• BIST 100

    17375,05%2,41
  • DOLAR

    44,60% 0,11
  • EURO

    52,35% 0,46
  • GRAM ALTIN

    6811,84% -0,26
  • Ç. ALTIN

    10994,46% 0,29

Milyonlarca vatandaşa fırsat doğdu! Zamlar siliniyor

16 Temmuz 2021, Cuma 13:43
16 Temmuz 2021, Cuma 13:43
Milyonlarca vatandaşa fırsat doğdu! Zamlar siliniyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Milyonlarca vatandaşa fırsat doğdu! Zamlar siliniyor

Borç yapılandırması pişmanlık hükümlerinden yararlanarak beyan edilmemiş kira geliri, değer artışı kazancı, tapu harcı, ticari ve zirai kazancı, serbest meslek kazancını bildirenlerinde yararlanabileceğini açıklandı.

Gelir Vergisi Kanunu kapsamında ücret geliri elde eden basit usule tabi esnaf, özel hizmetlerdeki şoför, özel inşaat işlerinde çalışan inşaat işçileri, kira geliri elde eden gerçek kişilerin yanında çalışanlar 31 Ağustos'a kadar vergi dairelerine başvurarak verilerini tarh ettirebilecek. Yasa kapsamındaki tutarın 30 Eylül'e kadar ödenmesi halinde borçlara katsayı uygulanmayacak.

PİŞMANLIK ZAMMI TAHSİL EDİLMEYECEK

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 'Beyan edilmemiş gelir ve kazançların pişmanlıkla beyanı' broşürü yayınladı. Yapılandırma Yasası ile beyan edilmemiş veya eksik beyan edilen gelir, kazanç, veriye tabi diğer olayların pişmanlıkla veya kendiliğinden beyanname verilmesi suretiyle yasa kapsamında beyan etme imkânı getirildi.

30 Nisan tarihinden önceki dönemlerde elde edilmiş gelir ve kazançlar için beyanname vermeyen, eksik beyanda bulunanlar bu yasa kapsamında pişmanlık hükümlerinden yararlanarak beyanda bulunabilecek. Bu kapsamdaki vergilerin tamamının, pişmanlık zammı yerine Yİ-ÜFE oranları esas alınarak güncellenen tutarının ödenmesi durumunda vergi cezaları, pişmanlık zammının tahsilinden vazgeçilecek. Geçmişe yönelik gelir vergisi, vergi cezası aranılmayacak.

ÜCRET GELİRİ ELDE EDENLERİN BEYANI

Gelir Vergisi kapsamında diğer ücret geliri elde eden; basit usule tabi ticaret erbabının yanında çalışanlar, özel hizmetlerdeki şoförler, özel inşaat işlerinde çalışan inşaat işçileri, kira geliri elde eden gerçek kişilerin yanında çalışanlar 2021 yılı gelir vergileri süresinde tarh edilmediyse 31 Ağustos'a kadar vergi dairelerine başvurarak vergi miktarını belirleyebilecek. Bu durumda geçmişe yönelik gelir vergisi, vergi cezası aranılmayacak. İşverenlerin diğer ücretlere ait kimlik bilgileri ve vergi karnesi, yapacakları başvurular da bu kapsamda değerlendirilecek.

ÖDEMELERİN SÜRESİ VE YERİ

Pişmanlıkla ya da kendiliğinden beyanda bulunularak yapılandırılan borçlar, borçlunun tercihine göre taksitler halinde veya sağlanan önemli avantajlardan yararlanmak suretiyle peşin ödenebilecek. Kanun kapsamında yapılandırılan tutarların tamamının 30 Eylül'e kadar ödenmesi halinde yapılandırılan borçlara katsayı uygulanmayacak. Yİ-ÜFE oranları esas alınarak hesaplanan tutardan yüzde 90 indirim yapılacak. Peşin ödemeler, yapılandırılan borçlara herhangi bir katsayı uygulanmadığından taksitli ödemeye göre daha avantajlı olacak.

İLK İKİ TAKSİTİ YATIRANA İNDİRİM

Taksitle ödeme seçeneği tercih edilerek, yapılandırılan borca ilişkin ilk taksitin süresinde ve tam olarak ödenmiş olması şartıyla, kalan taksitlerin tamamının ikinci taksit ödeme süresi içinde (30 Kasım sonuna kadar) ödenmesi durumunda yapılandırılan borçlara katsayı uygulanmayacak. Yİ-ÜFE oranları esas alınarak hesaplanan tutardan yüzde 50 indirim yapılacak. Taksitle ödenmek istenmesi durumunda, başvuru sırasında 6, 9, 12, 18 eşit taksitte ödeme seçeneklerinden biri seçilebilecek, ilk taksit 30 Eylül'e kadar, kalan taksitler de takip eden ikişer aylık dönemler halinde ödenecek.

