-
BIST 100
16081,35%0,79
-
DOLAR
44,19% 0,07
-
EURO
50,85% -0,03
-
GRAM ALTIN
7128,22% 0,27
-
Ç. ALTIN
11534,35% 0,00
Olası fahiş zamlar için acil tedbir çağrısı
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Olası fahiş zamlar için acil tedbir çağrısı
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyfettin Erdoğan, dövizi bahane ederek piyasalarda yaşanabilecek olası zamlarla ilgili olarak devletin, bazı sektörlerdeki ürünlere fiyat sınırı koyabileceğini söyledi.
Prof. Dr. Seyfettin Erdoğan 'Devletin bu konuya olağanüstü şekilde müdahale ederek bu tip fahiş fiyat uygulamasına gidenleri ifşa etmesi ve yasal tedbir uygulaması gerekiyor. Tekelci firmaların yüksek fiyat politikalarına devlet müdahale edebiliyorsa, bu gibi durumlarda da yine devletin kısıtlayıcı, sınırlayıcı bir müdahale yapması son derece doğal. Aksi takdirde psikolojik enflasyon, hem kurlardaki gerçek artışı yansıtmıyor hem de dövizde bir geri çekilme söz konusu olduğunda fiyatlar geri gelmiyor. Tavan fiyat politikasını kıtlık döneminde koymazsanız fiyatların nereye gideceği belli olmaz ve kara borsa oluşur' dedi.

Devletin neler yapabileceğini de anlatan Erdoğan, 'Dışarıdan dövizle mal alan firmalara teşvik ve destek verilebilir ama dolar ve euro cinsinden ödemesi olmayan, dışarıdan mal almayan firmalara en azından belli bir dönem için fiyat sınırı konabilir. Özellikle gıda başta olmak üzere sektörlerin yurt dışından döviz verilerek alınmayan girdileri için belli bir kısıt konabilir. Serbest piyasa ekonomisi son derece başarılı bir model. Bu modelin dışına çıkmamak lazım ama modelin işleyişinde bir sapma ortaya çıkarsa, işleyişi manipüle edenler olursa orada devlet müdahale eder. Devletin müdahale etmesi, piyasa ekonomisini ortadan kaldırmaz. Tam aksine düzenlemek; haksız kazanç elde edenlerin önüne geçer, piyasa ekonomisinin işleyişini daha etkin hâle getirir' ifadelerini kullandı.
Bayram öncesinde benzine 2,17 liralık zam
Afyonkarahisar’da uyuşturucu operasyonu: Bir tutuklama
21 yıl sonra bulunan çalıntı traktör sahibine teslim edildi
Brent petrol 103,90 dolardan işlem görüyor
Siyonist işgalciler, Filistinlilerin 500 dönümlük arazisini çitle çevirdi
Batman'da orman suçlarına sıkı denetim
Yabancı yatırımların ihracattaki payı yüzde 30 oldu
İşgalciler Batı Şeria'da evleri bastı, Filistinlileri esir aldı
Gaziantep'te Kadir Gecesi dualarla idrak edildi
İran: Savaşı siz başlattınız, biz bitireceğiz
Ankara’da dolandırıcılık operasyonu: 103 gözaltı
Trump gözünü Venezuela’ya dikti, "51. eyalet" diye paylaştı
Tahıl tohumluklarında yeni dönem: Sertifikasyon işlemleri TYS üzerinden yürütülecek
Rad'a Gücü, siyonist rejime bağlı casus grubu hedef aldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Zalimin hasmı mazlumun dostu olacağız
Dolar ve Euro bugün ne kadar?
İstanbul Boğazı’nda gemi trafiği durduruldu
Altında yön yukarı döndü
Doğu ve güney bölgelerde yoğun yağış ve çığ tehlikesi uyarısı
ABD ve siyonist rejim İran karşısındaki kayıplarını açıklamakta zorluk çekiyor
İşgalciler Kadir Gecesi'nde Mescid-i Aksa'da ibadet ve itikafı engelledi
Trump: İran'ın saldırıları karşısında şok olduk, NATO bizi yalnız bıraktı
Kabil'de hastaneye saldırı: 400 sivil hayatını kaybetti
İran'dan Körfez'de geniş çaplı operasyonlar: ABD hedefleri vuruldu
Hizbullah'tan Nehariya'ya roket misillemesi: Yaralı işgalciler var
Muğla’da 35 düzensiz göçmen ve 2 göçmen kaçakçısı yakalandı
Sivas’ta uyuşturucu operasyonu: 6 gözaltı
Kırıkkale’de asayiş operasyonlarında 25 tutuklama
İletişim Başkanı Duran’dan israilin bölgesel adımlarına tepki
Konya’da Ramazan Bayramı’nda toplu taşıma ücretsiz
Yükleniyor






