-
BIST 100
16088,00%-1,23
-
DOLAR
44,16% 0,22
-
EURO
50,49% -0,78
-
GRAM ALTIN
7134,90% -0,98
-
Ç. ALTIN
11685,77% -0,65
Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! Süre ay sonunda doluyor
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! Süre ay sonunda doluyor
Kira geliri elde eden mükellefler için 2020 yılına ait gelir vergisi beyannamelerini verme dönemi devam ediyor. Gelir İdaresi Başkanlığı verilerine göre, ülkede geçen yıl sonu itibarıyla 2 milyon 56 bin gayrimenkul sermaye iradı mükellefi bulunuyor. Bu mükelleflerin, 2020 yılında elde edilen kira gelirine ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamelerini 31 Mart'a kadar idareye ulaştırması gerekiyor. Beyannameler, Hazır Beyan Sistemi üzerinden gönderilebilecek. Sisteme, Başkanlığın internet sitesi 'www.gib.gov.tr' üzerinden 7 gün 24 saat ulaşılabiliyor.
İkametgahın bulunduğu yerdeki vergi dairesine kağıt ortamında beyanname verilebilecek. Mali müşavirler üzerinden de e-Beyanname Sistemi'nden kira geliri beyan edilebilecek.
İKİ TAKSİTTE ÖDENECEK
2020 yılında elde edilen kira gelirine ilişkin verilecek yıllık gelir vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan gelir vergisi, bu yılın mart ve temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenecek. Birinci taksitin, damga vergisiyle birlikte 31 Mart'a, ikinci taksitin ise 31 Temmuz'un resmi tatile rastlaması nedeniyle 2 Ağustos'a kadar ödenmesi gerekiyor.
Vergi, anlaşmalı bankalar ve tüm vergi dairelerinden ödenebiliyor. Ödenecek gelir vergisi, İnteraktif Vergi Dairesinin 'Hesaplamalar' bölümünden yararlanılarak öğrenilebiliyor. Kira gelirleri için hangi mükelleflerin beyanname vereceği de belirlendi. Buna göre, beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret mükelleflerden, bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri 2020 yılı için belirlenen istisna tutarı olan 6 bin 600 lirayı aşanlar beyanname verecek. Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarının altında kira geliri çıkması halinde, bu gelirleri için beyanname vermesine gerek bulunmuyor.
İş yeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2020 yılı için 49 bin lira) aşanların da beyanname vermesi gerekiyor. Bir takvim yılı içinde mal ve hakların kiralanmasından elde edilen gelirlerden kesinti ve istisna uygulamasına konu olmayan ve tutarı 2020 için 2 bin 600 liralık beyanname verme sınırını aşanlar da yıllık beyanname verecekler arasında yer alıyor.
İstisna tutarının üzerinde konut kira geliri elde edilmesi halinde, yıllık beyanname ile beyan edilen kira gelirinden istisna tutarının düşülmesi gerekiyor. Konut ve iş yeri gelirinin birlikte elde edilip beyanı halinde, istisna sadece konut kira gelirine uygulanacak. Bir konuta birden fazla kişinin ortak olması halinde, elde edilen kira gelirinin vergilendirilmesinde her bir ortak için 6 bin 600 liralık istisna ayrı ayrı uygulanacak.
İstisna, bir mükellefin birden fazla konuttan kira geliri elde etmesi halinde, kira gelirlerinin toplamına bir defa uygulanacak.
Konutlardan elde edilen kira gelirleri süresinde beyan edilmez ya da eksik beyan edilirse, 2020 yılı için belirlenen 6 bin 600 liralık istisnadan yararlanılamayacak. İdarece herhangi bir tespitte bulunulmadan düzeltme yapılması halinde, söz konusu istisnadan yararlanılması mümkün olacak.
Sürücülerin merak ettiği düzenleme: Hangi ekranlar yasak?
Eric Cantona’dan Trump’a savaş göndermesi: Savaş başlatan başkanlar cepheye gitmeli
İstanbul’da baraj doluluk oranı yüzde 45,93 olarak açıklandı
İran Dışişleri Bakanı Arakçi’den Hürmüz Boğazı açıklaması
Adana’da 4,1 milyon kaçak makaron ele geçirildi
Peygamber Sevdalıları: Kadir Gecesi'ni ibadet, dua ve muhasebe ile değerlendirelim
Esnafın bitmeyen kâbusu: Yağmurla gelen su baskınları
Cezaevinden firar eden hükümlü jandarma tarafından yakalandı
Pendik’te silah operasyonu: 44 tabanca ele geçirildi
İran Devrim Muhafızları: Netanyahu’ya yönelik saldırılar sürecek
İşgalciler, bayram alışverişine giden aileyi kurşunladı: 2'si çocuk 4 Filistinli şehit oldu
Ulusal staj programı başvuruları 31 Mart’a kadar uzatıldı
Trump’tan “Küstah” açıklama: Hark Adası’nı eğlence olsun diye yine vurabiliriz
İran: ABD ve işgal rejimi İran İHA’sını taklit ederek bölge ülkelere saldırıyor
İran'dan siyonist işgal rejimine bilgi sızdıran 20 ajan yakalandı
İşgal rejiminin gece Lübnan saldırısında 14 kişi şehit oldu
19 il için sarı kodlu uyarı
Netanyahu ilk defa askeri kabine toplantısına katılmadı
İşgalci ABD Rümeylan Üssü’nden çekildi
Meteoroloji’den kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı
Konya Kapu Camii’nde Ramazan’ın son günlerinde itikâf yoğunluğu
Aksaray’da acı kaza: Anne ve baba hayatını kaybetti, 4 çocuk ağır yaralı
Mehmet Salih Seyhan Kimdir?
Malatya'da çocuklara tekne orucu iftarı
HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu Diyarbakır’da ilçe başkanları ve il yönetimiyle buluştu
Yetimler Vakfı’ndan iftar programı
Yapıcıoğlu, Şehit Yasin Börü’nün ailesini ziyaret etti
ABD Irak'taki vatandaşlarını ülkeyi terk etmeleri yönünde uyardı
Rusya, Ukrayna'daki askeri ve enerji tesislerini hedef aldı
Lübnan'da can kaybı artıyor: Siyonist işgalcilerin saldırılarında şehit sayısı 826'ya yükseldi
Yükleniyor