KİRA GELİRİNİ BİLDİRMEK İÇİN FIRSAT

Örneğin, mükellef 2018 takvim yılında istisna tutarının üzerinde konut kira geliri elde etmiş ancak bu gelirden dolayı vermesi gereken yıllık gelir vergisi beyannamesini zamanında vermemiştir. Mükellef, yasadan yararlanması durumunda gelir vergisi beyannamesini pişmanlıkla verebilir. Yasanın getirdiği avantajlardan cezasız, zamsız sadece vergi ve Yİ-ÜFE oranı esas alınarak hesaplanan tutarı ödeyerek yararlanabilir.

BİRÇOK KANALDAN ÖDENEBİLİR

Yapılandırılan borçlar tercihe göre Gelir İdaresi Başkanlığı internet üzerinden anlaşmalı bankaların kart, kredi kartıyla, havale yöntemi ile yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlarla, vergi tahsiline yetkili bankalar, vergi dairesi vezneleri, PTT şubelerine ödenebilecek.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Türkiye'ye Afrika sıcak hava dalgası geliyor

HAMAS Sözcüsü Kasım: Gazze’de aç bırakma politikası yeniden devrede

İDEV Başkanı Şakir: Bu birliktelik bütün İslam alemi için güzel bir örnektir

Zorunlu kış lastiği uygulaması 15 Nisan'da sona eriyor

Fotoğraf kareleriyle Batman Mevlid-i Nebi etkinliği

Batman'daki Mevlid-i Nebi mitinginden vahdet çağrısı

5'inci İstanbul Uluslararası Su Forumu İstanbul’da düzenlenecek

Peygamber Sevdalıları: Kudüs'ü özgürleştirmek tüm ümmetin ortak sorumluluğudur

Macaristan'da halk sandık başında: Oy verme işlemi devam ediyor

Aydın açıklarında 10 düzensiz göçmen yakalandı

Irak'ın yeni Cumhurbaşkanı Amedi görevi devraldı

Pezeşkiyan ve Putin Orta Doğu’daki gelişmeleri görüştü

Isparta’da uyuşturucu operasyonlarında 33 şüpheliye işlem

Artvin’de 70 aranan şahıs yakalandı

Haiti'de Laferrière Kalesi'nde izdiham: 30 ölü

Muğla'da 11 suçtan aranan hükümlü yakalandı

Bakan Gürlek: Arabuluculukla uyuşmazlıkların yüzde 54’ü çözüldü

Siyonist işgalcilerin Gazze'ye saldırılarında can kaybı 72 bin 329'a yükseldi

Göktaş Hoca: Peygamber'in sünneti olmadan hiçbir yere varamayız

Diyarbakır Valiliği'nden uyarı: Barajlarda kontrollü su tahliyesi yapılacak

Masayı deviren ABD’den İran’a suçlama

Siyonist Ben-Gvir'den yeni provokasyon: Mescid-i Aksa'nın avlusunda talmudik ayin

Bingöl Karlıova'da jeotermale tepki

HÜDA PAR Yıldırım İlçe Kongresi gerçekleştirildi

Molla Emrullah: Gelin birleşelim, Allah'ın ipine sımsıkı sarılalım

Bingöl Devlet Hastanesi’nde bir ilk: Hastalar dikiş izi kalmadan sağlığına kavuşuyor.

Bingöl’de “Umre Ödüllü Gençlik Bilgi Yarışması” düzenlendi

İran: Lavan Rafinerisi 10 gün içinde yeniden üretime başlıyor

Bingöl'de Siyer Yarışması'nda dereceye girenler ödüllerini aldı

Hakkâri için kuvvetli kar ve çığ uyarısı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Türkiye'ye Afrika sıcak hava dalgası geliyor

HAMAS Sözcüsü Kasım: Gazze’de aç bırakma politikası yeniden devrede

İDEV Başkanı Şakir: Bu birliktelik bütün İslam alemi için güzel bir örnektir

Zorunlu kış lastiği uygulaması 15 Nisan'da sona eriyor

Fotoğraf kareleriyle Batman Mevlid-i Nebi etkinliği

Batman'daki Mevlid-i Nebi mitinginden vahdet çağrısı

5'inci İstanbul Uluslararası Su Forumu İstanbul’da düzenlenecek