• BIST 100

    14264,61%1,67
  • DOLAR

    43,02% 0,16
  • EURO

    50,44% -0,24
  • GRAM ALTIN

    5984,94% 0,33
  • Ç. ALTIN

    10051,88% 1,21

Nureddin Nebati: 5 milyon yeni istihdam, 'biteceğiz' diyenlere kapaktır

02 Temmuz 2022, Cumartesi 12:51
02 Temmuz 2022, Cumartesi 12:51
Nureddin Nebati: 5 milyon yeni istihdam,
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Nureddin Nebati: 5 milyon yeni istihdam, 'biteceğiz' diyenlere kapaktır

Artan istihdama dikkat çeken Bakan Nureddin Nebati, Türkiye'nin 5 milyon yeni istihdam sağladığını belirterek, 'Bu bir rekordur. Şom ağızlılara göre; öleceğiz, biteceğiz diyenlere bir kapaktır.' dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Diyarbakır İş Dünyası Toplantısı'na katıldı.

Artan enflasyonla mücadele ederken kararlılıklarını sürdürdüklerini belirten Bakan Nebati, Türkiye'nin istihdamda ilerleme kaydettiğini belirtti.

'Çin'den sonra en çok büyüyen ülke olduk'

Nebati'nin konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

'Son 2 yılda tüm dünya gibi Türkiye'yi de etkileyen bir salgınla baş başa kaldık. Ve bunu en iyi yöneten ülkelerin başında yer aldık. Gelişmiş ülkelerin ekonomide tökezlediği, sağlık hizmetleri açısında sınıfta kaldığı bir dönemden alnımızın akıyla güçlenerek çıktık. Çin'den sonra en çok büyüyen ülke olduk.

'Öleceğiz, biteceğiz diyenlere kapaktır'

Büyüme devam ediyor. Bu yılın İlk çeyrekte yüzde 7,3 gibi dengeli bir büyüme yakaladık. İmalat sanayinde makine teçhizat yatırımları 2019'un son çeyreğinden bu yana kesintisiz şekilde büyüyor. Nisan ayıyla birlikte toplam İstihdamımızı 30,4 milyona çıkardık. Ülkenin tamamı üretiyor ve ihraç ediyor. İstihdamı da en üst düzeye getirmiş durumda. 2020'nin Nisan ayına göre Türkiye 5 milyon yeni istihdam sağladı. Bu bir rekordur. Neye göre? Şom ağızlılara göre; öleceğiz, biteceğiz diyenlere bir kapaktır bu aslında.

Yıl sonu ihracat hedefimiz 250 milyar dolar, daha erken ulaşacağız. Her ay ihracatta istisnasız rekorlar kırarak ilerliyoruz. 2023 yılında 300 milyar dolar ihracatı geçmiş olacağız.

Halkımızın refahını artırmak için pek çok üründe KDV oranının düşürdük. Enflasyonla mücadeleye kararlılıkla devam edeceğiz.

'Krediyi uygun alanda kullanmak zorundasınız'

BDDK düzenlemesinin amacı son derece açık; krediyi alıyorsanız, üretim yapın, ihracat yapın, ter dökerek para kazanın ama dövize yatırım yapmayın. Şimdi yine sazı ellerine aldı bizim karamsarlar, neymiş devlet müdahale ediyormuş, sermaye kontrol altına alınmış. Türkiye serbest piyasadan asla taviz vermeyen bir ülke. Bu ülke en doğru şekilde 20 yıldır nasıl yönetildiyse bundan sonra da yönetilmeye devam edecek. Türkiye ekonomi modeline uyum sağlayın.

Selektif kredisi anlayışıyla çalışıyoruz, kredilerin dövize gidişine izin vermeyiz. İsteyen kendi kaynağını istediği yerde kullanabilir, krediyi uygun alanda kullanmak zorundasınız. Proforma fatura karşılığı kredi alıp, sonra iptal edenler var, buna karşı adım atacağız.

