• BIST 100

    14915,65%1,02
  • DOLAR

    43,12% 0,21
  • EURO

    50,20% -0,08
  • GRAM ALTIN

    6245,46% 0,83
  • Ç. ALTIN

    10147,72% 0,77

Milyonlarca vatandaşa fırsat doğdu! Zamlar siliniyor

16 Temmuz 2021, Cuma 13:43
16 Temmuz 2021, Cuma 13:43
Milyonlarca vatandaşa fırsat doğdu! Zamlar siliniyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Milyonlarca vatandaşa fırsat doğdu! Zamlar siliniyor

Borç yapılandırması pişmanlık hükümlerinden yararlanarak beyan edilmemiş kira geliri, değer artışı kazancı, tapu harcı, ticari ve zirai kazancı, serbest meslek kazancını bildirenlerinde yararlanabileceğini açıklandı.

Gelir Vergisi Kanunu kapsamında ücret geliri elde eden basit usule tabi esnaf, özel hizmetlerdeki şoför, özel inşaat işlerinde çalışan inşaat işçileri, kira geliri elde eden gerçek kişilerin yanında çalışanlar 31 Ağustos'a kadar vergi dairelerine başvurarak verilerini tarh ettirebilecek. Yasa kapsamındaki tutarın 30 Eylül'e kadar ödenmesi halinde borçlara katsayı uygulanmayacak.

PİŞMANLIK ZAMMI TAHSİL EDİLMEYECEK

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 'Beyan edilmemiş gelir ve kazançların pişmanlıkla beyanı' broşürü yayınladı. Yapılandırma Yasası ile beyan edilmemiş veya eksik beyan edilen gelir, kazanç, veriye tabi diğer olayların pişmanlıkla veya kendiliğinden beyanname verilmesi suretiyle yasa kapsamında beyan etme imkânı getirildi.

30 Nisan tarihinden önceki dönemlerde elde edilmiş gelir ve kazançlar için beyanname vermeyen, eksik beyanda bulunanlar bu yasa kapsamında pişmanlık hükümlerinden yararlanarak beyanda bulunabilecek. Bu kapsamdaki vergilerin tamamının, pişmanlık zammı yerine Yİ-ÜFE oranları esas alınarak güncellenen tutarının ödenmesi durumunda vergi cezaları, pişmanlık zammının tahsilinden vazgeçilecek. Geçmişe yönelik gelir vergisi, vergi cezası aranılmayacak.

ÜCRET GELİRİ ELDE EDENLERİN BEYANI

Gelir Vergisi kapsamında diğer ücret geliri elde eden; basit usule tabi ticaret erbabının yanında çalışanlar, özel hizmetlerdeki şoförler, özel inşaat işlerinde çalışan inşaat işçileri, kira geliri elde eden gerçek kişilerin yanında çalışanlar 2021 yılı gelir vergileri süresinde tarh edilmediyse 31 Ağustos'a kadar vergi dairelerine başvurarak vergi miktarını belirleyebilecek. Bu durumda geçmişe yönelik gelir vergisi, vergi cezası aranılmayacak. İşverenlerin diğer ücretlere ait kimlik bilgileri ve vergi karnesi, yapacakları başvurular da bu kapsamda değerlendirilecek.

ÖDEMELERİN SÜRESİ VE YERİ

Pişmanlıkla ya da kendiliğinden beyanda bulunularak yapılandırılan borçlar, borçlunun tercihine göre taksitler halinde veya sağlanan önemli avantajlardan yararlanmak suretiyle peşin ödenebilecek. Kanun kapsamında yapılandırılan tutarların tamamının 30 Eylül'e kadar ödenmesi halinde yapılandırılan borçlara katsayı uygulanmayacak. Yİ-ÜFE oranları esas alınarak hesaplanan tutardan yüzde 90 indirim yapılacak. Peşin ödemeler, yapılandırılan borçlara herhangi bir katsayı uygulanmadığından taksitli ödemeye göre daha avantajlı olacak.

İLK İKİ TAKSİTİ YATIRANA İNDİRİM

Taksitle ödeme seçeneği tercih edilerek, yapılandırılan borca ilişkin ilk taksitin süresinde ve tam olarak ödenmiş olması şartıyla, kalan taksitlerin tamamının ikinci taksit ödeme süresi içinde (30 Kasım sonuna kadar) ödenmesi durumunda yapılandırılan borçlara katsayı uygulanmayacak. Yİ-ÜFE oranları esas alınarak hesaplanan tutardan yüzde 50 indirim yapılacak. Taksitle ödenmek istenmesi durumunda, başvuru sırasında 6, 9, 12, 18 eşit taksitte ödeme seçeneklerinden biri seçilebilecek, ilk taksit 30 Eylül'e kadar, kalan taksitler de takip eden ikişer aylık dönemler halinde ödenecek.

