• BIST 100

    16088,00%-1,23
  • DOLAR

    44,17% -0,06
  • EURO

    50,52% 0,11
  • GRAM ALTIN

    7119,53% -0,22
  • Ç. ALTIN

    11571,81% 0,00

Milyonlarca vatandaşa fırsat doğdu! Zamlar siliniyor

16 Temmuz 2021, Cuma 13:43
16 Temmuz 2021, Cuma 13:43
Milyonlarca vatandaşa fırsat doğdu! Zamlar siliniyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Milyonlarca vatandaşa fırsat doğdu! Zamlar siliniyor

Borç yapılandırması pişmanlık hükümlerinden yararlanarak beyan edilmemiş kira geliri, değer artışı kazancı, tapu harcı, ticari ve zirai kazancı, serbest meslek kazancını bildirenlerinde yararlanabileceğini açıklandı.

Gelir Vergisi Kanunu kapsamında ücret geliri elde eden basit usule tabi esnaf, özel hizmetlerdeki şoför, özel inşaat işlerinde çalışan inşaat işçileri, kira geliri elde eden gerçek kişilerin yanında çalışanlar 31 Ağustos'a kadar vergi dairelerine başvurarak verilerini tarh ettirebilecek. Yasa kapsamındaki tutarın 30 Eylül'e kadar ödenmesi halinde borçlara katsayı uygulanmayacak.

PİŞMANLIK ZAMMI TAHSİL EDİLMEYECEK

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 'Beyan edilmemiş gelir ve kazançların pişmanlıkla beyanı' broşürü yayınladı. Yapılandırma Yasası ile beyan edilmemiş veya eksik beyan edilen gelir, kazanç, veriye tabi diğer olayların pişmanlıkla veya kendiliğinden beyanname verilmesi suretiyle yasa kapsamında beyan etme imkânı getirildi.

30 Nisan tarihinden önceki dönemlerde elde edilmiş gelir ve kazançlar için beyanname vermeyen, eksik beyanda bulunanlar bu yasa kapsamında pişmanlık hükümlerinden yararlanarak beyanda bulunabilecek. Bu kapsamdaki vergilerin tamamının, pişmanlık zammı yerine Yİ-ÜFE oranları esas alınarak güncellenen tutarının ödenmesi durumunda vergi cezaları, pişmanlık zammının tahsilinden vazgeçilecek. Geçmişe yönelik gelir vergisi, vergi cezası aranılmayacak.

ÜCRET GELİRİ ELDE EDENLERİN BEYANI

Gelir Vergisi kapsamında diğer ücret geliri elde eden; basit usule tabi ticaret erbabının yanında çalışanlar, özel hizmetlerdeki şoförler, özel inşaat işlerinde çalışan inşaat işçileri, kira geliri elde eden gerçek kişilerin yanında çalışanlar 2021 yılı gelir vergileri süresinde tarh edilmediyse 31 Ağustos'a kadar vergi dairelerine başvurarak vergi miktarını belirleyebilecek. Bu durumda geçmişe yönelik gelir vergisi, vergi cezası aranılmayacak. İşverenlerin diğer ücretlere ait kimlik bilgileri ve vergi karnesi, yapacakları başvurular da bu kapsamda değerlendirilecek.

ÖDEMELERİN SÜRESİ VE YERİ

Pişmanlıkla ya da kendiliğinden beyanda bulunularak yapılandırılan borçlar, borçlunun tercihine göre taksitler halinde veya sağlanan önemli avantajlardan yararlanmak suretiyle peşin ödenebilecek. Kanun kapsamında yapılandırılan tutarların tamamının 30 Eylül'e kadar ödenmesi halinde yapılandırılan borçlara katsayı uygulanmayacak. Yİ-ÜFE oranları esas alınarak hesaplanan tutardan yüzde 90 indirim yapılacak. Peşin ödemeler, yapılandırılan borçlara herhangi bir katsayı uygulanmadığından taksitli ödemeye göre daha avantajlı olacak.