'Üretmek zorunda oldukları için karamsarlık yayıyorlar'

Asıl karamsarlık sebebi rant ekonomisinden üretim ekonomisine geçişten kaynaklanıyor, eskisi gibi rant ekonomisi olmadığı için, artık para kazanmak için üretmek zorunda, üretmek zorunda oldukları için de karamsarlık yayıyorlar.

'Kredilerin dövize gidişine izin vermeyeceğiz'

Bakan Nebati BDDK'nın 15 milyon lira üzerinde döviz mevduatı olan şirketlere kredi sınırlaması kararına ilişkin 'sermaye kontrolü' eleştirilerine 'Türkiye serbest piyasadan asla taviz vermeyen bir ülke' derken, kredilerin dövize gidişine izin verilmeyeceğini belirtti.

BUDO'nun bazı seferlerine hava muhalefeti

TMO mavi renkli haşhaş tohumunun satışına başladı

Siirt'te merkeze bağlı 14 köy yolu açıldı, hasta vatandaş hastaneye ulaştırıldı

Ters kelepçe takılan tesettürlü bayanların görüntüleri tepkilere yol açtı: İslami kimlik cezalandırılıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan besilik hayvan ithalatı açıklaması

Malatya'da konteyner kentte yangın

Siyonist işgalciler Batı Şeria’da bir haftada 100 Filistinliyi alıkoydu

Bayrampaşa Belediyesi’ne ilişkin soruşturmada tutuklama kararı

Sinop'ta feci kaza: 2 ölü, 6 yaralı

Batman’da 4 bin 201 kilometrelik köy yolu ulaşıma açıldı

Afyonkarahisar’da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

Gambiya açıklarında göçmen teknesi alabora oldu: 7 ölü, onlarca kayıp

Diyarbakır'da buzlanma nedeniyle onlarca araç yolda kaldı

Rusya Kinjal hipersonik füzeleri ile Ukrayna'daki askeri tesisleri vurdu

Rusya ile Ukrayna arasında barışın yolunu tıkayan nükleer santral krizi

Bakan Tunç’tan Fatih’te 2 aylık bebeğin ölümüyle ilgili açıklama

Adana Yüreğir’de Aralık ayı asayiş bilançosu açıklandı

ABD'den Çin'e Tayvan tepkisi

Siirt’te karla mücadele ekipleri acil vakalar için seferber oldu

Bakan Fidan, BAE'li ve Suudi bakanlarla görüştü

Meksika'da 6.5 büyüklüğünde deprem

Yabancı plakalı araçların geçiş ücretleri gümrükten alınacak

Meteorolojiden Batı ve Orta Karadeniz için fırtına uyarısı

Battalgazi'de tüm mahalleler yollar ulaşıma açıldı

HÜDA PAR'dan ters kelepçe takılan kadınların görüntülerinin basına servis edilmesine ilişin açıklama

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde asansör arızaları vatandaşları mağdur ediyor

Karla mücadele çalışmaları devam eden Malatya'da 117 mahalle yolu ulaşıma açıldı

Polisin üzerine motosiklet süren 2 kişi tutuklandı

HÜDA PAR Sözcüsü Emiroğlu: Öğrenci affı için yarını beklemek bile geçtir

Yetimler Vakfı’ndan Muhammed Eyüp Ari’ye destek ziyareti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


BUDO'nun bazı seferlerine hava muhalefeti

TMO mavi renkli haşhaş tohumunun satışına başladı

Siirt'te merkeze bağlı 14 köy yolu açıldı, hasta vatandaş hastaneye ulaştırıldı

Ters kelepçe takılan tesettürlü bayanların görüntüleri tepkilere yol açtı: İslami kimlik cezalandırılıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan besilik hayvan ithalatı açıklaması

Malatya'da konteyner kentte yangın

Siyonist işgalciler Batı Şeria’da bir haftada 100 Filistinliyi alıkoydu