• BIST 100

    14155,46%0,76
  • DOLAR

    42,69% 0,23
  • EURO

    50,15% 0,06
  • GRAM ALTIN

    5897,70% 0,71
  • Ç. ALTIN

    9533,17% 2,62

Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! İnternetten başvuran alabilir

25 Ağustos 2020, Salı 11:00
25 Ağustos 2020, Salı 11:00
Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! İnternetten başvuran alabilir
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! İnternetten başvuran alabilir

İşsizlik maaşını haksız alan kişilerden haksız alınan tutarlar faiziyle geri alınıyor. Bu nedenle işsizlik maaşı alanların kurallara uymaları ve İŞKUR'dan gelecek bildirimleri takip etmeleri çok önemli.

NASIL BAŞVURULUYOR?

İşsizlik parası almak isteyen kişilerin İŞKUR'a başvuru yapması gerekir. Bu başvurunun internet üzerinden yapılması da mümkündür. Dolayısıyla işsiz kalan kişi İŞKUR'a hiç gitmeden de işsizlik parasına başvurabilir.

www.iskur.gov.tr adresinden işsizlik parasına başvuru yapılabilir. İnternet üzerinden yapılan başvuru sonrasında gerekli kontroller yapıldıktan sonra kişi işsizlik parasını hak etmişse kendisine işsizlik parası verilmeye başlanır.

SÜRE KAÇIRILMAMALI

İşsizlik sigortasına başvuru yapmak için iş sözleşmesinin feshinden itibaren 30 günlük süreyi geçirmemek gerekiyor. Bu süre içerisinde yapılan başvurular İŞKUR tarafından inceleniyor ve gerekli hizmetler için işlemler başlatılıyor. Yani işsiz kalan kişi adına iş arayan kaydı yapılıyor, işsize iş ve meslek danışmanı ataması gerçekleştiriliyor, işe yerleştirme faaliyetleri için mesleki eğitim planlamasına başlanıyor.

Ancak 30 günlük süre geçirilirse, işsizin işsizlik parası alacağı süre üzerinden geç kalınan günler düşülüyor. Örneğin işsiz kalan kişi son üç yıl içinde 600 sigortalı olarak çalışmış ve işsizlik sigortası primi ödemiş ise 180 gün işsizlik parası alabiliyor. Ancak aynı kişi iş sözleşmesinin feshinden 60 gün sonra İŞKUR'a başvuru yapmış ise 180 gün yerine 150 gün işsizlik parası alabilecek.

Yani başvuruda geç kaldığı her gün, işsizlik ödeneği alabileceği süreden düşülecek. Bu nedenle işsizlerin işsizlik sigortası başvurularını İŞKUR'a 30 günlük süre içerisinde yapmalarında fayda var. Aksi taktirde işsizlik parası alabilecekleri günleri kısaltmış olacaklardır.

MÜCBİR SEBEP

30 günlük sürenin aşılmasında yalnız bazı durumlarda yararlanma süresinden düşülmemesi mümkün. Bu da ortada mücbir bir sebebin bulunması hali. Ancak olağanüstü bir durumun başvuruyu engellemesi halinde, deprem, sel, yangın veya kişinin çok ağır bir hastalık veya kaza geçirmesi durumundaki gecikmelerde başvuru süresinin aşılmasına rağmen yararlanma süresinde herhangi bir kayıp olmamaktadır.

HANGİ HALLERDE ÖDENEK KESİLİR?

İşsizlik parası almaya başlayan kişi yeniden çalışmaya başlarsa, emekli olursa, İŞKUR'un meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimlerine haklı nedeni olmadan katılmazsa, İŞKUR'un çağrılarına cevap vermezse ve yine İŞKUR'un kendisine teklif ettiği ve son mesleğine ve kazandığı paraya uygun olan, ikamet ettiği yerin belediye mücavir alan sınırları içerisinde kalan bir işi kabul etmezse işsizlik parası kesilir.

İşsizlik parası alan kişinin İŞKUR'dan gelen çağrılara uyması, İŞKUR'un kendisine sunduğu hizmetleri takip etmesi şarttır. Aynı şekilde çalışmaya başlayan bir kişinin de mutlaka İŞKUR'u bilgilendirmesi ve işsizlik parasını kestirmesi gerekir.

YURTDIŞINA ÇIKAN ÇALIŞMAYA HAZIR DEĞİL DEMEKTİR

İŞKUR yurtdışına çıkılması durumunu, çalışmaya hazır olmamak olarak değerlendiriyor. Bu nedenle de işsizlik maaşı almaktayken yurtdışına çıkanların maaşlarını kesiyor.

