kira geliri beyan edilebilecek.

İKİ TAKSİTTE ÖDENECEK

2020 yılında elde edilen kira gelirine ilişkin verilecek yıllık gelir vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan gelir vergisi, bu yılın mart ve temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenecek. Birinci taksitin, damga vergisiyle birlikte 31 Mart'a, ikinci taksitin ise 31 Temmuz'un resmi tatile rastlaması nedeniyle 2 Ağustos'a kadar ödenmesi gerekiyor.

Vergi, anlaşmalı bankalar ve tüm vergi dairelerinden ödenebiliyor. Ödenecek gelir vergisi, İnteraktif Vergi Dairesinin 'Hesaplamalar' bölümünden yararlanılarak öğrenilebiliyor. Kira gelirleri için hangi mükelleflerin beyanname vereceği de belirlendi. Buna göre, beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret mükelleflerden, bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri 2020 yılı için belirlenen istisna tutarı olan 6 bin 600 lirayı aşanlar beyanname verecek. Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarının altında kira geliri çıkması halinde, bu gelirleri için beyanname vermesine gerek bulunmuyor.

İş yeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2020 yılı için 49 bin lira) aşanların da beyanname vermesi gerekiyor. Bir takvim yılı içinde mal ve hakların kiralanmasından elde edilen gelirlerden kesinti ve istisna uygulamasına konu olmayan ve tutarı 2020 için 2 bin 600 liralık beyanname verme sınırını aşanlar da yıllık beyanname verecekler arasında yer alıyor.

İstisna tutarının üzerinde konut kira geliri elde edilmesi halinde, yıllık beyanname ile beyan edilen kira gelirinden istisna tutarının düşülmesi gerekiyor. Konut ve iş yeri gelirinin birlikte elde edilip beyanı halinde, istisna sadece konut kira gelirine uygulanacak. Bir konuta birden fazla kişinin ortak olması halinde, elde edilen kira gelirinin vergilendirilmesinde her bir ortak için 6 bin 600 liralık istisna ayrı ayrı uygulanacak.

İstisna, bir mükellefin birden fazla konuttan kira geliri elde etmesi halinde, kira gelirlerinin toplamına bir defa uygulanacak.

Konutlardan elde edilen kira gelirleri süresinde beyan edilmez ya da eksik beyan edilirse, 2020 yılı için belirlenen 6 bin 600 liralık istisnadan yararlanılamayacak. İdarece herhangi bir tespitte bulunulmadan düzeltme yapılması halinde, söz konusu istisnadan yararlanılması mümkün olacak.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Brent petrol 97,74 dolardan işlem görüyor

HAMAS'tan İspanya'nın kararına destek

Peygamber Sevdalıları Vakfı'ndan Dünya Kudüs Günü çağrısı

Tavuk yumurtası üretimi yüzde 15,1 arttı

Hürmüz Boğazı'nda Tayland bayraklı gemi hedef alındı: Vurulan gemi sayısı en az 16'ya ulaştı

Şanlıurfa’da husumetli aileler arasında silahlı kavga: 2 yaralı

Adana şalgamına AB’den coğrafi işaret tescili

Şanlıurfa’da üniversiteli gençler kardeşlik iftarında buluştu

Yalnız yaşayan yaşlı sayısı 1 milyon 836 bini aştı

Mardin Umut Kervanı'ndan ihtiyaç sahibi ailelere nakdi yardım

Ocakta 944 bin 926 ton inek sütü toplandı

Piyasalar Merkez Bsı'nın faiz kararına kilitlendi

Adana şalgamı AB tescili aldı

Gaziantep’te yüzlerce araç sürücüsüne ceza

Çin benzin ve dizel ihracatını askıya aldı

Mardin’de 16 yaşındaki kız evinde ölü bulundu

Bursa'da hafriyat kamyonu otomobile çarptı: Bir kişi yaralandı

Maden sahalarının ihale usulleri yeniden düzenlendi

Beyrut'ta kanlı gece: Siyonist rejim onlarca sivili şehit etti

Trump’tan sivil altyapıya yönelik yeni tehdit: Bir saatte imha edebiliriz

Limonda ithalat vergisi yeniden düzenlendi

Döviz kurlarında son durum

Akaryakıta çifte indirim: Benzin ve motorin fiyatları geriledi

Altın fiyatları satıcılı seyirde

8 ülkeden işgal rejimine Mescid-i Aksa tepkisi

Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu'da çığ tehlikesi sürüyor

Okullarda ikinci ara tatil yarın başlıyor

Umman: israil ile ilişkilerimizi normalleştirmeyeceğiz ve "Barış Konseyi"ne katılmayacağız

Uluslararası Kudüs Kurumu'ndan Ürdün'e çağrı: Mescid-i Aksa'nın açıldığını ilan edin

İşgalciler Mescid-i Aksa'yı 13 gündür kapalı tutuyor

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Brent petrol 97,74 dolardan işlem görüyor

HAMAS'tan İspanya'nın kararına destek

Peygamber Sevdalıları Vakfı'ndan Dünya Kudüs Günü çağrısı

Tavuk yumurtası üretimi yüzde 15,1 arttı

Hürmüz Boğazı'nda Tayland bayraklı gemi hedef alındı: Vurulan gemi sayısı en az 16'ya ulaştı

Şanlıurfa’da husumetli aileler arasında silahlı kavga: 2 yaralı

Adana şalgamına AB’den coğrafi işaret tescili