KİRA GELİRİNİ BİLDİRMEK İÇİN FIRSAT

Örneğin, mükellef 2018 takvim yılında istisna tutarının üzerinde konut kira geliri elde etmiş ancak bu gelirden dolayı vermesi gereken yıllık gelir vergisi beyannamesini zamanında vermemiştir. Mükellef, yasadan yararlanması durumunda gelir vergisi beyannamesini pişmanlıkla verebilir. Yasanın getirdiği avantajlardan cezasız, zamsız sadece vergi ve Yİ-ÜFE oranı esas alınarak hesaplanan tutarı ödeyerek yararlanabilir.

BİRÇOK KANALDAN ÖDENEBİLİR

Yapılandırılan borçlar tercihe göre Gelir İdaresi Başkanlığı internet üzerinden anlaşmalı bankaların kart, kredi kartıyla, havale yöntemi ile yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlarla, vergi tahsiline yetkili bankalar, vergi dairesi vezneleri, PTT şubelerine ödenebilecek.

Mardin’de kontrolden çıkan otomobil elektrik direğine çarptı

Gazze "Barış Konseyi"nin başındaki isim tartışmalı: Nikolay Mladenov'a neden güvenilmiyor?

Müftü Bekiroğlu: Peygamber Efendimiz Miraç'tan hediyelerle dönmüştür

Diyarbakır’da kuş otelinde yangın: Çok sayıda güvercin telef oldu

Halep'te PKK/SDG'nin yerleşim alanlarında gizlenen silah depoları ele geçirildi

Bursa’da deprem tatbikatı gerçekleştirildi

Nijerya’da kamyon kalabalığın arasına daldı: 12 ölü

FETÖ'nün emniyet yapılanmasına operasyon: 81 şüpheli yakalandı

Ceylanpınar'da Mekke'nin Fethi ve Kudüs Gecesi programı

Döviz kurları haftaya nasıl başladı?

Altın fiyatlarında tarihi zirve

Meteorolojiden kuvvetli yağış, fırtına ve don uyarısı

Kızılay’dan sürdürülebilir tarıma ve istihdama destek

Avrupa'dan "Kutup Muhafızı" ittifakıyla Grönland mesajı

Tehdit, yaptırım, saldırı: Trump'ın İran reçetesi değişmedi

Yoğun kar nedeniyle Sivas-Kayseri yolu kapandı, Kayseri-Kahramanmaraş'ta kısıtlama

HÜDA PAR Adıyaman İl Başkanı Yetiş: Kentimiz çamur ve çukurla anılır hale geldi

Siyonist rejim zindanlarından çıkan 12 Gazzeli esir hastaneye kaldırıldı

Ateşkese rağmen siyonist rejim Gazze'de katliamı sürdürüyor: 4 şehit

Malatya-Adıyaman yolunda şiddetli kar yağışına karşı ekipler yoğun çaba harcıyor

Adana’da kuvvetli sağanak: Siteyi su bastı, istinat duvarı çöktü

Malatya'da Afet Koordinasyon Toplantısı gerçekleştirildi

İzmir açıklarında 43 düzensiz göçmen yakalandı

Kocaeli'de motosiklet ve scooterların trafiğe çıkışı yasaklandı

Malatya-Kayseri yolunda yoğun kar yağışı ulaşımı olumsuz etkiliyor

Küba’da gizemli virüs salgını hızla yayılıyor

Isparta’da uyuşturucu operasyonunda 2 şüpheli tutuklandı

Malatya'da yoğun sis etkili oluyor

Gümüşhane’de kar yağışı nedeniyle eğitime ara verildi

Myanmar'da genel seçimlerin ikinci turu yapılıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Mardin’de kontrolden çıkan otomobil elektrik direğine çarptı

Gazze "Barış Konseyi"nin başındaki isim tartışmalı: Nikolay Mladenov'a neden güvenilmiyor?

Müftü Bekiroğlu: Peygamber Efendimiz Miraç'tan hediyelerle dönmüştür

Diyarbakır’da kuş otelinde yangın: Çok sayıda güvercin telef oldu

Halep'te PKK/SDG'nin yerleşim alanlarında gizlenen silah depoları ele geçirildi

Bursa’da deprem tatbikatı gerçekleştirildi

Nijerya’da kamyon kalabalığın arasına daldı: 12 ölü