• BIST 100

    16252,82%1,87
  • DOLAR

    44,18% 0,03
  • EURO

    51,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    7109,03% 0,00
  • Ç. ALTIN

    11584,42% 0,43

Milyonlarca vatandaşa fırsat doğdu! Zamlar siliniyor

16 Temmuz 2021, Cuma 13:43
16 Temmuz 2021, Cuma 13:43
Milyonlarca vatandaşa fırsat doğdu! Zamlar siliniyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Milyonlarca vatandaşa fırsat doğdu! Zamlar siliniyor

Borç yapılandırması pişmanlık hükümlerinden yararlanarak beyan edilmemiş kira geliri, değer artışı kazancı, tapu harcı, ticari ve zirai kazancı, serbest meslek kazancını bildirenlerinde yararlanabileceğini açıklandı.

Gelir Vergisi Kanunu kapsamında ücret geliri elde eden basit usule tabi esnaf, özel hizmetlerdeki şoför, özel inşaat işlerinde çalışan inşaat işçileri, kira geliri elde eden gerçek kişilerin yanında çalışanlar 31 Ağustos'a kadar vergi dairelerine başvurarak verilerini tarh ettirebilecek. Yasa kapsamındaki tutarın 30 Eylül'e kadar ödenmesi halinde borçlara katsayı uygulanmayacak.

PİŞMANLIK ZAMMI TAHSİL EDİLMEYECEK

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 'Beyan edilmemiş gelir ve kazançların pişmanlıkla beyanı' broşürü yayınladı. Yapılandırma Yasası ile beyan edilmemiş veya eksik beyan edilen gelir, kazanç, veriye tabi diğer olayların pişmanlıkla veya kendiliğinden beyanname verilmesi suretiyle yasa kapsamında beyan etme imkânı getirildi.

30 Nisan tarihinden önceki dönemlerde elde edilmiş gelir ve kazançlar için beyanname vermeyen, eksik beyanda bulunanlar bu yasa kapsamında pişmanlık hükümlerinden yararlanarak beyanda bulunabilecek. Bu kapsamdaki vergilerin tamamının, pişmanlık zammı yerine Yİ-ÜFE oranları esas alınarak güncellenen tutarının ödenmesi durumunda vergi cezaları, pişmanlık zammının tahsilinden vazgeçilecek. Geçmişe yönelik gelir vergisi, vergi cezası aranılmayacak.

ÜCRET GELİRİ ELDE EDENLERİN BEYANI

Gelir Vergisi kapsamında diğer ücret geliri elde eden; basit usule tabi ticaret erbabının yanında çalışanlar, özel hizmetlerdeki şoförler, özel inşaat işlerinde çalışan inşaat işçileri, kira geliri elde eden gerçek kişilerin yanında çalışanlar 2021 yılı gelir vergileri süresinde tarh edilmediyse 31 Ağustos'a kadar vergi dairelerine başvurarak vergi miktarını belirleyebilecek. Bu durumda geçmişe yönelik gelir vergisi, vergi cezası aranılmayacak. İşverenlerin diğer ücretlere ait kimlik bilgileri ve vergi karnesi, yapacakları başvurular da bu kapsamda değerlendirilecek.

ÖDEMELERİN SÜRESİ VE YERİ

Pişmanlıkla ya da kendiliğinden beyanda bulunularak yapılandırılan borçlar, borçlunun tercihine göre taksitler halinde veya sağlanan önemli avantajlardan yararlanmak suretiyle peşin ödenebilecek. Kanun kapsamında yapılandırılan tutarların tamamının 30 Eylül'e kadar ödenmesi halinde yapılandırılan borçlara katsayı uygulanmayacak. Yİ-ÜFE oranları esas alınarak hesaplanan tutardan yüzde 90 indirim yapılacak. Peşin ödemeler, yapılandırılan borçlara herhangi bir katsayı uygulanmadığından taksitli ödemeye göre daha avantajlı olacak.

İLK İKİ TAKSİTİ YATIRANA İNDİRİM

Taksitle ödeme seçeneği tercih edilerek, yapılandırılan borca ilişkin ilk taksitin süresinde ve tam olarak ödenmiş olması şartıyla, kalan taksitlerin tamamının ikinci taksit ödeme süresi içinde (30 Kasım sonuna kadar) ödenmesi durumunda yapılandırılan borçlara katsayı uygulanmayacak. Yİ-ÜFE oranları esas alınarak hesaplanan tutardan yüzde 50 indirim yapılacak. Taksitle ödenmek istenmesi durumunda, başvuru sırasında 6, 9, 12, 18 eşit taksitte ödeme seçeneklerinden biri seçilebilecek, ilk taksit 30 Eylül'e kadar, kalan taksitler de takip eden ikişer aylık dönemler halinde ödenecek.