Bu durum işsizler için sorun yaratabiliyor. Çünkü işsiz kalan kişi bilgi ve görgüsünü artırmak için veya çoğu kez dil öğrenmek için yurtdışına çıktığında işsizlik maaşını alamıyor. Bu nedenle de aslında istihdam edilebilirliğini artırmak için kendisine yatırım yapmak isteyen bir işsize ekonomik destek sağlanmamış oluyor.

YURTDIŞINA GİTTİĞİNİ 15 GÜN İÇİNDE BİLDİRİRSE...

İŞKUR işsizlik maaşı alacak olan işsizlere bir taahhütname imzalatıyor. Bu taahhütnamede yurtdışına çıkacak işçinin 15 gün içerisinde bu durumu İŞKUR'a bildireceğine dair madde var. Dolayısıyla bir günlüğüne bile olsa yurtdışına çıkacak olan kişinin bu durumu İŞKUR'a bildirmesi gerekiyor.

İŞKUR kendisine bu bildirim yapıldığında işsizin yurtdışında kalacağı süre boyunca işsizlik maaşını kesiyor. İşsiz Türkiye'ye geri döndüğünde kalan süre için işsizlik maaşını yeniden bağlatabiliyor.

Örneğin, 180 gün süreyle işsizlik maaşına hak kazanan bir kişi, 70 gün maaş aldıktan sonra 30 gün süreyle yurtdışına çıkarsa işsizlik maaşı 30 günlüğüne durduruluyor. Türkiye'ye geri döndüğünde bu durumu İŞKUR'a bildiren işsiz kalan maaş alma süresi kadar işsizlik maaşı almaya devam ediyor. Yani örnekteki işsiz 110 gün daha işsizlik maaşı almaya devam edecektir.

Sydney Bondi Beach’te Yahudilere yönelik silahlı saldırı: On binlerce masumun katili siyonistlerden mağduriyet edebiyatı

ABD'de üniversitede silahlı saldırı. 2 ölü, 9 yaralı

İşgalin Gazze Tümeni'ni bozguna uğratan "Eriha Surları" planının mimarı: Raad Saad

Tekirdağ’da aranan 160 şüpheli yakalandı

Küba'dan ABD'ye sert tepki

IHO EBRAR, Etiyopya'da yüzlerce yetimi giydirdi

Kassam Tugayları'ndan şehit edilen komutanları Saad hakkında açıklama

Adıyaman'da trafik kazası: 7 yaralı

Rusya: Zaporijya bölgesinde bir yerleşim birimini ele geçirdik

Bursa’da bulutlar arasında gün batımı görsel şölen sundu

İran, Lübnan'ın "müdahale" iddialarını reddetti

Bursa’da hafızlığını tamamlayan 59 öğrenci için icazet tören yapıldı

Cizre'de bir evde çıkan yangında ev kullanılamaz hale geldi

İslam davasına aşık, gençlerin örnek aldığı kahraman: Şehit Muhsin

İLKHA'nın gündeme getirdiği okul yolunda güvenlik önlemleri alındı

Zelensky: ABD ve Avrupa’dan bazı ortaklar NATO'ya katılmamızı desteklemedi

Bursa'da tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı

Irak Federal Yüksek Mahkemesi parlamento seçim sonuçlarını onayladı

Gazze’de son 24 saatte 9 şehit

Konya Mevlana Meydanı ziyaretçiler akın akın geldi, esnafın yüzü güldü

Tayland-Kamboçya sınır çatışmasında 2.haftaya girildi

İçişleri Bakanlığı’ndan “Ben Yeşil” iddiasına ilişkin açıklama

Şili'de halk devlet başkanlığı seçimleri için sandık başında

Kabine yarın toplanıyor

Bursa’da tarihi eser operasyonu: Roma ve Bizans dönemlerine ait 143 parça ele geçirildi

Lübnan'a işgal saldırıları: 2 şehit

Umut Kervanı Kadın Komisyonu’ndan HÜDA PAR Van Kadın Kolları'na "Hayırlı olsun" ziyareti

Sağlık Bakanı Memişoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda Bakanlığının 2026 yılı bütçesini sundu

Nijerya, ABD güçlerince alıkonulan petrol tankeriyle bağlantısını reddetti

Yetimler Vakfı'ndan Afganistan'da ihtiyaç sahibi ailelere yetim aylığı desteği

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Sydney Bondi Beach’te Yahudilere yönelik silahlı saldırı: On binlerce masumun katili siyonistlerden mağduriyet edebiyatı

ABD'de üniversitede silahlı saldırı. 2 ölü, 9 yaralı

İşgalin Gazze Tümeni'ni bozguna uğratan "Eriha Surları" planının mimarı: Raad Saad

Tekirdağ’da aranan 160 şüpheli yakalandı

Küba'dan ABD'ye sert tepki

IHO EBRAR, Etiyopya'da yüzlerce yetimi giydirdi

Kassam Tugayları'ndan şehit edilen komutanları Saad hakkında açıklama