• BIST 100

    14077,13%0,34
  • DOLAR

    43,02% 0,16
  • EURO

    50,52% -0,09
  • GRAM ALTIN

    6049,88% 1,42
  • Ç. ALTIN

    9931,63% 0,00

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! Süre ay sonunda doluyor

18 Mart 2021, Perşembe 14:51
18 Mart 2021, Perşembe 14:51
Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! Süre ay sonunda doluyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! Süre ay sonunda doluyor

Kira geliri elde eden mükellefler için 2020 yılına ait gelir vergisi beyannamelerini verme dönemi devam ediyor. Gelir İdaresi Başkanlığı verilerine göre, ülkede geçen yıl sonu itibarıyla 2 milyon 56 bin gayrimenkul sermaye iradı mükellefi bulunuyor. Bu mükelleflerin, 2020 yılında elde edilen kira gelirine ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamelerini 31 Mart'a kadar idareye ulaştırması gerekiyor. Beyannameler, Hazır Beyan Sistemi üzerinden gönderilebilecek. Sisteme, Başkanlığın internet sitesi 'www.gib.gov.tr' üzerinden 7 gün 24 saat ulaşılabiliyor.

İkametgahın bulunduğu yerdeki vergi dairesine kağıt ortamında beyanname verilebilecek. Mali müşavirler üzerinden de e-Beyanname Sistemi'nden kira geliri beyan edilebilecek.

İKİ TAKSİTTE ÖDENECEK

2020 yılında elde edilen kira gelirine ilişkin verilecek yıllık gelir vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan gelir vergisi, bu yılın mart ve temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenecek. Birinci taksitin, damga vergisiyle birlikte 31 Mart'a, ikinci taksitin ise 31 Temmuz'un resmi tatile rastlaması nedeniyle 2 Ağustos'a kadar ödenmesi gerekiyor.

Vergi, anlaşmalı bankalar ve tüm vergi dairelerinden ödenebiliyor. Ödenecek gelir vergisi, İnteraktif Vergi Dairesinin 'Hesaplamalar' bölümünden yararlanılarak öğrenilebiliyor. Kira gelirleri için hangi mükelleflerin beyanname vereceği de belirlendi. Buna göre, beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret mükelleflerden, bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri 2020 yılı için belirlenen istisna tutarı olan 6 bin 600 lirayı aşanlar beyanname verecek. Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarının altında kira geliri çıkması halinde, bu gelirleri için beyanname vermesine gerek bulunmuyor.

İş yeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2020 yılı için 49 bin lira) aşanların da beyanname vermesi gerekiyor. Bir takvim yılı içinde mal ve hakların kiralanmasından elde edilen gelirlerden kesinti ve istisna uygulamasına konu olmayan ve tutarı 2020 için 2 bin 600 liralık beyanname verme sınırını aşanlar da yıllık beyanname verecekler arasında yer alıyor.

İstisna tutarının üzerinde konut kira geliri elde edilmesi halinde, yıllık beyanname ile beyan edilen kira gelirinden istisna tutarının düşülmesi gerekiyor. Konut ve iş yeri gelirinin birlikte elde edilip beyanı halinde, istisna sadece konut kira gelirine uygulanacak. Bir konuta birden fazla kişinin ortak olması halinde, elde edilen kira gelirinin vergilendirilmesinde her bir ortak için 6 bin 600 liralık istisna ayrı ayrı uygulanacak.

İstisna, bir mükellefin birden fazla konuttan kira geliri elde etmesi halinde, kira gelirlerinin toplamına bir defa uygulanacak.

Konutlardan elde edilen kira gelirleri süresinde beyan edilmez ya da eksik beyan edilirse, 2020 yılı için belirlenen 6 bin 600 liralık istisnadan yararlanılamayacak. İdarece herhangi bir tespitte bulunulmadan düzeltme yapılması halinde, söz konusu istisnadan yararlanılması mümkün olacak.

Karayollarında 58 binin üzerinde trafik levhası kaldırıldı

Mardin Artuklu Üniversitesine yeni Fakülte kuruluyor

Yetimler Vakfı'ndan Gazze'de kışın ortasında umut sofraları

Yapay zekâ, sağlıkta erken tanının yolunu açıyor

​ İşgal savaş uçaklarından Lübnan’ın güneyine yoğun hava saldırıları

Batman'da Ebu Ubeyde ve Gazze şehitleri için gıyabi cenaze namazı kılındı

İstanbul barajlarında doluluk oranı yüzde 18,77

Ağrı'da yolu kardan kapanan köydeki hastaya paletli ambulansla ulaşıldı

Suudi destekli güçler, Hadramevt'te ilerliyor: Çatışmalar başladı

Diyarbakır’da çöp konteynerleri taştı, vatandaşlar tepkili

Bingöl’de besilik erkek sığır destekleme başvuruları başladı

HAMAS'tan net mesaj: Direnişi hedef alan hiçbir güç Gazze'ye giremez

Bismil'de karın ağırlığına dayanamayan çatılar çöktü: 20 biçerdöver hasar gördü

Han Yunus'ta ateşkese rağmen işgal ateşi: Bir şehit

Eskişehir’de dondurucu soğuk: Porsuk Çayı buz tuttu

BYD, elektrikli araç satışlarında Tesla’yı geride bırakıyor

Hamanei'nin danışmanından İran'ın iç işlerine karışan ABD'ye tepki

Anamurlu bayanlardan cuma sohbetlerine yoğun ilgi

CIA’ya ait MQ-9 İHA Afganistan’da düştü

Şanlıurfa’da DAİŞ propagandasına 8 tutuklama

Ağrı'da DAİŞ operasyonu: 10 şüpheli gözaltına alındı

Belediyenin uğramadığı mahallenin sakinleri yollarını yine kendileri açtı

BESO Başkanı Çiftçi: 2025 esnaf için zor geçti, 2026'dan umutluyuz

ABD'de 2025 yılında 40 binden fazla kişi silahla vuruldu

BUFDER Başkanı Yazıcı: Direniş, Ebu Ubeyde’nin şehadetiyle son bulmayacak

Doğum vakasına saatler sonra ulaşıldı

Somali, 50 yıl sonra ilk kez BM Güvenlik Konseyi başkanlığını üstlendi

Batman'da kar kalınlığı 18 santimetreye ulaşarak son 19 yılın rekoru kırıldı

Güney Kore'de yolcu uçağı kokpitinden dumanlar yükseldi, yolcular tahliye edildi

İşgalcilerden El Halil'de baskın: 3 Filistinli esir alındı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Karayollarında 58 binin üzerinde trafik levhası kaldırıldı

Mardin Artuklu Üniversitesine yeni Fakülte kuruluyor

Yetimler Vakfı'ndan Gazze'de kışın ortasında umut sofraları

Yapay zekâ, sağlıkta erken tanının yolunu açıyor

​ İşgal savaş uçaklarından Lübnan’ın güneyine yoğun hava saldırıları

Batman'da Ebu Ubeyde ve Gazze şehitleri için gıyabi cenaze namazı kılındı

İstanbul barajlarında doluluk oranı yüzde 18,77