İLK İKİ TAKSİTİ YATIRANA İNDİRİM

Taksitle ödeme seçeneği tercih edilerek, yapılandırılan borca ilişkin ilk taksitin süresinde ve tam olarak ödenmiş olması şartıyla, kalan taksitlerin tamamının ikinci taksit ödeme süresi içinde (30 Kasım sonuna kadar) ödenmesi durumunda yapılandırılan borçlara katsayı uygulanmayacak. Yİ-ÜFE oranları esas alınarak hesaplanan tutardan yüzde 50 indirim yapılacak. Taksitle ödenmek istenmesi durumunda, başvuru sırasında 6, 9, 12, 18 eşit taksitte ödeme seçeneklerinden biri seçilebilecek, ilk taksit 30 Eylül'e kadar, kalan taksitler de takip eden ikişer aylık dönemler halinde ödenecek.

KİRA GELİRİNİ BİLDİRMEK İÇİN FIRSAT

Örneğin, mükellef 2018 takvim yılında istisna tutarının üzerinde konut kira geliri elde etmiş ancak bu gelirden dolayı vermesi gereken yıllık gelir vergisi beyannamesini zamanında vermemiştir. Mükellef, yasadan yararlanması durumunda gelir vergisi beyannamesini pişmanlıkla verebilir. Yasanın getirdiği avantajlardan cezasız, zamsız sadece vergi ve Yİ-ÜFE oranı esas alınarak hesaplanan tutarı ödeyerek yararlanabilir.

BİRÇOK KANALDAN ÖDENEBİLİR

Yapılandırılan borçlar tercihe göre Gelir İdaresi Başkanlığı internet üzerinden anlaşmalı bankaların kart, kredi kartıyla, havale yöntemi ile yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlarla, vergi tahsiline yetkili bankalar, vergi dairesi vezneleri, PTT şubelerine ödenebilecek.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Dolar ve Euro bugün ne kadar?

Altın fiyatları haftaya düşüşle başladı

Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve çığ uyarısı

Avrupalı müttefikler Trump'a baskı yapıyor: İran savaşının hedefi belirsiz

Trump Hürmüz'de çıkmazda: Uluslararası destek arayışına girdi

İran misillemeleri sonrası işgal altındaki topraklarda iç göç dalgası

İHA ile vurulan Dubai Uluslararası Havalimanı'nda uçuşlar askıya alındı

İran'dan işgal altındaki topraklara yeni füze dalgası

Antalya’da yakalanan 253 şüpheli tutuklandı

İç sularda sazangiller için av yasağı başladı

Hakkari’de 25 yıl hapis cezası bulanan 5 şahıs yakalandı

Malatya'da ziyarete açılan Sakal-ı Şerif'e yoğun ilgi

Ankara'da minibüs ile otomobil çarpıştı: 2 ölü, 12 yaralı

Aile Hareketi Başkanı Ergincan: Aileyi yıkan kanunların kaldırılması için mücadelemiz devam edecek

Ticaret Bakanlığından tüketici haklarına yönelik açıklama

Siirt’te sağanak yağış sonrası yol çöktü

Kurtalan’da sel ve su baskınlarına 21 araç ve 59 personelle müdahale

Malatya'da iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı

Mescid-i Aksa'nın statüsü sistematik olarak değiştiriliyor: Mescidin kapatılmasının siyasi ve toplumsal arka planı

ABD ve Çin ekonomi müzakereleri için masada

Dışişleri Bakanı Fidan Suudi Arabistanlı mevkidaşı Bin Ferhan ile görüştü

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ve Macron görüştü

Siyoinst işgalciler Lübnan'da bir savaş suçu daha işledi: Sivil yerleşim yerine fosfor bombası kullandı

HÜDA PAR Tarsus İlçe Başkanlığından ‘Kardeşlik İftarı’

Çığ nedeniyle ulaşım dururken mahsur kalan 40 yolcu kurtarıldı

Yoğun sis kazaya neden oldu: İş makinesi kontrolden çıktı

Diyarbakır’da sağanak yağış: Cadde ve sokaklar göle döndü

Şırnak’ta sel ve heyelan: Evler zarar gördü, çok sayıda hayvan telef oldu

Batman’da site içinde park halindeki araç alev aldı

Fransa’da yerel seçimlerin ilk turu yapıldı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Dolar ve Euro bugün ne kadar?

Altın fiyatları haftaya düşüşle başladı

Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve çığ uyarısı

Avrupalı müttefikler Trump'a baskı yapıyor: İran savaşının hedefi belirsiz

Trump Hürmüz'de çıkmazda: Uluslararası destek arayışına girdi

İran misillemeleri sonrası işgal altındaki topraklarda iç göç dalgası

İHA ile vurulan Dubai Uluslararası Havalimanı'nda uçuşlar askıya alındı