KİRA GELİRİNİ BİLDİRMEK İÇİN FIRSAT

Örneğin, mükellef 2018 takvim yılında istisna tutarının üzerinde konut kira geliri elde etmiş ancak bu gelirden dolayı vermesi gereken yıllık gelir vergisi beyannamesini zamanında vermemiştir. Mükellef, yasadan yararlanması durumunda gelir vergisi beyannamesini pişmanlıkla verebilir. Yasanın getirdiği avantajlardan cezasız, zamsız sadece vergi ve Yİ-ÜFE oranı esas alınarak hesaplanan tutarı ödeyerek yararlanabilir.

BİRÇOK KANALDAN ÖDENEBİLİR

Yapılandırılan borçlar tercihe göre Gelir İdaresi Başkanlığı internet üzerinden anlaşmalı bankaların kart, kredi kartıyla, havale yöntemi ile yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlarla, vergi tahsiline yetkili bankalar, vergi dairesi vezneleri, PTT şubelerine ödenebilecek.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Rusya iki yerleşim yerini daha ele geçirdiğini duyurdu

Yetimler Vakfı bayram öncesi Cizre'de yüzlerce yetim çocuğun yüzünü güldürdü

İran, bu savaşta yeni bir balistik füze daha kullandı

Kazakistan'da anayasa referandumundan "evet" kararı çıktı

Dışişleri Bakanı Fidan, Rus mevkidaşı Lavrov ile görüştü

Kenya'da kontrollü yıkımı planlanan bir bina çöktü: 4 ölü, 4 yaralı

Habizbinililer Derneği yeni dönem proje taslağını kamuoyuyla paylaştı

Meteorolojiden fırtına uyarısı

Tarsus Umut Kervanı muhtaçların yüzünü güldürdü

Şeker, ağız florasını bozarak çürüğü hızlandırıyor!

İzmir’de bayram tatlısı telaşı başladı: Eskiler baklavayı, gençler sütlüyü tercih ediyor

Bingöl’de otomobil takla attı: 1 yaralı

Bayram öncesi kuruyemiş satışları gramaja düştü: 'Çerez parası' lafı, tarihe karıştı!

İran Dışişleri Bakanı ve BM Genel Sekreteri saldırıları görüştü

Avrupa Yetim Eli Kahramanmaraş'ta muhtaçlara yardımda bulundu

Pervari’de çocuklardan renkli Ramazan veda etkinliği

İşgalcilerden Lübnan'ın güneyine ve Beyrut'a saldırı: 9 şehit

HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç’ten yoğun ziyaret programı

Diyetisyen Tekerek: Bayramda aşırı ve ağır yemekten sakının

ABD'nin terörle mücadele direktörü istifa etti: "İran savaşı İsrail için başlatıldı"

Kenya'daki sellerde ölü sayısı 71'e yükseldi

Yetimler Vakfı Kadir Gecesi'nde de Gazze'yi unutmadı

 Van TSO Başkanı Takva: Devam eden savaş şehir ekonomisini olumsuz etkiliyor

Diyarbakır'da çarşı ve pazarlarda bayram hareketliliği

Çocuklar bayrama tıraş olarak hazırlandı

Bayburt’ta göçmen kaçakçılığı operasyonu: 5 şüpheli yakalandı

Malatya Büyükşehir Belediye meclisi mart ayı toplantıları tamamlandı

Yetimler Vakfı’ndan Kadir Gecesi’nde Yemen’e iftarlık desteği

Tedavide sosyal medya uyarısı: Modaya değil, doktora güvenin

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şehirler camiler etrafında şekillenir

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Rusya iki yerleşim yerini daha ele geçirdiğini duyurdu

Yetimler Vakfı bayram öncesi Cizre'de yüzlerce yetim çocuğun yüzünü güldürdü

İran, bu savaşta yeni bir balistik füze daha kullandı

Kazakistan'da anayasa referandumundan "evet" kararı çıktı

Dışişleri Bakanı Fidan, Rus mevkidaşı Lavrov ile görüştü

Kenya'da kontrollü yıkımı planlanan bir bina çöktü: 4 ölü, 4 yaralı

Habizbinililer Derneği yeni dönem proje taslağını kamuoyuyla paylaştı